Natste Plekken
Sasin Tipchai - Pixabay

Top 10 Natste Plekken Ter Wereld

Iedereen heeft een verhaal te vertellen als het gaat om regen, vooral de inwoners van Mawsynram, een dorp op de top van een heuvelrug in het noordoosten van India's Khasiheuvels (Khasi Hills), dat de hoogste gemiddelde regenval op de wereld heeft. We nemen een kijkje naar tien van zulke plaatsen die de hoogste regenval ter wereld registreren.

10. Emei Shan, provincie Sichuan, China - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 8.169 mm

Emei Shan, provincie Sichuan, China - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 8.169 mm
George N - CC BY 2.0

De berg Emei Shan is de hoogste van de vier heilige bergen van het boeddhisme en ontvangt de meeste regenval in China. Een fenomeen dat een zogenaamde 'wolkenzee' wordt genoemd, vindt plaats in het gebied en trekt een dubbele laag van wolken aan, waardoor het enorme hoeveelheden aan regenval krijgt. Het werd ook erkend als UNESCO-werelderfgoed in 1996.

9. Kukui, Maui, Hawaii, Oceanië - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 9.293 mm

Kukui, Maui, Hawaii, Oceanië - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 9.293 mm
Sara Golemon - CC BY-SA 2.0

Puu Kukui is de hoogste top van Mauna Kahalawai, gelegen in Hawaii. De top werd gevormd door een vulkaan, waarvan de Caldeira is uitgehold tot wat nu de Iao-vallei wordt genoemd.

8. Mount Waiʻaleʻale, Kauai, Hawaii, Oceanië - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 9.763 mm

Mount Waiʻaleʻale, Kauai, Hawaii, Oceanië - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 9.763 mm
Julian Fong - CC BY-SA 2.0

De naam Mount Waiʻaleʻale betekent 'rimpelend water' of 'overstromend water'. De grond daar is zo doorweekt en glad dat de toegang te voet tot het gebied uiterst moeilijk is. Onderzoekers geloven dat de piek door zijn conische vorm zo regenachtig is.

7. Big Bog, Maui, Hawaii, Oceanië - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 10.272 mm

Big Bog, Maui, Hawaii, Oceanië - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 10.272 mm
Falco Ermert - CC BY 2.0

Nog een andere plaats in Hawaï, Maui eilanden is de tweede grootste in Hawaï. De landschappelijke schoonheid van deze regio's maakt deze eilanden tot een van de prominente toeristische bestemmingen.

6. Debundscha, Kameroen, Afrika - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 10.299 mm

Debundscha, Kameroen, Afrika - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 10.299 mm
Normand Roy - CC BY 2.5

Het dorp Debundscha ligt aan de voet van de Mount Cameroon, de hoogste piek van Afrika. Het weer is vrij tegenstrijdig met de rest van het continent en krijgt zware regenval.

5. San Antonio de Ureca, Bioko Eiland, Equatoriaal-Guinea - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 10.450 mm

San Antonio de Ureca, Bioko Eiland, Equatoriaal-Guinea - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 10.450 mm
Wapster - CC BY 2.0

San Antonio de Ureca is de natste plek op het Afrikaanse continent met het droge seizoen dat zich alleen uitstrekt van november tot maart. Tijdens het korte droge seizoen kunnen toeristen de schildpadden aan land zien komen op de stranden om hun eieren te leggen.

4. Cropp River, Nieuw-Zeeland - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 11.516 mm

Cropp River, Nieuw-Zeeland - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 11.516 mm
LawrieM - CC BY-SA 3.0

Cropp River is een rivier in Nieuw-Zeeland en is slechts negen kilometer lang. Dit weer is in tegenspraak met het gebruikelijke uitgedroogde weer van het merendeel van Nieuw-Zeeland. Het stroomt negen kilometer naar het oosten voordat het de Whitcombe rivier, een zijrivier van de Hokitika rivier vervoegt.

3. Tutunendo, Colombia, Zuid-Amerika - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 11.770 mm

Tutunendo, Colombia, Zuid-Amerika - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 11.770 mm
Karestin - CC BY-SA 4.0

Tutunendo, is geen zeer bekende plaats in het noordwesten van Colombia in Zuid-Amerika. De mensen hebben hier kleine huisjes en zijn altijd bedekt met waterdichte lakens. Ondanks dat het de derde natste plek ter wereld is, is er niet veel bekend over deze plek. Ook de nabijgelegen stad Quibdó heeft te maken met zware regenval.

2. Cherrapunji, Meghalaya, India - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 11.777 mm

Cherrapunji, Meghalaya, India - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 11.777 mm
JakilDedhia - CC BY-SA 4.0

Ironisch genoeg hebben de inwoners van Cherrapunji, ondanks het feit dat het de op één na natste plek op aarde is, in de winter te maken met watertekorten wanneer er maandenlang helemaal geen regen valt. De Double Decker Living Root Bridge is een tweelaagse levende wortelbrug, die naar schatting ten minste 50 of meer mensen per keer kan dragen en meer dan 30 meter lang is.

1. Mawsynram, Meghalaya, India - Gemiddelde jaarlijkse neerslag: 11.871 mm

Mawsynram, Meghalaya, India - Gemiddelde jaarlijkse neerslag 11.871 mm
Udayaditya Kashyap - CC BY-SA 4.0

De plek die de hoogste regenval op aarde registreert is Maysynram, gelegen in Meghalaya, India. Gelegen op slechts 15 km van Cherrapunji, gebruiken de dorpelingen in Mawsynram gras om hun hutten geluiddicht te maken tegen de oorverdovende regen die hun huizen tijdens het regenseizoen bekogelt.