Beroemdste Bouwwerken Ter Wereld
Diego F. Parra - Pexels

Top 10 Beroemdste Bouwwerken Ter Wereld

Beroemde gebouwen over de hele wereld zijn op zichzelf al iconische monumenten. Ze geven cultuur en karakter aan een bepaalde plek of zelfs een land. Verschillende steden over de hele wereld zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gebouwen, wat een historisch wonder of een architecturaal hoogstandje kan zijn. Sommige van 's werelds beroemde gebouwen zijn een bron van inspiratie en trekken toeristen uit de hele wereld aan. Sommige van de oude gebouwen vertellen een geschiedenis van hoe mensen in een bepaald gebied in het verleden leefden. Zo zeggen de beroemde piramides van Egypte of Mexico veel over de vroegere beschavingen. Hier is een lijst van de top 10 meest iconische bouwwerken ter wereld.

10. Eiffeltoren

Eiffeltoren
Alexis Minchella - Unsplash

De Eiffeltoren is een iconisch bouwwerk in Parijs, Frankrijk, genoemd naar Gustave Eiffel, die als ingenieur verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van de toren. Hij is gemaakt van het smeedijzeren rooster. Hij werd tussen 1887 en 1889 gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. Tijdens de bouw werd hij bekritiseerd door de belangrijkste intellectuelen en kunstenaars voor zijn ontwerp. Het bouwwerk is nu echter een wereldwijd cultureel icoon in het land en een van de meest herkenbare bouwwerken ter wereld. Op dit moment is het het meest bezochte monument ter wereld, en ongeveer 7 miljoen mensen hebben de toren in 2015 beklommen. De Eiffeltoren staat 300 meter hoog boven de grond, wat overeenkomt met een gebouw van 81 verdiepingen, en het is het hoogste bouwwerk van Parijs. De basis van de toren is vierkant en meet 125 meter aan elke kant. Toen hij werd gebouwd, overtrof hij het Washington Monument en werd hij 41 jaar lang het hoogste door mensen gemaakte bouwwerk ter wereld, tot 1930, toen het Chrysler Building in New York het record vestigde.

9. Big Ben

Big Ben
Jurica Koletić - Unsplash

Big Ben is de naam van de grote klok in het paleis van Westminster. De naam wordt door elkaar gebruikt om te verwijzen naar de klokkentoren of de klok zelf. De klokkentoren was de oorspronkelijke naam van de toren waar de Big Ben zich bevindt. In 2012 is de naam veranderd in Elizabeth Toren tijdens het Diamanten Jubileum van Elizabeth II. De toren werd gebouwd in neogotische stijl en de ontwerper was Augustus Pugin. De bouw werd voltooid in 1859, en het was de meest nauwkeurige en de grootste klok met vier gezichten ter wereld. De toren staat op 96 meter boven de grond en de basis meet 12 meter aan elke kant. De diameter van de wijzerplaten van de klok is 7 meter. De 150e verjaardag van de toren werd gevierd op 31 mei 2009. Van de Five Bells is de Big Ben de grootste en weegt 13,7 ton en hij heeft het record van de grootste klok in het Verenigd Koninkrijk voor 23 jaar. De toren is een Brits cultureel icoon geworden, en is gemakkelijk te herkennen over de hele wereld. Het is ook een van de symbolen van het Verenigd Koninkrijk geworden, evenals het symbool van de parlementaire democratie.

8. Taj Mahal

Taj Mahal
Rowan Heuvel - Unsplash

De Taj Mahal ligt op de zuidelijke oever van de Yamuna rivier bij de stad Accra in India. Het is een mausoleumgebouw dat in 1632 in opdracht van keizer Sjah Jahan van het Mughal-rijk is gebouwd met wit marmer. Het gebouw herbergt het graf van de keizersvrouw Mumtaz Mahal en ook het graf van keizer Sjah Jahan. Het complex heeft een oppervlakte van 17 hectare en omvat een gastenverblijf en een moskee met uitgestrekte tuinen rondom het gebouw aan drie zijden van de gekanteelde muur. De bouw van Taj Mahal duurde ongeveer tien jaar en kostte ongeveer 827 miljoen dollar in huidige waarde. In 1983 werd Taj Mahal door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het wordt beschouwd als een van 's werelds universeel bewonderde meesterwerken en een juweel van India's islamitische kunst. De Taj Mahal trekt jaarlijks zo'n 7 tot 8 miljoen toeristen.

7. Grote Piramide

Grote Piramide
Nina - CC BY 2.5

De Grote Piramide van Gizeh wordt ook wel de Piramide van Cheops of de Piramide van Khufu genoemd. Het is de grootste en de oudste van het piramidecomplex van Gizeh, dat bestaat uit drie verschillende piramides. De Piramide van Gizeh is de oudste van de Zeven Wonderen van de Oude Wereld en is tot op de dag van vandaag grotendeels intact gebleven. Volgens Egyptologen werd de piramide gebouwd binnen een periode van 10 tot 20 jaar in ongeveer 2560 voor Christus. Het stond op een hoogte van 139 meter hoog en was meer dan 3.800 jaar lang het hoogste door mensen gemaakte bouwwerk ter wereld, tot 1311 na Christus toen de Kathedraal van Lincoln in Engeland werd gebouwd.

6. Opera van Sydney

Opera van Sydney
Dean Bennett - Unsplash

Sydney Opera House is een podiumkunstencentrum gelegen in de haven van Sydney in New South Wales, Australië. Het is een van de meest kenmerkende gebouwen die in de moderne tijd zijn gebouwd. De ontwerper van het gebouw was John Utzon, een Deense architect. Het gebouw werd officieel geopend op 20 oktober 1973 nadat Utzon werd geselecteerd als de winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd in 1957. De regering van New South Wales gaf in 1958 toestemming voor de bouw. Het Operahuis bestaat uit verschillende opvoeringslocaties en er worden elk jaar meer dan 150 voorstellingen gegeven, met een opkomst van meer dan 1,2 miljoen mensen. Er zijn drie inwonende gezelschappen van uitvoerende kunstenaars, en zij omvatten het Sydney Symphony Orchestra, Sydney Theatre Company, en Opera Australia. Het Operahuis is een van de meest populaire toeristische attracties in het land en trekt elk jaar ongeveer 8 miljoen mensen aan. De faciliteit staat onder het beheer van de Sydney Opera House Trust. In 2007 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

5. Verboden Stad

Verboden Stad
__ drz __ - Unsplash

De Verboden Stad was een Chinees keizerlijk paleis dat in het centrum van Peking werd gevonden. Het herbergt momenteel het paleismuseum. Het diende als een keizerlijk paleis voor bijna 500 jaar van de Ming-dynastie tot het einde van de Qing-dynastie, tussen 1420 en 1912. Het diende als politiek en ceremonieel centrum van de Chinese regering voor enkele eeuwen, en het was de thuisbasis van de keizers en hun families. De bouw werd uitgevoerd tussen 1406 en 1420, en het is een complex met 980 gebouwen met een oppervlakte van 72 hectare. Het werd in 1987 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

4. Witte Huis

David Everett Strickler - Unsplash

Het Witte Huis dient als de officiële residentie van de president van de VS en is gelegen in Pennsylvania Avenue in de hoofdstad van Washington, DC. Het Witte Huis heeft gediend als de bewoners en de werkplek van alle presidenten van de VS, te beginnen met John Adams in 1800. Het gebouw is ontworpen door James Hoban en architect van Ierse afkomst, die het in neoklassieke stijl heeft ontworpen. Het werd gebouwd tussen 1792 en 1800. Het Britse leger zette het gebouw in brand in de oorlog van 1812 en vernietigde de meeste onderdelen van het interieur en verkoolde het exterieur. Het eerste ovale kantoor werd gebouwd door president William Howard in 1909.

3. Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods (Moskou)

Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods (Moskou)
Opsa - Pixabay

De Sint-Basiliuskathedraal staat op het Rode Plein in Moskou, Rusland, en is een van de iconische bouwwerken van het land. Het werd gebouwd tussen 1555 en 1561 toen Ivan de Verschrikkelijke de bouw ervan opdroeg om de verovering van Astrakhan en Kazan te herdenken. Het was het hoogste gebouw in de stad tot 1600 toen Ivan de Grote Klokkentoren werd gebouwd. Tussen de 16e en 17e eeuw werd het door het Byzantijnse Christendom beschouwd als een symbool van de Hemelse Stad en kreeg het de naam Jeruzalem. Het gebouw werd gebouwd in de vorm van een opstijgende vlam, een ontwerp dat uniek is onder de Russische architectuur.

2. Machu Picchu

Machu Picchu
Maik - Pixabay

Machu Picchu is een Inca-citadel in het zuiden van Peru, gebouwd in de 15e eeuw op een bergrug op 2430 meter boven de zeespiegel. Het is gelegen in het oostelijke deel van de cordillera in het Machu Picchu district, provincie Urubamba, in de regio Cusco. Het ligt ongeveer 80 kilometer van Cuzco waar de Urubamba rivier stroomt. Volgens archeologen zou het complex gebouwd kunnen zijn voor Pachacuti de keizer van Inca. Het is een beroemd icoon van de Inca-beschaving. Na de bouw rond 1450 werd het later, na de Spaanse verovering van de regio, verlaten. In 1983 werd het door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en in 1981 werd het genoemd als een historisch heiligdom in Peru.

1. Petra

Petra
Brian Kairuz - Unsplash

Petra is een archeologische en historische stad in het zuiden van Jordanië die door de lokale bevolking bekend stond als Raqmu. Men gelooft dat Petra in de 6e eeuw voor Christus is opgericht als hoofdstad van het Nabateeënrijk. De nederzetting zou kunnen zijn begonnen in ongeveer 9000 voor Christus in de regio. De Nabateeërs waren nomaden en Arabieren die Petra bouwden vanwege de nabijheid van belangrijke handelsroutes in het gebied. In de 1e eeuw na Christus werd het populaire Khazan-gebouw gebouwd, dat vermoedelijk het mausoleum van de koning van Nabatea, Aretas IV, was. Tijdens de Byzantijnse periode werden verschillende kerken van het christelijk geloof gebouwd. De betekenis van de stad nam in de loop der jaren af en werd uiteindelijk verlaten in het vroege islamitische tijdperk. Het werd in 1985 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.