Top 10 Oudste Steden Ter Wereld
Snowscat - Unsplash

Top 10 Oudste Steden Ter Wereld

Duizenden jaren lang zijn mensen samengekomen en hebben ze steden gevormd als een manier om bescherming, toegang tot voedsel en water te garanderen, en zelfs alleen maar om onze sociale behoeften te vervullen. Archeologen ontdekken voortdurend nieuwe artefacten, tempels en oude plaatsen in enkele van 's werelds oudste steden. Hoewel we de werkelijke leeftijd van deze steden misschien niet volledig kennen, kan het gevonden bewijs licht werpen op het moment dat mensen zich voor het eerst in een aantal van deze steden vestigden. Hoe dan ook, deze locaties zijn cultureel belangrijk en een essentieel onderdeel van het begrijpen van de menselijke geschiedenis. Hier zijn de top 10 oudste continu bewoonde steden ter wereld.

10. Damascus, Syrië - 3000 v. Chr.

Damascus, Syrië - 3000 v. Chr.
Loyloy Thal - Pixabay

Sommige bronnen noemen Damascus als 's werelds oudste bewoonde stad, met kolonisten die al in 10000 v.Chr. in het gebied woonden, maar dit feit wordt zwaar bediscussieerd. Archeologen hebben echter door middel van opgravingen vastgesteld dat er eerst tussen de 10000 en 8000 v.Chr. mensen in het gebied woonden.

Na de komst van de Arameeërs in Damascus in de eerste eeuw voor Christus werd de stad een belangrijke nederzetting. De Arameeërs creëerden een netwerk van grachten die nog steeds de basis vormen van de moderne waternetwerken van de stad. Het werd veroverd door zowel Alexander de Grote als de Romeinen, Arabieren en Ottomanen. De ligging aan de Middellandse Zee op het kruispunt van drie verschillende continenten betekende dat het een belangrijke stad was voor deze beschavingen die zijn gekomen en gegaan. De Omajjadenmoskee is een van de grootste en oudste moskeeën ter wereld, gebouwd tussen 705 en 715 v.Chr. In 2008 werd het de Arabische Culturele Hoofdstad genoemd.

9. Beiroet, Libanon - 3000 v.Chr.

Beiroet, Libanon - 3000 v.Chr.
Mathewscaria - Pixabay

Beiroet is de culturele, administratieve en economische hoofdstad van Libanon. De vroegste inwoners van de stad vestigden zich rond 3000 v.Chr., wat betekent dat de geschiedenis van de stad zo'n 5000 jaar teruggaat. Beiroet heeft een gevarieerde geschiedenis, met opgravingen die Fenicische, Hellenistische, Romeinse, Ottomaanse en Arabische overblijfselen aan het licht brachten. Het werd zelfs genoemd in brieven aan de Egyptische heerser tot 1400 v.Chr. Beiroet was ook de locatie van de meest prominente rechtenfaculteit in het Romeinse Rijk, maar een aardbeving vernietigde deze in 551 na Christus.

8. Ray, Iran - 3000 v.Chr.

Ray, Iran - 3000 v.Chr.
Diego Delso - CC BY-SA 4.0

Ray ligt in het grootstedelijk gebied van Groot Teheran in Iran. De stad, ook wel bekend als Rey, heeft bewijzen van inwoners die zo'n 8000 jaar teruggaan en misschien wel 5000 of 6000 jaar lang onafgebroken bezet zijn geweest. Ray is de thuisbasis van verschillende historische monumenten, en bezoekers kunnen de 5000 jaar oude Cheshmeh-Ali (Shahr-e-Rey) en het 3000 jaar oude Gebri-kasteel verkennen. De stad was heilig voor de Zoroastriërs. De stad heeft een lange geschiedenis van vernietiging: ze werd veroverd door de Arabische moslims in 641 v.C. en bijna vernietigd door de Mongolen in 1220.

7. Luxor, Egypte - 3200 v. Chr.

Luxor, Egypte - 3200 v. Chr.
Ramon Perucho - Pixabay

Luxor is sinds ongeveer 3200 v.Chr. bewoond en ligt op de oude stad Thebe, die door de Egyptenaren Waset werd genoemd. Om de verwarring nog groter te maken, zijn er twee steden die naar Thebe werden verwezen: deze stad en een in Griekenland. Deze stad, in Egypte, begon als een kleine handelspost en groeide uit tot een van de rijkste steden van het Egyptische Rijk. Veel oude structuren en ruïnes zijn nog steeds aanwezig, en sommige tempels dateren uit 2000 v.Chr. Het werd geregeerd door enkele belangrijke figuren uit de geschiedenis, zoals Toetanchamon, Ramses II en Ramses III. De historische plaatsen die overblijven zijn onder andere de grafkamers in de Vallei der Koningen, het graf van Koning Toetanchamon, de Kolossen van Memnon en de Thebaanse Necropolis. De oude ruïnes van Thebe zijn in 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

6. Gaziantep, Turkije - 3650 v.Chr.

Gaziantep, Turkije - 3650 v.Chr.
Klaus-Peter Simon - CC BY-SA 3.0

Gaziantep, ook wel bekend als Antep, ligt in het zuiden van Turkije vlakbij de Syrische grens. De stad is een van de oudste steden ter wereld, met zijn vroegste inwoners die zich in 3650 v.Chr. in het gebied vestigden. Met zo'n lange geschiedenis die teruggaat tot de Hettieten, een rijk dat in het moderne Turkije, Syrië en Libanon regeerde van ongeveer 1600 tot 1179 voor Christus, biedt Gaziantep vele historische bezienswaardigheden. Bezoekers kunnen het Gaziantep kasteel en de Citadel van Ravanda verkennen, die beide door de Byzantijnen in de 6e eeuw zijn gerestaureerd. Er zijn ook Romeinse mozaïeken gevonden in deze stad, en het is ook de thuisbasis van het grootste mozaïekmuseum ter wereld.

5. Susa, Iran - 4200 v.Chr.

Susa, Iran - 4200 v.Chr.
Carole Raddato - CC BY-SA 2.0

Susa begon als een kleine nederzetting rond 7000 v.Chr. en werd een stedelijk centrum rond 4200 v.Chr. Het was een belangrijke stad vanwege de ligging langs de handelsroutes. Susa, gelegen aan de voet van het Zagrosgebergte en ten oosten van de Tigris rivier, was de hoofdstad van het Elamitische Rijk totdat de Assyriërs het veroverden. Alexander de Grote organiseerde hier de Susa bruiloften in 324 v.Chr., een groot evenement waarbij 10000 Macedoniërs en Perzen werden gehuwd in een poging om de twee culturen te verenigen. Het werd ook bewoond door het Perzische en Parthische rijk. Susa is een UNESCO-werelderfgoedplaats vanwege haar legendarische geschiedenis en culturele betekenis, en bevat eigenlijk lagen van boven elkaar liggende nederzettingen, waarvan een groot deel nog steeds niet door archeologen is onderzocht. Tegenwoordig neemt de Iraanse stad Shush een deel van de oude stad in beslag.

4. Athene, Griekenland - 4000 v. Chr.

Athene, Griekenland - 4000 v. Chr.
Matt Kieffer - CC BY-SA 2.0

Athene is de hoofdstad van Griekenland en de grootste stad. Het staat bekend als de geboorteplaats van de westerse beschaving en democratie. Er wonen al minstens 7000 jaar mensen in de stad Athene, maar de oudste bekende menselijke aanwezigheid dateert van tussen het 11e en 7e millennium voor Christus. De gouden eeuw van het oude Athene was de thuisbasis van de grootste denkers uit de geschiedenis, zoals Socrates, Aristoteles en Hippocrates. Volgens de mythologie werd de stad vernoemd naar de Godin Athena, die de stad een olijfboom schonk, een symbool van vrede en welvaart in het oude Griekenland. Het huidige Athene heeft meer dan 3 miljoen inwoners en bezoekers kunnen ruïnes uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tijd in zich opnemen.

3. Byblos, Libanon - 5000 v.Chr.

Byblos, Libanon - 5000 v.Chr.
Peripitus - CC BY-SA 3.0

Byblos, ook wel bekend als het hedendaagse Jbeil, is een havenstad in het huidige Beiroet (40 km) die al meer dan 7000 jaar onafgebroken wordt bewoond. Bij archeologische opgravingen is gebleken dat de stad sinds het Neolithicum tussen 8800 en 7000 v.Chr. door mensen is bezet. In het 4e millennium v.Chr. had zich een uitgebreide nederzetting ontwikkeld, en 1000 jaar later was de stad uitgegroeid tot een welvarende stad.

De Griekse mythologie van de oorsprong (Byblos is de Griekse naam) is dat de stad werd gebouwd door Kronos, de god van de tijd, als de eerste stad in Fenicië, dat vandaag de dag bekend staat als Libanon. De handelsrelatie van Byblos met Egypte, gekoppeld aan de ligging aan de Middellandse Zee, maakte het al snel tot een belangrijk handelscentrum, met name voor cederhout en ander waardevol hout. De Griekse naam is eigenlijk afgeleid van het feit dat het een handelscentrum voor papyrus was, dus de Grieken noemden het naar hun woord voor boeken. De stad werd in 1984 UNESCO-werelderfgoed en was een cruciale locatie in de ontwikkeling van het Fenicische alfabet, dat een voorloper is van het moderne Hebreeuws.

2. Argos, Griekenland - 5000 v.Chr.

Argos, Griekenland - 5000 v.Chr.
Carole Raddato - CC BY-SA 2.0

Argos wordt beschouwd als een van de oudste steden ter wereld en is sinds ongeveer 5000 v.Chr. onafgebroken bewoond geweest. Het ligt tussen twee heuvels op het Griekse schiereiland Peloponnesos, hetzelfde schiereiland waar Sparta te vinden is. De naam Argos is afgeleid van Argus, de zoon van Zeus en Niobe, die bekend stond om het feit dat hij bedekt was met ogen of dat hij alziend was. Volgens de Griekse mythologie was hij de koning van de stad. Hij stond ook bekend als de geboorteplaats van vele soldaten die in de Trojaanse oorlog onder Diomedes vochten.

Argos was een essentiële Myceense nederzetting in de Late Bronstijd, van 1700 tot 1100 voor Christus, en de dominante macht op dit schiereiland tot aan de opkomst van Sparta. Historische verslagen van de stad karakteriseren het als een centrum voor cultuur in het Griekse rijk, omdat het samen met Sparta en Paros een van de eerste steden was die muzikale competities organiseerden. Het bleef een grote stad na de Grieken en door het Romeinse Rijk heen totdat de Visigoten het in 396 v.Chr. in ruïnes achterlieten. Vandaag de dag vinden bezoekers van deze Griekse stad vele interessante ruïnes om te verkennen, met name het Griekse theater en de Romeinse baden.

1. Jericho, Palestina - 5000 v.Chr.

Jericho, Palestina - 5000 v.Chr.
Michele Benericetti - CC BY-ND 2.0

De stad Jericho ligt op de Westelijke Jordaanoever in het Midden-Oosten. Hoewel de exacte oprichting onbekend is, wordt aangenomen dat Jericho de oudste continu bewoonde stad ter wereld is.

Jericho begon als een camping voor Natufiaanse jagers-verzamelaars rond 10000 v.C., maar bij verdere opgravingen is gebleken dat de stad al vanaf 12000 v.C. door mensen werd bewoond. Pas rond 9600 v.Chr. begonnen de mensen zich permanent in het gebied te vestigen, met het einde van de laatste ijstijd en daarmee het einde van de kou en de droogte. Archeologen hebben ontdekt dat het gebied met 8000 v.Chr. groeide tot 40 vierkante kilometer en werd gekenmerkt door een stenen muur met een toren, de vroegst bekende beschermende muur die er bestond. Deskundigen zijn van mening dat de muur werd gebruikt als bescherming tegen overstromingen, waarbij de toren zowel voor observatie als voor ceremoniële doeleinden diende.

Archeologen hebben 20 verschillende lagen van nederzettingen in Jericho blootgelegd en de stad werd meer dan eens verwoest en herbouwd. Het werd minstens één keer volledig verlaten, van 6000 tot 5000 v.Chr., en van daar uit tot ongeveer 1000 jaar later was de bewoning hier dun gezaaid. Stedelijke nederzettingen kwamen rond het vierde millennium voor Christus steeds vaker voor in de rest van het huidige Syrië, wat het geval was voor Jericho. De stad werd meerdere malen in de Bijbel genoemd, met name als de eerste plaats waar de Israëlieten aanvielen nadat ze de Jordaan waren overgestoken. De stad werd geregeerd door de Arabieren en de Ottomanen, en het werd een wintersportplaats voor de Britten nadat dat land een mandaat had gekregen over Palestina. Vandaag de dag ligt Jericho in Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever.