Top 10 Meest Gefotografeerde Ruïnes
Sheilapic76 - https://www.flickr.com/photos/53344659@N05/4978440899/ - CC BY 2.0

Top 10 Meest Gefotografeerde Ruïnes

De wereld staat vol met spookachtig mooie ruïnes, verspreid over verschillende continenten. Ze hebben honderden, zo niet duizenden jaren overleefd, door generaties en beschavingen. Terwijl de meeste van hen nu pas zijn samengesteld uit as, stenen en stukken natuursteen, slechts een fragment van het eens zo grandioze bestaan, zijn ze nog steeds even boeiend en fascinerend. Daarom blijven mensen naar deze plekken trekken om ze te fotograferen.

Hier zijn slechts enkele van 's werelds meest gefotografeerde ruïnes die getuige zijn geweest van de geschiedenis en die duizenden verhalen zouden kunnen vertellen als hun muren maar konden praten. Onderstaande lijst zijn de top 10 meest gefotografeerde ruïnes ter wereld.

10. Machu Picchu - Peru

Machu Picchu - Peru
Zielonamapa.pl - CC BY-SA 2.0

Machu Picchu staat wereldwijd bekend als de verloren stad van de Inca-beschaving en ligt 2.430 m boven de zeespiegel, te midden van een bos. Het ligt verscholen tussen de bergen van Zuid-Peru en bestaat al sinds de 15e eeuw. Alom geloofd als het koninklijke landgoed van de Inca-leiders of een religieuze plaats voor het Incarijk rijk, werden het volk en de beschaving uiteindelijk weggevaagd door de Spaanse kolonisatoren. Honderden jaren lang bleef de site onbekend voor de westerse wereld totdat het werd ontdekt door de archeoloog Hiram Bingham in 1911.

9. Het Colosseum - Italië

Het Colosseum - Italië
Sam valadi - CC BY 2.0

Ooit was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk een van de meest majestueuze ruïnes ter wereld die jaarlijks honderden bezoekers naar Italië trekt. Gebouwd ergens tussen 70 en 72 na Christus, werd de site gebruikt als locatie voor vele beroemde gladiatorengevechten die toen werden beschouwd als spelletjes die werden uitgevoerd voor vermaak. Met het meten van een massieve 189 bij 156 meter, kon de structuur tot 50.000 mensen houden. Naast gladiatorengevechten was het ook de locatie voor drama's en openbare executies.

8. Parthenon - Griekenland

Parthenon - Griekenland
Sam valadi - CC BY 2.0

Dit majestueuze bouwwerk, dat tussen 447 en 432 voor Christus door de Atheners werd gebouwd, was gewijd aan de beschermheilige van de stad, Athena. Wat ooit een prachtige tempel was die gebouwd werd om het gouden en ivoren Athena Parthenon standbeeld te herbergen, is door aardbevingen op zijn kop gezet, ten prooi gevallen aan plunderingen, ooit beschadigd en in brand gestoken. En terwijl wat nu overblijft slechts een fragment is van zijn ooit ontzagwekkende schoonheid, blijven mensen naar Athene trekken om de tempelruïnes te zien en te fotograferen.

7. Chichén Itzá - Mexico

Chichén Itzá - Mexico
Grand Velas Riviera Maya - CC BY-SA 2.0

De op één na meest bezochte archeologische site in Mexico vandaag de dag, de Chichén Itzá, dateert al van 550 na Christus. Deze oude Maya-stad op het schiereiland Yucatan is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en staat sinds kort op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen. De beroemdste structuur is het El Castillo of de Piramide van Kukulcán. Andere gebieden in de site die de moeite waard zijn om te verkennen zijn onder andere het Grote Balhof en de Tempel van de Krijgers die Meso-Amerikaanse architectuur laten zien.

6. Angkor Wat - Cambodja

Angkor Wat - Cambodja
Kheng Vungvuthy - CC BY-SA 4.0

Dit uitgestrekte Boeddhistische tempelcomplex in Noord-Cambodja is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Zuidoost-Azië. De site is de thuisbasis van overblijfselen van het Khmer-rijk en werd ooit beschouwd als het centrum van het Khmer-rijk. Oorspronkelijk gebouwd in de eerste jaren van de 12e eeuw als een Hindoeïstische tempel gewijd aan de Hindoeïstische God Vishnu, het beslaat een gebied van 400 hectare en wordt verondersteld 's werelds grootste religieuze site te zijn. Het werd uiteindelijk een boeddhistische tempel aan het einde van de 12e eeuw.

5. Ajanta-grotten - India

Ajanta-grotten - India
Danial Chitnis - CC BY 2.0

Samengesteld uit 30 boeddhistische tempels, werden de Ajanta-grotten uitgehouwen vanaf de zijkant van de bergen in de buurt van het Ajanta-dorp in West-India. Deze tempels, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, zijn zorgvuldig uitgehouwen uit granieten hoefijzervormige kliffen. Ze zijn voorzien van prachtige oude beeldhouwwerken, chaitya zuilen, gebedshallen, ingewikkeld versierde grotmuren, heiligdommen en enkele van 's werelds meest fascinerende fresco-achtige schilderijen die de beste voorbeelden zijn van boeddhistische religieuze kunst.

4. Thermen - Engeland

Thermen - Engeland
Diliff - CC BY 2.5

Een van de meest goed bewaarde Romeinse sites in het Verenigd Koninkrijk, deze thermen gelegen in de stad Bath beschikt over een uitgestrekt complex dat door de oude Romeinen werd gebruikt voor rust, ontspanning en een beetje socialisatie. Een bezoek aan Groot-Brittannië zou niet compleet zijn zonder een kijkje te nemen in de beroemde Romeinse baden met een gigantisch zwembad in het centrum van het complex. Het water dat vroeger helder was en toen werd gebruikt om in te baden is nu groen geworden door de algengroei. De muren, zij het gekleurd en vervallen, geven aanwijzingen voor de levensstijl van de Romeinen die deze baden bezochten.

3. Bagan Tempels - Myanmar

Bagan Tempels - Myanmar
Tore Sætre - CC BY-SA 4.0

Verspreid over de vlaktes van Bagan in Myanmar zijn deze tempels een van de interessantste archeologische vindplaatsen in Azië. De structuren worden geschat op ongeveer 800 jaar oud en bestaan uit meer dan 3.500 oude boeddhistische pagodes, evenals andere religieuze structuren die een gebied van ongeveer 16 vierkante mijl beslaan. De tempels en pagodes zijn van ver te zien met hun torens die naar boven wijzen en schijnbaar uit de grond steken en tot aan de hemel reiken.

2. Petra - Jordanië

Petra - Jordanië
Diego Delso - CC BY-SA 3.0

Half gebouwd en half uitgehouwen aan de zijkant van een zandstenen heuvel, is de site het meest bekend om de 45m-hoge Al Khazneh-tempel. Deze oude bouwwerken zijn vermoedelijk gebouwd rond de 2e eeuw na Christus en hebben prachtige gebeeldhouwde zuilen en sculpturen te midden van een zee van gangen en ravijnen. Toeristen komen naar het gebied dat zich lijkt te verbergen achter roze zandstenen kliffen, om de dynamische samensmelting van de oosterse cultuur en de hellenistische architectuur te zien. De hele oude stad, waarvan wordt aangenomen dat het slechts 15% van de verloren gegane hoofdstad van Nabatea (oude Arabische beschaving) is, is zo groot dat de bezoekers een hele dag of twee nodig zouden hebben om alle gebieden te verkennen.

1. Piramiden van Gizeh - Egypte

Piramiden van Gizeh - Egypte
Caption

Misschien wel de meest iconische van alle ruïnes zijn de torenhoge piramides van Gizeh in Egypte. Deze oude graven, gebouwd tussen 2589 en 2566 v. Chr., herbergen schatten en overblijfselen van Egyptische koningen. De Grote Piramide torent op een hoogte van 146 meter en wordt stevig aan de grond gehouden door de basis die zich over 230 meter uitstrekt. De mensen zijn nog steeds verbaasd over de manier waarop het werd gebouwd, maar terwijl de bouw ervan is blijven verbazen archeologen en historici duizenden toeristen worden aangetrokken door de mysterieuze majestueuze aantrekkingskracht.