Top 10 Bizarre Slaapstoornissen
Alexandra Gorn - Unsplash

Top 10 Bizarre Slaapstoornissen

Velen van ons zijn getuige geweest van snurkende partners of slaapwandelende broers en zussen in ons leven, maar er zijn een aantal slaapstoornissen die volstrekt bizar zijn. Van het stoppen met ademen in je slaap tot oncontroleerbare nachtelijke seksuele driften. Dit zijn de top 10 meest bizarre slaapstoornissen.

10. Slaapverlamming

Slaapverlamming
Kinga Howard - Unsplash

Slaapverlamming is een angstaanjagend fenomeen waarbij een individu wakker wordt tijdens de REM-slaap om te ontdekken dat zijn lichaam effectief verlamd is. Deze versteningservaring kan enkele seconden tot enkele minuten duren en gaat vaak gepaard met paniekaanvallen en hallucinaties. Stress, depressie en slaapgebrek worden in verband gebracht met slaapverlamming, maar omdat er geen duidelijke oorzaak van de aandoening is, is er geen gegarandeerde manier om deze te voorkomen.

9. Slaapapneu

Slaapapneu
Kampus Production - Pexels

Wereldwijf worden miljoenen mensen beïnvloed door slaapapneu, een gevaarlijke aandoening waarbij mensen 's nachts stoppen met ademen, waardoor ze het risico lopen in hun slaap te sterven. Er zijn twee soorten slaapapneu. Obstructief slaapapneu is de plaats waar de keelspieren ontspannen en de luchtwegen sluiten. Centrale slaapapneu is wanneer de hersenen stoppen met het verzenden van signalen naar de ademhalingsspieren, zodat de lijders in zekere zin gewoon vergeten te ademen. De aandoening wordt veroorzaakt door verschillende oorzaken, waaronder overgewicht, hoge bloeddruk of roken. Sommige patiënten moeten slapen met ademhalingsmaskers die hun ademhaling regelen.

8. REM-slaap gedragsstoornis

REM-slaap gedragsstoornis
Engin Akyurt - Pixabay

REM-slaap gedragsstoornis voorkomt dat de spieren van een individu verlamd raken tijdens de slaap. Dit betekent dat patiënten bewegen tijdens het dromen. Ze kunnen praten, schoppen en zelfs rondwandelen alsof ze wakker zijn.

7. Exploderend hoofd syndroom

Exploderend hoofd syndroom
Klaus Hausmann - Pixabay

Exploderend hoofd syndroom is wanneer mensen luid ingebeelde geluiden horen wanneer ze op het punt staan in slaap te vallen of wakker te worden. De geluiden zijn beschreven als geluiden die lijken op bommen die ontploffen of deuren die dichtslaan. Sommige patiënten zeggen dat ze vergezeld zijn van lichtflitsen of spierkrampen. En de aandoening komt verrassend vaak voor. Uit een onderzoek van de European Sleep Research Society bleek dat maar liefst 18% van de mensen het minstens een keer heeft meegemaakt. Exploderend hoofd syndroom wordt veroorzaakt door een plotselinge uitbarsting van neurale activiteit, hoogstwaarschijnlijk door verstoringen van de slaap, zoals een jetlag of tijdelijke slapeloosheid.

6. Kleine-Levin syndroom

Kleine-Levin syndroom
 Annie Spratt - Unsplash

Het Kleine-Levin-syndroom, ook wel bekend als het 'Doornroosje-syndroom', treft vooral tienerjongens. Degenen die hieraan lijden, slapen tot 23 uur per dag, soms vele dagen of weken achter elkaar. Wanneer ze wakker zijn, hebben ze de neiging om meer honger en seksuele driften te hebben. Het syndroom treedt op gedurende meerdere jaren, met pauzes van enkele maanden ertussenin. Niemand weet precies wat de oorzaak van de aandoening is, hoewel twee derde van de gediagnosticeerde patiënten kort voor het begin van hun ziekte last had van een virale infectie. Hoewel er geen definitieve genezing is voor het Klein-Levin Syndroom, lijken de symptomen ervan te worden verminderd door de stemmingsstabilisator lithium.

5. Narcolepsie

Narcolepsie
Robin Higgins - Pixabay

Wereldwijd lijden 3 miljoen mensen aan narcolepsie, een aandoening die het vermogen van de hersenen verstoort om de slaap-waakcyclus van een individu te reguleren. In milde gevallen, ervaren de lijders verstoorde slaap bij nacht en overdreven slaperigheid door de dag, maar ook opmerkelijke concentratie en geheugenproblemen. Mensen met extreme vorm van narcolepsie zijn gevoelig voor slaapaanvallen, ze kunnen zomaar onverwacht in slaap vallen, zelfs tijdens het uitvoeren van een taak. Anderen lijden aan kataplexie, wat is wanneer sterke emoties een plotseling verlies van spierspanning kunnen veroorzaken en een persoon kunnen doen in elkaar zakken.

4. Nachtelijk eetsyndroom

Nachtelijk eetsyndroom
Kevin Malik - Pexels

Meest voorkomend bij vrouwen van middelbare leeftijd, veroorzaakt nachtelijk eetsyndroom oncontroleerbare verlangens om te eten, die ervoor zorgen dat de patiënten 's nachts vreetbuien krijgen. Dit is echter niet zoals bij het normaal snacken halverwege de nacht, omdat de betrokkenen geen controle hebben over hun gewoontes en zich vaak niet meer herinneren dat ze zelfs hun bed hebben verlaten. Van de patiënten is bekend dat ze kattenvoer, sigarettenpeuken of zoute sandwiches eten.

3. Fatale familiaire insomnie

Fatale familiaire insomnie
Cottonbro studio - Unsplash

Alleen waargenomen bij 40 families over de hele wereld is fatale familiaire insomnie een uiterst zeldzame, genetische hersenziekte. Het begint met maandenlange slaapstoornissen, paniekaanvallen en gewichtsverlies, waarna de patiënten in een toestand van totale mentale en fysieke achteruitgang terechtkomen. Het is alsof de hersenen op een dag plotseling vergeten hoe ze moeten slapen. In de meeste gevallen leiden complicaties door slaaptekort tot coma's, en tragisch genoeg, tot de dood. Fatale familiaire insomnie manifesteert zich meestal pas nadat een individu de vruchtbare leeftijd heeft bereikt, wat betekent dat er een grote kans bestaat dat dragers het defecte gen aan toekomstige generaties hebben kunnen doorgeven.

2. Slaapseks

Slaapseks
Shiny Diamond - Pexels

Mensen die lijden aan slaapseks doen vaak aan seksuele activiteiten terwijl ze volledig liggen te slapen, zonder enige controle te hebben over wat ze doen en kunnen zich hun handelingen niet meer herinneren. Meestal gaat het om masturbatie of strelen, maar in sommige gevallen kan het tot verkrachting leiden. Het is erg moeilijk om slaapseks te vervalsen omdat rechters kijken naar eerdere medische voorgeschiedenis, slaapstudies en getuigenissen om een inschatting te maken.

1. Sudden arrhythmic death syndrome

Sudden arrhythmic death syndrome
Pexels - Pixabay

Sudden arrhythmic death syndrome kan iedereen overkomen, vaak met weinig of geen eerdere symptomen. Uit postmortaal onderzoek blijkt dat de meerderheid van de slachtoffers voorheen nog onbekende hartaandoeningen had. Het syndroom werd voor het eerst opgemerkt in de jaren 1970, onder de leden van het Hmong-volk uit Laos. Artsen merkten op dat ogenschijnlijk gezonde Hmong-mannen met een opmerkelijke frequentie in hun slaap stierven. De sterfgevallen veroorzaakten de mythologie van 'dab tsuam', het idee dat een jaloerse feeks 's nachts op hun borst zou gaan zitten en hen ervan zou weerhouden om te ademen. Men denkt nu dat de Hmong mensen er zo sterk van overtuigd waren door het idee van 'dab tsuam' dat hun overweldigende angst daardoor genetische hartafwijkingen veroorzaakte, met de dood als gevolg.