Top 10 Domste Dieren
Maryse Rebaudo - Pixabay

Top 10 Domste Dieren

Domme dieren – hier brengen we jullie het domste van het dierenrijk, een top 10 lijst met de slimste dieren ter wereld hebben we all.

Het is niet zo dat de dieren op deze lijst van de domste dieren helemaal geen hersenen hebben of enige slimheid in zich hebben. Maar, het is gewoon dat ze dingen doen waardoor je gaat zeggen: 'Hoe kan je zo dom zijn?'

Van een van de domste hondenrassen tot schattige panda's, hier zal je achterhalen hoe en waarom ze de domste dieren van allemaal worden genoemd. Dit is de lijst van de top 10 domste dieren ter wereld!

10. Afghaanse windhond

Afghaanse windhond
Peter Kaul - Pixabay

Hoewel honden een van de slimste dieren ter wereld zijn, kun je je bij sommige hondenrassen toch wel vraagtekens zetten als het aankomt op hun slimheid.

De Afghaanse windhond is een van de snelste hondenrassen ter wereld. Dit hondenras wordt vaak beschouwd als een van de minder intelligente hondenrassen in vergelijking met andere door een gebrek aan intelligentie en slimheid.

Het zijn van nature uit heel gevoelige honden een volger alleen hun eigen regels op. Ze luisteren zelden of nooit naar hun baasje wanneer die iets zegt of beveelt.

Het extreem harige uiterlijk van dit hondenras lijkt wel de hoeren in de hersenen te blokkeren, zodat geen enkel geschreeuw de geest van het dier kan bereiken.

9. Struisvogel

Struisvogel
Stefan Zier - Pixabay

Een ander dier op de lijst van domme dieren is de grootste vogel, de struisvogel, eveneens de vogel met het grootste ei ter wereld heeft minder intelligentie dan andere soortgenoten.

Wanneer in gevaar steekt het dier zijn kop in het zand, en doet het alsof er niets aan de hand is. Het klinkt heel erg stom voor hun kostbare leven.

Het meest interessante aan hun is de grootte van hun hersenen. De struisvogel heeft ogen zo groot als een biljartbal in de ruimte die de ogen in hun schedel en nemen zo groot dat er amper nog plaats overigens voor een goed stel hersenen. Hun hersenen hebben we namelijk vaker de neiging om kleiner te zijn dan een oogbollen.

8. Flamingo's

Flamingo's
Alexa - Pixabay

Wie had dat kunnen denken dat een van de mooiste vogels ter wereld met een zeer kenmerkende roze kleur ook terug te vinden zou zijn op een top 10 lijst van de domste dieren.

Hoewel deze prachtige vogels beschikken over twee poten, slapen ze nog liever op een poot, dan op allebei. Een ander dom feit gaat over hun eetgedrag. Flamingo's voeden zich met vissen, maar ze proberen ze te vangen door hun snavels ondersteboven te draaien in het water. Deze toegepaste truc om te vissen lijkt toch niet zo slim?

7. Eekhoorn

Eekhoorn
Peter Trimming - CC BY 2.0

Eekhoorns zijn schattige en kleine beestjes die heel slim zijn als het aankomt om op zoek te gaan naar voedsel, maar ook zij kunnen hun domheid niet onder controle houden.

Eekhoorns verzamelen hun voedsel met heel wat moeite, en verstoppen dit dan op geheime plaatsen om dit later te kunnen terugvinden wanneer er voedselschaarste is. Ze verstoppen voornamelijk hun noten in geheime holen of in gaten van bomen.

Maar, het echte probleem komt er pas aan als ze aan de beurt zijn om dat voedsel terug op te halen uit hun geheime locaties. Het is echt grappig wanneer je er bij stilstaat, dat dit dier zijn voedsel verstopt om het later te kunnen terugvinden, en dan niet meer weet waar het voedsel juist verstopt zit.

6. Reuzenpad

Reuzenpad
Sandid - Pixabay

De reuzenpad, ook wel bekend onder andere Nederlandse namen zijn de zeepad en suikerrietpad, behoren tot een van de grootste soorten kikkers ter wereld. Daarnaast, zijn deze Australische wezens ook een van de domste ter wereld.

De mannelijke reuzenpad zijn wel heel erg driftige kikkers, want ze zouden alles bespringen, maar dan ook alles. Ze staan er om bekend dat ze dode dieren bespringen, en dit zelfs voor uren lang blijven uitproberen, zelfs als een vrouwelijke reuzenpad is overleden door een auto, maar ze limiteren zichzelf niet met dode kikkers, ze bespringen zelfs dode salamanders, slangen, hagedissen, muizen, simpelweg alles.

5. Koala

Koala
Diliff - CC BY-SA 3.0

Koala's zijn een van de meest luie dieren ter wereld. Daarnaast zijn het dieren met de kleinste hersenen ten opzichte van hun lichaam. Hun intelligentieniveau kan worden geraden door het feit dat ze, zelfs als ze voedsel hadden gekregen, dit niet zouden herkennen vanwege hun voedingsgedrag en verhongeren. De intellectuele vermogens van Koala's zijn zwak om met ongewone situaties om te gaan; waardoor ze in grote mate in paniek raken. Ze voeden zich met eucalyptusbladeren die minder voedzaam zijn en minder energie bieden. Koala's hebben geen vermogen om zich aan te passen aan andere groene bladeren.

4. Kakapo

Kakapo
Kakapo Sirocco - CC BY 2.0

Deze Nieuw-Zeelandse lijkt misschien wel op een uil, maar is zeker niet zo wijs als een uil. Het is eigenlijk de grootste papegaai ter wereld die niet kan vliegen.

De domste eigenschap die deze papegaai heeft eens dat het compleet verstijfd wanneer het bedreigd wordt door een ander dier. Er bestaat bijna geen makkelijkere manier voor een roofdier om te snacken op een prooidier.

Daarnaast lijkt het hier ook geen honger te hebben omdat het zich voornamelijk voedt met dat ze die maar om de vier jaar groeien. Eveneens staat de voortplantingsdrang bij de vrouwelijke kakapo om zich voort te planten maar op een laag pitje, want de diersoort is met uitsterven bedreigd. Er zijn nog maar slechts 150 van deze vogels over.

3. Kalkoen

Kalkoen
Riki7 - Public Domain

De gedomesticeerde kalkoen wordt beschouwd als een van de domste dieren ter wereld. Ze drinken alleen water als het uit de lucht valt. Deze gewoonte van de kalkoen leidt vaak tot hun dood omdat ze niet eens het gezond verstand hebben om te beseffen wanneer ze moeten stoppen, waardoor ze verdrinken. Wat nog dommer is dat ze soms meer dan een halve minuut naar de hemel kunnen staren.

2. Luiaards

Luiaards
Michael Mosimann - Pixabay

Dit dier heeft zijn naam niet gestolen, het is werkelijk een luiaard die het ook heeft gehaald op de top 10 lijst van domste dieren ter wereld. Het dier wordt beschouwd als een van de meest traagste dieren, en brengen hun tijd vaak door met slapen op takken in bomen. Het meest interessante feit aan luiaards is dat ze nooit op de bomen poepen. Ze komen daarvoor naar beneden en dat slechts eenmaal per week. Deze dieren zijn zelf soms zo stom dat ze hun eigen ledematen vast nemen en denken dat dit takken van een boom zijn en zo zichzelf dood injagen.

1. Panda

Panda
Adrian - Pixabay

En dan zijn we nu aanbeland bij het domste dier der domme dieren, de panda. Ja, het is waar, het zien er schattige teddyberen uit maar het is jammer genoeg het domste dier ter wereld. Deze bedreigde diersoort is zelfs zo lui dat het niet eens de moeite doet om ervoor te zorgen dat de diersoort kan blijven verder leven. Zelfs als carnivoren kiezen ze ervoor om bamboe te eten die minder voedzaam is.

Hun dommigheid komt pas echt naar voren wanneer ze moeten paren, vrouwelijke panda's zijn slechts enkele dagen per jaar vruchtbaar, en ze slapen nog liever dan dat ze zouden paren. Ze moeten er vaak worden toe aangezet om het te doen. De vrouwelijke panda's beseffen vaak veel te laat dat ze zwanger zijn en bevallen meestal in onwetendheid. Het zal je misschien verbazen, maar vrouwelijke pand's kunnen soms zo hard schrikken van hun pasgeboren huilbaby dat ze deze dan ook doden.