Top 10 Langste Bergketens Ter Wereld
Simon Berger - Pexels

Top 10 Langste Bergketens Ter Wereld

We zoeken allemaal troost diep in ons hart in deze snelle wereld. Wanneer de kalmte en de rustgevende bries onze gezichten raakt, vinden we rust in de stilte van de omgeving. Je kunt niet ontkennen dat we allemaal een uitzonderlijke ontsnapping uit ons dagelijks leven willen en dat er geen betere optie is dan naar de bergen te trekken. Het dynamische landschap en de bloeiende flora en fauna zijn cruciaal voor de populariteit van alle bergen ter wereld. Voor de meest avontuurlijke toeristen of bergbeklimmers zijn er nog vele andere toppen te bezoeken, zoals de hoogste bergketen, de Mount Everest. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan lange bergketens met diepe jungles. In deze lijst gaan we een aantal lange bergketens verkennen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier zijn de top 10 van de langste bergketens in de wereld.

10. Appalachen

Appalachen
Mary Whalen - Pixabay

De Appalachen, zijn een systeem van bergen in het oosten van Noord-Amerika. De Appalachen zijn ongeveer 480 miljoen jaar geleden ontstaan tijdens de Ordovicium periode. Ze bereikten ooit hoogtes die vergelijkbaar waren met die van de Alpen en de Rocky Mountains voordat ze natuurlijke erosie ondervonden. De Appalachische bergketen is een barrière voor reizen naar het oosten en het westen, omdat het een reeks van afwisselende richels en valleien vormt die georiënteerd zijn op de meeste snelwegen en spoorwegen die naar het oosten en westen lopen.

9. Oeralgebergte

Oeralgebergte
Irina Kazanskaya - CC BY 2.0

De Oeral is een uitzonderlijke plek: het enige gebergte ter wereld scheidt Europa van Azië en verdeelt een land. We kennen het ook als de 'stenen gordel' van Rusland die zich uitstrekt van noord naar zuid voor meer dan 2000 kilometer, en het wordt ook wel 'blauwe ketting' genoemd voor de vele mooie meren. De berg Narodnaya, het hoogste punt, bereikt een hoogte van 1895 meter, maar het systeem bestaat voornamelijk uit een reeks gebroken, parallelle richels met een hoogte tussen 3000 en 5000 meter. Er zijn verschillende lage passen waardoor het de belangrijkste routes van Europa naar Siberië verdeelt in het centrale gedeelte tussen Perm en Jekaterinenburg. Veel gebieden hebben mineraalrijke rotsen.

8. Atlasgebergte

Atlasgebergte
Ralf Steinberger - CC BY 2.0

Het Atlasgebergte is een reeks van bergketens in Marokko, Algerije en Tunesië in Noordwest-Afrika, over het algemeen in het zuidwesten. Het hoogste punt in het Atlasgebergte is de berg Toubkal, op 4167 meter boven de zeespiegel. Menselijke nederzettingen hebben een groot deel van het land in de Atlas verwijderd voor de landbouw, en een klein deel van het bos is nog steeds in de regio. Het dierenleven staat ook op het punt zich terug te trekken. In de eikenbossen van het noordelijke deel van de regio zijn er slechts een handvol jakhalzen, een paar apen op grotere hoogte en vaak een handvol wilde zwijnen in de wildernis. Het Atlasgebergte is relatief dun begroeid met een lage vegetatie en een hoge mate van bodemerosie.

7. Himalayagebergte

Himalayagebergte
Mick Lissone - CC0

Legendarisch. Spiritueel. Onverstoorbaar. De Himalaya neemt je adem weg van je huis naar de hoogste bergtop van de aarde. De moderne bergcultuur voegt een fascinerende laag geschiedenis en avontuur toe aan een moderne reis. De ervaring is bijna net zo dynamisch als de oude culturen die deze toppen al eeuwenlang hun thuisbasis noemen. De geuren, bezienswaardigheden, geluiden en texturen van de Himalaya-culturen zijn net zo levendig als het landschap zelf - en hoe je ze kunt proeven, beluisteren en voelen is des te beter dan van dichtbij te wandelen of te fietsen. Zuid-Aziatische beschavingen zijn diepgaand beïnvloed door de Himalaya. Zowel in het hindoeïsme als in het boeddhisme zijn veel Himalaya bergtoppen heilig.

6. Kunlun

Kunlun
Zhong Peng - Pixabay

De Kunlun strekken zich uit van de Pamir van Tadzjikistan (Opper-Himalaya) tot het westen van de Kunlun Pass en de aangrenzende gebieden in de oostelijke provincies van centraal Qinghai, Burhan Budai, Bayan Ha en Amne Machin. Het gebergte varieert aanzienlijk in breedte, maar is zelden meer dan 125 km. De bergketen wordt ook wel Kunlunxu genoemd en wordt in de Taoïstische Chinese mythologie zeer vereerd als een heilige berg die de thuisbasis is van Xiwangmu, de Taoïstische godin Kunlun. In het westen is de berg smal en in het oosten breed en loopt hij af van west naar oost. Er is nu een einde gekomen aan de vegetatie, er ligt het hele jaar door sneeuw en mist op de hoge toppen.

5. Transantarctisch Gebergte

Transantarctisch Gebergte
NASA ICE - CC BY 2.0

Het Transantarctisch Gebergte strekt zich uit van Victorialand tot Coats Land. De bergen scheiden de subcontinenten van Oost-Antarctica en West-Antarctica. De hoogste top van de Transantarctisch Gebergte is Mount Markham dicht bij de Ross-ijsplateau (Ross Ice Shelf). Het is meer dan 3200 km van VictoriaLand tot de kust van de Weddellzee in het Transantarctisch Gebergte. De Transantarctisch Gebergte beslaan een gebied dat bedekt is met een ijskap en een netwerk van grote gletsjers, dat oploopt tot 4528 m hoogte in Mount Kirkpatrick in de Queen Maud Mountains. De theorie van de continentverschuiving is geloofwaardig door het grondgebergte, vergelijkbaar met die in Australië en Zuid-Amerika.

4. Groot Australisch Scheidingsgebergte

Groot Australisch Scheidingsgebergte
Wikipedia - GFDL 1.2

Het hoogste deel van het Australische continent is het Groot Australisch Scheidingsgebergte. Het is een reeks van verschillende bergen, hoogvlaktes en heuvels. Het New England Plateau, de Australische Alpen, de Snowy Mountains, de Blue Mountains en de Grampian Mountains maken allemaal deel uit van deze reeks. De hoogste berg van Australië ligt in het Groot Australisch Scheidingsgebergte: Mount Kosciuszko (2228 meter hoog). Dit deel van Australië bevat uitgedoofde vulkanen die worden uitgehold totdat er alleen nog maar een sterk vulkanisch gesteente overblijft en zich voor de kust uitstrekt tot aan de bergen van het eiland Tasmanië. Het Groot Australisch Scheidingsgebergte ligt direct ten westen van de stad Sydney, de meest ongerepte hooglanden van Australië.

3. Rocky Mountains

Rocky Mountains
James Wheeler - Pexels

De Rocky Mountains, ook wel bekend als de Rockies, zijn een belangrijke bergketen in het westen van Noord-Amerika. De Rocky Mountains strekken zich uit over een afstand van 4800 km van het noordelijkste deel van British Columbia, in het westen van Canada, tot New Mexico in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het noordelijke eindpunt ligt in het Liard River-gebied ten oosten van de Pacific Coast Ranges, terwijl het zuidelijkste punt in de buurt ligt van het Albuquerquegebied, grenzend aan het Rio Grande Basin en ten noorden van de Sandia-Manzano Mountain Range. Gelegen binnen de Noord-Amerikaanse Cordillera, zijn de Rockies te onderscheiden van de Cascade Range en de Sierra Nevada, die allemaal verder naar het westen liggen. Openbare parken en bosgebieden beschermen een groot deel van het gebergte, en ze zijn populaire toeristische bestemmingen, vooral voor wandelen, kamperen, bergbeklimmen, vissen, jagen, mountainbiken, skiën en snowboarden.

2. Great Escarpment

Great Escarpment
Bernard DUPONT - CC BY-SA 2.0

Een belangrijke geologische formatie in Afrika is de Great Escarpment (Afrikaans: Groot Randkant), die grenst aan het Centraal Zuidelijk Afrikaanse plateau. Terwijl het zich voornamelijk aan de grenzen van Zuid-Afrika bevindt, strekt het zich in het oosten uit tot de grens van Mozambique en Zimbabwe. In het noorden gaat het verder naar Namibië en in het westen naar Angola. Veel namen zijn van toepassing op verschillende delen van de Groot escarpment, waarvan de Drakensberg de bekendste is. De Groot escarpment is rijk aan habitat en is tevens een ideale plek om te vissen. Veel mariene soorten, waaronder langoesten, ansjovis en sardines, zijn te vinden aan de kust.

1. Andes

 Andesgebergte
Jaesung An - Pixabay

De Andes of het Andesgebergte zijn de langste continentale bergketen ter wereld en vormen een ononderbroken hoogland langs de westelijke rand van Zuid-Amerika. Het gebergte is 7000 km lang, 200 tot 700 km breed en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 4000 m. De Andes strekt zich uit van noord naar zuid door zeven Zuid-Amerikaanse landen: Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. De Andes maken ook deel uit van de Amerikaanse Cordillera, een keten van bergketens die bestaat uit een bijna ononderbroken reeks van bergketens die de westelijke 'ruggengraat' vormen van Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Antarctica.