Top 10 Mooiste Maar Dodelijke Bloemen
Annette Meyer - Pixabay

Top 10 Mooiste Maar Dodelijke Bloemen

Niet alle bloemen zijn zo lief en onschuldig als ze lijken. Bloemen die meestal helder en mooi zijn, hebben ook een donkere kant. Ze zien er misschien onschuldig uit, maar bepaalde bloemen kunnen een van de meest dodelijke giffen bevatten die er bestaan. Maak kennis met de 10 mooiste maar dodelijkste bloemen. Dit zijn enkele van de mooiste bloemen die doden op gruwelijke manieren.

10. Oenanthe crocata - Dodemansvingers

Oenanthe crocata - Dodemansvingers
Andrew Curtis - CC BY-SA 2.0

Deze plant wordt beschouwd als een van de meest giftige planten in het Verenigd Koninkrijk. En ook zeer overvloedig langs de meeste waterwegen in het hele land. Oenanthe is een knolgewas van ondiep water in de oevers van rivieren, kanalen, meren, vijvers en vochtige bossen. Deze bloem is algemeen bekend als "Hemlock water dropwort", "Dead man fingers" of "Dead tongue" en heeft een interessante eigenschap.

Natuurlijk is ze dodelijk, maar het dodelijke gif dat ze bevat, oenanthotoxine genaamd, dwingt je tot een doodsgrijns die "sardonische grijns" wordt genoemd, door de spieren rond je lippen te ontspannen, zelfs wanneer je op het hoogtepunt bent van fatale stuiptrekkingen. De bloem ruikt naar zeer zoete peterselie en de heerlijke geur geeft geen indicatie van hoe giftig deze plant eigenlijk is. Bovendien wordt gezegd dat de wortel aangenaam smaakt voordat hij de consument vergiftigt.

9. Adenium obesum - Woestijnroos

Hartono Subagio - Pixabay

Deze bloem is inheems in Afrika en wordt al eeuwenlang gebruikt als speergif door hun stammen. Adenum werd door Afrikaanse stammen gebruikt om dieren zo groot als olifanten te doden. Dit komt omdat het gif dat het bevat tot 2 Kilometer door een lichaam kan gaan en de jagers in hun spoor kunnen blijven terwijl de dieren geleidelijk in het stof bijten. De bloem bevat een giftige chemische stof, Ouabain genaamd, die de ademhalingswegen aantast en bij hoge doses vrijwel onmiddellijk hartfalen veroorzaakt. Het is een van de dodelijkste bloemen op aarde.

8. Sanguinaria canadensis - Bloedwortel

Sanguinaria canadensis - Bloedwortel
Marion - Pixabay

Deze bloem is algemeen bekend als "Bloedwortel" en zeer overvloedig in het oosten van Noord-Amerika. Bloedwortel staat op de achtste plaats van meest dodelijke bloemen ter wereld. Ze werden door de Indianen gebruikt als een decoratieve kleurstof, maar ook om abortus te veroorzaken. Als je er genoeg van neemt, raak je ook in coma. De chemische stof; Sanguarine is dodelijk en ook een escharotische stof. Escharotica zijn stoffen die weefsels doden en afslijten als een romige pulp, een donker zwart litteken achterlatend dat een eschar wordt genoemd, een stuk dood weefsel.

Met andere woorden, als je Bloodroot op je huid aanbrengt, kunnen je huidcellen zichzelf doden. Deze chemische stof kan ook de functies in het lichaam verstoren door een enzym te verstoren dat Na+/K+ ATPase heet en dat essentieel is om het interne evenwicht in het lichaam te bewaren door natrium uit de cellen te pompen en kalium erin te pompen. Als dit proces wordt verstoord, vallen bijna alle functies in het lichaam uit.

7. Cerbera odollam - Zelfmoordboom

Cerbera odollam - Zelfmoordboom
Jane Wong S.K. - CC BY-SA 3.0

Algemeen bekend als de "Zelfmoordboom". Cerbera odollam is het perfecte moordwapen volgens een groep wetenschappers die een aantal sterfgevallen in de zuidwestelijke regio van India onderzochten. Deze plant produceert een krachtige glycoside, cerberine genaamd, die zeer giftig is.

Cerberin begint binnen een uur te werken. In het begin treedt er wat lichte maagpijn op en glijd je weg in een rustige coma. Dan stopt je hart langzaam met functioneren. Dit hele proces duurt ongeveer 3 uur. Een andere interessante eigenschap is dat deze chemische stof onvindbaar is na het proces en daarom wordt het in de volksmond ook wel een "Discreet moordwapen" genoemd.

6. Laburnum - Gouden Ketting

Laburnum - Gouden Ketting
Shirley Hirst - Pixabay

Laburnum is een bladverliezende boom die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt. De bomen hebben prachtige hangende gele bloemen die aanleiding geven tot hun naam, "De gouden ketting boom". Hoewel de nicotinereceptoren in ieders hersenen waarschijnlijk bestemd zijn voor nicotinemoleculen, kunnen deze receptoren zich ook binden met andere chemische stoffen, zoals cytisine. Omdat het zich kan binden met nicotinereceptoren, wordt het soms gebruikt als geneesmiddel om mensen te helpen stoppen met roken. In lage doses is cytisine dus niet erg schadelijk. Maar in grote doses, is het positief dodelijk.

Deze chemische stof is aanwezig in elk deel van de boom - schors, wortels, bladeren en vooral de zaaddozen en heeft het vermogen om binnen enkele minuten te beginnen werken. Vergiftiging begint met hevig braken, gevolgd door stromen schuim die uit de mond komen. De stuiptrekkingen beginnen ongeveer na een uur. Deze stuiptrekkingen zijn heel anders dan de typische stuiptrekkingen die met tussenpozen optreden. De stuiptrekkingen van cytosine vergiftiging liggen zo dicht bij elkaar en uw spieren trekken voortdurend samen, wat tetanische contractie wordt genoemd. Het eindigt allemaal in een diepe coma of zelfs de dood.

5. Colchicum autumnale - Herfsttijloos

Colchicum autumnale - Herfsttijloos
Enrico Blasutto - CC BY-SA 3.0

Deze plant is algemeen bekend als "Herfsttijloos" en komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Maar hij is nu ook in heel Europa en Nieuw-Zeeland te vinden. Het is een kleine kruidachtige overblijvende plant met een hoogte van 10-40 cm. De plant groeit in vochtige weiden en schaduwrijke rotsachtige habitats.

Alle delen van de plant, vooral de zaden en bollen zijn zeer giftig. Het belangrijkste chemische bestanddeel is colchicine, een alkaloïde die alle vitale functies van je lichaam systematisch uitschakelt. Enkele van de afschuwelijke symptomen zijn: diarree, depressie van het beenmerg, falen van massa-organen, bloedstolsels en zenuwstoringen. Deze symptomen kunnen nog een paar dagen aanhouden als weer een ander intern systeem de pijp uitgaat. De dood kan binnen enkele dagen of een week intreden. Maar als je genoeg eet, is het altijd fataal.

4. Zantedeschia - Calla lelie

Zantedeschia - Calla lelie
LoggaWiggler - Pixabay

Deze soort wordt vaak "Calla lelie", "Witte calla lelie" of "Aronskelk lelie" genoemd en heeft heldere buisvormige bloemen met een verscheidenheid aan kleuren. Deze soorten zijn overblijvend en inheems in zuidelijk Afrika. Ze bevatten calciumoxalaat, een chemische stof die naaldachtige kristallen vormt in de inwendige organen van ons lichaam. Hoewel meer dan 1000 plantensoorten calciumoxalaat bevatten, is Zantedeschia een van de gevaarlijkste en dodelijkste bloemen, vooral omdat ze zo wijdverbreid is. Als deze chemische stof rauw wordt gegeten, geeft het je een gevoel alsof er honderden kleine naalden in de mond, tong of andere organen in het lichaam steken.

Zelfs een kleine hoeveelheid van deze chemische stof is voldoende om iemands keel te doen opzwellen, samen met een intens brandend gevoel. De keel kan zo sterk opzwellen dat de luchtwegen worden dichtgeknepen. Deze giftige chemicaliën kunnen echter gemakkelijk worden vernietigd door de plant grondig te koken of te drogen.

3. Veratrum - Witte Helleborus

Veratrum - Witte Helleborus
Walter Frehner - Pixabay

Veratrum-soorten zijn prachtige spiraaltrossen van witte, hartvormige bloemen. En het is een zeer overvloedige plant op bijna elke berg op het noordelijk halfrond. De planten zijn hoge (70 - 213 cm) overblijvende kruiden. Ze zijn algemeen bekend als "Witte helleborus" of "Witte valse helleborus". De bloemen worden vaak gebruikt voor sierdoeleinden vanwege hun opvallende uiterlijk. Maar mooi of niet, elk deel van deze plant, van de stampers tot de wortels, is dodelijk giftig. De wortels zijn zeer giftig, samen met het verlammende effect op het zenuwstelsel. Veratrum vergiftiging begint met hevige maagkrampen en dit begint normaal ongeveer 30 minuten na inname.

De derde meest dodelijke bloem ter wereld. Deze gifstoffen onderbreken de werking van natriumionkanalen die nodig zijn voor spiersamentrekkingen in het lichaam. Bij het raken van de natrium kanalen door de veratrum toxines, dwingen ze de kanalen om continu te functioneren. Het lichaam heeft geen idee wat het hiermee aan moet, dus begint het hart afwisselend langzaam en snel te slaan. Het gevolg is dat spieren over het hele lichaam stuiptrekken en dat veroorzaakt ofwel coma ofwel een hartaanval.

2. Jacobaea vulgaris - Jakobskruiskruid

Jacobaea vulgaris - Jakobskruiskruid
WikimediaImages - Pixabay

Deze bloemen zijn algemeen bekend als "Jakobskruiskruid". En het is een zeer overvloedige wilde bloem in zowel het Verenigd Koninkrijk als Noord-Finland. Ze kunnen goed groeien in bermen, weiden, havens en op braakliggende grond. Ze groeien als een overblijvend kruid en zijn ongeveer 30-80 cm hoog. De wereldgezondheidsorganisatie heeft de aanwezigheid van ten minste acht giftige alkaloïden in Jakobskruiskruid bevestigd. In tegenstelling tot de meeste giffen, die snel uit het systeem verdwijnen, doen de alkaloïden in dat niet. In plaats daarvan hopen ze zich na verloop van tijd op in de lever. De ophoping van gifstoffen leidt tot levercirrose, waarbij de lever zich geleidelijk in zichzelf vouwt doordat gezonde cellen degenereren tot een ongevoelige massa weefsels.

Op het moment dat de symptomen beginnen op te treden, is de schade echter onomkeerbaar. De lever kan namelijk normaal functioneren totdat 75% ervan is vernietigd. Enkele van de afschuwelijke symptomen zijn: verlies van coördinatie, blindheid, stekende buikpijn en gele ogen door galpigment dat het oogmembraan vult.

1. Kalmia latifolia - Lepelboom

Kalmia latifolia - Lepelboom
A. Barra - CC BY 3.0

Deze bloem is beter bekend als "Lepelboom". Ze produceert roze en witte bloemen in het late voorjaar. Het is een van de meest dodelijke bloemen op aarde. De breedbladige wintergroene Lepelboom is typisch een struik die tot 2 m hoog wordt. Hij is zeer talrijk in het oosten van de Verenigde Staten en wordt beschouwd als de staatsbloem van zowel Pennsylvania als Connecticut. Omdat de Lepelboom een zeer giftige verdovende plant is, hebben sommige inheemse Noord-Amerikaanse stammen de bladeren van de plant gebruikt om zelfmoord te plegen. De bloem ziet er prachtig uit, maar onder die sierlijke buitenkant klopt het hart van een moordenaar. De hele plant is zeer giftig en de bloem produceert twee soorten gif, namelijk andromedatoxine en arbutine, maar het is de andromedatoxine waar je je meer zorgen over moet maken.

Bij kleine doses van dit gif kun je veel braken, speekselen, tranende ogen en neus verwachten; buikpijn en het vertragen van je ademhaling. Ongeveer een uur later verliest u het vermogen om spieren te gebruiken en kunt u uiteindelijk in een coma geraken en sterven. Bovendien zorgt andromedatoxine er tegelijkertijd voor dat een deel van de hersenen snel gaat kloppen en het andere deel gevaarlijk langzaam gaat kloppen. Het angstaanjagende punt is dat zelfs de honing van bijen die deze bloem hebben bezocht, alle toxische eigenschappen van de bloem zelf bevat.