Top 10 Grootste Steden In Nederland

Top 10 Grootste Steden In Nederland

Top 10 Lijstjes Grootste

Hoewel de slaperige, met grachten omzoomde stadjes geliefd zijn bij toeristen, is veel van de actie in Nederland geconcentreerd in de top 10 meest bevolkte steden. Van de metropolen van de Randstad (een dichtbevolkte boog van steden in het westen van Nederland) tot de industriesteden in het zuiden - en ook uitschieters naar het noorden en oosten - ontdek wat de top 10 grootste steden van van Nederland te bieden hebben.

10. Nijmegen

Nijmegen
Bron: Andreas Schmidt - CC BY-SA 3.0

Nijmegen is een kanshebber (met Maastricht) voor de oudste stad van het land, en zijn 2000 jaar geschiedenis strekt zich uit van de Romeinse oudheid over zijn rol in de Tweede Wereldoorlog tot de bruisende universiteitsstad van nu. De stad, heeft een uitgesproken lokaal karakter en ligt gunstig dicht bij de grote steden van West-Duitsland; Weeze, plaats van Düsseldorf-Weeze Airport, ligt net over de grens.

9. Breda

Breda
Bron: Rob Kemme - CC BY-SA 2.0

Breda, de derde stad in de provincie Noord-Brabant die op deze lijst voorkomt, doet dienst als provinciehoofdstad en heeft een conservatiever karakter dan de andere grote steden in de provincie. Breda, een mooie stad om op een zonnige dag te verkennen, staat vol klassieke architectuur en heeft zelfs een zeldzaam begijnhof (béguinage), een soort lekenklooster - gebruikelijker in Vlaanderen - waarvan de architectuur uit de 16de eeuw dateert.

8. Almere

Almere
Bron: Ben Bender - CC BY-SA 3.0

Almere wordt niet zozeer beschouwd als een toeristische bestemming als wel als een voorstad van Amsterdam, een comfortabele stad waar de bewoners kinderen grootbrengen en naar hun werk in Amsterdam pendelen. De geschiedenis ervan begint pas recent, want de hele provincie, Flevoland, werd pas in het midden van de 20e eeuw op het IJsselmeer heroverd. Bezienswaardigheden zijn er echter wel in de stad, waarvan de beste gericht zijn op de moderniteit van de stad.

7. Groningen

Groningen
Bron: Richard Broekhuijzen - CC BY-SA 4.0

Als er één Nederlandse stad is die alles heeft, dan is het wel de stad Groningen. Deze voormalige Hanzestad heeft een fantastische architectuur, van de middeleeuwse Aa-Kerk tot het veelgeprezen stadsmuseum, een levendige culturele scene, uitstekend eten en restaurants - zelfs een eigen universiteit en vliegveld (Groningen Airport Eelde). Buiten de stad, in de gelijknamige provincie Groningen, strekt het idyllische, met boerderijen bezaaide platteland zich uit naar het noorden tot aan de Waddenzee, waar bezoekers de Waddeneilanden vinden, die per veerboot vanaf het vasteland bereikbaar zijn.

6. Tilburg

Tilburg
Bron: Gijs Franken - CC BY-SA 4.0

Tilburg is net als Eindhoven een stad in de zuidelijke provincie Noord-Brabant, en net als Eindhoven is het een pittige stad vol creativiteit en innovatie, van plaatselijke bedrijven tot straatkunst. Zijn historische wijk, De Heuvel, is perfect voor een wandeling op een zonnige dag; als voormalig centrum van de textielindustrie heeft het het enige textielmuseum van het land. Even buiten de stad ligt de enige trappistenbrouwerij van Nederland, Bierbrouwerij De Koningshoeven, waar bezoekers kunnen uitrusten met een biertje en hapjes met bierthema op het vredige platteland van Berkel-Enschot.

5. Eindhoven

Eindhoven
Bron: Cwoyte - CC BY 3.0

Eindhoven heeft nog steeds een onverdiende reputatie als een industriestad vol nietszeggende moderne architectuur - of nog erger, gewoon een tussenstop voor goedkope vliegers op weg naar Amsterdam. In werkelijkheid zit de stad boordevol creativiteit en innovatie in een tempo waar de meeste andere Nederlandse steden niet aan kunnen tippen. Een uitstekend voorbeeld is het voormalige Philips bedrijvenpark, Strijp-S, dat nu een cultureel complex is dat kan wedijveren met dat van de Amsterdamse NDSM Werf.

4. Utrecht

Utrecht
Bron: Zairon - CC BY-SA 4.0

Utrecht voelt aan als een kleine universiteitsstad, maar in werkelijkheid is deze stad van 350.000 de op drie na dichtst bevolkte van het land. De stad Utrecht ligt in het oostelijk deel van de Randstad en is de hoofdstad van de provincie Utrecht, die ook het lieflijke middeleeuwse stadje Amersfoort omvat. De stad zelf is een favoriet bij bezoekers, die genieten van de unieke kades van de schilderachtige grachten, en niet te vergeten van de monumenten, van de gotische Domkerk tot het op de UNESCO-lijst geplaatste Rietveld-Schröderhuis, een juweel van 20e-eeuwse architectuur. Kinderen vinden het geweldig dat het de thuisbasis is van Nijntje, het wereldberoemde tekenfilmkonijntje dat de ster is van haar eigen kinderboekenserie.

3. Den Haag

Den Haag
Bron: Frans Berkelaar - CC BY 2.0

Den Haag draagt niet alleen de sporen van zijn 13de-eeuwse geschiedenis, het is ook een stad waar nog steeds geschiedenis wordt gemaakt, dankzij zijn status als knooppunt van zowel de Nederlandse politiek als het internationale recht. Met enkele van de beste attracties en gevarieerdere restaurants van het land ligt Den Haag op een klein sprintje van Amsterdam. Niet te missen zijn het Mauritshuis en het Gemeentemuseum Den Haag (Kunstmuseum Den Haag)-twee van de beste musea van het land voor respectievelijk Hollandse Meesters en 20ste-eeuwse kunst.

2. Rotterdam

Rotterdam
Bron: Zairon - CC BY-SA 4.0

Deze havenstad aan de oevers van de Nieuwe Maas is de nummer twee metropool van het land, althans wat inwonertal betreft; voor zijn vele fans echter evenaart Rotterdam de populairdere stad Amsterdam wat geschiedenis, cultuur, industrie en natuurlijk voetbal betreft. Mis vooral zijn weelderige moderne architectuur niet, een spectaculair tegenwicht voor de traditionele grachtenpanden van de hoofdstad.

1. Amsterdam

Amsterdam
Bron: Massimo Catarinella - CC BY-SA 3.0

Geen verrassing hier: Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, is de dichtstbevolkte stad van het land, met meer dan een miljoen inwoners. Ze ligt in de provincie Noord-Holland en deelt de provincie met andere grote steden als Haarlem en Zaanstad (vooral bekend als de stad Zaanse Schans). Al deze steden liggen in het hart van de Randstad, een agglomeratie in het westen van Nederland met meer dan acht miljoen inwoners - bijna de helft van de 17 miljoen inwoners van het land.