Top 10 Grootste Meren Ter Wereld
NASA - Unsplash

Top 10 Grootste Meren Ter Wereld

Meren zijn watermassa's die omgeven zijn door land, met uitzondering van uitlaten of inhammen in de vorm van rivieren of stromen die de meren respectievelijk afwateren of voeden. Meren zijn groter en dieper dan de watermassa's die we vijvers noemen. Meren kunnen zoet of zout water zijn. Naar schatting zijn er wereldwijd ongeveer 2 miljoen meren. Ze zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan habitats en op verschillende hoogtes. Meren kunnen worden gevormd als gevolg van tektonische, vulkanische of zelfs glaciale activiteiten, maar opzettelijke en toevallige menselijke activiteiten hebben ook veel meren gecreëerd en vernietigd. De meeste van 's werelds grootste meren bevinden zich in Noord-Amerika. In het verre verleden was de regio bedekt met gletsjers en veel van deze meren hebben hier een glaciale oorsprong. Hieronder staat een lijst van de 10 grootste meren op aarde.

10. Great Slave Lake (Groot Slavenmeer) - 28.930 km²

Great Slave Lake (Groot Slavenmeer) - 28.930 km²
Alan Sim - CC BY-SA 2.0

Het Great Slave Lake is niet alleen het 10e grootste meer ter wereld, maar het is ook het diepste meer van Noord-Amerika met een maximale diepte van 614 meter. Het is het 2e grootste meer in de Noordwestelijke gebieden van Canada. Het meer is 480 km lang, de breedte varieert van 19 tot 109 km, en het beslaat een oppervlakte van 28.930 vierkante kilometer. De Hay River is de primaire instroom, terwijl de belangrijkste uitstroom de Mackenzie River is. Het Great Slave Lake ligt ver naar het noorden op een hoogte van ongeveer 156 meter en is het grootste deel van het jaar bevroren.

9. Lake Malawi (Malawimeer) - 30.044 km²

Lake Malawi (Malawimeer) - 30.044 km²
Mickaël T. - CC BY 2.0

Lake Malawi, ook wel Lago Niassa in Mozambique en Lake Nyasa in Tanzania genoemd, is een spectaculair Afrikaans meer. Tanzania, Mozambique en Malawi zijn de bekkenlanden van dit meer. Het is het meest zuidelijke meer van het Oost-Afrikaanse Rift-systeem. Het is het 9e grootste meer ter wereld met een totale oppervlakte van 30.044 vierkante kilometer. Het Malawimeer is ook het 3e grootste en 2e diepste meer van Afrika. Lake Malawi heeft een lengte van 579 km, een gemiddelde diepte van 292 m en een maximale diepte van 706 m. De primaire instroom van Lake Malawi is de Ruhuhuhu-rivier, en de primaire uitstroom is de Shire-rivier aan het zuidelijke uiteinde. Lake Malawi werd gevormd op een hoogte van ongeveer 500 meter boven de zeespiegel als gevolg van tektonische activiteit. Het is een meromictisch meer (een meer met oppervlakte- en diepwaterlagen die zich niet vermengen). Het is ook bekend als het meer dat het hoogste aantal vissoorten ter wereld herbergt, waaronder bijna 1.000 cichlidensoorten.

8. Great Bear Lake (Groot Berenmeer) - 31.080 km²

Great Bear Lake (Groot Berenmeer) - 31.080 km²
Mattcatpurple - CC BY-SA 2.0

Het Great Bear Lake ligt 200 km ten zuiden van de poolcirkel in het noordwesten van Canada en is het op drie na grootste in Noord-Amerika. Het is 320 km lang en tot 175 km breed. Het diepste punt van dit gletsjermeer is 446 m. De gemiddelde diepte van het meer is 71,7 meter. Het Grote Berenmeer heeft 26 eilanden die samen een oppervlakte van 759,3 vierkante kilometer beslaan. De primaire uitstroom van de Grote Beer is de Grote Beer Rivier. De oppervlakte van het meer ligt op een hoogte van 186 m boven de zeespiegel en staat bekend om de ondraaglijk koude temperaturen in de wintermaanden.

7. Lake Baikal (Baikalmeer) - 31.500 km²

Lake Baikal (Baikalmeer) - 31.500 km²
Sergey Gabdurakhmanov - CC BY 2.0

Het Baikalmeer, ook wel "Natuurmeer" genoemd, is een riftmeer (meren die ontstaan door bewegingen binnen een tektonische breukzone) dat zich in het zuiden van Siberië in Rusland bevindt. Het Bajkalmeer is het grootste ijsvrije zoetwatermeer ter wereld en bevat ongeveer 20% van het totale zoetwatergehalte in de wereld. Het wordt ook beschouwd als een van de helderste meren ter wereld. Het heeft een totale oppervlakte van 31.500 vierkante kilometer. Het is ook het grootste meer ter wereld qua volume en het diepste meer ter wereld. Het kan zelfs een van de oudste meren op onze planeet zijn, met een leeftijd die wordt geschat op maar liefst 25 miljoen jaar. De gemiddelde diepte van dit meer is 744,4 m, met het diepste punt op 1642 meter (de kloof tussen de meren is meestal dieper dan de meren zonder kloof, vanwege de diepte van de scheuren die worden gevormd door de tektonische bewegingen die het water vult). Het wordt de "Galapagos van Rusland" genoemd omdat het de thuisbasis is van talrijke endemische soorten. Het bekken van het Baikalmeer ligt volledig in Rusland. De rivieren Barguzin, Selenge en Upper Angara zijn de primaire bronnen voor de instroom van het meer. De Angarararivier voert het af.

6. Lake Tanganyika (Tanganyikameer) - 32.893 km²

Lake Tanganyika (Tanganyikameer) - 32.893 km²
Dave Proffer - CC BY 2.0

Het Tanganyikameer is ook een Afrikaans groot meer. Het ligt in de hooglanden van Afrika. De Ruzizi, Kalamboo en Malagarai rivieren voeden het meer. Het is het 2de diepste en 2de grootste zoetwatermeer ter wereld qua volume. Het bekken van het meer omvat delen van Burundi, Tanzania, Zambia en de Democratische Republiek Congo, het Tanganyikameer is het 6e grootste meer ter wereld qua oppervlakte. Het heeft een oppervlakte van 32.893 vierkante kilometer, een gemiddelde diepte van 570 m en een maximale diepte van 1470 m. Tectonische bewegingen hebben geleid tot de vorming van dit meer.

5. Lake Michigan (Michiganmeer) - 58.016 km²

Lake Michigan (Michiganmeer) - 58.016 km²
#KenFL74 - CC BY-SA 3.0

Het Michiganmeer is een van de Noord-Amerikaanse grote meren. In tegenstelling tot de andere meren die de grens tussen de VS en Canada overspannen, ligt het echter volledig binnen de VS. Het heeft een oppervlakte van 57.800 vierkante kilometer. Het is 494 km lang en 190 km breed en heeft meer dan 2.575 km kustlijn. De gemiddelde diepte van het meer is 85 meter. Het heeft een maximale diepte van 282 meter.

4. Lake Huron (Huronmeer) - 59.596 km²

Lake Huron (Huronmeer) - 59.596 km²
NarparMI - CC BY-SA 3.0

Het Huronmeer, gelegen aan de grens tussen de VS en Canada, is ook een Noord-Amerikaans groot meer. Het is het 4de grootste meer ter wereld en het 3de grootste zoetwatermeer. Het heeft een oppervlakte van 59.596 vierkante kilometer. Het Huronmeer is 331 km lang en 295 km breed. Het diepste punt van het meer ligt 229 meter onder het oppervlak en de gemiddelde diepte is 59 meter. Net als de andere grote meren is het Huronmeer ontstaan door gletsjeractiviteit. De Mackinac Strait en de Saint Mary's River zijn de primaire instroom. Het Huronmeer is ook de thuisbasis van het eiland Manitoulin, het grootste 'meer eiland' ter wereld.

3. Lake Victoria (Victoriameer) - 69.485 km²

Lake Victoria (Victoriameer) - 69.485 km²
Bex Walton - CC BY 2.0

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het grootste tropische meer ter wereld. Het beslaat een oppervlakte van 69.485 vierkante kilometer. Het is vernoemd naar koningin Victoria, is een van de Afrikaanse grote meren en wordt gevoed door de instroom van de Kagera rivier. Het Victoriameer is relatief ondiep met een gemiddelde diepte van 40 meter en een maximale diepte van 84 meter.

2. Lake Superior (Bovenmeer) - 82.414 km²

Lake Superior (Bovenmeer) - 82.414 km²
Robin_ottawa (I'm on a phone!) - CC BY-SA 2.0

Lake Superior is het grootste zoetwatermeer ter wereld, het 3e grootste meer qua volume en het 2e grootste meer ter wereld qua oppervlakte. Lake Superior is een Noord-Amerikaans groot meer met een oppervlakte van 82.414 vierkante kilometer. Lake Superior heeft een maximale diepte van 406 meter. Het water van Lake Superior mondt uit in Lake Huron via de St. Mary's River en de Soo Locks.

1. Caspian Sea (Kaspische Zee) - 371.000 km²

Caspian Sea (Kaspische Zee) - 371.000 km²
AnastassiyaL - CC BY-SA 3.0

De Kaspische Zee is technisch gezien het grootste meer ter wereld. Het is 's werelds grootste gesloten binnenwatermassa, met een totale oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer. Het bevat 78.200 kubieke kilometer water. De Kaspische Zee is ook het derde grootste meer ter wereld. Het diepste deel van het meer ligt 1.025 meter onder de oppervlakte. De gemiddelde diepte is 211 meter. De Kaspische Zee heeft een Endoreïsch bekken (Endorheisch) omdat er geen uitstroom is. Iran, Kazachstan, Turkmenistan, Rusland en Azerbeidzjan zijn de bekkenlanden van dit meer. De rivieren Volga, Oeral, Terek en Kura zijn enkele van de stromen van het meer.