Top 10 Kleinste Landen In Europa
Alan Liu - Unsplash

Top 10 Kleinste Landen In Europa

Vaticaanstad, Monaco, San Marino en Liechtenstein staan bovenaan de lijst van Europa's kleinste steden per landoppervlakte. Het Europese continent telt 50 landen met verschillende landen die deels in Europa en Azië liggen, waarvan sommige nog niet volledig erkend zijn. Het continent wordt soms Eurazië genoemd omdat de grens tussen Europa en Azië niet goed is gedefinieerd en sommige landen tussen de twee continenten liggen. Europa heeft een oppervlakte van ongeveer 3.930.000 vierkante kilometer. De bevolking van het continent werd geschat op 738 miljoen in 2016. De kleinste landen van het continent omvatten enkele landen die slechts gedeeltelijk als een onafhankelijke natie worden erkend. Dit zijn de 10 kleinste landen in Europa.

10. Cyprus - 9251 km²

Cyprus - 9251 km²
Dimitris Vetsikas - Pixabay

Cyprus is een mediterraan land dat ten zuiden van Turkije ligt. De mens heeft Cyprus - alle 9.251 km² van het land - bewoond sinds de 10e millennium voor Christus. Cyprus is lid van Het Gemenebest van Naties (Engels: Commonwealth of Nations).

9. Azerbaijan - 6960 km²

Azerbaijan - 6960 km²
Lloyd Alozie - Unsplash

De Republiek Azerbeidzjan ligt in de zuidelijke Kaukasus. Het land ligt tussen Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. De oppervlakte in Europa is 6.960 vierkante kilometer, terwijl het hele land een oppervlakte heeft van ongeveer ‎86.600 vierkante kilometer. Azerbeidzjan werd in 1918 onafhankelijk. Het land trad in 1920 toe tot de Sovjet-Unie en vertrok op 30 augustus 1991. Het land behoort tot de zes onafhankelijke Turkssprekende staten. De bevolking van het land werd geschat op 9,762 miljoen inwoners in 2016.

Voor de vermelding van Azerbeidzjan op deze lijst rekenen we alleen het land van Azerbeidzjan aan Europese zijde mee.

8. Luxemburg - 2.586 km²

Luxemburg - 2.586 km²
Djedj - Pixabay

Luxemburg is een door land ingesloten land in West-Europa, grenzend aan België, Duitsland en Frankrijk. Het is 2.586 vierkante kilometer groot en behoort daarmee tot de kleinste landen van Europa. Luxemburg-stad is zowel de hoofdstad van Luxemburg als een van de drie hoofdsteden van de Europese Unie (de andere twee zijn Brussel, België en Straatsburg, Frankrijk).

7. Georgië - 2428 km²

Georgië - 2428 km²
Neil Sengupta - Unsplash

Georgië ligt in de Kaukasus regio van Europa en Azië. Het ligt tussen Oost-Europa en West-Azië en het grootste deel van het land ligt in Azië. De hoofdstad van het land is Tbilisi, dat ook de grootste van het land is. Georgië in Europa heeft een landoppervlakte van 2428 vierkante kilometer. De totale landoppervlakte van Georgië, inclusief de zijde in Azië, bedraagt 69.700 vierkante kilometer. De bevolking in 2017 werd geschat op 3,718 miljoen inwoners. Georgië scheidde zich in april 1991 af van de Sovjet-Unie. Georgisch is de nationale taal van het land.

Hoewel het totale landoppervlak van Georgië groter is dan sommige van de vermeldingen op deze lijst, tellen we alleen het deel van Georgië dat aan de Europese kant ligt, dat 2.428 km in het kwadraat is.

6. Andorra - 468 km²

Andorra - 468 km²
Manuel Torres Garcia - Unsplash

Het Prinsdom Andorra is een niet aan zee grenzend land, gelegen in de oostelijke Pyreneeën in het Zuidwesten van Europa. Het vorstendom werd opgericht in 1278 en wordt geleid door de president van Frankrijk en de bisschop van Urgell, Spanje. Andorra heeft een oppervlakte van 468.7878 vierkante kilometer. In 2016 werd de bevolking geschat op 77.281 inwoners. Andorra la Vella is de hoofdstad, en het is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa met een hoogte van 1022,9088 meter. De nationale taal is Catalaans.

5. Malta - 316 km²

Malta - 316 km²
Magdalena Smolnicka - Unsplash

De Republiek Malta bestaat uit een eilandengroep in de Middellandse Zee, die zich in Zuid-Europa bevindt. Tot de grote eilanden behoren Malta, Gozo en Comino. Het eiland heeft een oppervlakte van 315.978 vierkante kilometer. De bevolking in 2016 werd geschat op 436.947 inwoners. De nationale taal van het land is Maltees, hoewel Engels wordt gebruikt voor officiële communicatie. Valletta is de hoofdstad, en het is de kleinste hoofdstad in grootte in de Europese Unie. Malta werd onafhankelijk in 1964 en werd een republiek in 1974.

4. Liechtenstein - 160 km²

Liechtenstein - 160 km²
Randy Jost - Pixabay

Liechtenstein is een vorstendom onder leiding van een prins. Het vorstendom ligt in Midden-Europa en is omgeven door twee landen. Het land ligt in het Rijnvallei van de Alpen. Liechtenstein heeft een oppervlakte van ongeveer 160 vierkante kilometer. De bevolking van het vorstendom werd geschat op 37.666 inwoners in 2016. Het Duits wordt gebruikt als officiële communicatietaal. Liechtenstein is een van de Alpenlanden en is daarmee een ideale bestemming voor de wintersport. De hoofdstad is Vaduz.

3. San Marino - 61 km²

San Marino - 61 km²
Thomas Haas - Unsplash

De Republiek San Marino is een microstaat en een enclave in Italië. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 61 vierkante kilometer en is grotendeels heuvelachtig. San Marino was de kleinste republiek ter wereld tot 1968, toen Nauru de titel kreeg. De bevolking werd geschat op 33.285 inwoners in 2016. De grootste stad van het land is Serravalle Scrivia en de hoofdstad is de stad San Marino. Het land is een van de rijkste landen ter wereld. San Marino is het enige land waar het aantal motorvoertuigen het aantal mensen overtreft. In 2014 waren er 1.263 voertuigen tot 1.000 mensen. Italiaans is de officiële taal in het land, maar Emiliaans-Romagnools is ook een populaire taal.

2. Monaco - 2,02 km²

Monaco - 2,02 km²
Rishi Jhajharia - Unsplash

Monaco is een autonome stadstaat aan de Franse Rivièra, officieel bekend als het Vorstendom Monaco. Het land heeft een oppervlakte van 2,02 vierkante kilometer en is het op een na kleinste land ter wereld. Uit een volkstelling die in 2016 werd uitgevoerd, bleek dat de bevolking 38.499 inwoners telt. Het Frans-Monegaskische verdrag uit 1861 zorgde ervoor dat Monaco een onafhankelijke staat werd. De officiële taal in het vorstendom Monaco is Frans met Monegaskisch, Italiaans en Occitaans. De regering van het land is een constitutionele monarchie en de huidige heerser is Prins Albert II. Het vorstendom Monaco valt sinds 1911 onder de constitutionele monarchie en het staatshoofd is de soevereine vorst. Monaco heft geen inkomstenbelasting en heeft relatief lage belastingen op bedrijven, waardoor het een land is met een aantal van de rijkste mensen. Monaco is beroemd om de Grand Prix van Monaco.

1. Vaticaanstad - 0,44 km²

Vaticaanstad - 0,44 km²
Caleb Miller - Unsplash

De staat Vaticaanstad is het kleinste land van Europa en van de wereld, zowel qua grootte als qua bevolking, met een oppervlakte van ongeveer 0,44 vierkante kilometer. Het land is formeel niet autonoom en wordt bestuurd door de Heilige Stoel. De bevolking werd geschat op 1.000 inwoners in 2015. De stad werd opgericht door middel van het Verdrag van Lateranen, ondertekend op 11 februari 1929, tussen de Heilige Stoel en Italië. Het Italiaans is de officiële taal van het Vaticaan. Vaticaanstad ligt op de Vaticaansberg, en dus is de naam afgeleid van de berg. De regering van Vaticaanstad is een absoluut gekozen monarchie met de macht die wordt uitgeoefend door het hoofd van de rooms-katholieke kerk, de paus.