Diepste Meren
Jacqueline Macou - Pixabay

Top 10 Diepste Meren Ter Wereld

Een meer is een door land omringd waterlichaam dat niet in verbinding staat met de zee. De meeste meren worden gevoed door rivieren, beken, en smeltend sneeuw. Sommige van de diepste meren ontstonden aan de voet van bergen, langs een kloof, door ijstijd, of door vulkanen. Dit is een lijst van de tien diepste meren in de wereld, volgens de diepste geverifieerde meting. Het is ook mogelijk meren te rangschikken naar gemiddelde diepte, maar dat is een veel minder betrouwbare berekening.

10. Matano Lake - 590 meter

Matano Lake - 590 meter
Mjal29 - CC BY-SA 4.0

Het meer van Matano of Matana wordt in het Indonesisch Danau Matano genoemd. Het meer ligt in Sulawesi, Indonesië. Het is het 10de diepste meer ter wereld en het diepste meer op een eiland. Net als andere grote meren herbergt het een gevarieerd ecosysteem. De waterslang Enhydris matannensis komt alleen hier voor.

9. Crater Lake - 594 meter

Crater Lake - 594 meter
WolfmanSF - CC BY-SA 3.0

Crater Lake in Oregon, Verenigde Staten, ontstond ongeveer 7700 jaar geleden toen de vulkaan Mount Mazama instortte. Er stromen geen rivieren in of uit het meer, zodat het peil ervan wordt gehandhaafd door het evenwicht tussen verdamping en neerslag. Het meer heeft twee kleine eilandjes en is beroemd om de "Old Man of the Lake", een dode boom die al meer dan 100 jaar in het meer dobbert.

8. Great Slave Lake - 614 meter

Great Slave Lake - 614 meter
Hideyuki KAMON - CC BY-SA 2.0

Het Great Slave Lake is het diepste meer in Noord-Amerika. Het ligt in de Northwest Territories van Canada. Het meer ontleent zijn naam aan de Cree naam voor hun vijanden: Slavey. Een van de bekendheden van het meer is de Dettah ijsweg, een 6.4 kilometer lange weg over het winterse meer die de gemeenschap Dettah verbindt met de Northwest Territories hoofdstad Yellowknife.

7. Issyk Koelmeer - 668 meter

Issyk Koelmeer - 668 meter
Ninara - CC BY 2.0

Het 7de diepste meer ter wereld heet Issyk Kul of Ysyk Kol en ligt in het Tian Shan gebergte van Kyrgyztan. De naam betekent "warm meer". Hoewel het meer omgeven is door met sneeuw bedekte bergen, vriest het er nooit. Net als de Kaspische Zee is het een zout meer, ongeveer 3,5% het zoutgehalte van zeewater.

6. Malawimeer - 706 meter

Malawimeer - 706 meter
Joachim Huber - CC BY-SA 2.0

Het 6de diepste meer is bekend als het Malawimeer (Lake Malawi) in Tanzania en Lago Niassa in Mozambique. Het meer kan bogen op de grootste verscheidenheid aan vissoorten van alle meren. Het is een meromictisch meer, wat betekent dat de lagen permanent gelaagd zijn. Vissen en planten leven alleen in het bovenste deel van het meer, want de onderste laag is altijd anaeroob.

5. O'Higginsmeer/San Martínmeer - 836 meter

O'HigginsmeerSan Martínmeer - 836 meter
Betoscopio - CC BY-SA 2.0

Het 5de diepste meer staat bekend als Lago O'Higgins in Chili en San Martin in Argentinië. De O'Higgins en Chico gletsjers stromen oostwaarts naar het meer toe. Het water heeft een kenmerkende melkachtige blauwe kleur van het fijnkorrelige gletsjergesteente ("meel") dat erin zweeft.

4. Vostokmeer - 1000 meter

Vostokmeer - 1000 meter
Goddard Space Flight Center - Public Domain

Antarctica heeft bijna 400 subglaciale meren, maar het Vostokmeer is het grootste en diepste. Dit meer bevindt zich op de zuidelijke Pool van Kou. Ruslands Vostok Station ligt op het bevroren oppervlak, waarbij het oppervlak van het zoetwatermeer 4000 meter onder het ijs begint. Rusland koos de plaats vanwege de mogelijkheden voor ijskernboringen en magnetometrie. Behalve de extreme diepte onder de zeespiegel ligt het meer ook op de plaats van de koudste geregistreerde natuurlijke temperatuur op aarde van -89,2 °C.

3. Kaspische Zee - 1025 meter

Kaspische Zee - 1025 meter
AnastassiyaL - CC BY-SA 3.0

Het grootste binnenlandse waterlichaam is het op twee na diepste. Ondanks zijn naam wordt de Kaspische Zee gewoonlijk als een meer beschouwd. Het ligt tussen Azië en Europa, begrensd door Kazachstan, Rusland, Azerbeidzjan, Iran, en Turkmenistan. Het wateroppervlak ligt ongeveer 28 meter onder de zeespiegel. Het zoutgehalte is slechts ongeveer een derde van dat van gewoon zeewater. De Kaspische Zee en de Zwarte Zee maakten deel uit van de oude Tethys Zee. Klimaatverandering verdampte voldoende water om de zee zo'n 5,5 miljoen jaar geleden te land te sluiten. Tegenwoordig is de Kaspische Zee goed voor 40% van het water in de meren van de wereld.

2. Tanganyikameer - 1470 meter

Tanganyikameer - 1470 meter
Dave Proffer - CC BY 2.0

Het Tanganyikameer in Afrika mag dan 's werelds langste zoetwatermeer zijn, maar het komt in andere categorieën op de tweede plaats. Het is het op één na grootste, op één na oudste, en op één na diepste. Het meer grenst aan Tanzania, de Democratische Republiek Congo, Zambia, en Burundi. Het Tanganyikameer herbergt een overvloed aan wilde dieren, waaronder Nijlkrokodillen, moerasschildpadden, slakken, tweekleppigen, schaaldieren, en vele soorten vis, waaronder meer dan 250 soorten cichliden.

1. Baikalmeer - 1642 meter

Baikalmeer - 1642 meter
Sergey Pesterev - CC BY-SA 4.0

Het Baikalmeer is een riftmeer in het zuiden van Siberië, Rusland. Het is 's werelds oudste, helderste en diepste meer. Het is ook het grootste meer, naar volume, dat tussen 20% en 23% van het zoet oppervlaktewater van de wereld bevat. Veel planten en dieren die in het meer voorkomen bestaan nergens anders, waaronder de Baikalrob.