Top 10 Beroemdste Schilderijen Ter Wereld
Manolo Franco - Pixabay

Top 10 Beroemdste Schilderijen Ter Wereld

De 'Mona Lisa', 'Het Laatste Avondmaal', 'De Sterrennacht' en 'Whistler's Mother' zijn schilderijen die al generaties lang mensen inspireren en van hun stuk brengen. In de loop der eeuwen hebben verschillende schilderijen door de eeuwen heen een wereldwijde erkenning gekregen van alle leeftijden en veel samenlevingen vanwege hun unieke talenten- en stijlkenmerken. De meeste van 's werelds beroemde schilderijen zijn olieverf op doek die de tand des tijds hebben doorstaan en een blijvende indruk hebben achtergelaten op degenen die het hebben gezien. Deze kunstwerken zijn bewaard gebleven in verschillende kunstgalerijen over de hele wereld, van waaruit ze kunnen worden bekeken. Beroemde schilderijen worden voortdurend bedreigd met schade door diefstal en veroudering. Musea en kunstgalerijen hebben de taak en de verantwoordelijkheid om deze meesterwerken veilig te bewaren en in hun oorspronkelijke staat te herstellen om hun leven en betekenis voor het nageslacht te verlengen. Bewonder in de onderstaande lijst de top 10 beroemdste schilderijen ter wereld.

10. Whistler's Mother (Musée d'Orsay, Parijs)

Whistler's Mother (Musée d'Orsay, Parijs)
James McNeill Whistler - Public Domain

Arrangement in Gray and Black, No. 1 (Whistler's Mother), werd in 1871 geschilderd door James McNeill Whistler met zijn moeder op een stoel tegen een grijze muur. Het schilderij is te zien in het Musée d'Orsay in Parijs.

9. The Persistence Of Memory (Museum of Modern Art, New York)

The Persistence Of Memory (Museum of Modern Art, New York)
Mike Steele - CC BY 2.0

De volharding der herinnering (The Persistence of Memory) werd geschilderd door Salvador Dali in 1931. Het is een van zijn beroemdste schilderijen. The Persistence of Memory verbeeldt gesmolten klokken en zou geïnspireerd zijn door de Relativiteitstheorie. Het schilderij is te zien in het MoMA.

8. The Night Watch (Rijksmuseum, Amsterdam)

Rembrandt - Public Domain

De Nachtwacht (The Night Watch) is geschilderd door Rembrandt in 1642. Het verbeeldt het vertrek van een stad onder leiding van de kapitein. Het schilderij is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Door de unieke donkere vernis krijgt het schilderij de uitstraling van een nachtscène.

7. The Birth Of Venus (Uffizi Gallery, Florence)

The Birth Of Venus (Uffizi Gallery, Florence)
Sandro Botticelli - Public Domain

De Geboorte van Venus (The Birth of Venus) verbeeldt de opkomst van de godin Venus uit de zee. Het schilderij is gemaakt door Sandro Botticelli in het midden van de jaren 1480. Het schilderij is te zien in de Uffizi kunstmuseum in Florence.

6. Guernica (Museo Reina Sofia, Madrid)

Guernica (Museo Reina Sofia, Madrid)
Peter Collins - CC BY-SA 2.0

Guernica is een Picasso-schilderij dat de bombardementen op de Spaanse stad Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog toont. Het schilderij uit 1937 is ondergebracht in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste anti-oorlogse kunstwerken uit de geschiedenis. Hoewel het schilderij nu in hoog aanzien staat, heeft het niet automatisch een zekere kritische aantrekkingskracht gekregen bij de onthulling ervan.

5. The Girl With A Pearl Earring (Mauritshuis, Den Haag)

The Girl With A Pearl Earring (Mauritshuis, Den Haag)
Ralph Daily - CC BY 2.0

Meisje met de parel (Girl with a Pearl Earring) is een kunstwerk van Johannes Vermeer. Het is rond 1665 geschilderd en toont een meisje met een tulband en een parel. Het schilderij wordt de 'Nederlandse Mona Lisa' genoemd, vooral vanwege de dubbelzinnige uitdrukking van het onderwerp. Het schilderij is te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

4. The Scream (National Gallery, Oslo)

The Scream (National Gallery, Oslo)
Edvard Munch - Public Domain

De Schreeuw (The Scream), een van 's werelds beroemdste schilderijen aller tijden, werd geschilderd door Edvard Munch in 1893. Het schilderij toont een angstig schreeuwend persoon. Het schilderij is gehuisvest in de National Gallery, Oslo, Noorwegen. Een interessant feit over dit schilderij is het feit dat het vaak het doelwit is geweest van kunstroof. De laatste keer dat het schilderij werd gestolen was in 2004. Het werd twee jaar vermist voordat het in 2006 uiteindelijk werd teruggevonden.

3. The Starry Night (Museum of Modern Art, New York)

The Starry Night (Museum of Modern Art, New York)
Vincent van Gogh - Public Domain

De Sterrennacht (The Starry Night) van Vincent van Gogh is te zien in het Museum of Modern Art, New York. Het is een van de beroemdste schilderijen van de westerse wereld. Het schilderij is gemaakt in 1889 en toont de stad Saint-Remy onder de kolkende zon. Het staat sinds 1941 in het MoMA in New York. Het schilderij werd voltooid na Van Goghs beroemde mentale ineenstorting in 1888, waarbij de kunstenaar zijn eigen oor had verwijderd.

2. The Last Supper (Santa Maria Delle Grazie klooster, Milaan)

The Last Supper (Santa Maria Delle Grazie klooster, Milaan)
Leonardo da Vinci - Public Domain

Het Laatste Avondmaal (The Last Supper) is een beroemd schilderij van Leonardo da Vinci. Het schilderij toont het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen. Het zou de verwarring uitbeelden die ontstond nadat Jezus verklaarde dat een van hen hem zou verraden. Het schilderij werd gemaakt tussen 1495 en 1498 en is geplaatst in het Santa Maria Delle Grazie klooster in Milaan.

1. Mona Lisa (Het Louvre, Parijs)

Mona Lisa (Het Louvre, Parijs)
Leonardo da Vinci - Public Domain

De Mona Lisa is ongetwijfeld het beroemdste schilderij dat ooit in de westerse wereld is gemaakt, de Mona Lisa werd tussen 1503 en 1506 door Leonardo da Vinci geschilderd. Hij was er in 1519 mee klaar. Het schilderij wordt tentoongesteld in het Louvre van Parijs. Het zou een portret zijn van Lisa Gherardini, een Italiaanse edelvrouw. Het schilderij is beroemd om zijn subtiliteit, compositie en onverklaarbare gezichtsuitdrukking van het schilderij.