Gevaarlijkste Wegen Ter Wereld
Amy - Pixabay

Top 10 Gevaarlijkste Wegen Ter Wereld

Er zijn wegen over de hele wereld met de hoogste sterftecijfers en die zijn geclassificeerd als de gevaarlijkste. Over de hele wereld vallen er elk jaar ongeveer 1.3 miljoen doden op de wegen, en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 2011 tot 2021 uitgeroepen tot een decennium van actie voor de veiligheid op de weg. Hoewel de meeste sterfgevallen kunnen worden voorkomen door voorzichtig te rijden, zijn er enkele wegen die echt de moed en vaardigheid van elke bestuurder op de proef stellen omdat ze haarspeldbochten hebben en sommige zijn adembenemend omdat ze aan de kant van de berg zijn uitgehouwen. Aanschouw de top 10 gevaarlijkste wegen ter wereld.

10. A44 - Verenigd Koninkrijk

A44 - Verenigd Koninkrijk
Stuart Logan - CC BY-SA 2.0

De A44 is een tweebaansweg die van Oxford naar Aberystwyth loopt en wordt aangeduid als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld vanwege de dodelijke verwondingen en ongelukken op de weg. Meer dan 25% van de ongelukken zijn frontale aanrijdingen en de overheid heeft bewakingscamera's geïnstalleerd om snelheidsovertredingen te ontmoedigen en dus voorzichtig rijden te stimuleren.

9. Hurghada-Luxor - Egypte

Hurghada-Luxor - Egypte
Karelj - Public Domain

De Luxor weg in Egypte loopt door het zuidelijke deel van het land en verbindt het zuiden met de oude stad Luxor. De weg is een dodelijke valstrik geworden voor automobilisten die na zonsondergang hun koplampen niet omdraaien en zo het hoge aantal dodelijke ongelukken in het land, dat de naam heeft verdiend als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld, inluiden.

8. Cotopaxi (vulkaan) - Ecuador

Cotopaxi (vulkaan) - Ecuador
David Ceballos - CC BY 2.0

Ecuador heeft enkele van de armste wegennetwerken ter wereld, maar de Cotopaxi Vulkaanweg is de meest beruchte weg. Een 40 km lang stuk van de weg verbindt de Pan-Amerikaanse snelweg met het Cotopaxi National Park door een snelstromende rivier. De Cotopaxi Vulkaan is nog steeds actief, en er zijn in het verleden al veel uitbarstingen geweest. De weg met zoveel kuilen en de rivieren die op elk moment van de dag onder water staan, maakt de weg tot een van de gevaarlijkste ter wereld.

7. Kustwegen - Kroatië

Kustwegen - Kroatië
ANDREJ NEUHERZ - CC BY-SA 3.0

Kroatië heeft een van de hoogste verkeersongevallen ter wereld met een gemiddelde van 11.650 verkeersongevallen per jaar. Overdreven snelheid en files op de Adriatische kustwegen in combinatie met blinde bochten, dalende kliffen en scherpe bochten. Er is ook een gebrek aan vangrails op de weg, waardoor het een van de gevaarlijkste wegen ter wereld is.

6. Zoji La - Azië

Zoji La - Azië
VinayakPhadatare - CC BY-SA 4.0

Zoji La is een weg in India die Kasjmir en Ladakh met elkaar verbindt. De weg is een bergpas met een hoogte van 3.528 meter boven de zeespiegel in het Himalaya gebergte. Het is een van de gevaarlijkste wegen ter wereld omdat het smal is, geen barrières heeft en zware sneeuwval en venijnige winden kent. De weg is vaak gesloten in de winter. Er zijn talloze aardverschuivingen op de weg geweest en in 2009 zijn 350 gestrande mensen door de politie gered.

5. Pan-Amerikaanse weg - Costa Rica

Pan-Amerikaanse weg - Costa Rica
PsamatheM - CC BY-SA 4.0

De Pan-Amerikaanse weg is 's werelds langste autoweg die zich uitstrekt van Noord-Amerika tot Zuid-Amerika en die bijna 50.000 km lang is. Slechts een klein stuk van deze weg loopt door Costa Rica. Dit gedeelte van de weg in Costa Rica heeft de naam van de gevaarlijkste weg opgeëist, en wordt lokaal aangeduid als de heuvel des doods. Deze weg heeft steile kliffen, smalle bochten, aardverschuivingen en flitsende overstromingen.

4. National Highway 22 - India

National Highway 22 - India
Sukhjinder - CC0

National Highway 22 in India strekt zich uit over 459 km en is een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. De weg wordt gekenmerkt door zwaar verkeer, slechte bruggen en tunnels en gevaarlijke kliffen. De weg is smal, slecht onderhouden, en heeft uitgebreide haarspeldbochten in combinatie met zwaar verkeer het hele jaar door, waardoor het een nachtmerrie is om op de weg te rijden.

3. BR-116 - Brazilië

BR-116 - Brazilië
Paulo RS Menezes - CC BY-SA 3.0

BR-116 is een federale snelweg in Brazilië die de bijnaam 'Highway to hell' heeft gekregen. De weg strekt zich uit van het noorden naar het zuiden van Brazilië en is een van de langste wegen van het land. De weg heeft talrijke blinde bochten, onstabiele weersomstandigheden in de regio en steile kliffen zijn enkele van de factoren die leiden tot een aantal sterfgevallen langs de weg per jaar.

2. Snelweg Sichuan-Tibet - China

Snelweg Sichuan-Tibet - China
Wez528 - Pixabay License

De snelweg Sichuan-Tibet is een weg tussen Tibet en Chengdu, en binnen het gebied zijn er rotslawines, slechte weersomstandigheden en aardverschuivingen omdat het op grote hoogte ligt. Al deze factoren dragen ertoe bij dat de weg een van de gevaarlijkste ter wereld is. Geschat wordt dat er 7.500 doden vallen per 100.000 chauffeurs.

1. Yungasweg (North Yungas Road) - Bolivia

Yungasweg (North Yungas Road) - Bolivia
PsamatheM - CC BY-SA 4.0

De weg ligt in Bolivia en werd gebouwd door de krijgsgevangenen uit Paraguay in 1930 en strekt zich uit over ongeveer 64 km in het noorden van Bolivia. De weg is niet geasfalteerd, heeft geen vangrails en heeft scherpe haarspeldbochten en vlak naast de weg is een vallende klif van 914 meter diep. De weg staat plaatselijk bekend als de weg van de dood, en elk jaar sterven er meer dan 100 reizigers op de weg.