Top 10 Gevaarlijkste Bendes In De Wereld

10. Aryan Brotherhood

Aryan Brotherhood
De Arische Broederschap is een neo-nazistische gevangenisbende en georganiseerd misdaadsyndicaat gevestigd in de Verenigde Staten, met naar schatting 15.000-20.000 leden binnen en buiten de gevangenissen.

Het is een van de oudste en meest gevreesde gevangenisbendes in de VS. Typisch voor georganiseerde misdaadorganisaties richt de bende zich momenteel meer op 'geldrijke' misdrijven, waaronder drugshandel, afpersing, prostitutie en moord-te-huur.

De Arische Broederschap maakt een heel klein percentage uit van de gevangenisbevolking van de VS, maar is toch verantwoordelijk voor een onevenredig groot aantal gevangenismoorden, volgens de FBI.

9. 14K

14K
De 14k is een in Hong Kong gevestigde triade die wereldwijd actief is. Met ruwweg 25.000 leden, verdeeld in dertig subgroepen, is het de op één na grootste triade groep ter wereld. Ze hebben een uiterst dodelijke rivaliteit met de Sun Yee On, de grootste Triade ter wereld, waardoor 14K de op een na grootste Triade tak ter wereld is. De 14K is belast met grootschalige drugshandel over de hele wereld, waarbij het grootste deel van de heroïne en de opium uit China of Zuidoost-Azië komt. Hun voornaamste bron van inkomsten is illegaal gokken, maar ze zijn ook betrokken bij woekerpraktijken, witwassen, moord, wapenhandel, prostitutie, mensenhandel, afpersing, valsemunterij, en, in mindere mate, woninginbraakovervallen. Van Zuid-China en Zuidoost-Azië tot de Verenigde Staten en Europa heeft hun criminele imperium zich uitgebreid.

8. Solntsevskaya Bratva

Solntsevskaya Bratva
De Solntsevskaya Bratva (Russisch: олневскa ратва) was een belangrijke Russische maffiagroep. Sergej Michailov is de man die de Solntsevskaja Bratva stichtte, vaak bekend als de Solntsevo Broederschap. Mikhas, zoals hij bekend staat, werkte als serveerder in verschillende Moskouse restaurants, maar het salaris was hem niet genoeg, dus wendde hij zich tot de misdaad. Solntsevskaya is in de loop der jaren alleen maar in omvang toegenomen, en de leden zijn professionals in allerlei sectoren, zodat ze hun ondernemingen kunnen diversifiëren. Sinds hun ontstaan is Solntsevskaya Bratva betrokken bij drugshandel, afpersing, fraude en witwassen. Ze hebben ook allianties gesloten in vele delen van de wereld om hun zaken te verbreden.

7. Los Rastrojos

Los Rastrojos
De Rastrojos ontstonden uit het Norte del Valle drugskartel en groeiden uit tot een van Colombia's meest prominente wereldwijde misdaadsyndicaten, tot de hoogste leiding zich in 2012 overgaf of gevangen werd genomen. De bolwerken van de Rastrojos liggen meestal in de streek waar ze ontstaan zijn: de provincies Valle del Cauca en Cauca aan de Stille Oceaankust. Ze zijn ook actief in Antioquia, Bolivar, Cesar, Choco, Cordoba, Nario, Norte de Santander, Putumayo, Santander, en Valle del Cauca, en in Venezuela en Ecuador, waar ze een aanwezigheid hebben ontwikkeld en smokkelactiviteiten ontplooien.De Rastrojos verschillen van andere Colombiaanse criminele organisaties in die zin dat ze er niet naar streven elk aspect van de drugdistributieketen te beheersen, in plaats van te steunen op strategische allianties. Om hun spullen te verplaatsen hebben ze banden aangeknoopt met rebellengroepen en voormalige rechtse paramilitairen.

6. Norteños

Norteños
De verschillende, met elkaar verbonden bendes die bekend staan als Norteos brengen hulde aan Nuestra Familia terwijl ze opgesloten zitten in staats- en federale gevangenissen in Californië. Norte Califas is een term die door Norteos gebruikt wordt om Noord-Californië aan te duiden. De Sureos uit Zuid-Californië zijn hun voornaamste tegenstanders. De meeste leden van de bende zijn Mexicaanse Amerikanen. In 1968 werden Mexicaans-Amerikaanse gevangenen in het staatsgevangenissysteem van Californië in twee facties verdeeld: Norteos (noorderlingen) en Sureos (zuiderlingen) (Sureos). De gevangenistegenstanders van de zuidelijke Latino's, die bestaan uit leden en aangeslotenen van La Eme, ook bekend als de Mexicaanse maffia, waren de Norteos, die verbonden waren met Nuestra Familia. Veel voorkomende misdaden van de bende zijn Mishandeling, Diefstal, Inbraak, Afpersing, Moord, Gewapende Overval, Carjacking, Drugshandel, en Wapenhandel.

5. Jaliscokartel-Nieuwe Generatie

Jaliscokartel-Nieuwe Generatie
Het Jaliscokartel-Nieuwe Generatie (Cartel Jalisco Nueva Generación - CJNG) is een criminele organisatie die ontstond uit de sterfgevallen, gevangennemingen, en schisma's van eerdere kartels. Ze is berucht om haar public relations operaties en agressief gebruik van geweld. Ondanks de arrestatie van verschillende belangrijke leiders is het nu het ernstigste criminele gevaar van Mexico, en het lijkt toe te nemen. De CJNG is snel gegroeid, en is nu in bijna elk deel van Mexico aanwezig, behalve in Sinaloa en de Gouden Driehoek van de heroïneproductie. Tijdens een hinderlaag in de deelstaat Jalisco in april 2015 doodde de CJNG 15 Mexicaanse politieagenten, waarmee het een van de ergste aanvallen op veiligheidspersoneel in de recente Mexicaanse geschiedenis was. In maart 2015 was de bende ook verantwoordelijk voor een incident waarbij vijf federale agenten omkwamen. De CJNG is ook in verband gebracht met geruchtmakende moorden op regeringsfunctionarissen. De bende probeerde Luis Carlos Nájera, de voormalige veiligheidssecretaris van Jalisco, te vermoorden in mei 2018, en Omar Garcia Harfuch, de secretaris van de openbare veiligheid van Mexico Stad, in juni 2020.

4. Los Zetas

Los Zetas
Los Zetas is een Mexicaans misdaadsyndicaat dat in 1997 werd opgericht als de handhavingsvleugel van het Golfkartel, een drugshandelsorganisatie. In 2010 brak het zich af als een afzonderlijke georganiseerde criminele operatie. De organisatie was berucht om haar wrede tactieken en goed georganiseerde structuur. Mensensmokkel, ontvoering, afpersing, en wapenhandel behoorden allemaal tot de activiteiten van de groep, naast bescherming en handhaving. De diefstal van meer dan $1 miljard aan olie van Pemex, Mexico's nationale oliemaatschappij, werd ook door Los Zetas en andere bendes uitgevoerd. De omvang van Los Zetas bleef een mysterie, waarbij de schattingen varieerden van enkele tientallen tot enkele duizenden mensen. Men gelooft dat het ontstaan van Los Zetas het gevolg was van zowel een symptoom als een oorzaak van de militarisering van Mexico's drugsoorlogen. De concurrentie tussen grote smokkelorganisaties werd in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw heviger, en conflicten tussen smokkelaars en de politie en het leger kwamen vaker voor. Veel van het geweld wordt toegeschreven aan Los Zetas.

3. Bloods

Bloods
De Crips zijn een straatbende uit Los Angeles die zich met allerlei illegale activiteiten bezighoudt, zoals drugsdistributie, diefstal, afpersing en moord. De kleur blauw is lang geassocieerd geweest met de grotendeels Afro-Amerikaanse gemeenschap. De bloedige vete van de Crips met de Bloods trok nationale aandacht. Tegen het begin van de jaren 1970 ontwikkelden de Crips een reputatie van extreem geweld. Als reactie op de toenemende kracht van de Crips kwamen andere bendes op, vooral de Bloods. De Crips verlegden hun aandacht naar drugs, vooral crack cocaïne, in de jaren 1980, en ontwikkelden uiteindelijk banden met Mexicaanse kartels. Doordat de bende zich met narcotica bezighield kon ze zich ook buiten Los Angeles verspreiden. Ze was actief in 40 staten en had meer dan 20.000 leden tegen het begin van de eenentwintigste eeuw. Hun rivaliteit vond zijn weg in de populaire cultuur, en genereerde liedjes en films.

2. Sinaloakartel

Sinaloakartel
Het Sinaloakartel is een wereldwijd misdaadsyndicaat dat een van de machtigste drugshandelsorganisaties ter wereld is. Zijn hoofdkwartier is in Culiacán, Sinaloa, Mexico. De wortels ervan gaan terug op het Guadalajara kartel, een van Mexico's machtigste misdaadsyndicaten in het begin van de jaren '80. Zowel het Tijuana als het Juárez kartel verloren gebied aan Sinaloa, waardoor haar positie als een van 's werelds meest geduchte drugsorganisaties versterkt werd. Tegen het begin van de eenentwintigste eeuw had het kartel activiteiten in meer dan 50 landen, maar het was vooral machtig in de Verenigde Staten. Volgens bronnen uit die tijd was Sinaloa verantwoordelijk voor het merendeel van de illegale stoffen die vanuit Mexico naar de Verenigde Staten werden vervoerd, waaronder marihuana, cocaïne, heroïne en methamfetamines.

1. MS-13

MS-13
MS-13 is een internationale bende die zich bezighoudt met criminele activiteiten als drugs- en mensensmokkel, prostitutie, moord en afpersing. Ze ontstond in de jaren '80 in Los Angeles door El Salvadoraanse immigranten en verspreidde zich later over de Verenigde Staten, Midden-Amerika en Canada, en verdiende een reputatie van ernstige wreedheid. In het begin van de jaren '90 sloot het een verbond met de Mexicaanse Maffia, een geduchte bende met het centrum in Los Angeles, om zijn positie te versterken. Mara Salvatrucha werd in deze tijd bekend als MS-13 omdat M de 13de letter van het alfabet was. Mara Salvatrucha groeide uit tot een van de machtigste maar losjes georganiseerde bendes van het noordelijk halfrond, met een reputatie van wreedheid; haar motto was "moorden, verkrachten en overheersen". Naar verluidt was MS-13 tegen het begin van de eenentwintigste eeuw actief in praktisch elke Amerikaanse staat en het District of Columbia. MS-13 leden waren betrokken bij wrede bendegevechten, moord, prostitutie, drugshandel, mensenhandel, en illegale immigratie over de grens tussen de VS en Mexico.