Top 10 Dieren Met Ongewone Slaapgewoonten
William Warby - https://www.flickr.com/photos/wwarby/5026637323 - CC BY 2.0

Top 10 Dieren Met Ongewone Slaapgewoonten

Iedereen is dol op een goed dutje, maar het vinden van de tijd en de plaats kan moeilijk zijn voor wilde dieren. Of het nu gaat om het wegblijven van roofdieren, het warm houden of het eraan denken om te ademen, er is veel om over na te denken als het gaat om het slapen en de dieren in de onderstaande top 10 lijst hebben veel vreemde maar prachtige oplossingen bedacht.

10. Vleermuis

Vleermuis
Marcel Langthim - Pixabay

Het lijkt ons misschien niet de ideale slaappositie, maar voor vleermuizen werkt het ondersteboven slapen. Het houdt ze niet alleen uit de buurt van roofdieren, maar het betekent ook dat ze in de perfecte positie zijn om weg te vliegen als dat nodig is. Ze hoeven zich ook geen zorgen te maken over vallen, want hun sterke klauwen houden ze op hun plaats.

9. Zeeotter

Zeeotter
Christel SAGNIEZ - Pixabay

Voor zeeotters is het water de plek bij uitstek om te gaan slapen. Door op hun rug te drijven, blijven ze uit de buurt van roofdieren op het land, terwijl ze zich in zeewier wikkelen, zodat ze niet met de stroming mee kunnen drijven. Soms zijn er wel 100 zeeotters te zien die op deze manier samen slapen in een zogenaamd ottervloot. Sommigen kunnen zelfs hun handen verbinden met een andere otter om ze bij elkaar te houden terwijl ze snoozen.

8. Giraf

Giraf
Alexa - Pixabay

Kun je je voorstellen dat je maar vijf minuten per keer slaapt en maar 30 minuten per dag? Dit is precies wat giraffen doen. Omdat ze een groot dier zijn in het midden van open vlaktes, is het onmogelijk om een risicovrij dutje te doen, omdat de tijd die ze doorbrengen met slapen een risico vormt voor roofdieren. Ze doen dus met korte tussenpozen een dutje, soms zittend met hun hoofd op de rug, maar vaak staand en klaar om te rennen.

7. Dolfijn

Dolfijn
Michelle Raponi - Pixabay

In tegenstelling tot ons moeten dolfijnen bewust denken om te ademen, zelfs als ze slapen. Daarom sluiten ze slechts de helft van hun hersenen af en slapen ze met één oog open, wat bekend staat als unihemisferische slaap. Naast het tegenhouden van de verdrinkingsdood betekent dit ook dat ze op zoek blijven naar potentieel gevaar of roofdieren.

6. Grote Fregatvogel

Grote Fregatvogel
Matt MacGillivray - CC BY 2.0

Grote Fregatvogels kunnen maandenlang in de lucht blijven. Dit is een indrukwekkende prestatie, maar nog meer als je bedenkt hoe ze slapen - in 7-12 seconden tijd. De vogels hebben de neiging om ongeveer 40 minuten per dag te slapen tijdens het vliegen, wat aanzienlijk minder tijd is dan op het land.

5. Chimpansee

Chimpansee
Susanne Jutzeler, Schweiz - Pixabay

Chimpansees en andere mensapen zijn graag gezellig en krullen graag op als ze slapen. Ze bouwen nesten hoog in de bomen met behulp van takken en bladeren, waardoor ze niet in de buurt van roofdieren komen. Chimpansees zijn bijzonder kieskeurig en selecteren de meest robuuste bomen om hun nest te bouwen.

4. Eend

Eend
Couleur - Pixabay

Soms is het nuttig om samen te werken om ervoor te zorgen dat jullie allemaal veilig blijven tijdens het slapen en dat is precies wat eenden doen. Eenden hebben de neiging om in rijen te slapen, naast elkaar. En meer nog, de eenden aan de buitenkant slapen met één oog open en kijken uit voor gevaar, terwijl de eenden in het midden ontspannen met beide ogen dicht.

3. Stokstaartje

Stokstaartje
Alexa - Pixabay

Stokstaatjes zijn hiërarchisch en worden geleid door alfamannen en -vrouwen. Het zijn hechte samenlevingen, wat wordt bewezen door hun knuffelende slaapgewoonten, omdat ze de neiging hebben om in stapels te slapen met de stokstaartjes in het midden zo ver mogelijk uit de buurt van elk gevaar.

2. Paard

Paard
Chiemsee2016 - Pixabay

Staand slapen heeft zijn voordelen als je een prooidier bent, want je blijft klaar om te vluchten voor gevaar. Veel dieren hebben dit vermogen; paarden zijn slechts een voorbeeld. Om dit effectief te doen, gebruiken paarden een blijf apparaat, wat een aanpassing is van het spier- en skeletstelsel dat hen in staat stelt om hun ledematen op hun plaats te houden. Ze gaan wel af en toe liggen, want staand slapen laat slechts een lichte slaap toe.

1. Walrus

Walrus
Nightowl - Pixabay

Zou het niet fijn zijn om ergens te kunnen slapen? Nou, als je een walrus was, zou je dat wel kunnen. Ze slapen zowel in het water als op het land en op elk moment. Als ze op zee zijn, blijven ze drijven met hun hoofd aan het oppervlak door hun keelzakjes, die elastische zakjes aan weerszijden van hun slokdarm, te vullen met lucht.