Anja - Pixabay

Top 10 Beste Waakhonden

Doorheen de geschiedenis was een van de belangrijkste taken van de gedomesticeerde hond het beschermen van zijn eigenaars en het waken tegen ongewenste mensen of dieren. Hoewel veel moderne honden instinctief als huisbewaarder zullen optreden, zijn er specifieke rassen die bekend staan om hun eigenschappen die nodig zijn om ongewenste indringers het beste af te weren. Vanwege hun temperament, fysieke kracht, moed, loyaliteit en weerstand tegen pijn, beschouwen deskundige hondentrainers de volgende rassen als de top 10 van de beste waakhonden.

10. Amerikaanse staffordshireterriër

Amerikaanse staffordshireterriër
825545 - Pixabay

Vaak verward met de Amerikaanse pit bull terrier, werd de Staffordshire terrier gefokt voor beren- en stierengevechten. Hun agressieve en beschermende aard maken ze uitstekende waakhonden, maar vereisen dat ze van jongs af aan goed gesocialiseerd en getraind moeten worden. Staffordshire Terriers zijn grote huisdieren, waarvan bekend is dat ze alleen agressieve honden kunnen zijn wanneer ze een familielid beschermen.

9. Kuvasz

Kuvasz
Tychon Krug - Pexels

Dit ras is zeer territoriaal en heeft een sterk instinct om zijn familie en huis te beschermen. De Kuvasz heeft de neiging om afstandelijk te zijn tegenover vreemden, maar is gek op de genegenheid van zijn familie.

8. Rhodesische pronkrug

Rhodesische pronkrug
Frank Schrader - Pexels

Oorspronkelijk gefokt om op leeuwen te jagen, heeft deze hond een sterke prooidrift en heeft de neiging om onafhankelijk van de natuur te zijn. Pronkrug honden zijn trouw en zijn natuurlijke waakhonden. Er wordt gezegd dat ze selectief zijn in hun blaffen, dus wanneer een pronkrug blaft, moet het serieus worden genomen. Rhodesische pronkrug moeten goed getraind en begeleid worden, omdat ze van nature niet gehoorzaam zijn. Het ras houdt van knuffelen en denkt vaak dat het een schoothondje is.

7. Duitse herder

Duitse herder
Adam Kontor - Pixabay

Duitse herders zijn brutaal, zelfverzekerd en onbevreesd. Ze zijn uiterst intelligent en leren snel commando's, waardoor ze een favoriet hondenras bij de politie zijn. Duitse herders hebben een rustige houding in een huishouden, maar kunnen snel reageren als hun familie of huis wordt bedreigd.

6. Reuze Schnauzer

Reuze Schnauzer
Sebastian Coman Travel - Pexels

Reuze Schnauzer zijn sterke, krachtige en dominante honden die een strikte training nodig hebben. Dit ras vereist veel mentale en fysieke stimulatie en vereist constante aandacht. Reuze schnauzers zijn krachtig, compact en intimiderend. Hun extreme loyaliteit maakt hen tot uitstekende waakhonden.

5. Puli

Puli
Pixabay

Pulis staan bekend om hun achterdochtige aard. Ze zijn altijd alert en zullen blaffen om hun eigenaars op de hoogte te brengen van alles wat ongewoon is. Pulis zijn erg slim en vereisen voortdurend gezelschap. Ze zijn een geweldige aanvulling op gezinnen met een actieve levensstijl, want ze houden van wandelen, hardlopen en buitenactiviteiten.

4. Komondor

Komondor
Kari - CC BY 2.5

Traditioneel gebruikt om kuddes schapen te beschermen, de Komondor beschikt over een natuurlijke waakhond vermogen. Dit ras is actief, moedig, trouw en bekend om zijn waardigheid en kracht. Indien goed gesocialiseerd en getraind in gehoorzaamheid, maakt dit ras een toegewijd gezinshondje.

3. Rottweiler

Rottweiler
KVNSBL - Pixabay

Oorspronkelijk gefokt als vee-beschermende honden, zijn Rottweilers bekend als de onverbiddelijke beschermers van hun roedel. Het is een intelligent ras en uiterst loyaal aan hun baasjes. Rottweilers staan er om bekend dat ze afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden totdat ze op de juiste manier worden geïntroduceerd zijn.

2. Doberman pinscher

Doberman pinscher
Patstatic - Pixabay

Als je een groot stuk eigendom hebt dat je probeert te beschermen, is een Doberman pinscher een geweldige waakhond voor je. Dit ras is ongelooflijk snel en is in staat om een indringer op korte tijd te bereiken. Bekend als het vijfde slimste hondenras ter wereld, zijn Dobermans onbevreesde, waakzame en trouwe honden.

1. Bullmastiff

Bullmastiff
Julissa Helmuth - Pexels

Dit ras staat bekend om zijn fysieke kracht, beschermingsinstincten, moed en extreme familietrouw. Als een indringer zijn pad kruist, zal een Bullmastiff meestal zijn kracht gebruiken om ze omver te slaan of hun pad te blokkeren. Het ras is echter zeer volgzaam in een familiale omgeving, eveneens is het een groot hondenras.

Het bezitten van een waakhond brengt extra verantwoordelijkheid met zich mee. Hoewel alle bovengenoemde rassen bekend staan als goede huisdieren voor het gezin, moeten de eigenaren er rekening mee houden dat dit sterke honden zijn! Om de veiligheid van familieleden, gasten en buren te garanderen, moeten waakhonden goed gesocialiseerd en getraind zijn en moeten ze hun baasjes zien als hun roedelleider.