Top 10 Giftig Voedsel Voor Honden
HeungSoon - Pixabay

Top 10 Giftig Voedsel Voor Honden

We houden er allemaal van om onze huisdieren af en toe te verwennen, maar soms kan onze goede daad de gezondheid van onze hond in gevaar brengen. In deze lijst geven we een overzicht van de top 10 voedingsmiddelen die je hond niet mag eten en waarom ze zo schadelijk zijn voor de gezondheid van je huisdier.

10. Avocado

Avocado
Juraj Varga - Pixabay

Hoewel ze bekend staan als superfood voor mensen, zijn avocado's zeer gevaarlijk voor honden. Ze bevatten een toxine genaamd persin die onschadelijk is voor de mens, maar te veel van deze stof kan uw huisdier schaden. Als je avocado's kweekt, zorg er dan voor dat je hond uit de buurt van de plant blijft, want persin zit ook in de bladeren, de zaden en de bast.

9. Uien en knoflook

Uien en knoflook
Rob Owen-Wahl - Pixabay

Alle soorten uien of knoflook, rauw, in poedervorm of gekookt, kunnen de rode bloedcellen van je hond doden en bloedarmoede en voedselvergiftiging veroorzaken. Hoewel een zeer kleine dosis ui of knoflook in een zeldzame gelegenheid geen kwaad kan, kan een grote hoeveelheid van deze voeding wel schadelijk zijn. Als een van deze voedingsmiddelen door de hond is ingenomen, kijk dan uit voor zwakte, ademhalingsproblemen en braken en breng ze naar de dierenarts als u zich zorgen maakt.

8. Cafeïne

Cafeïne
Fancycrave1 - Pixabay

Cafeïne mag dan wel de beste vriend van de mens zijn, maar het moet uit de buurt van jouw huisdier worden gehouden. Niet alleen het gevriesdroogde spul, maar ook koffiebonen en gemalen koffiebonen kunnen schadelijk zijn voor de hond. Tekenen dat je hond cafeïne heeft ingenomen zijn onder andere rusteloosheid, snelle ademhaling en spiertrekkingen.

7. Zuivel

Zuivel
Couleur - Pixabay

We hebben het allemaal al eens gedaan, onze hond een paar likken van ons ijsje gegeven op een warme zomerdag, maar elk zuivelproduct kan je huisdier ziek maken. Melkvoeding kan de spijsvertering van je huisdier problemen geven, en kan ook voedselallergieën veroorzaken en mogelijk je hond met een huidinfectie achterlaten.

6. Fruit met pitten

Fruit met pitten
Steve Buissinne - Pixabay

Zaden kunnen ernstige problemen veroorzaken voor de spijsvertering van je hond. Ze kunnen zich in hun dunne darm nestelen en in sommige gevallen de dunne darm volledig blokkeren. Perzik- en pruimenpitten zijn uiterst gevaarlijk voor honden omdat ze cyanide bevatten. Wij mensen begrijpen dat we de pit niet mogen eten, maar je harige vriend niet.

5. Rauwe eieren

Rauwe eieren
Couleur - Pixabay

Nog niet zo lang geleden was er een trend waarbij hondeneigenaren hun huisdier een 'rauw dieet' vol met voedingsstoffen voerden, waaronder rauwe eieren. Dierenartsenverenigingen hebben eigenaren van gezelschapsdieren publiekelijk gewaarschuwd voor dit dieet, omdat rauwe voeding, met name eieren, het risico van bacteriën zoals E. coli of salmonella met zich meebrengt.

4. Kokosnoot

Kokosnoot
Moho01 - Pixabay

Als je je hond af en toe kokosnoot geeft als traktatie, zou het hem niet veel schade mogen berokkenen. Echter, als de melk en het vruchtvlees van een kokosnoot regelmatig worden gegeten, kan dit maagpijn, braken en diarree veroorzaken. Kokoswater is ook niet goed voor de hond, want het hoge kaliumgehalte kan hartproblemen veroorzaken bij je huisdier.

3. Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken

Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken
Steve Buissinne - Pixabay

Als je je suikerhoudende voeding met je hond deelt, stop hier dan onmiddellijk mee. Suiker doet hetzelfde met honden als met mensen, inclusief het veroorzaken van gewichtstoename, tandproblemen en diabetes. Zelfs af en toe een zoete traktatie kan de maag van je hond van streek maken. Probeer ze in plaats daarvan een speciaal hondensnoepje te geven.

2. Alcohol

Alcohol
PublicDomainPictures - Pixabay

Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je huisdier. Dranken zoals bier, wijn en sterke drank hebben hetzelfde effect op de lever en de hersenen van je hond als op die van jou, hoewel de ervaring niet zo leuk zal zijn als voor jou! Hoe kleiner de hond is, hoe slechter de effecten van alcohol zullen zijn. De effecten kunnen onder andere braken, ademhalingsproblemen en de gevolgen kunnen fataal zijn.

1. Chocolade

Chocolade
Alexander Stein - Pixabay

Het is niet de chocolade zelf die je hond kan schaden, maar alleen de theobromine, een chemische stof die in chocolade zit, zelfs in donkere en witte chocolade. Het kan je hond niet-levensbedreigende symptomen geven zoals braken en diarree, maar het kan ook aanvallen, hartproblemen en mogelijk zelfs de dood veroorzaken. Zorg ervoor dat je de chocolade goed buiten het bereik van je hond houdt!

Zo, dat waren onze top 10 giftig voedsel voor honden dat je moet vermijden om het aan je hond te geven. Als je nog met vragen zit over het voer dat je aan je huisdier hebt gegeven, neem dan best contact op met je locale dierenarts.