10 Interessante Weetjes Over Alpaca's
kimdewar0 - Pixabay

10 Interessante Weetjes Over Alpaca's

Alpaca's worden over het algemeen tot de schattigste van de kameelachtigen beschouwd, waartoe ook Lama's en kamelen behoren.

De gemiddelde levensverwachting van een alpaca is tussen de 15 en 20 jaar. Sommige alpaca's kunnen zelfs veel ouder worden dan verwacht, de oudst geregistreerde alpaca werd zelfs 27 jaar!

Hoeveel kunnen alpaca's wegen? Baby alpaca's of cria's wegen ongeveer 5 tot 8 kg. Het gemiddelde gewicht van een vrouwtjes alpaca is 55 tot 65 kg, terwijl het gemiddelde gewicht van de mannetjes alpaca 70 tot 80 kg is, hoewel er uitzonderingen kunnen zijn onder de alpaca's die zelfs meer dan 100 kg in gewicht kunnen bereiken.

Alpaca's krijgen over het algemeen één geboorte, maar een tweeling is zeker geen uitzondering, maar het is wel heel zeldzaam. Vrouwtjes alpaca's die in goede gezondheid verkeren krijgen één cria per jaar wanneer ze 12 tot 14 dagen na de bevalling gedekt worden.

De oorsprong van de alpaca ligt in Zuid-Amerika en ze werden gefokt uit de Wilde Vicuna, die nu een zeldzame en beschermde diersoort is.

Men vermoedt dat er iets meer dan 3 miljoen alpaca's wereldwijd zijn, waarvan 94% daarvan in Zuid-Amerika leven. De wereldwijde alpacapopulatie bestaat voor 93% uit de huacaya alpaca's en voor 7% uit de suri alpaca's.

Waarom vinden mensen alpaca dan zo'n schattige dieren? Alpaca's worden over het algemeen tot één van de schattigste dieren ter wereld beschouwd, omdat ze een heel zachte vacht hebben (die nog eens hypoallergeen is), ze hele grote ogen en een rond gezicht hebben. Wat een enorme aaibaarheidsfactor met zich meebrengt. Mensen kunnen het gewoon niet weerstaan, wanneer een dier een warme en zachte vacht heeft en nog eens een schattig uitziend gezichtje heeft.

In de onderstaande lijst hebben we 10 interessante weetjes over alpaca's voor jullie samengesteld, omdat we simpelweg niet genoeg kunnen krijgen van deze schattige donzige diertjes!

10. Alpaca's zijn geen kleine lama's

Alpaca's zijn geen kleine Lama's
PxHere - CC0

Mensen maken wel eens de fout en denken dat alpaca's kleine Lama's zijn. Toch is er een opvallend verschil tussen de twee dieren, namelijk hun grootte. Alpaca's zijn over het algemeen veel kleiner van gestalte met ongeveer 90 cm in lengte, dit is inclusief hun schattig hoofdje. Terwijl de grootste Lama's ongeveer 120 cm worden. Lama's worden dus beduidend groter dan hun Neven. Naast het grote verschil in lengte, zijn hun gezichten ook heel verschillend van elkaar. Alpaca's hebben kleinere gezichten met korte oren, terwijl Lama's meer langwerpige gezichten hebben met oren die op bananen lijken.

9. Alpaca's zijn heel sociale dieren

Alpaca zijn sociale dieren
Richard Smith - Pixabay

Alpaca's zijn heel sociale wezens die heel goed in groep kunnen leven. Hun gemeenschap is gericht op samenwerking en hierbij gebruiken ze gebrom, lichaamstaal en verschillende geluiden  om gemakkelijk met elkaar te communiceren. Alpaca's vertonen vaak een sterke band met hun kuddegenoten en tonen een beschermend gedrag tegenover hun jongen.

8. Alpaca's zijn vriendelijk voor het milieu

Alpaca's zijn vriendelijk voor het milieu
Liz M - CC BY 2.0

Alpaca's zijn heel vriendelijk voor het milieu en hebben een minimale impact op grasrijke gebieden. Doordat ze gewatteerde voeten hebben in plaats van hoeven helpen ze om bodemerosie te voorkomen. Daar bovenop staan alpaca's ook nog eens bekend om hun efficiënte spijtsvertering waardoor ze zeer weinig methaangas produceren in vergelijking met andere veedieren.

7. Alpaca's komen in diverse kleuren

Alpaca's komen in 22 verschillende kleuren
JackieLou DL - Pixabay

Alpaca's heb je in alle geuren en kleuren, en aan een diversiteit van verschillende kleuren kom je bij alpaca's niets tekort, want er zijn wel 22 verschillende kleurencombinaties, variërend van zwart en wit tot zilver en beige. Deze natuurlijke kleurendiversiteit maakt het gebruik van kunstmatige kleurstoffen overbodig wanneer hun wol tot draad wordt verwerkt en zorgt daarbij voor een prachtig kleurenpalet.

6. Alpaca's leveren hoogwaardige wol

Alpaca's leveren hoogwaardige wol
Madison Inouye - Pexels

Dat alpaca's een prachtige en zachte vacht hebben wist je ongetwijfeld al. Maar wist je ook dat de wol die afkomstig komt van de alpaca's warmer en sterker is dan eender welk ander zoogdier op aarde. De wol is zelfs drie keer zo sterk als schapenwol en heeft goede isolerende eigenschappen. Eveneens is alpaca wol vuur en waterbestendig, dat is omdat hun vacht geen lanoline bevat, en dat zijn niet de enige positieve eigenschappen aan alpacawol, het is dan nog eens hypoallergeen, wat een zeer gunstig wol is voor mensen die heel snel allergisch zijn.

5. Alpaca's kunnen getraind worden

markni123
markni123 - CC BY 2.0

Naast dat alpaca's zindelijk kunnen worden gemaakt, vertonen ze nog een opmerkelijk gedrag, namelijk dat ze de neiging hebben om gebruik te maken van een gemeenschappelijke mesthoop. Dit doen ze in de wei of in het wild en dat slechts op een paar plekken waar ze in keurige hoopjes poepen (weg uit de buurt van waar ze grazen). Door hun natuurlijk aanleg om op aangewezen plekken te poepen kunnen alpaca's met succes zindelijk worden gemaakt. Behalve op commerciële boerderijen worden alpaca's vaak als huisdier gehouden

4. Alpaca's zijn oeroud

Machu Picchu
dassel - Pixabay

Mijn vermoedt dat alpaca's, net als Lama's meer dan 6000 jaar geleden door de Inca's werden gedomesticeerd, die ze fokten voor hun zeer gewaardeerde vacht. In die tijd werden de vezels van alpaca's uitsluitend voorbehouden aan de Elite en de Adel vanwege de hoge kwaliteit en hun veelzijdigheid. Oorspronkelijk werden alpaca's vooral gekweekt in de Puna regio van de Peruaanse Andes en later ook op lager gelegen gebieden (ongeveer zo'n 3800 jaar geleden). Vandaag de dag zijn ze nog steeds overvloedig aanwezig in de Andes.

3. Alpaca's hebben een lange levensduur

Alpaca's hebben een lange levensduur
Nel Botha - Pixabay

De gemiddelde levensduur van alpaca's is 15 tot 20 jaar. Maar, sommige alpaca's kunnen zelfs langer leven: De oudste geregistreerde alpaca werd 27 jaar oud. Na 8 a 10 jaar begint hun vezelkwaliteit af te nemen, maar dat weerhoud ze er niet van om de schattige vriendelijke wezens te blijven die ze zijn.

2. Alpaca's kunnen met Lama's kruisen

Alpaca's kunnen met Lama's kruisen
wildercr - Pixabay

Lama's en alpaca's kunnen met elkaar kruisen en vruchtbare jongen voortbrengen. Een kruising tussen een lama en een alpaca staat bekend als een huarizo, waarbij de vader meestal de lama is en de moeder een alpaca.

1. Er zijn twee soorten alpacarassen

Er zijn twee soorten alpacarassen
MabelAmber - Pixabay

Hoewel er eigenlijk maar één soort alpaca is, wordt het dier toch op gesplitst in twee soorten, en dit wordt gedaan naar gelang het type vezel (vacht) die ze hebben, wat dan verschillende rassen wordt genoemd. Dit zijn de zogenaamde Huacaya alpaca en Suri alpaca. Het type vezel van de vacht van de Huacaya doet meer denken aan een teddybeer. Terwijl de Suri meer weg heeft van dreadlocks. De Huacaya alpaca zijn het meest voorkomend en vormen ongeveer 90% van de populatie. Onderzoekers vermoeden dat de Huacaya alpaca oorspronkelijk uit het postkoloniale Peru komt. Ze vermoeden dit omdat ze een veel dikkere vacht hebben, waardoor ze het beter kunnen overleven in hoger gelegen gebieden van de Andes. Suri alpaca's maken het kleinste deel uit van de totale alpacapopulatie met ongeveer 10%. Onderzoekers denken dat ze meer voorkwamen in pre Colombiaanse Peru omdat ze op een lagere hoogte gehouden werden waar een dikkere vacht niet nodig was bij slechte weersomstandigheden.

Tenslotte hebben alpaca's niet alleen een charmante en schattige uitstraling, maar bezitten ze ook een rijke waaier aan fascinerende kwaliteiten! Van hun zeer prachtige vacht tot hun sociale aard en toch wel opmerkelijk aanpassingsvermogen, deze bijzondere dieren blijven tot de verbeelding spreken van mensen over de hele wereld. Door deze interessante, maar minder bekende weetjes en feiten met jullie te delen, hopen we je waardering voor deze zachtaardige en fascineerde dieren te vergroten.