Top 10 Snelste Dieren In Het Water

Top 10 Snelste Dieren In Het Water

Ongeveer 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. Zonder al dit water zou het leven op aarde niet mogelijk zijn. Daarnaast leven er enorm veel diersoorten in al deze wateren. Weet jij wat het snelste dier in het water is? Gelukkig is dat niet de witte haai, al (let op, spoiler alert!) staat deze haai wel in onze top 10. De nummer 1 is een stukje kleiner maar wel ontzettend snel. Bekijk snel onze top 10 snelste dieren in het water.

10. Griend - 44 km/u

Griend - 44 km/u
Barney Moss - CC BY 2.0

We beginnen de top 10 snelste dieren in het water met een dolfijn. Deze walvisachtige behoort tot de familie dolfijnen en is na de orka de grootste van zijn soort. Kenmerkend aan een griend is de bolvormige kop en de brede bek. Grienden zijn donkergrijs van kleur met een lichtere kleur richting hun buik. Grienden eten voornamelijk inktvissen zoals de zeekat en de pijlinktvis. Naast hun favoriete hapje, de inktvis, eten ze ook verschillende soorten vis. Hun prooien sporen ze op door middel van echolocatie. Hierbij zenden ze zelf geluiden uit, en aan de hand van de echo kunnen ze de prooi lokaliseren. De meeste dolfijnsoorten doen dit. Grienden zijn uitstekende zwemmers en kunnen een topsnelheid van 44 km per uur bereiken en tot wel 600 meter diepte duiken. Dit doen ze meestal niet, aangezien hun prooien vooral rond de 30 meter diepte rondzwemmen.

9. Orka - 55 km/u

Orka - 55 km/u
Minette Layne - CC BY 2.0

De orka wordt in het Engels ook wel de Killer Whale genoemd. Hoewel orka’s er misschien ‘schattig’ uitzien, het zijn echte jagers. Op het menu van een orka staan o.a. vis, zeehonden, zeevogels, inktvissen en zelfs walvisachtigen. Het is niet precies bekend hoeveel orka’s er wereldwijd rondzwemmen, maar je vindt deze gigantische dolfijnachtigen eigenlijk over de hele wereld. Hun voorkeur lijkt wel uit te gaan naar koudere wateren. Wanneer je aan orka’s denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan Free Willy. In het echt heette deze orka Keiko. Behalve snel zijn orka’s ook behoorlijk acrobatisch. De gemiddelde leeftijd van orkamannetjes ligt een stuk hoger dan bij de dames. Zo worden de heren tussen de 12 en 16 jaar en de vrouwtjes maar tussen de 6 en 10 jaar oud. Orka’s zijn trouwens de grootste dolfijnsoort ter wereld en kunnen tot wel 8 meter lang worden.

8. Witte haai - 56 km/u

Witte haai - 56 km/u
Terry GossCC BY 2.5

Op nummer 8 van de top 10 snelste dieren in het water vinden we dan toch de witte haai. De witte haai staat ook wel bekend als de mensenhaai. Hoewel deze naam zeker angstaanjagend klinkt, is het niet helemaal terecht. Mensen zijn namelijk helemaal geen natuurlijke prooi van deze (of andere) haaien. Wel zijn witte haaien het vaakst verantwoordelijk voor aanvallen. De witte haai is een van de grootste van alle haaisoorten en kan tot maximaal 6,4 meter lang worden. Oei! De vrouwtjes worden zo’n meter langer dan mannetjes. Die kunnen namelijk een maximale lengte bereiken van zo’n 4 meter, maar ook dat is niet mis. Net als bij de orka kan de witte haai bijna in alle zeeën voorkomen, echter gaat zijn voorkeur niet uit naar koud water. In Nederland hebben we geluk, hier komt de witte haai namelijk niet voor. Witte haaien jagen vooral op grote vissen, zeehonden- en leeuwen, dolfijnen en soms andere haaisoorten. De witte haai zal vaak vanuit het niets aanvallen uit de diepte. Wist je dat deze haai 1 druppel bloed kan ruiken in maar liefst 4,6 miljoen liter water? Wanneer ze overigens bloed ruiken, zullen hier meestal meerdere witte haaien op afkomen…

7. Echte bonito - 64 km/u

Echte bonito - 64 km/u
Wikipedia - Public Domain

Grote kans dat je deze vis niet kent; de echte bonito. Deze vis behoort tot de familie van makrelen en wordt ook wel de gestreepte tonijn genoemd. Dit komt omdat ze erg veel op elkaar lijken. Je vindt deze vissen in alle tropische zeeën en ze kunnen best groot worden, namelijk maximaal 1 meter en 8 cm. Echte bonito’s zwemmen, net als vele andere vissoorten, in grote scholen. Zo kan een school bonito’s uit wel 50.000 vissen bestaan. Deze scholen jagen gezamenlijk op ansjovis en sardines en springen hierbij vaak uit het water. Een andere naam voor deze springende vissen is dan ook de skipjack. De bonito ken je misschien niet van naam, maar is wel een van de meest gevangen vissoorten voor consumptie. Wist je dat vrijwel alle tonijn in blik helemaal geen tonijn is? Het blikje zit 9 van de 10 keer namelijk vol met de echte bonito.

6. Blauwvintonijn - 70 km/u

Blauwvintonijn - 70 km/u
Aes256 - CC BY 2.0

De blauwvintonijn is een de grootste en wellicht bekendste tonijnen uit de tonijnfamilie. Hij wordt ook wel de gewone tonijn genoemd. Je vindt deze tonijnen vooral in de Atlantische Oceaan en rondom de Middellandse Zee. Zoals je wellicht al wel verwacht, is de blauwvintonijn inderdaad voornamelijk blauw van kleur. Blauwvintonijnen zijn lichamelijk goed in staat om warmte vast te houden en hebben een speciaal ontwikkeld hart. Hierdoor kunnen ze langdurig blijven zwemmen, waardoor ze grote afstanden kunnen afleggen. Ook de blauwvintonijnen leven in scholen en jagen gezamenlijk. Tonijnen kunnen bijzonder groot worden, zo kunnen ze maximaal 4,3 meter lang worden en tot wel 900 kg wegen! De topsnelheid van een blauwvintonijn ligt op 70 km per uur en hier hebben ze speciale spieren voor. Omdat er zeer veel op deze vissoort wordt gevist, is de blauwvintonijn een bedreigde diersoort.

5. Mako haai - 75 km/u

Mako haai - 75 km/u
Mark Conlin - Public Domain

De mako haai noemt men ook wel de kortvinmakreel. Deze vis leeft in gematigde en tropische oceanen en ze wegen al snel rond de 600 kg. Met een topsnelheid van 75 km per uur is dit een van de snelste haaisoorten ter wereld. Wist je trouwens dat de mako haai een sprongrecord op zijn naam heeft staan? Er is ooit namelijk een sprong gemeten van 7,6 meter. Op het menu van de mako haai staan voornamelijk vissen zoals makreel en tonijn. Soms vallen ze echter ook zwaardvissen, schildpadden of zelfs dolfijnen aan. Vanwege hun jacht op de zwaardvissen hebben mako haaien soms littekens op hun lichaam. Zijn snelheid kan deze haai bereiken dankzij zijn smalle snuit en lichaamsbouw. Wanneer hij eenmaal zijn prooi gevangen heeft, zal deze niet snel ontglippen. Mako haaien hebben namelijk priemvormige tanden.

4. Geelvintonijn - 78 km/u

Geelvintonijn - 78 km/u
OAR/National Undersea Research Program (NURP - Public Domain

Op nummer 6 vinden we het broertje van deze vis. De geelvintonijn is echter een slagje kleiner. Wel zijn deze gele rakkers een stukje sneller dan de blauwvintonijnen. Je vindt de geelvintonijn in tropische en gematigde zeeën over de hele wereld. Geelvintonijnen hebben opvallende, lange borstvinnen en danken hun naam aan de gele vinnetjes voor hun staartvin. Ze kunnen ruim twee meter lang worden en een maximaal gewicht bereiken van zo’n 200 kilo. Wist je dat scholen tonijnen wel duizenden kilometers aftrekken over de hele wereld? Zoals aangegeven hebben ze speciale, witte spieren om zeer snel mee te zwemmen. Wanneer een tonijn langzaam zwemt, gebruikt hij daarvoor de rode spieren. De geelvintonijn is momenteel nog niet overbevist, maar tonijnen worden wel steeds minder groot.

3. Marlijn - 80 km/u

Marlijn - 80 km/u
Wikipedia - Public Domain

We zijn aangekomen bij de nummer 3 van de top 10 snelste dieren in het water. De gehele top drie bestaat uit zeer snelle vissen. Op nummer 3 vinden we de marlijn. De marlijn is een zoutwatervis die de voorkeur heeft voor een subtropische zee. Je vindt ze dan ook in de Atlantische, Grote en Indische Oceaan. Marlijnen kunnen leven op verschillende dieptes, zo zijn ze namelijk soms vlak onder het oppervlak, maar kunnen ze ook tot bijna een kilometer diepte afdalen. Deze mega vis kan een lengte tot wel 4,5 meter bereiken en wegen rond de 700 kg. Bovenaan hun lichaam zijn ze donkerblauw van kleur en daaronder wordt het steeds lichter. Kenmerkend aan de marlijn is hun smalle zwaard. Ook hebben ze, net als bijvoorbeeld haaien, een rugvin. Veel sportvissers vissen op marlijnen en zijn er trots op om de strijd met deze imposante vis aan te gaan. Ook voor consumptie wordt er erg veel op marlijnen gejaagd.

2. Zwaardvis - 97 km/u

Zwaardvis - 97 km/u
NOAA Deep Sea Coral Research & Technology Program-Pelagic Research Services - Public Domain

Op nummer 2 vinden we deze spectaculaire vissoort. Zwaardvissen hebben een zeer lange bovenkaak in de vorm van een zwaard, vandaar ook hun naam. Soms gebruiken ze hun ‘zwaard’ tijdens de jacht op vissen en spietsen ze hun prooi op hun zwaard. Ook zwemmen ze vaak door scholen vis heen, waarbij ze vissen ‘neerslaan’ met hun scherpe snuit. Ze keren vervolgens om om deze vissen te eten. Maar hun zwaardvormige snuit zorgt er vooral voor dat ze grote snelheden kunnen behalen. Zo kan de zwaardvis bijna 100 km per uur zwemmen. Jonge zwaardvissen leven vaak in scholen, maar wanneer de vissen ouder en dus groter worden, gaan ze vaak solidair verder. Dankzij hun grote snelheid en hun scherpe zwaardvormige snuit, zijn deze vissen ook niet de meest gewilde prooi voor andere dieren in de oceanen. Zwaardvissen worden zo’n halve meter lang en kunnen tot bijna 600 kg wegen.

1. Pacifische Zeilvis - 109 km/u

Pacifische Zeilvis - 109 km/u
Jackiemora01 - CC BY-SA 3.0

Yes, we zijn aangekomen bij de allersnelste vis ter wereld. De echte nummer 1 in onze top 10 snelste dieren in het water is… de zeilvis! Met een topsnelheid van ruim 110 km per uur, verslaat geen ander waterdier deze snelheidsduivel. Je vindt zeilvissen in tropische en gematigde zeeën over de hele wereld. Zeilvissen zijn dol op inktvis en andere vissen. Net als de zwaardvis, gebruikt ook de zeilvis zijn lange, smalle snuit om andere vissen bewusteloos te slaan. Opvallend aan deze bijzondere vis is de rugvin, die tot wel twee keer zo hoog is als het lichaam. Deze rugvin heeft zo’n 50 stralen. Deze vin zorgt ervoor dat de vis snel kan remmen en enorm wendbaar is in het water. Ook op de zeilvis wordt veel gejaagd door sportvissers. Deze super snelle vis kan tot wel 3 meter lang worden.