Beroemdste Klokken
Thomas Kelley - Unsplash

Top 10 Beroemdste Klokken Ter Wereld

Of het nu gaat om ontwerp, architectuur of functie, dit is onze keuze van de top tien beroemdste klokken ter wereld. Ze zijn allemaal nauw verbonden met de sociale en politieke geschiedenis van hun locatie of herdenken een specifieke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Vele zijn zo iconisch dat alleen al het noemen van de stad waar ze vandaan komen hun beeld oproept. Elk voorbeeld heeft unieke ontwerpelementen of een iconisch uiterlijk dat het karakter van hun omgeving bepaalt. Hoewel ze niet langer het enige betrouwbare uurwerk zijn voor de plaatselijke bewoners, is hun belang als oriëntatiepunt onverminderd groot. Dit zijn de top 10 beroemdste klokken ter wereld.

10. Makkah Royal Clock Tower - Mekka

Makkah Royal Clock Tower - Mekka
Ahmed Shahwan - Pexels

Deze klok maakt deel uit van het Abraj Al-Bait hotelcomplex in Mekka, Saoedi-Arabië, en is het hoogste bouwwerk van het land. De vier wijzerplaten van de klok op de top zijn zichtbaar vanaf 25 km afstand. Met een breedte van 43 meter zijn het de grootste wijzerplaten ter wereld en met een hoogte van 405 meter is het 's werelds hoogstgelegen architecturale klok. Elke wijzerplaat is 35 keer groter dan de wijzerplaten van de Big Ben en weegt 21 ton, terwijl elke wijzer ook 6 ton weegt. De wijzerplaten worden elk verlicht door 2 miljoen LED-lampjes, zodat ze 's nachts tot op een afstand van 30 km zichtbaar zijn, en vijf keer per dag knipperen er nog eens 21.000 lampjes om het gebed aan te geven. De klok is ontworpen als baken voor pelgrims en staat tegenover het plein bij de ingang van de Masjid al-Haram moskee. Als heiligste plaats van de Islam, die elk jaar door miljoenen pelgrims wordt bezocht, is dit een passend eerbetoon aan het belang ervan.

9. Old Joe - Birmingham

Old Joe - Birmingham
JimmyGuano - CC BY-SA 3.0

Deze klokkentoren, die beter bekend staat als de Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower, bevindt zich aan de universiteit van Birmingham in Engeland. Met zijn hoogte van 100 meter is het de hoogste vrijstaande klokkentoren ter wereld die zich in de Chancellor's Court bevindt. Hij werd tussen 1900 en 1908 gebouwd ter nagedachtenis van de eerste kanselier van de universiteit en naar het voorbeeld van de Torre del Mangia in Siena. De funderingen van de toren reiken 100 meter onder de grond om het immense gewicht te dragen, met inbegrip van de klokken die samen 20 ton wegen. De toren werd van binnenuit zonder steigers of voegwerk opgetrokken uit plaatselijke rode baksteen en is op de hoeken vier lagen dik om de windkrachten te weerstaan. De toren zou als inspiratiebron hebben gediend voor de toren van Orthanc in The Lord of the Rings en de klokkentoren in Pixar's Monsters University.

8. Cosmo Clock 21 - Yokohama

Cosmo Clock 21 - Yokohama
Akitsumaru - Public Domain

Cosmo Clock 21, gebouwd voor de Yokohama-expositie YES '89 in Japan, is een reusachtig reuzenrad met een diameter van 100 meter. Hoewel de bewering dat het 's werelds grootste klok is wordt betwist, heeft het in het midden de grootste digitale wijzerplaat ter wereld. Het rad zelf heeft 60 spaken om de 60 minuten op een traditionele wijzerplaat aan te geven. Het heeft ook 60 passagiersgondels, met plaats voor 480 passagiers, en draait eenmaal per kwartier, op de milliseconde nauwkeurig. Het rad biedt uitzicht over de hele stad, vooral vanuit de twee heldere gondels, maar is niet voor de zwakkeren onder ons. s Nachts worden de spaken om de vijftien minuten verlicht en veranderen ze in reusachtig vuurwerk, spiralen en bloemen.

7. Grand Central Terminal - New York

Grand Central Terminal - New York
Petr Kratochvil - CC0

Grand Central, bekend bij miljoenen bioscoopbezoekers en een van 's werelds tien meest bezochte toeristische attracties, herbergt twee prachtige klokken. Het 18-kantige informatiehokje op de hoofdgang wordt bekroond door een koperen bol met vier 60 cm wijzerplaten. Deze zijn gemaakt van opalescent glas en er werd jarenlang beweerd dat het om puur opaal ging, met een waarde van miljoenen dollars. Een ervan is een replica uit de jaren 1990, ter vervanging van de oorspronkelijke wijzerplaat die in 1968 door een politiekogel werd beschadigd tijdens een achtervolging door het station. De klok zelf is ingesteld op de atoomklok van het Observatorium van de Marine van de Verenigde Staten en is tot op een miljardste van een seconde nauwkeurig. De zuidgevel van het gebouw, die uitkijkt op de wereldberoemde 42nd Street, heeft een 4 meter brede wijzerplaat. De wijzerplaat zelf is het grootste voorbeeld van Tiffany glas ter wereld en wordt omringd door een 14,6 meter breed beeldhouwwerk van Minerva, Hercules en Hermes.

6. Spasskaya Tower - Moskou

Spasskaya Tower - Moskou
Oleg Shakurov - Pixabay

De rode bakstenen Spasskaja toren staat boven de poorten naar het Rode Plein en is de officiële ingang van het Kremlin. Sinds de 16e eeuw heeft de toren verschillende versies van de klok van Moskou gehuisvest, waaronder een klok die door Peter de Grote werd gekocht en waarvoor 30 wagons nodig waren om hem te vervoeren. Negen klokken, met een gewicht tussen 319 kg en 2131 kg, luiden de klokken, vele ervan versierd met religieuze iconen en bas-reliëfs. Deze werden in 1995 aangevuld met drie metalen slagen om de klok in staat te stellen het volkslied van de Sovjet-Unie te spelen. De huidige wijzerplaat is een exacte kopie van het origineel, dat in 1932 werd gerestaureerd met 28 kg goud om de cijfers en wijzers te bedekken. Elke oudejaarsavond kijken miljoenen Russen toe hoe de president zijn nieuwjaarstoespraak houdt vlak voordat de klok het nieuwe jaar voor heel Rusland inluidt.

5. Rajabai Tower - Mumbai

Rajabai Tower - Mumbai
jaikishan patel - Unsplash

De Rajabai klokkentoren, gebouwd tussen 1869 en 1878, staat op het terrein van de Fort campus van de Universiteit van Mumbai, India. De toren is ontworpen door de Engelse architect Sir George Gilbert Scott en het Venetiaans-gotische ontwerp was geïnspireerd op de Big Ben. Met een hoogte van 85 meter was het het hoogste gebouw in Mumbai toen het gebouwd werd. Tijdens de Raj speelde de toren zestien verschillende deuntjes, waaronder 'God Save The King' en 'Rule Britannia', die vier keer per dag werden veranderd. De toren werd voornamelijk opgetrokken uit plaatselijke Kurla-steen, met daarnaast kalkstenen beelden en indrukwekkende glas-in-loodramen. De toren werd in 2018 toegevoegd aan de lijst van werelderfgoederen, maar is helaas gesloten voor het publiek na een golf van zelfmoorden op het terrein.

4. Urania World Clock - Berlijn

Urania World Clock - Berlijn
Diego Delso - CC BY-SA 4.0

De Urania World Clock staat op de Alexanderplatz in Berlijn, Duitsland, op de plaats van een wrak van een klok uit de jaren 1940, dat in 1966 werd ontdekt. De klok werd in 1969 voor het publiek geopend ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de DDR. De klok is meer dan 10 meter hoog en het ontwerp lijkt in niets op dat van een traditionele klokkentoren. Boven een stenen mozaïek met een kompasroos staat een 2,7 meter hoge zuil met vier wijzerplaten. Daarbovenop staat een 24-kantige trommel, waarbij elke wijzerplaat een wereldtijdzone voorstelt. 148 steden zijn gerangschikt naar tijdzone en een genummerde cilinder draait in het midden rond. Door de desbetreffende tijdzone en haar positie ten opzichte van de genummerde kolom in de gaten te houden, kan de tijd voor een genoemde stad bij benadering worden gemeten. Het geheel wordt bekroond door een stalen model van het zonnestelsel dat eenmaal per minuut ronddraait.

3. Prague Astronomical Clock - Praag

Prague Astronomical Clock - Praag
George Groutas - CC BY 2.0

Deze klok is oorspronkelijk gebouwd in 1410 en hangt aan de zuidelijke muur van het Oude Stadhuis op het Oude Stadsplein in Praag, Tsjechië. Het is de op twee na oudste astronomische klok ter wereld en men denkt dat het de oudste operationele klok is die er bestaat. De astronomische wijzerplaat heeft 21 verschillende functies, waaronder de beweging van de maan, de maanfase en de stand van de zon gedurende de dag. Vier geanimeerde figuren die de Dood, IJdelheid, Lust en Hebzucht voorstellen flankeren de wijzerplaat en bewegen als reactie op het geluid van de Dood die op het uur een bel luidt. Bovendien gaan elk uur twee luiken boven de wijzerplaat open en trekken beschilderde beelden van de twaalf apostelen in processie erlangs. Tijdens de renovatie in 2018 werd een elektrisch mechanisme uit de jaren 1940 vervangen door een origineel uurwerkmechanisme uit de jaren 1860.

2. Peace Tower - Ottawa

Peace Tower - Ottawa
Saffron Blaze - CC BY-SA 3.0

Dit is een campanile (vrijstaande klokkentoren) die deel uitmaakt van de Canadese parlementsgebouwen in Ottawa, Ontario. Hij vervangt de Victoria Tower die in 1916 afbrandde en werd ontworpen als een gedenkteken voor de Canadese militairen die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Gebrandschilderd glas herdenkt hun gevechten samen met gegraveerde plaquettes gemaakt van messing granaathulzen en steen van Europese slagvelden verzameld door de architect. Een carillion met 53 klokken bevat klokken met een gewicht van slechts 4,5 kg tot 10000 kg, die met een klavier worden bespeeld zoals bij een piano. Elk klokje klinkt anders wanneer het wordt aangeslagen door een interne klepel, zodat een groot aantal melodieën kan worden gespeeld.

1. Big Ben - Londen

Big Ben - Londen
Adam Derewecki - Pixabay

De Big Ben, waarschijnlijk 's werelds beroemdste klok, is onmiddellijk herkenbaar en voor de wereld een symbool van Groot-Brittannië. De klok staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en werd in 1859 in zijn kenmerkende neogotische stijl voltooid. De naam verwijst technisch gezien naar de grootste van de vijf klokken die in de klokkentoren zijn ondergebracht. Deze werd in 2012 omgedoopt tot Elizabeth Tower om het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II te herdenken. Met zijn hoogte van 96 meter was de toren bij voltooiing de grootste luidklok met vier wijzerplaten ter wereld. Het was ook de nauwkeurigste klok in zijn soort en het originele Victoriaanse mechanisme is nog steeds in gebruik. Hoewel het nu nog stil is, zullen de renovatiewerkzaamheden in 2021 worden afgerond en zal het kenmerkende klokkenspel weer luiden.