Top 10 Beroemde Zwarte Stranden In De Wereld
D L - Pixabay

Top 10 Beroemde Zwarte Stranden In De Wereld

Als je aan een strand denkt, denk je waarschijnlijk aan parelwit of goudkleurig zand. Veel stranden zien er inderdaad zo uit, maar er zijn ook verschillende stranden met zwart zand. Dit zwarte zand krijgt zijn kleur van vulkanische lava. Wil je weten waar je heen moet als je op een zwart strand wilt relaxen? Dit is de top 10 zwarte stranden.

10. Playa Negra - Costa Rica

Playa Negra - Costa Rica
Leonora (Ellie) Enking - CC BY-SA 2.0

Aan de rand van de stad Cahuita in Costa Rica vind je Playa Negra. Dit strand dankt zijn naam natuurlijk aan het zwarte zand dat je er aantreft. Het is niet het enige zwarte strand van het eiland, maar misschien wel een van de bekendste. De vele vulkanen waaruit Costa Rica bestaat zijn verantwoordelijk voor de bijzondere kleur van het strand. Playa Negra is 3,5 kilometer lang en heeft prijzen gewonnen voor de manier waarop het strand duurzaam beschermd wordt.

9. Piha Beach - Nieuw-Zeeland

Piha Beach - Nieuw-Zeeland
Simon_sees - CC BY 2.0

Op ongeveer 40 kilometer van Auckland vind je Piha Beach. Het is een van de beroemdste stranden ter wereld, met een diepzwarte kleur. Het zand wordt 's zomers zo heet dat je er je voeten aan kunt verbranden. De kleur is gedeeltelijk ontstaan door vulkanisch materiaal, maar het zand bevat ook veel ijzer. Vooral surfers reizen graag naar Piha Beach, want er zijn altijd goede golven te vinden.

8. Kamari - Griekenland

Kamari - Griekenland
Henry Burrows - CC BY-SA 2.0

In het zuiden van het Griekse eiland Santorini vind je kustplaats Kamari met een heel bijzonder strand. Het strand is niet alleen bedekt met zwart zand, maar ook met kleine zwarte kiezelsteentjes. Als je op een ligstoel langs de kust bij Kamari ligt, kijk je meteen uit over Mesa Vouno, een grote berg die boven het strand uittorent. Het strand van Kamari is niet alleen geschikt voor zonaanbidders die op een ligbedje willen liggen, maar ook voor watersporters.

7. Punaluʻu Beach - Hawaï

Punaluʻu Beach - Hawaï
Brocken InagloryCC BY-SA 3.0

Hawaï is bekend om twee dingen, zijn vele mooie stranden en zijn vele vulkanen. Eén plus één is twee en het hoeft dus niet te verbazen dat de eilanden ook veel zwarte stranden herbergen. Punaluʻu Beach is niet alleen bijzonder om zijn zwarte zand, maar ook omwille van de schildpadden. Het is een beschermd gebied en zand meebrengen is daarom verboden.

6. Black Sands Beach - Verenigde Staten

Black Sands Beach - Verenigde Staten
Alexey Komarov - CC BY-SA 4.0

Ook dit strand dankt zijn naam duidelijk aan het zwarte zand dat hier ligt. Black Sands Beach ligt in de staat Californië en is vooral bedekt met kleine, gladde kiezelsteentjes. De bijzondere kleur van het strand is niet het enige dat toeristen aantrekt. Rond het strand vind je ook kleine inhammen met ongewone begroeiing en kleine poelen water die ontstaan als het eb is.

5. Black Sand Beach - Verenigde Staten

Black Sand Beach - Verenigde Staten
Alaska Region U.S. Fish & Wildlife Service - Public domain

Dit Amerikaanse zwarte zandstrand ligt niet in Californië, maar in de staat Alaska. Het is een mooi tegenwicht tegen de vele warme stranden die je op deze lijst vindt. Op Black Sand Beach zie je zelfs regelmatig ijsschotsen aanspoelen. Er liggen ook grote gletsjers in de buurt. Dit is dus geen strand waar je naartoe gaat om te zonnebaden, maar een koude plek die je het best ontdekt met een warme outfit.

4. Langkawi - Maleisië

Langkawi - Maleisië
NickLubushko - CC BY-SA 4.0

Het eiland Langkawi heeft heel bijzondere stranden die deels zwart en wit zijn. Daardoor krijgen ze een bijzondere gestreepte kleur. Wetenschappers weten nog steeds niet precies waarom het zand langs de kust van dit eiland een zwarte kleur heeft. De plaatselijke bevolking heeft er wel een verklaring voor. Het zand is namelijk een gevolg van de oorlog tussen de mythologische figuur Garuda en een Romeinse prins. Ze vochten om een mooie Chinese prinses, wat uiteindelijk leidde tot askleurige stranden.

3. Ajuy Beach - Spanje

Ajuy Beach - Spanje
Genet - CC BY-SA 4.0

Het zwarte strand Ajuy Beach op het Spaanse eiland Fuerteventura is een populaire attractie. En dat is zo, ook al is het niet ideaal om te zwemmen. Het strand met fijn zwart zand ligt vlak naast de piratengrotten. Hier verstopten piraten vroeger hun schatten.

2. Point Venus- Tahiti

Point Venus- Tahiti
Oxijen - CC0

Je vindt Point Venus op een van de grootste eilanden van Frans Polynesië. Het is een belangrijk strand met een bijzondere geschiedenis, want men denkt dat zeevaarder James Cook bij het strand aanlegde. Men denkt ook dat het strand zijn naam van Cook kreeg omdat hij vanaf deze plek mogelijk Venus kon zien.

1. Vík - IJsland

Vík - IJsland
Jonathan Bean - Unsplash

Het strand van Vík past helemaal bij het ruige landschap van IJsland. Dit donkere strand werd gevormd door een lavastroom die van de omringende bergen naar beneden liep. Vanaf het strand heb je ook een mooi uitzicht op zwarte rotsen die boven het water uitsteken.