10 Moderne Landen Waar Kinderhuwelijken Nog Steeds Voorkomen
Kev - Pixabay

10 Moderne Landen Waar Kinderhuwelijken Nog Steeds Voorkomen

Het kinderhuwelijk is het informele of formele huwelijk, het verbond of het huwelijk tussen een minderjarige (jeugd of kind onder een bepaalde leeftijd, normaal gesproken 18 jaar) en een volwassene. Kinderhuwelijken schenden de rechten van het kind en hebben langdurige en wijdverbreide negatieve gevolgen voor het kind. De wettelijke huwbare leeftijd is in verschillende landen minder dan 18 jaar, vooral voor meisjes. In sommige rechtsgebieden waar de huwbare leeftijd boven de 18 jaar ligt, kunnen culturele gewoonten voorrang krijgen boven wetgeving. In verschillende jurisdicties kan een kinderhuwelijk met ouderlijke toestemming of in speciale situaties zoals een tienerzwangerschap worden toegestaan.

Meer dan 700 miljoen vrouwen op de planeet zijn voor hun 18e getrouwd. In landen als Nigeria is meer dan 77% van de vrouwen tussen 20 en 49 jaar voor hun achttiende verjaardag getrouwd, terwijl slechts 5% van de mannen in die leeftijdsgroep voor hun 18e in een verbintenis zaten. In landen als Nigeria en Mauritanië is meer dan 50% van de meisjes tussen 15 en 19 jaar getrouwd met echtgenoten die ongeveer 10 jaar ouder zijn dan zij. Zelfs in landen waar het kinderhuwelijk niet gebruikelijk is, worden meisjes meer getroffen dan jongens. Het kinderhuwelijk was door de geschiedenis heen vrij populair en komt tot nu toe nog steeds voor, vooral in ontwikkelingslanden zoals delen van Oceanië, Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

10. De Verenigde Staten

De Verenigde Staten
Angelique Johnson - Pixabay

Historisch gezien werd het minderjarige huwelijk in het land cultureel geaccepteerd, maar vandaag de dag wordt het beschouwd als kindermisbruik. Hoewel verschillende internationale instanties het als een schending van de mensenrechten beschouwen, bestaat het minderjarige huwelijk nog steeds in de Verenigde Staten. De wettelijke huwelijksleeftijd in de VS wordt meestal vastgesteld door elk grondgebied, elke staat en een federaal district. Volgens een rapport van Tahirih-Justice-Center zijn er 13 Amerikaanse staten zonder wettelijke minimum huwelijksleeftijd. Meer dan 200.000 tieners zijn tussen 2000 en 2015 wettelijk gehuwd geweest in het land. Een aanzienlijk percentage van de minderjarige huwelijken betrof een volwassene tussen 18 en 20 jaar en een minderjarig individu. Een aanzienlijk deel van de gehuwde minderjarigen in de VS waren meisjes. In verschillende Amerikaanse staten kunnen gehuwde minderjarigen niet naar opvangcentra gaan om aan misbruik te ontsnappen, hun echtgenoten te verlaten of legaal te scheiden.

9. Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk
Dean Moriarty - Pixabay

De huwbare leeftijd in het Verenigd Koninkrijk is 18 jaar of 16 jaar met toestemming van de voogd of de ouder. In Schotland is de toestemming van de ouders echter niet verplicht voor personen van meer dan 16 jaar oud. Andorra en Schotland zijn het enige Europese rechtsgebied waar tieners van 16 jaar oud het recht hebben om te trouwen. Minderjarige moslimmeisjes worden het Verenigd Koninkrijk binnengesmokkeld om door oudere moslimmannen te worden gehuwd. Minderjarige samenwonenden worden in het Verenigd Koninkrijk waargenomen en volgens een studie uit 2005 heeft meer dan 8,9% van de meisjes tussen 15 en 19 jaar toegegeven in een samenwoningsrelatie te hebben gezeten. 4,1% van de meisjes in deze leeftijdsgroep had ook een dergelijke relatie.

8. Rusland

Rusland
IGORN - Pixabay

Hoewel de gemeenschappelijke huwbare leeftijd in Rusland die door de Familie-Code van Rusland is vastgesteld 18 jaar oud is, komt het minderjarige huwelijk nog steeds voor in het land. Een minderjarig huwelijk tussen 16 en 18 jaar is in Rusland toegestaan met toestemming van de plaatselijke gemeente-autoriteit en alleen met een grote reden. Het huwelijk voor de zestiende verjaardag kan alleen worden toegestaan door het onderwerp van de Federatiewet in bijzondere omstandigheden. De minimum huwbare leeftijd in de bijzondere omstandigheid in 2016 was vastgesteld op 15 jaar (in Ryazan Oblast en Moermansk Oblast) of 14 jaar (in o.a. Novgorod, Moskou, Kaluga en Tambov Oblasten).

7. België

België
Ann Jessica Johnson - Pixabay

In België kunnen tieners onder de 18 jaar trouwen met toestemming van de rechter. Een persoon onder de 18 jaar kan ook trouwen met de toestemming van zijn of haar ouders, hoewel daar een serieuze reden voor moet zijn. De Washington Post meldde dat tussen 2015 en 2016 24 kinderbruiden in België zijn aangekomen. Het rapport voegde er ook aan toe dat de politie tussen 2010 en 2013 ongeveer 56 klachten over een gedwongen huwelijk registreerde. Het minderjarige huwelijk zit in specifieke geografische en etnische groepen in België, waaronder de Romas en Afghanen.

6. Canada

Canada
ElasticComputeFarm - Pixabay

De minimum huwbare leeftijd in Canada is sinds 2015 16 jaar. De huwbare leeftijd van de meerderheid van de Canadese provincies is 18 of 19 jaar; daarom kent het minderjarige huwelijk extra beperkingen, waaronder toestemming van de rechtbank en de ouders. De Canadese grondwet bepaalt dat iedereen die helpt, deelneemt of viert aan een huwelijksceremonie in de wetenschap dat een van de gehuwden jonger is dan 16 jaar, een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar kan krijgen.

5. Brazilië

Brazilië
Ilanwet - Pixabay

In Brazilië is een minderjarig huwelijk of samenwoning een ondergewaardeerd, maar veel voorkomend probleem in het land. Veel meisjes zoeken oudere echtgenoten om te ontsnappen aan verschillende problemen thuis, waaronder armoede, seksueel misbruik en andere vormen van geweld. De Braziliaanse wet staat individuen toe om op 16 jaar te trouwen met toestemming van hun ouders, maar sommigen zijn op nog jongere leeftijd getrouwd in het geval van een tienerzwangerschap. Brazilië heeft een van de hoogste aantallen tieners die op 15 jarige leeftijd getrouwd zijn of met een partner wonen op de planeet. Volgens de volkstelling van de regering zijn in 2010 meer dan 877.000 vrouwen tussen 20 en 24 jaar getrouwd voor hun vijftiende verjaardag.

4. Indonesië

Indonesië
Mufid Majnun - Pixabay

Hoewel het kinderhuwelijk illegaal is In Indonesië zijn er verschillende ongeregistreerde verbintenissen tussen oudere mannen en jonge meisjes op het platteland. Een van de gevallen die aanleiding gaf tot publiek protest was die van een rijke moslimgeestelijken die met een 12-jarige minderjarige trouwde. De moslimgeestelijken werd vervolgd en veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Om kinderhuwelijken te redden is de regering van plan de huwbare leeftijd te verhogen tot 19 jaar in 2022. Voorheen was de huwbare leeftijd voor jonge meisjes 16 jaar in het land, onder de huwelijkswet van 1974.

3. Turkije

Turkije
Hüseyin Sevgi - Pixabay

Hoewel het illegaal is, komen minderjarige huwelijken in Turkije vrij veel voor, vooral onder laagopgeleiden. De minimum huwbare leeftijd in Turkije is 17 jaar, maar meisjes van 16 jaar kunnen onder uitzonderlijke omstandigheden trouwen. Meer dan 33,3% van alle huwelijken zijn minderjarige huwelijken in Turkije, en een derde van de vrouwen trouwt voor hun achttiende verjaardag. Meer dan 504.957 kinderen tussen 16 en 17 jaar zijn tussen 2002 en 2014 in Turkije getrouwd. Van de 134.629 minderjarige kinderen die van 2000 tot 2013 zijn getrouwd, waren 129.000 meisjes. Meer dan 20.000 Turkse gezinnen hebben in 2012 een verzoek ingediend om hun meisjes onder de 16 jaar te laten trouwen.

2. Georgië

Georgië
Peggy - Pixabay

Georgië is een traditionele Europese natie waar minderjarige huwelijken nog steeds heel gewoon zijn. Het aantal minderjarige huwelijken in het land is onbekend omdat de meeste families de neiging hebben om de huwelijksregistratie enkele jaren uit te stellen. Volgens het VN-bevolkingsfonds is ongeveer 17 procent van de jonge meisjes in dit land voor hun achttiende verjaardag getrouwd. Deze huwelijken worden gehouden in landelijke kerken en moskeeën, en het paar wordt beschouwd als religieus en cultureel gehuwd.

1. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika
Flowcomm - CC BY 2.0

Hoewel de wettelijke huwbare leeftijd in Zuid-Afrika zonder toestemming van de ouders 18 jaar is, is een minderjarig huwelijk vrij gebruikelijk in het land. Het Center for Child-Law in Zuid-Afrika meldde in 2018 dat meer dan 91.000 tieners van schoolgaande leeftijd getrouwd zijn. In Zuid-Afrika is er een oude culturele praktijk die Ukuthwalwa wordt genoemd, wat tot op heden gebeurt. Ukuthwalwa is de praktijk van mannen die jonge meisjes ontvoeren en met geweld trouwen, met of zonder toestemming van hun ouders. Ukuthwalwa komt voor in de landelijke delen van het land, met name in KwaZoeloe-Natal en de Oost-Kaap.