Top 10 Oudste Kerken Ter Wereld
David Mark - Pixabay

Top 10 Oudste Kerken Ter Wereld

Van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad tot de geboorteplaats van Jezus Christus in Bethlehem, dit zijn de top 10 oudste kerken ter wereld.

10. Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek
Alvesgaspar - CC BY-SA 4.0

De Sint-Pietersbasiliek is de grootste kerk van Vaticaanstad. De Heilige Petrus, die een van de Twaalf Apostelen van Jezus Christus was, bouwde de kerk. Petrus was de eerste bisschop in het christendom. De kerk was het grootste architectonische bouwwerk in die tijd waarin veel bekende kunstenaars werkten. Areawise, Dit is de grootste kerk ter wereld, verspreid over 5.7 hectare, waar ongeveer 60.000 mensen wonen. De kerk heeft vele schatten, de Egyptische obelisk, de fonteinen van Madena en Bernini, twee beelden van St. Paulus, de heilige deur, het standbeeld van St.

9. Grot van Sint-Petrus

Grot van Sint-Petrus
Dosseman - CC BY-SA 4.0

 Deze kerk is gevestigd in Antakya, Turkije, en is in de bergen uitgehouwen, op een bergtrap. De stukken mozaïeken en fresco's zijn een sterk teken dat deze kerk in de 4e of 5e eeuw is gebouwd. De eerste kruistocht 1098, paus Pius IX, kapucijner broeders 1863, de Franse heerser Napoleon III, hebben allemaal bijgedragen aan de restauratie van deze kerk. De kerk is in de berg uitgehouwen met een diepte van 13 meter lengte, 5 meter hoogte en 7 meter breedte. De eerste paus verspreidde de boodschap van Jezus Christus vanuit deze kerk. En dat was de eerste keer dat de naam christen werd gegeven aan hen die in Jezus Christus geloven.

8. Stavrovouniklooster

Stavrovouniklooster
Dickelbers - CC BY-SA 3.0

 De kerk is gebouwd op de top van het Troödosgebergte, waar we het stuk heilig kruis voelen. Het is het oudste klooster op het eiland, gebouwd rond de Byzantijnse periode uit de 4e eeuw. Dit klooster monniken werden geassocieerd met de formulering van geesten en het genezen van elke ziekte. Het klooster was in renovatie. En voedde een schatkist, inclusief fresco's en Iconen.

7. Sint-Jan van Lateranen

Sint-Jan van Lateranen
MrPanyGoff - CC BY-SA 4.0

Sint-Jan van Lateranen is gelegen in het Bisdom, Rome, en werd gebouwd door Vassalleto. De schat van de Basiliek omvat zijn elegantie en eenvoud. Versierd met grafplaten uit de Romeinse en Christelijke tijd die bij de opgraving zijn gevonden. De elegantie is gedefinieerd in de centrale tuin. Met 36 per zijde is het het grootste klooster van Rome, de heilige trap heeft 28 treden, en aan de bovenkant van het raam, beschermd door dik glas dat het mogelijk maakt om te kijken in het heiligdom van de heiligen.

6. Kathedraal van Etsjmiadzin

Kathedraal van Etsjmiadzin
Areg Amirkhanian - CC BY-SA 3.0

De kerk werd gebouwd in de stad Etsjmiadzin. Er werd vastgelegd dat dit de eerste kerk was die in Armenië werd gebouwd. De bouw van deze kerk begon in 303 en werd gebouwd door Gregorius de Verlichter in 239-330. De illustrator stelt dat Jezus Christus verscheen en het exacte punt toonde om de kathedraal te bouwen. De hoogte van de kathedraal is 20 meter en heeft een lengte van 33 meter en een breedte van 30 meter. De renovatie van elke eeuw resulteert in de structuur van de kathedraal met een mix van Armeense architectuur en artistieke stijl.

5. Kathedraal van Split

Kathedraal van Split
Mattias Hill - CC BY-SA 3.0

De locatie van deze dominicuskerk is gevestigd in de stad Split, Kroatië, en werd gebouwd in de 7e eeuw. De Romeinse heerser Mausoleum bouwde deze kerk. De klokkentoren en de kerk heten samen de Kathedraal van Split. Vandaag de dag staat deze kerk op zijn oorspronkelijke structuur, zonder enige renovatie. Gebouwd voor de keizer in de 4de eeuw met kalksteen en marmer. Op de eerste verdieping van het gebouw bevindt zich een schatkamer van de kathedraal, zoals een sacraal kunstwerk uit de Romaanse tijd en een schilderij uit de 13e eeuw. De schatkamer bevat ook voorwerpen en boeken. Deze werd gebouwd in de stijl van Remarque. Er zijn trappen naar de top van de klok. Vanaf de top van de bel is het uitzicht op de splitsing en de omgeving van het eiland te zien.

4. Santi Cosma e Damiano in Via Sacra

Santi Cosma e Damiano in Via Sacra
Hugo DK - CC BY-SA 4.0

Santi Cosma e Damiano in Via Sacra is een kerk gevestigd in Bréscia, Lombardije, en werd gebouwd door de heerser Vespasianus. Het was eerst een Romeinse tempel en werd toen een kerk, gebouwd in het begin van de tiende eeuw. De kerk bevat dominanten van de vroege christenen die in de mozaïeken herstellen, en heeft ook een geschiedenis van de geneeskunde vanwege twee broers, Cosmas en Damian.

3. Kerk van Akaba

Kerk van Akaba
Utilisateur:Bel Adone - Public Domain

De kerk van Akaba is een historische kerk uit de 3de eeuw, gevestigd in Akaba, Jordanië, en opgegraven door de archeoloog in 1998. Archeologen ontdekten dat deze kerk een unieke architecturale stijl heeft. De gegevens die op de opgravingsplek zijn gevonden suggereren dat deze kerk aan het eind van de 3e eeuw of het begin van de 4e eeuw is gebouwd. De eerste fase was verlaten in 293-303 terwijl ze de tweede fase van 303 tot 313 bouwden. De ontdekking van de kerk werd gevonden in de vorm van een basiliek, oostelijke oriëntatie, glazen lampen, een doos met munten en een bronzen kruis, wat aantoont dat al deze dingen in die tijd aan de christenen toebehoorden. Het gebouw werd gebouwd met bakstenen op de stenen fundering en had een vorm van grote basilieken met 3 gangen, die 25 meter bij 16 meter meten.

2. Megiddo kerk

Megiddo kerk
Carole Raddato - CC BY-SA 2.0

De Megiddo kerk bevindt zich in Jeruzalem, Israël. Dan Gayman was de stichter van de kerk. Bij de opgraving van deze site staat dat de hier gevonden artefacten minstens 1500 jaar oud zijn. De plaats staat bekend als 'Glorieuze martelaar' door de dingen die bij de opgraving zijn gevonden. Er zijn ook inscripties die de Byzantijnse heerser, Tiberius II, hielp bij de bouw van de kerk. Bij de opgraving van deze plek hebben archeologen vele kleurrijke fresco's gevonden. Hun muur werd beschilderd met verschillende mozaïeken waarop vogels, vruchten en planten te zien zijn. Het gebouw werd uitgewerkt ontworpen met marmer en calciet flowstone baptismal. Archeologen vonden het vloermozaïek met een adelaar, dat het symbool is van het Byzantijnse rijk.

1. Huiskerk van Dura Europos

Huiskerk van Dura Europos
Marsyas - CC BY-SA 3.0

Huiskerk van Dura Europos is een van de voormalige kerken, was bekend bij de christelijke huiskerk en is gevestigd in Dura Europos, Syrië. De Franse en Amerikaanse archeologen hebben Dura Europos in 1920 en 1930 opgegraven en ontdekten dat het het huis was dat tussen 233 en 256 jaar geleden voor de eredienst werd verbouwd. De huidige status van de structuur van de kerk is onbekend nadat het ISIS de controle over Dura Europos heeft overgenomen. Gelukkig heeft de kunstgalerie van de Yale Universiteit alle schilderijen die op de opgravingsplek zijn gevonden, bewaard. Verschillende bewijsstukken, zoals foto's van de Goede Herder, de genezing van de verlamde, Christus en Petrus die op waterschilderijen loopt, stellen de vroege foto's van Jezus voor. De Dura Europos kerk is ook beroemd om de schilderijen van een Samaritaanse vrouw bij de put, Adam en Eva, en David en Goliath.