Top 10 Meest Invloedrijke Tanks In De Geschiedenis

Tanks worden beschouwd als de meesters van de oorlogsvoering te land. Weinig andere voertuigen laten zien dat je echt macht hebt in oorlogstijd. Dit is onze lijst van wat we beschouwen als de top tien meest invloedrijke tanks aller tijden. Het is geen lijst van de grootste en beste tanks, alleen van de invloedrijkste. Dat wil zeggen dat deze tanks ofwel een trend of concept begonnen, andere tanks imiteerden het of andere werden gemaakt als reactie erop.

10. Ft-17

 

Terwijl de Britse Mark I de eerste tank is, is de FT-17 de eerste tank met een koepel. Ja, hij mag dan Frans zijn. Maar het idee van de koepel was praktisch. Het sponsonconcept op de Mark I was onpraktisch. Als één kant werd uitgeschakeld, moest je naar de andere kant draaien, wat je traag maakte. Eén kanon met rondomvuur stelt je in staat snel rondom te richten. Toen deze tank er eenmaal was, volgde iedereen het koepelconcept.

9. Landsverk L-100

 

Dus jij denkt dat de T-34 de eerste was die schuine pantsering gebruikte om vijandelijke schoten af te weren? Niet dus! Zweden was ook een leider in tanks. De L-100 is een relatief obscure tank die weinigen kennen, maar hij kan worden beschouwd als de allereerste tank die rondom een schuin pantser heeft. Hierdoor kan het ontwerp lichter worden. Dit is waar de T-34 van is afgeleid.

8. A1E1 Independent

 

Niet velen zullen dit als een invloedrijke tank zien, maar de gedachtegang die tot het ontwerp ervan leidde, beïnvloedde alle tankbouw van die tijd. Het concept van de "Independent" en de reden waarom hij zo genoemd werd, was dat hij zijn doelen kon bereiken zonder infanterie. De geschiedenis zou bewijzen dat dit doel onbereikbaar was, maar vele landen kopieerden het concept. De multi-turbinetanks van de Sovjet-Unie, de T-35, T-28, T-100 en SMK zijn voorbeelden, evenals de Char B1, de Churchill Mark 1, Crusader en M3 Lee. En het moedigde landen aan om ze groter en groter te maken, wat leidde tot de KV-1, Tiger en de Maus.

7. Christie M1931

 

Tanks zijn altijd afgeschilderd als trage, logge machines die niets anders konden dan stapvoets lopen - totdat J. Walter Christie langs kwam. Hij ging aan de slag en een tank die 64 kilometer per uur kon rijden was geboren! Dit tankontwerp, de Christie Tank genoemd naar zijn ontwerper, was de eerste stap om van tanks snelle machines te maken. Het geheim was het ontwerp van de ophanging. Het werd voor het eerst toegepast in de BT tanks van de Sovjet-Unie en bereikte zijn ultieme toepassing in de T-34.

6. M4 Sherman

 

Hoewel deze tank een doorontwikkeling was van de M3 Grant/Lee en als strijder minder dan stellaire prestaties leverde, was hij toch belangrijk voor de Amerikanen om de Tweede Wereldoorlog te winnen. De reden: de M4 was een logistiek succes. Hij was betrouwbaar, onderdelen waren gemakkelijk te vervangen en er waren onderdelen in overvloed om hem aan de praat te houden. De M4 en andere Amerikaanse tanks profiteerden van Amerika's echte kracht in de oorlog: zijn productie-industrie. Door ontwerpen te behouden die betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden waren, konden de V.S. tegen het einde van de oorlog een superioriteit bereiken.

5. Carden-Loyd Tankette

 

Dit kleine rupsvoertuig lijkt misschien niet veel, maar het is een van de meest gekopieerde ontwerpen. De tank waarop Duitsland zijn eerste panzereenheden op grote schaal baseerde, de Panzer 1, had enkele elementen van het Carden-Loyd ontwerp. De Universal Carrier was een ontwikkeling van de Carden-Loyd die zou bijdragen aan een ander concept van gepantserde voertuigen - de gepantserde personeelsdrager. Zelfs Japanse tanks ontleenden elementen aan de Carden-Loyd. Lichte tanks van veel landen leenden ook veel onderdelen van de Carden-Loyd en zijn nakomeling, de Vickers Six-Ton.

4. T-34

 

Met de introductie van zijn schuine pantser en zijn all-around prestaties op het slagveld, dankzij de Christie ophanging, is deze tank zeker een van de grootste schokken voor het Duitse systeem. Natuurlijk kwamen de Panther en Tiger later om het te overtreffen in kwaliteit, maar de enorme aantallen T-34's overweldigden al snel de nazi-oorlogsmachine, en zou het NAVO-bondgenootschap ook daarna nog zorgen blijven baren. De T-34 wordt ook beschouwd als de eerste echte stap naar een Main Battle Tank (MBT), die de aspecten vuurkracht (met een 85mm upgunning), pantser en mobiliteit in evenwicht bracht, en het onderscheid tussen het concept van de Eerste Wereldoorlog van trage infanterietanks en snelle kruistanks zou uitwissen. De Britten zouden dit concept volgen en de Centurion produceren.

3. T-55

 

Geen invloed op het tankontwerp, maar op het offensief en defensiebeleid. Rusland is bekend om zijn grote aantallen T-34's en KV-1's tijdens de Tweede Wereldoorlog, en zij behielden dit voordeel met de T-55. Het is de meest geproduceerde tank ter wereld in de geschiedenis (meer dan 55.000), en zijn aantallen baarden de VS en de NAVO zeker zorgen, waardoor ze hun tankontwerpen moesten aanpassen aan de dreiging van numerieke superioriteit van de Sovjet-Unie, een voorbeeld hiervan is de M1 Abrams. Het Abrams concept van gevechtsoverwicht was ontworpen om grotere aantallen T-55's of T-72's te verslaan.

2. Amx-13

 

Niet echt een goede tank, naar moderne maatstaven. Het kanon zit vast in de koepel, hoewel de koepel een oscillerende beweging heeft. De reden hiervoor is het belangrijkste kenmerk van de tank - de autoloader. De meeste conventionele tanks hebben een lader die de munitie in de kulas van het kanon brengt. Het mechanisme van de autoloader vervangt dit tankpersoneel, waardoor de tank kleiner en lichter kan zijn. De AMX-13, hoewel Frans, werd met enig effect gebruikt door Israël. Vele tankontwerpen volgden het idee van een autoloader; de Russische T-64, dan de T-72 en T-90, de Franse Leclerc, en de Japanse Type 90 en Type 10.

1. Chieftain

 

Velen zullen de Chieftain niet als invloedrijk beschouwen, maar er waren veel innovaties. De bestuurder lag achterover in de voorste romp, waardoor het glacis zwaar hellend kon zijn. Het had ook een gestabiliseerd kanon, zodat het kon vuren tijdens het rijden. Het had nog geen Chobham of composiet pantser, maar zijn pantserverdeling werd beschouwd als de beste in de wereld op dat moment. In zekere zin was het de belichaming van de moderne Main Battle tank. Zijn jammerlijke nadeel was een onbetrouwbare motor die slechts 750 paardenkracht produceerde. Maar zijn bewapening en bepantsering waren voldoende om hem gevreesd te maken, en vormden de aanzet tot de ontwikkeling van de volgende generatie gevechtstanks.