Top 10 Grootste Winkelcentra Ter Wereld
Akbar Nemati - Unsplash

Top 10 Grootste Winkelcentra Ter Wereld

Voor sommigen is een winkelcentrum gewoon een winkel. Het is gewoon een plek waar mensen krijgen wat ze nodig hebben en een aantal van wat ze willen. Maar voor anderen is een winkelcentrum een lifestyle hub om te winkelen en alle andere activiteiten te doen met vrienden, familie en collega's. In de recente geschiedenis is de nederige superwinkel uitgegroeid tot een mammoetstructuur met bioscopen, supermarkten en vaak chique warenhuizen met rijen na rijen eet- en uitgaansgelegenheden.

Gigantische structuren die miljoenen vierkante meters beslaan zijn in veel landen een kenmerk geworden van de winkelcentrumcultuur. Hoe groter, hoe beter. Enorme winkelcentra stellen klanten in staat om te verdwalen in een wereld ver weg van hun realiteit thuis. Dit zijn de 10 grootste winkelcentra ter wereld.

10. Forum Istanbul

Forum İstanbul
Maurice Flesier - CC BY-SA 4.0

Op de tiende plaats staat het Forum Istanbul dat ongeveer 5,4 miljoen vierkante meter verhuurbare ruimte heeft. Het valt vooral op door zijn indrukwekkende architectuur met steegjes en koepels, en kleuren en tinten die elementen van de cultuur van het land weerspiegelen.

9. SM City North Edsa

SM City North Edsa
Patrickroque01 - CC BY-SA 4.0

Op korte afstand van Thailand ligt het op een na grootste winkelcentrum in Zuidoost-Azië: SM City North EDSA op de Filippijnen. Zelfs na de toevloed van winkelgiganten in de hoofdstad van het land, blijft North EDSA, hoewel relatief ouder dan de rest, de grootste. Het is gelegen in een van de drukste gebieden van de hoofdstad en biedt de lokale bevolking een gigantische ontsnapping aan de soms ondraaglijke zomerhitte met airconditioning.

8. ICONSIAM

ICONSIAM
Tris T7 - CC BY 4.0

Ook in Bangkok bevindt zich het op een na grootste winkelcentrum van Thailand, de ICONSIAM Mall. Deze spectaculaire gemengde ontwikkeling aan de oever van de rivier is uniek omdat het naast de gebruikelijke winkels ook een eigenzinnige overdekte drijvende markt heeft waar het winkelend publiek voedsel kan kopen van een boot die aan de oever van de rivier ligt.

7. CentralWorld

CentralWorld
Supanut Arunoprayote - CC BY 4.0

Bijna net zo groot als het CentralPlaza WestGate winkelcentrum is de CentralWorld Mall in de Thaise hoofdstad Bangkok. De CentralWorld Mall is een van de grootste winkelcomplexen in de regio en omvat 500 winkels, 100 restaurants en cafés, en 15 bioscopen. Het heeft een kinderzone, een leercentrum en twee warenhuizen. Het heeft ook een eigen ijsbaan, net als een paar andere op deze lijst.

6. CentralPlaza WestGate

CentralPlaza WestGate
Khemkhaeng - CC BY-SA 3.0

Het grootste winkelcentrum van Thailand is CentralPlaza WestGate, gelegen in de Thaise provincie Nonthaburi, in een voorstad van de hoofdstad Bangkok. Het heeft een bruto vloeroppervlakte van meer dan 5,9 miljoen vierkante meter en bestaat uit meerdere verdiepingen. Het wordt beschouwd als Zuidoost-Azië's "Super Regional Mall" en werd gebouwd als onderdeel van een poging om Thailand om te vormen tot een bloeiend regionaal winkelcentrum. Dit winkelcentrum heeft meer dan 500 Thaise en internationale merken, en meer dan 200 restaurants.

5. Golden Resource Mall

N509FZ - CC BY-SA 4.0

Een andere supermall in China is wat velen de "Great Mall of China" noemen. De Golden Resource Shopping Mall heeft een totale verhuurbare oppervlakte van 6 miljoen vierkante meter en herbergt meer dan 1.000 kraampjes. Het is niet zo'n uitgestrekte structuur als de rest op de lijst, omdat dit een gebouw van zes verdiepingen is, omringd door nieuwe appartementsgebouwen en kantoren, maar het heeft meer dan 230 roltrappen om de drukte van het winkelend publiek dat van verdieping naar verdieping gaat, op te vangen!

4. SM Tianjin

SM Tianjin
Dexbaldon - CC BY-SA 4.0 - Ter illustratie: SM City Legazpi.

Een ander gigantisch winkelcentrum in China is SM City Tianjin. Het strekt zich uit over iets meer dan zes miljoen verhuurbare vierkante meter. Het herbergt meer dan 2.500 winkels verspreid over het enorme complex. Het is samengesteld uit vijf verschillende gebouwen, elk vernoemd naar de vijf traditionele Chinese elementen-Aarde, Vuur, Water, Metaal, en Hout. Het opende zijn deuren in 2016 in het bruisende Tianjin Airport Economic Area.

3. Mall Of Istanbul

Mall Of Istanbul
Maurice07 - CC BY-SA 3.0

De mammoet Mall of Istanbul beslaat meer dan 7 miljoen vierkante meter verhuurbare ruimte. Naast de gebruikelijke winkelmogelijkheden, heeft dit winkelcentrum ook een gigantisch themapark! Het is het eerste in zijn soort in Turkije. Het herbergt een aantal van 's werelds grootste merken en heeft meer dan 300 winkels. Het heeft verschillende prestatie centra, een gastronomisch centrum, en een uitgebreid winkelcentrum. Het is ook de thuisbasis van de grootste bioscoop van Turkije met 12 theaters en 3.050 zitplaatsen.

2. South China Mall

South China Mall
Milowent - Public Domain

De titel van "Werelds Grootste Winkelcentrum" was eerder in handen van de South China Mall in Dongguan China. Maar in 2018 bracht de bouw van de supermall in Iran de South China Mall één plaatsje naar beneden, naar de tweede plaats. Het heeft een oppervlakte van 659.611 verhuurbare vierkante meter en werd geopend in 2005. Het oorspronkelijke doel was om dagelijks 100.000 bezoekers aan te trekken, maar de plaats bleef vele jaren leeg. Tot voor kort, na renovaties en moderniseringen, heeft het winkelcentrum een gestage toename van huurders gezien, waaronder restaurants die zich richten op de middenklasse.

Het winkelcentrum omvat zeven verschillende zones die zijn ontworpen om te lijken op prominente steden over de hele wereld. Eén zone bevat een model Arc de Triomphe zoals die in Parijs, en een andere met gondels zoals in Venetië.

1. Iran Mall

Iran Mall
Anakarnia - CC BY-SA 4.0

Vanaf 2022 is het grootste winkelcentrum ter wereld het enorme Iran Mall. Dit enorme bouwwerk ligt in het noordwesten van Teheran en beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 1.950.000 verhuurbare vierkante meter. Het is een commercieel, cultureel en sociaal centrum met commerciële ruimten, waaronder winkels, culturele voorzieningen, recreatiegebieden, een hotel en enkele parkeerplaatsen.

Het dak van het winkelcentrum doet dienst als sportcomplex waar mensen activiteiten kunnen doen zoals wandelen en fietsen. Het heeft ook een tennisbaan, een zwembad, en zelfs een ijsbaan! Hoewel de reeds voltooide delen van de Iran Mall samen dit winkelcentrum tot het grootste ter wereld maken, zijn sommige delen nog in aanbouw, wat betekent dat deze megastructuur naar verwachting in de komende jaren nog groter zal worden.

De meeste van de grootste winkelcentra ter wereld zijn verspreid over Azië te vinden. Dit komt omdat voor veel landen in Azië de winkelcentrumcultuur een serieuze zaak is. Het wakkert de economie aan omdat het duizenden plaatselijke bewoners waardevolle werkgelegenheid biedt en de zakensector van het land robuust houdt. Het is de beste manier om mensen aan te moedigen hun inkomen los te laten. In sommige Zuidoost-Aziatische landen bieden de gemakken van een winkelcentrum met airconditioning ook gemakkelijk respijt van de hete of vochtige temperaturen buiten, wat mensen aanmoedigt om dagelijks naar de winkelcentra te trekken.