Top 10 Hoogste Bomen Ter Wereld
Allie_Caulfield - https://www.flickr.com/photos/wm_archiv/6845264621/ - CC BY 2.0

Top 10 Hoogste Bomen Ter Wereld

Hoewel dit vaak wordt betwist, worden bomen vaak gerangschikt op basis van verschillende metingen. Dit zijn de meest hoge bomen op de planeet. Hou je ervan om te verdwalen in het bos? Roept het gevoel van dwalen tussen de bomen, de kleinheid van het omringd zijn door reuzen waarvan het bladerdak je beschermt en de aardse geur van bladeren en schors opsluit in je op? Al duizenden jaren ziet de mensheid een zekere goddelijkheid in de bomen, soms letterlijk aanbidden. Bomen zijn een bron van leven voor ons, en onze fascinatie voor hen is geen mysterieus fenomeen. Natuurlijk helpt het feit dat bomen tot 10, 20, zelfs 30 verdiepingen hoog kunnen groeien Degenen die vooral door bomen worden verleid, moeten deze 10 hoogste bomen ter wereld eens bekijken. De focus zal ook liggen op bomen die verondersteld worden nog in leven te zijn. Dit zijn de 10 hoogste bomen ter wereld.

10. Alpine Ash, Tasmanië - 87,78 meter

Alpine Ash, Tasmanië - 87,78 meter
Krzysztof Ziarnek, Kenraiz - CC BY-SA 4.0

De Florentijnse Vallei van Tasmanië is beroemd om zijn oude bossen, die bijna volledig onaangetast zijn gebleven. Daar torenen veel Eucalyptus delegatensis bomen uit boven andere, waarvan er één, in het bijzonder, een hoogte van 87,78 meter bereikt. Deze bomen, ook wel bekend als Alpine Ash, zijn iets kleiner dan de Eucalyptus regnans variëteit, maar niet minder ontzagwekkend. De Florentijnse Vallei wordt bedreigd door ontbossing. Sommige bomen zijn daar van grote waarde voor de houtindustrie, en Bosbouw Tasmanië is in een voortdurend conflict met natuurbeschermingsorganisaties over het gebied.

9. Yellow Meranti, Maliau Basin Conservation Area - 89,30 meter

Yellow Meranti, Maliau Basin Conservation Area - 89,30 meter
Annette Teng - CC BY 3.0

In Borneo ontdekten onderzoekers de hoogste tropische boom ter wereld, een yellow meranti of shorea faguetiana die een hoogte van 89,30 meter bereikt. De boom is pas in 2016 gemeten en wordt momenteel bestudeerd. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge bestudeerden de biodiversiteit in het Maliau Basin Conservation Area toen ze de ongelooflijke ontdekking deden. De hoogte van de boom werd eerst vastgelegd met behulp van een 3D-scan, en vervolgens, voor meer precisie, heeft een klimmer de boom geschaald om de exacte hoogte te bepalen. Toen hij werd opgemeten, ontdekten de onderzoekers dat hij bijna net zo hoog was als de Big Ben van Londen.

8. Neeminah Loggorale Meena, Tasmanië - 90,83 meter

Neeminah Loggorale Meena is ongeveer even lang als zijn naam. Deze Tasmaanse blauwe gomboom staat trots in de bossen van Tasmanië en is momenteel de hoogste in zijn soort, maar in het verleden zijn er veel hogere geweest. Neeminah Loggorale Meena, wat 'moeder en dochter' betekent in de inheemse Aboriginal taal, staat bijna volledig geïsoleerd in een duidelijk afgebakend gebied. Gelukkig beschermt de hoogte van 90,83 meter het onder de lokale Tasmaanse bosbouwwet, die stelt dat een boom die hoger is dan 85 meter niet mag worden omgehakt.

7. White Knight, Evercreech Forest Reserve - 91,13 meter

White Knight, Evercreech Forest Reserve - 91,13 meter
Nicolás Boullosa - CC BY 2.0

Deze White Knight redt misschien geen jonkvrouwen in nood, maar zijn hoogte is behoorlijk heldhaftig. Hij ontleent zijn naam aan de witte pepermuntsoort, waarvan hij het hoogste exemplaar is. Zijn hoogte is precies 91,13 meter. Je ziet de White Knight onder andere grote witte pepermunten en eucalyptusbomen in de bossen van Tasmanië, dat befaamd is om zijn gekke hoge bomen. De White Knight kan worden bezocht en trekt grote getallen boomliefhebbers aan in de buurt van de stad Mathinna.

6. Onbenoemde Mammoetboom, Sequoia National Park - 95,70 meter

Onbenoemde Mammoetboom, Sequoia National Park - 95,70 meter
Mike Murphy - CC BY-SA 3.0

De mammoetboom is nauwkeurig benoemd - deze bomen behoren tot de grootste ter wereld, en als je in een sequoia-bos stapt, word je echt omringd door de wolkenkrabbers van de natuur. Hoewel ze groter worden dan de meeste soorten bomen, zijn er maar weinig die groter zijn dan 91,44 meter. Een reusachtige mammoetboom in het Sequoia National Forest in Californië bereikt echter de ongelofelijke hoogte van 95,70 meter, maar heeft helaas nog geen naam. Als je van plan bent een reis naar het nabijgelegen Yosemite National Park te maken, bekijk dan zeker het Sequoia National Forest en aanschouw deze enorme bomen.

5. Raven's Tower, Prairie Creek Redwoods State Park - 96,62 meter

 

Net als bij Hyperion is er geen exacte locatie gegeven voor Raven's Tower, maar je zou het kunnen vinden binnen Prairie Creek Redwoods State Park. Het park is speciaal omdat het werd opgericht om Raven's Tower en andere massieve bomen in het gebied te beschermen specifiek voor hun hoogte, met een hoogte van 96,62 meter, is deze boom zeker de moeite waard om te beschermen. De Sitkaspar werd gemeten in 2007 en is geweten dat hij nog steeds groeit, dus hij kan nu zelfs nog hoger worden, hoewel hij sindsdien niet meer is gemeten. Het is bekend dat hij een ingewikkeld systeem van wortels en planten heeft die ver boven de grond groeien, en hoewel dit bizar lijkt, maakt het vochtige klimaat en de immense breedte van de boom het mogelijk.

4. Doerner Fir, Coos County - 99,66 meter

 

Doerner Fir staat in het zuidwesten van Oregon, net ten noorden van Redwoods National Park. Met een hoogte van 99,66 meter komt de Doerner Fir heel dicht bij de hoogte van Centurion, en als hij hoger zou worden, zou hij gemakkelijk het zilver voor 's werelds hoogste boom kunnen nemen. De hoogste douglasspar ter wereld, de Doerner Fir groeit in een bos dat eigendom is van het Coos County Bureau of Land Management. Je kunt hem vinden in het oosten van Coos County, een van de laatste overgebleven gigantische douglasspar. In de vorige eeuw werden veel van de hoogste bomen in het noordwesten van de Stille Oceaan gekapt voor hun hout, en de Doerner Fir is een overblijfsel van het vroegere bos.

3. Centurion, Arve Valley - 100,58 meter

 

Aan de overkant van de Stille Oceaan en op het zuidelijk halfrond vind je de derde hoogste boom ter wereld, de machtige Centurion. Hij staat in Tasmanië, een klein eiland voor de kust van Australië. Deze reus staat op ongeveer 100,58 hoogte, maar zijn hoogte varieert met de groei. Genoemd naar het Romeinse leger Centurio, is de boom de hoogste van de eucalyptus regnans soort, de op één na hoogste boomklasse na de kustmammoetboom. Centurion werd in februari 2019 zeer nipt gered toen een bosbrand uitbrak in het zuiden van Tasmanië en een groot deel van de omringende flora wegvaagde.

2. Menara, Danum Valley Conservation Area - 100,88 meter

 

Diep in het warrige regenwoud van Sabah, Maleisië, vind je de op één na hoogste boo. Onderzoekers ontdekten een yellow meranti liefkozend Menara genaamd die een hoogte van 100,88 meter bereikt. Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham en Oxford kondigden aan dat de Menara de hoogste tropische boom ter wereld is. Dat gezegd hebbende, is er nogal wat onenigheid over de vraag of dit wel de hoogste tropische boom in het gebied is, laat staan de wereld. In het Tawau Hills Park staat ook een even lange boom van dezelfde familie.

1. Hyperion, Redwood National Park - 115,85 meter

Hyperion, Redwood National Park - 115,85 meter
Candide / CC BY 4.0

Het is geen grote verrassing dat de hoogste boom ter wereld een redwood is, gelegen in het Redwood National Park in Californië. Ontdekt in 2006, werd de boom gemeten met een duizelingwekkende 115,85 meter hoogte en kreeg hij de toepasselijke naam Hyperion. De exacte locatie van Hyperion binnen het park wordt geheim gehouden om de boom te beschermen tegen schade of vandalisme, dus je kunt hem wel of niet zien als je Redwoods National Park bezoekt. Helaas wordt aangenomen dat Hyperion niet langer in staat zal zijn om hoger te groeien door de schade aan de top van de boom, maar in zijn 600-jarige levensduur is het voldoende gegroeid.