Grootste Land Ter Wereld
Дмитрий Трепольский - pexels.com/photo/the-famous-saint-basil-s-cathedral-in-russia-8285167

Top 10 Grootste Landen Ter Wereld

Van Kaap Hoorn tot aan de poolcirkel bieden 's werelds grootste landen een prachtig beeld van de verscheidenheid aan geografie, klimaat en flora en fauna op onze planeet. De grootste landen ter wereld hebben regenwouden en toendra's, bergen en valleien, kustlijnen en woestijnen.

Terwijl we de grootste landen van de wereld verkennen, bezoeken we vijf verschillende continenten, enkele van 's werelds meest spectaculaire geografieën, en elk denkbaar klimaat.

En het is opwindend dat de wereld ook altijd verandert: de geschiedenis leert dat geopolitieke grenzen in de loop der eeuwen drastisch verschuiven. Wie zal zeggen welke landen in de komende decennia 's werelds grootste zullen worden?

Wanneer 11,5 procent van al het land in de hele wereld door slechts één land wordt opgeëist, is het niet verrassend te vernemen dat het tiende grootste land (Algerije) zeven keer in het grootste (Rusland) zou kunnen passen. Wanneer alle 10 grootste landen ter wereld bij elkaar worden genomen, gaat het in totaal om 49% van de 149 miljoen vierkante kilometer land op aarde.

Rangschikking op basis van landoppervlak

Onderstaande gegevens zijn afkomstig uit het CIA World Factbook en rangschikken landen op basis van de totale oppervlakte, dat wil zeggen de som van alle land- en wateroppervlakken begrensd door internationale grenzen en/of kustlijnen. Er zij echter op gewezen dat de rangschikking verandert wanneer de landen alleen volgens landoppervlak worden gerangschikt. Canada heeft bijvoorbeeld het grootste aantal meren ter wereld en wanneer de door watermassa's ingenomen oppervlakte van de totale oppervlakte van het land wordt afgetrokken, komt het op de vierde plaats, met China en de Verenigde Staten erboven.

Grootte en bevolking niet met elkaar in verband

Een andere opmerkelijke vaststelling is dat de grootste landen ter wereld niet noodzakelijk ook de landen met de grootste bevolking ter wereld zijn. Hoewel zij grotere landmassa's hebben, beperken extremen in klimaat en terrein in landen als Rusland en Canada de menselijke bewoning over grotere delen van hun grondgebied. De drie dichtstbevolkte landen ter wereld, China, India en de VS, staan op de vierde, derde en zevende plaats in de bovenstaande lijst. 1Dit zijn de 10 grootste landen ter wereld naar totale oppervlakte.

10. Algerije - 2.381.741 km²

Algerije
Noureddine Belfethi - pexels.com/nl-nl/foto/zonsondergang-mensen-woestijn-silhouet-9351229

Algerije, het enige Afrikaanse land op deze lijst van 10 grootste landen ter wereld, staat op nummer 10 met een oppervlakte van 2,38 km2 in de Maghreb-regio van Noord-Afrika. Het grenst aan zes landen en aan het betwiste gebied van de Westelijke Sahara. Het zuidelijke deel van het land wordt grotendeels ingenomen door de Saharawoestijn.

9. Kazachstan - 2.724.900 km²

Kazachstan - 2.724.900 km²
tom_aaa - pixabay.com/photos/kazakhstan-tien-shan-2726987

Het transcontinentale land Kazachstan beslaat een gebied van 2,72 miljoen vierkante kilometer in Centraal-Azië en Oost-Europa. Voorheen maakte het deel uit van de USSR, de grootste natie ter wereld gedurende het grootste deel van de 20e eeuw, maar nu is Kazachstan vooral beroemd omdat het het grootste door land omsloten land ter wereld is - het enige door land omsloten land in de top 10. Kazachstan is even groot als West-Europa en wordt begrensd door vijf landen.

8. Argentinië - 2.780.400 km²

Argentinië - 2.780.400 km²
Aldys Cattania - pexels.com/nl-nl/foto/landschap-bergen-natuur-wolken-13457173

Argentinië uit Zuid-Amerika is het 32e land met het grootste inwonertal ter wereld, het is het achtste land ter wereld en het grootste Spaanstalige land ter wereld naar oppervlakte. Het grenst aan vijf andere landen. Zijn 2,78 miljoen vierkante kilometer omvatten enkele van de meest gevarieerde geografie en klimaat ter wereld.

7. India - 3.287.263 km²

India - 3.287.263 km²
Anugrah Lohiya - pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-zittend-op-bruine-houten-buffalo-aanhangwagen-omgeven-door-bomen-1583571

Het op zeven na grootste land ter wereld, India, ligt in Zuid-Azië en heeft een oppervlakte van 3,28 miljoen vierkante kilometer. Het land heeft een landgrens van 15.000 kilometer en een kustlijn van 7.516,6 kilometer. Het deelt zijn landgrenzen met zeven landen.

Hoewel India de zevende plaats inneemt op deze lijst, staat het op de tweede plaats op de lijst van 's werelds dichtstbevolkte landen. Het land heeft een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen en naar schatting zal India in 2027 China voorbijstreven en de eerste plaats innemen qua inwonertal.

6. Australië - 7.741.220 km²

Australië - 7.741.220 km²
Sabel Blanco - pexels.com/nl-nl/foto/foto-van-een-kangaroo-on-road-2615031

Met 7,74 miljoen km2 is het eiland Australië qua oppervlakte het zesde land ter wereld. Het verschil van ongeveer 4,4 miljoen km2 tussen Australië en India is het op één na grootste verschil in grootte tussen landen die opeenvolgend in de top 10 staan. Australië is meer dan twee keer zo groot als India.

Het is veruit het grootste land in Oceanië. Technisch gezien is het zo groot dat het niet eens als eiland maar als continentale landmassa kan worden aangemerkt. Het overgrote deel van de bevolking woont in kuststeden zoals Sydney in het oosten en Perth in het westen, en met goede reden: de Australische outback is een van de droogste en heetste regio's ter wereld.

5. Brazilië - 8.515.770 km²

Brazilië - 8.515.770 km²
Evandro Kluge - pexels.com/nl-nl/foto/zee-stad-landschap-bergen-13278962

Met 8.515.767 km² staat Brazilië op de vijfde plaats in deze lijst en is het qua oppervlakte het grootste land van Zuid-Amerika. Het beslaat 47,3% van het landoppervlak van het continent. Het land heeft een kustlijn van 7.491 kilometer. Brazilië grenst aan alle andere Zuid-Amerikaanse landen, met uitzondering van Chili en Ecuador. Het heeft vier tijdzones. Brazilië is ook het langste land ter wereld en strekt zich uit van noord naar zuid over een lengte van 4.395 kilometer. Zowel de evenaar als de Steenbokskeerkring lopen door Brazilië, het enige land waar dit gebeurt.

4. Volksrepubliek China - 9.596.960 km²

Volksrepubliek China - 9.596.960 km²
Jimmy Liao - pexels.com/nl-nl/foto/stad-landschap-zonsondergang-gebouwen-15775559

Met een totale oppervlakte van 9,59 miljoen km² is China het op drie na grootste land ter wereld. Het is het grootste land van Azië dat volledig in het continent ligt, zoals Rusland zich uitstrekt tot in Europa. China grenst aan 14 landen. Naar landoppervlakte alleen komt het echter op de tweede plaats. De bepaling van de exacte grootte van China is echter een punt van grote discussie, aangezien het land aanspraak maakt op vele gebieden die door grensgeschillen worden betwist, zoals Taiwan, Zuid-Tibet, Aksai Chin en andere.

In tegenstelling tot Rusland en Canada staat China echter ook hoog op de bevolkingsschaal. Het is de dichtstbevolkte natie ter wereld met meer dan 1,4 miljard mensen. De bevolking is ongelijk verdeeld over het uitgestrekte grondgebied.

3. Verenigde Staten van Amerika - 9.833.517 km²

Verenigde Staten van Amerika - 9.833.517 km²
Leonhard_Niederwimmer - pixabay.com/photos/nyc-new-york-city-america-usa-city-4854718

De Verenigde Staten staan op de derde plaats op de lijst met een totale oppervlakte van 9,83 miljoen vierkante kilometer. De aan elkaar grenzende staten en het District of Columbia vormen 83,65% van de totale oppervlakte van het land. De rest behoort toe aan Alaska, Hawaï en de insulaire gebieden van de VS. Het land grenst slechts aan twee landen, Canada in het noorden en Mexico in het zuiden. Met een kustlijn van 19.924 km staat het land op de 8e plaats in de wereld voor wat betreft de lengte van de kustlijn.

Wat het bevolkingsaantal betreft, nemen de VS opnieuw de derde plaats in onder de landen van de wereld, maar hun bevolkingsaantal ligt veel lager dan dat van China en India, die beide meer dan een miljard inwoners hebben. De VS heeft een geschatte bevolking van meer dan 330 miljoen.

2. Canada - 9.984.670 km²

Canada - 9.984.670 km²
Jaime Reimer - pexels.com/nl-nl/foto/prachtig-uitzicht-op-moraine-lake-2662116

Met zijn 9,984 miljoen vierkante kilometer is Canada het grootste land van het westelijk halfrond en van Noord-Amerika. Het Verenigd Koninkrijk zou meer dan 40 keer in Canada passen! Interessant is echter dat 9% van de oppervlakte van het land in beslag wordt genomen door meren. Het land herbergt ongeveer 50% van 's werelds natuurlijke meren. Als het wateroppervlak van de meren buiten beschouwing wordt gelaten, zou Canada alleen al qua landoppervlakte kleiner zijn dan de VS.

Canada heeft met 202.080 kilometer ook de langste kustlijn ter wereld. Het grenst aan drie oceanen: De Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan, respectievelijk in het oosten, noorden en westen. In het zuiden grenst het land over bijna 9.000 kilometer aan de Verenigde Staten, waarmee het de langste landgrens ter wereld is! Net als Rusland heeft ook Canada een relatief kleine bevolking in verhouding tot de omvang, waarvan het grootste deel geconcentreerd is binnen 100 km van de grens tussen Canada en de Verenigde Staten.

1. Rusland: 17.098.242 km²

Rusland 17.098.242 km²
Дмитрий Трепольский - pexels.com/nl-nl/foto/stad-zonsondergang-bezienswaardigheid-architectuur-12369260

Met zijn 17,1 miljoen vierkante kilometer is Rusland met gemak 's werelds grootste landoppervlakte. Als Rusland 7 miljoen vierkante kilometer zou afsnijden, zou het nog steeds het grootste land zijn, en het afgehakte deel zou de zevende plaats innemen! Het komt overeen met 11% van de landmassa van de wereld.

Net als China grenst Rusland, een transcontinentaal land dat zich uitstrekt van Azië tot Europa, aan 16 landen. Het heeft 9 verschillende tijdzones! Ondanks het feit dat Rusland het grootste land ter wereld is, is het uiterst dunbevolkt en woont het slechts ongeveer 2% van de wereldbevolking.

Rusland vindt zijn oorsprong in het Kievan Rus van de 9e eeuw, dat zich uitbreidde onder de heerschappij van Vikingleider Rurik. Een andere opmerkelijke uitbreiding van het grondgebied vond plaats aan het eind van de 16e eeuw tijdens het bewind van Ivan de Verschrikkelijke, de eerste officiële tsaar van Rusland. Aan het begin van de 18e eeuw was Rusland het op twee na grootste rijk ter wereld en vormde het het grootste deel van de Sovjet-Unie toen deze werd opgericht. Op 25 december 1991 werd de Russische Federatie of het Rusland dat wij vandaag kennen geboren met de ineenstorting van de Sovjet-Unie.