Top 10 Dunst Bevolkte Gebieden In De Wereld
Thomas Ritter - Pixabay

Top 10 Dunst Bevolkte Gebieden In De Wereld

148.9 miljoen vierkante kilometer land is een enorme oppervlakte. Het is eigenlijk al het landoppervlak op aarde. Maar met meer dan 7 miljard mensen die onze planeet delen, komt het neer op 50 mensen die elke vierkante kilometer delen.

Geografie is niet eerlijk: in New York City zijn er 10.7 mensen die elke vierkante kilometer delen; in Singapore is de dichtheid meer dan 7.3; in Hong Kong zijn het er bijna 6.4; deze plaatsen kunnen net zo krap zijn als een eindeloze metrorit. Er zijn echter ook regio's als de Westelijke Sahara, waar de menigte uitdunt tot een rustgevende - zo niet eenzame - 2.1 personen in dezelfde ruimte. Dus waar ter wereld kun je naartoe als je van iedereen weg wilt? Pak je verrekijker in voor de volgende tien bestemmingen - je hebt hem nodig om de dichtstbijzijnde mens te spotten.

Alle landencijfers komen uit de bevolkingsdichtheidscijfers van de Wereldbank voor 2019, terwijl de gebieden en afhankelijkheden afkomstig zijn van de overeenkomstige bevolkingscijfers van de regeringen, gedeeld door de totale oppervlakte voor die representatieve regio. Dit zijn de top 10 dunst bevolkte gebieden in de wereld.

10. IJsland - 3.5 personen per vierkante kilometer

IJsland - 3.5 personen per vierkante kilometer
David Mark  - Pixabay

IJsland ligt net onder de poolcirkel, de zomernachten zijn helder met 24 uur daglicht en in de winter is het een van de beste plekken op de planeet om het noorderlicht te zien. Het heeft een bevolking van ongeveer 362.860 mensen, meestal rond de hoofdstad Reykjavík waar meer dan 63% van de bevolking woont. Vandaag de dag heeft IJsland een gezonde bevolkingsgroei die vergelijkbaar is met die van andere Europese landen.

9. Australië - 3.25 mensen per vierkante kilometer

Australië - 3.25 mensen per vierkante kilometer
Tracy Lundgren - Pixabay

De reisbestemming die op het puntje van ieders tong ligt heeft ook een van 's werelds kleinste persoon-per-km verhoudingen: er zijn ongeveer 25.604.700 Aussies verspreid over de 7,69 miljoen vierkante kilometer van het eiland, wat neerkomt op een dichtheid van 3.25. Het aantal is echter net zo misleidend als de statistieken voor andere bewoners van de lijst - de meeste Australiërs wonen op steden die de kust omhelzen, wat leidt tot een ruw geschetste ring die een enorme uitgestrektheid omcirkelt - de Australische Outback - grotendeels verlaten, meer een reisbestemming dan een bewoonbare landmassa. De verlaten Outback maakt het continent het droogste, vlakste, droogste en minst gastvrij voor organische groei, ondanks de regenwouden en bergketens die andere gebieden van het land bezetten.

8. Namibië - 2.97 mensen per vierkante kilometer

Namibië - 2.97 mensen per vierkante kilometer
Katja - Pixabay

Hoewel slechts iets minder bevolkt dan Frans-Guyana, verschillen de onbewoonde gebieden van Namibië sterk van de Zuid-Amerikaanse tegenhanger, met de dorre, droge grond van de Namib-woestijn die een groot deel van het land in beslag neemt. Het Zuidwest-Afrikaanse land ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het oosten aan het dunbevolkte Botswana. De laatste volkstelling stelt de bevolkingsdichtheid vast op 2,97 mensen per vierkante kilometer. Ondanks zijn overwegend woestijn- en duinachtige geografie is het land zelf gematigd, omdat het vrij hoog gelegen is. Warmbad in het zuiden is de enige plaats waar de temperatuur van het land overeenkomt met het landschap. Droogtes in het land komen vaak voor, maar niet zo vaak als landen die verder naar het noorden liggen in de Sub-Sahara.

7. Westelijke Sahara - 2.13 personen per vierkante kilometer

Westelijke Sahara - 2.13 personen per vierkante kilometer
Brice Brown - Unsplash

De Westelijke Sahara is een betwist gebied in de Maghreb. Het is een van de minst dichtbevolkte plaatsen ter wereld, vooral omdat het grootste deel van het terrein een onherbergzame woestijn is. Met een duizelingwekkende oppervlakte van 266.000 vierkante kilometer heeft het gebied een bevolking van ongeveer een half miljoen mensen. Dit komt overeen met een bevolkingsdichtheid van ongeveer 2,13 mensen per vierkante kilometer.

6. Mongolië - 2.04 mensen per vierkante kilometer

Mongolië - 2.04 mensen per vierkante kilometer
Bolatbek Gabiden - Unsplash

Het land dat vooral bekend staat om Genghis Khan en indrukwekkende paardenrassen is ook een van de dunst bevolkte landen ter wereld: slechts 2,04 mensen bezetten elke vierkante kilometer van deze enorme landmassa. De moeilijkheid om een groot deel van het land te bezetten, in combinatie met het feit dat het wordt begrensd door zowel Rusland als China, rechtvaardigen de lage bevolkingsdichtheid, maar een snelgroeiende bevolking zou de rangorde van dit land in de komende jaren kunnen veranderen. De winter in Mongolië is onderhevig aan de wind uit Siberië, waardoor Ulaanbaatar, met een gemiddelde temperatuur van -1,3 graden Celsius, de koudste hoofdstad ter wereld is.

5. Tristan da Cunha - 1.18 personen per vierkante kilometer

Tristan da Cunha - 1.18 personen per vierkante kilometer
Tristan Da Cunha - CC0

Tristan da Cunha, een keten van vulkanische eilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan, heeft de naam de meest afgelegen bewoonde archipel ter wereld te zijn. Het ligt ruwweg tussen Zuid-Amerika en Afrika, het eiland is de thuisbasis van slechts ongeveer 246 mensen, die allemaal op het hoofdeiland wonen. Hoewel het eiland slechts ongeveer 200 vierkante kilometer groot is, is Tristan da Cunha nog steeds een van de minst dichtbevolkte plaatsen ter wereld.

4. Pitcairneilanden - 1.06 mensen per vierkante kilometer

Pitcairneilanden - 1.06 mensen per vierkante kilometer
Polyrus - CC BY-ND 2.0

De Pitcairneilanden, een van 's werelds meest afgelegen bewoonde locaties, zijn te vinden in het verre zuiden van de Stille Oceaan. Het bestaat uit vier vulkanische eilanden die tot het Verenigd Koninkrijk behoren. Slechts één van de vier eilanden, Pitcairn, is bewoond, met een bevolking van 50 en een dichtheid van 1,06 mensen per vierkante kilometer. Inderdaad, de 50 mensen stammen af van vier oorspronkelijke koloniserende families. Veel van de Pitcairn eilanden zijn ontoegankelijk, of moeilijk toegankelijk, door de hoge kalkstenen kliffen die bedekt zijn met scherp koraal en die een barrière vormen voor het meer bewoonbare binnenland. Pitcairn zelf is vrij vruchtbaar en vriendelijk voor de menselijke bewoning. Een deel van de lage bevolking komt voort uit de afgelegen natuur en het feit dat er momenteel geen landingsbaan is voor vliegtuigen, hoewel jachten en cruiseschepen welkom zijn in de haven.

3 Falklandeilanden - 0.28 mensen per vierkante kilometer

Falklandeilanden - 0.28 mensen per vierkante kilometer
Ian Parker - Unsplash

Met een bevolking van 0.28 mensen per vierkante kilometer zijn de Falklandeilanden, een ander gebied onder Britse jurisdictie, het derde minst dichtbevolkte gebied op aarde. De Falklandeilanden is technisch gezien een archipel van 778 eilanden, met een totale bevolking van 3.398 inwoners. De twee belangrijkste eilanden, West- en Oost-Falkland, zijn ongerepte broedgebieden voor een verscheidenheid aan vogels. De eilanden zelf zijn heuvelachtig en bergachtig, met een koud, winderig en vochtig klimaat. Hoewel de kleine bevolking een zeer laag BBP produceert, is het BBP per hoofd van de bevolking vrij hoog en staan de eilanden goed op de menselijke ontwikkelingsindex.

2. Spitsbergen en Jan Mayen - 0.04 mensen per vierkante kilometer

Spitsbergen en Jan Mayen - 0.04 mensen per vierkante kilometer
Chris Marquardt - Unsplash

Spitsbergen en Jan Mayen zijn beide eilanden in het noorden van Noorwegen. Ze zijn afgelegen en bitter koud en behoren tot de minst dichtbevolkte plaatsen ter wereld. Met Svalbard heeft een land van meer dan 60.000 kilometer in het kwadraat, het heeft een bevolking van slechts 2.667 mensen. Jan Mayen is veel kleiner, met een landoppervlakte van ongeveer 377 vierkante kilometer. Het heeft echter helemaal geen bevolking.

1. Groenland - 0.03 mensen per vierkante kilometer

Groenland - 0.03 mensen per vierkante kilometer
Mario Hagen - Pixabay

Het dunst bevolkte gebied ter wereld is Groenland, met een percentage van 0,03 mensen per vierkante kilometer. Het land behoort tot het Koninkrijk Denemarken en wordt al meer dan 4500 jaar bewoond. Het grootste deel van Groenland is bedekt met ijs, en de bevolking woont voornamelijk langs de westkust, waar het gebrek aan ijsbedekking heeft plaatsgemaakt voor een rotsachtige kust. Als het ijs van Groenland zou smelten, zou de zeespiegel over de hele wereld met 7 meter stijgen - een veelzeggende statistiek voor de geografie en de bewoning van de drie eilanden. Met een bevolking van ongeveer 56.000 inwoners is Groenland de nummer één aanbevolen plek als je het gevoel wilt hebben dat je de hele mensheid achter je hebt gelaten.