Top 10 Gevaarlijkste Bergen Ter Wereld
Simon - Pixabay

Top 10 Gevaarlijkste Bergen Ter Wereld

Bergbeklimmen is een favoriete hobby van veel mensen over de hele wereld, maar het is een sport die soms extreme gevolgen kan hebben. Het beklimmen van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, mag dan voor velen een bucket list item zijn, het is een uiterst gevaarlijke onderneming die door de jaren heen het leven van velen heeft geëist. Hier is een lijst van de top 10 gevaarlijkste bergen ter wereld om te beklimmen.

10. Eiger

Eiger
Terra3 - CC BY-SA 3.0

De berg Eiger, die 3.970 meter boven de zeespiegel ligt, ligt in Zwitserland. De eerste succesvolle klim was in 1858 op de westelijke helling. De noordkant is echter wat de aandacht van de klimmers trekt. De eerste poging om de noordkant te beklimmen werd gedaan in 1935. De twee klimmers kwamen echter om door het stormachtige weer. Een jaar later probeerde een andere groep het. Eén stierf tijdens de training en de andere vier stierven door lawines. In 1937 probeerden nog twee klimmers tevergeefs te klimmen, maar ze kwamen levend terug. Een groep van vier klom met succes de noordkant op in 1938.

9. Annapurna

Annapurna
PrajwalMohan - CC BY-SA 4.0

De berg Annapurna bevindt zich in Nepal. Met zijn 8.091 meter is het een van de hoogste toppen en heeft het veel klimmers aangetrokken. In feite werd de top in 1950 bereikt bij de eerste poging. Sindsdien hebben ongeveer 191 mensen Annapurna met succes beklommen. Tweeëntwintig mensen zijn op deze berg gestorven, grotendeels als gevolg van lawines. De meest recente dood was in maart 2015.

8. K2

K2
Svy123 - CC BY 3.0

De berg K2 ligt op de grens tussen China en Pakistan en is de op één na hoogste berg ter wereld op 8.611 meter boven de zeespiegel. Ongeveer 300 mensen hebben met succes de top bereikt, maar de weg naar boven is verraderlijk. Voor elke vier klimmers sterft er één en sinds 1939 zijn er 83 doden gevallen. De oorzaken van deze sterfgevallen zijn talrijk en omvatten: lawines, verdwalen, valpartijen, stormen en hoogteziekte. De tweede expeditie in 1909 eindigde niet in succes voor de klimmers, hoewel ze wel 6.251 m bereikten. K2 werd bijna 30 jaar alleen gelaten voordat een andere top werd geprobeerd. Dat was in 1938, maar niemand bereikte de top van de berg tot 31 juli 1954.

7. Mont Blanc

Mont Blanc
Matthieu Riegler - CC BY 3.0

De Mont Blanc, de hoogste berg van het Alpengebergte op 4.809 meter boven de zeespiegel, heeft het hoogste aantal dodelijke slachtoffers. Een poging om deze top te beklimmen leidt gemiddeld tot 100 doden per jaar en meer dan 6.000 doden in totaal, waardoor dit de dodelijkste berg in de regio is. Opmerkelijk genoeg was de eerste succesvolle poging op de Mont Blanc in 1786, lang voor de moderne klimtechnologie. De eerste vrouw beklom de berg in 1808, en de volgende beklimming was pas 30 jaar later, ook door een vrouw. De Amerikaanse president Theodore Roosevelt leidde, voordat hij in functie trad, ook een expeditie naar de top in 1886. Een andere interessante tocht naar boven was in september 2007 toen een groep van 20 klimmers een hot tub op de top plaatste.

6. Nanga Parbat

Nanga Parbat
Guilhem Vellut - CC BY 2.0

De Nanga Parbat ligt aan de westelijke kant van de Himalaya en komt langs de Indus-rivier. Gelegen in Pakistan staat deze berg bekend als een van de 'achtduizender' (Een achtduizender is een berg die hoger is dan 8000 meter. Er zijn op de wereld veertien achtduizenders.) - een zeer gewilde verovering. Met een hoogte van 8.126 meter heeft hij zijn bijnaam 'killer mountain' verdiend. De Nanga Parbat werd populair bij Duitse klimmers in de jaren 1930 omdat de K2 te moeilijk te bereiken was en alleen de Britten toegang hadden tot de Mount Everest. Verschillende mislukte pogingen en verschillende sterfgevallen zouden zich voordoen voor de eerste succesvolle beklimming. Slecht weer en lawines belemmerden de eerdere vooruitgang, maar in 1953 haalde de Oostenrijker Hermann Buhl alleen de top. Hij was met een groep vertrokken die het voor de top had opgegeven. Cacao thee en stimulerende middelen hielpen hem bij zijn beklimming en hij deed er 24 uur over om terug te keren naar het kamp. In 1953 had de berg al 31 mensen het leven gekost.

5. Kachenjunga

Kachenjunga
My Discovery - CC BY 2.0

De berg Kanchenjunga, verdeeld tussen Nepal en India, is de op twee na hoogste berg ter wereld. Hij maakt deel uit van de club van 8.000 meter en bereikt een verbazingwekkende hoogte van 8.586 m. Een van de eerdere klimpogingen in het gebied was in 1853. In die tijd klom een groep ontdekkingsreizigers in de regio van Kanchenjunga en bereikte ongeveer 5.791 meter van een naburige berg voordat ze bepaalden dat de topcondities onveilig waren. De eerste opzettelijke klimpoging op de berg Kanchenjunga was in 1905 en werd afgeschrikt door een lawine. Tijdens de afdaling kwam een van de klimmers om het leven. Vijftig jaar later, na een maand en tien dagen van slopende inspanningen, haalde het eerste klimteam de top. Op deze berg zijn in de loop der jaren 53 doden gevallen, waarvan het merendeel door valpartijen en onverklaarbare verdwijningen.

4. Cerro Chaltén

Cerro Chaltén
Todor Bozhinov - CC BY-SA 4.0

De Monte Fitz Roy, ook Cerro Chaltén genaamd, is een 3.375 meter hoge berg en ook de enige berg op de lijst die zich in Zuid-Amerika bevindt. Gelegen in Patagonië op de grens tussen Argentinië en Chili, is deze berg gevaarlijk, niet vanwege de hoogte, maar vanwege de steile granietoppervlakken en het barre weer. De berg Fitz Roy heeft niet zo veel succesvolle toppen als andere op deze lijst, al was de eerste in februari 1952. Gemiddeld is één klimteam per jaar succesvol. Veel fotografen zijn hier gestorven na een val van zijn verticale kliffen.

3. Vinsonmassief

Vinsonmassief
Christian Stangl - CC BY-SA 2.0

Het Vinsonmassief is de hoogste piek in Antarctica. Ja, de fervente klimmers zullen zelfs naar een grotendeels onbewoond continent afreizen voor een uitdagende top. Sinds 1966 (de eerste succesvolle klim naar de top) hebben meer dan 1.400 mensen een poging gedaan om deze berg te beklimmen. De eerste beklimming werd gesponsord door de National Geographic Society en de Amerikaanse Alpine Club. De uitdaging van deze berg is eigenlijk de reis naar en van Antarctica en de weersomstandigheden. Er zijn nog geen doden gevallen.

2. Matterhorn

Matterhorn
Liridon - CC BY-SA 4.0

De Matterhorn is een berg gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De top ligt op 4478 meter hoogte. De vorm is als een vierzijdige piramide en zorgt voor uitstekende foto's. Ondanks het prachtige beeld heeft berg Matterhorn de reputatie van een gevaarlijke, dodelijke berg. De eerste succesvolle beklimming was in 1865, hoewel het niet zonder verlies van vier levens als gevolg van een touwbreuk. De berg heeft sindsdien meer dan 500 levens geëist door spontane lawines en vallend gesteente.

1. Mount Everest

Mount Everest
Wonker - CC BY 2.0

Misschien wel de beroemdste naam, Mount Everest, maakt de lijst van de gevaarlijkste bergen ter wereld. Gelegen in het Himalaya gebergte in Nepal, Everest ligt 8.848 meter boven de zeespiegel. Een populaire top bij klimmers, de eerste bevestigde beklimming was in 1953. De pas gekroonde koningin Elizabeth II ridderde het expeditie-duo. Een van de eerste rampen waar veel publiciteit aan werd gegeven was in 1970 toen een Japans team probeerde een nieuwe route te vinden om van de berg af te skiën. Deze poging resulteerde in 8 doden. In de loop der jaren heeft de Mount Everest ongeveer 280 levens geëist als gevolg van lawines en onverwachte sneeuwstormen.