Top 10 Snelste Vliegtuigen Ter Wereld

Top 10 Snelste Vliegtuigen Ter Wereld

Reizen in de lucht is een van de meest opwindende dingen om te doen in deze wereld. Het is ook de snelste manier van reizen ter wereld. Vliegtuigen die gebruikt worden om van de ene plaats naar de andere te vliegen, kunnen mensen binnen enkele uren naar andere continenten, landen en over de oceanen vervoeren. Er was een tijd dat zulke lange afstanden in dagen en weken werden afgelegd via schepen op het water of op de weg. Door de vooruitgang in de technologie zijn er vliegtuigen die er maar enkele minuten over doen om hun bestemming te bereiken. In deze lijst gaan we de top 10 van snelste vliegtuigen ter wereld bekijken. Deze vliegtuigen bereiken de hoogste snelheden die geen enkel ander vervoermiddel kan behalen.

10. Sukhoi Su-27 Flanker

Sukhoi Su-27 Flanker
Bron: Dmitriy Pichugin

De Su-27 is een grote lange afstand air superiority-jager, vergelijkbaar met de Amerikaanse F-15 maar in veel opzichten superieur. Zijn topsnelheid van 2.35 mach brengt hem tot aan de rand van het USSR vakmanschap met een TwinMotor en het eerste fly-by-wire controlesysteem op een Russisch vliegtuig ooit. Het werd gebouwd voor luchtoverheersing om de nieuwe Amerikaanse 3.5 gen jagers, zoals de F-15 Eagle, tegen te gaan.

9. General Dynamics F-111 Aardvark

General Dynamics F-111 Aardvark
Bron: Master Sgt. Patrick Nugent

De volgende in de top 10 van snelste vliegtuigen in de wereldlijst is de F-111. Het was een multifunctionele tactische jachtbommenwerper die in staat was tot supersonische snelheden. Het toestel was een van de meest controversiële vliegtuigen die ooit hebben gevlogen, maar het behaalde een van de veiligste operationele records van alle vliegtuigen in de geschiedenis van de USAF en werd een zeer effectief all-weather interdiction-vliegtuig. F-111 Aardvark is geen straaljager maar een tactische bommenwerper die in staat is om op mach 2.5 te vliegen. Het had, voor zijn pensionering in 1998, 9 hardpoints en 2 wapenplaatsen, die samen een lading van 14.300 kg bommen, een kernbom, air-to-air raketten of een 2000 ronde machinegeweer konden afleveren. Door de rol van het Aardvark in de lucht werd het echter zelden uitgerust met het geweer.

8. McDonnell Douglas F-15 Eagle

F-15 Strike Eagle -
Bron: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel Rogers

De F-15E Strike Eagle is een tweemotorig, all-weather gevechtsvliegtuig dat de ruggengraat vormt voor de luchtsuperioriteit van de luchtmacht. Zijn bewezen ontwerp is ongeslagen in air-to-air gevechten, met meer dan 100 luchtgevechtsoverwinningen. De Eagle's tweemotorige en Stuwkracht-gewichtsverhouding van bijna 1:1 kan het 18.000 kg wegende vliegtuig tot meer dan 2.5 keer de geluidssnelheid voortstuwen. De F-15 is naar verluidt een van de meest succesvolle vliegtuigen ooit gebouwd en is nog steeds in dienst van de Amerikaanse luchtmacht.

7. Mikoyan MiG-31 Foxhound

Mikoyan MiG-31 Foxhound
Bron: Dmitriy Pichugin

Met een topsnelheid van Mach 2.83 is het volgende vliegtuig in onze top 10 van snelste vliegtuigen ter wereld de Mikoyan Gurevich-31 Foxhound. De Mikoyan MiG-31 Foxhound is een Russisch gebouwd onderscheppingsvliegtuig - het is ontworpen om rechtdoor te gaan, zeer snel, om binnendringende vliegtuigen te onderscheppen en te vernietigen - als een gemoderniseerde vervanger van de oudere MiG-25 Foxbat in de late jaren 1970 en begin jaren 1980.

6. XB-70 Valkyrie

XB-70 Valkyrie
Bron: US Air Force

De XB-70 Valkyrie was een uniek vliegtuig met zes motoren die samen het 240.000 kg wegende vliegtuig tot een snelheid van mach 3 konden versnellen. Deze snelheid resulteerde in het opwarmen van het frame van het vliegtuig tot maar liefst 330°C op sommige plaatsen. De extreme snelheid was nodig om twee redenen: 1: Om te accelereren weg van de Sovjet onderscheppers en 2: Om te kunnen ontsnappen aan de ontploffing van de kernbommen die het toestel kon laten vallen. Het vliegtuig had zijn eerste vlucht in 1964 en is nu gepensioneerd, er zijn er slechts twee gebouwd.

5. Bell X-2 Starbuster

Bell X-2 Starbuster
Bron: Wikipedia

De Bell X-2 was een raketaangedreven, gevechtsvliegtuig dat ontworpen is om de structurele effecten van aërodynamische verhitting te onderzoeken, evenals de stabiliteit en de effectiviteit van de controle bij hoge snelheden en hoogtes. Het programma werd in 1945 gezamenlijk ontwikkeld om de aërodynamische problemen van supersonisch vliegen te onderzoeken en om de snelheids- en hoogteregimes die met de eerdere X-1 serie onderzoeksvliegtuigen werden verkregen, uit te breiden. De Starbuster was een voortzetting van het X-2 programma en dus was het onderzoeksgebied om te zien hoe vliegtuigen zich gedroegen bij het vliegen met hogere snelheden dan Mach 2.0. Het toestel droeg, zoals te begrijpen is, geen wapens en was voorzien van een achterwaarts geveegde vleugel waardoor het weinig luchtweerstand had en daardoor in staat was om de verbluffende snelheid van 3.196 Mach in 1956 te bereiken. Maar al snel na het bereiken van deze snelheid maakte de piloot, Milburn G. Apt, een scherpe bocht en tuimelde het vliegtuig uit controle. Hij kon het vliegtuig niet meer onder controle krijgen en sprong eruit. Helaas werd alleen de kleine parachute van de vluchtshuttle geopend en raakte hij met een te hoge snelheid de grond. Deze fatale crash maakte een einde aan het Starbuster programma, maar Bell X-2 behoort nog steeds tot de top 10 van snelste vliegtuigen ter wereld.

4. Mikoyan MiG-25 Foxbat

Mikoyan MiG-25 Foxbat
Bron: Leonid Faerberg

De Mikoyan-Gurevitsj MiG-25 was een supersnel onderscheppings- en verkennings/bommenwerpervliegtuig (zijn snelheden zijn nog steeds niet geëvenaard!) ontworpen door het bureau van de Sovjet-Unie Mikoyan-Gurevitsj. Het toestel vloog voor het eerst als prototype in 1964 en kwam in 1970 in dienst. Met een topsnelheid van Mach 3.2 (de motoren zouden echter met die snelheid opblazen), krachtige radar en vier lucht-lucht raketten, maakte de MiG-25 Westerse waarnemers zich zorgen en zette het aan tot de ontwikkeling van de F-15 Eagle.

3. Lockheed YF-12

Lockheed YF-12
Bron: Wikipedia

Deze jet was een Amerikaans onderscheppingsprototype met een topsnelheid van Mach 3.35. Het leek bijna op de SR-71 Blackbird en had drie air-to-air raketten. De reden dat hij veel op de SR-71 leek, was dat de SR-71 gebaseerd was op de YF-12. Er werden slechts 3 YF-12's gebouwd maar het programma haalde nog steeds de geschiedenisboeken met zijn 'hoogste snelheid', 'hoogste hoogte' en 'grootste onderscheppingsrecords'.

2. Lockheed SR-71 Blackbird

Lockheed SR-71 Blackbird
Bron: Wikipedia

Na de introductie in 1966 is het gebruikt door zowel de USAF als de NASA. Er werden 32 Blackbirds gebouwd, die allemaal werden gebruikt voor verkenning en experimenteel onderzoek. Het was voorzien van stealth-technologie, maar als het, tegen alle verwachtingen in, werd opgemerkt door de vijandelijke troepen, kon het de onderscheppers of oppervlakte-luchtraketten die op het toestel werden afgevuurd, ontlopen door zijn fantastische snelheid. De Blackbird was zo snel dat de lucht voor hem geen tijd had om te ontsnappen, waardoor hij een enorme druk opbouwde en de temperatuur verhoogde. De temperatuur van het vliegtuig, die enkele honderden graden hoog kon oplopen, strekte het metaal uit, vandaar dat het met twee kleine stukjes moest worden gebouwd. Hierdoor lekte de SR-71 in stilstand eigenlijk olie. De SR-71 werd ontwikkeld als een strategisch verkenningsvliegtuig voor de lange afstand, dat in staat was te vliegen met snelheden boven Mach 3.2 en op 25908 meter hoogte.

1. North American X-15

North American X-15
Bron: Wikipedia

De North American X-15 is de eerste in onze top 10 van snelste vliegtuigen in de wereldlijst. Dit vliegtuig heeft het huidige wereldrecord voor het snelste bemande vliegtuig. De maximale snelheid was Mach 6.70 (ongeveer 7.200 km/u) die het op 3 oktober 1967 haalde. Om stabiel te zijn bij deze super hoge snelheden moest het voorzien zijn van een grote wigstaart, maar het nadeel hiervan was dat bij lagere snelheden de luchtweerstand van zo'n staart extreem groot was. Daarom moest een B-52 Stratofortress hem tot een hoogte van ongeveer 14.000 meter dragen alvorens hem te laten vallen, waarbij hij zijn eigen motoren ontstak. Stel je voor dat je in een raket van slechts 15 meter lang zit en dan wordt neergelaten, dan moet dat wel een prachtig gevoel zijn geweest! De X-15 werd met zulke extreme snelheden gebruikt dat hij geen traditionele manier van sturen gebruikte (met behulp van slepen over een vin) maar raketstuwers! Dit maakte het mogelijk om hoogtes van meer dan 100 kilometer te bereiken, wat een van de wereldrecords was.