Sterkste Legers Ter Wereld

Top 10 Machtigste Legers Ter Wereld

Bepalen hoe machtig een leger is door het berekenen van de vermogensindex van een land. Het is een multi-factor analyse die rekening houdt met de omvang van het leger, hun financiën en het niveau van de technologische vooruitgang in de militaire industrie. Een laatste getal wordt de Global Fire Power Index genoemd, en hier is te zien welke 10 landen en hun legers in de top tien staan.

10. Duitsland

Duitsland
Bron: Wikipedia

Achteraan vinden we Duitsland, dat elk jaar bijna 45 miljoen dollar investeert in de financiering van het leger. De machtigste economie van Europa geeft waarschijnlijk niet zoveel uit als men zou denken. Redenen daarvoor zijn dat de algemene bevolking minder gevoelig is voor militaire activiteiten na de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, waar Duitsland een gestage daling heeft gezien van het aantal mensen dat zich bij het leger aansluit. In 2011 waren de mensen niet meer wettelijk verplicht om in het leger te dienen. In Duitsland zijn echter nog steeds meer dan 180.000 mensen actief in het leger, naast 145.000 reservisten. Ze hebben een luchtmacht van 710 eenheden, en bijna 5.000 eenheden die betrokken zijn bij operaties op de grond.

9. Turkije

Turkije
Bron: Wikipedia

Op dit moment is Turkije onder Recep Tayyip Erdogan, een president met vrijwel onbeperkte bevoegdheden, een belangrijke investeerder in hun leger. Omringd door verschillende strijden in het Midden-Oosten, de Koerden, de islamitische staat en de gevechten in Syrië, komt het niet als een verrassing dat Turkije een budget van 18,8 miljard dollar heeft om de militaire industrie te financieren. Ze tellen 660.000 van zowel actieve als reservetroepen met een luchtmacht die 1000 eenheden telt, terwijl ze 16.000 eenheden beschikbaar hebben op de grond.

8. Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk
Bron: Andrew Linnett

L85A2 Met een budget van 54 miljard dollar dat momenteel in de strijdkrachten wordt geïnvesteerd, heeft het Britse leger niet zoveel actief militair personeel. Het aantal van hun reguliere strijdkrachten is ongeveer 205.000, en de Royal Air Force telt 908 beschikbare vliegtuigen. De Royal Navy is ook zeer klein in vergelijking met andere legers op deze lijst, met slechts 66 schepen in hun vloot. Het Britse leger is echter zeer technologisch geavanceerd, en hun belangrijkste kracht komt van de 160 kernkoppen die ze hebben.

7. Zuid-Korea

Zuid Korea
Bron: Wikipedia

Gezien de nabijheid van Noord-Korea, een ander machtig leger dat in het bezit is van kernkoppen, lijkt het redelijk dat het land ongeveer 34 miljard dollar investeert in zijn verdediging. Het aantal beschikbare troepen telt meer dan 640.000 mensen, terwijl een duizelingwekkend aantal van 2.900.000 mensen in reserve is. Ze hebben wat serieuze vuurkracht in de lucht, met 1.393 vliegtuigen. Daarnaast hebben ze zo'n 15.000 grondtroepen in hun bezit, samen met 2.346 tanks.

6. Japan

Japan
Bron: Wikipedia

Sinds het vredesverdrag na de Tweede Wereldoorlog is het Japan verboden om een leger te hebben dat offensieve acties zal ondernemen. Met de invloed van China op het hele Aziatische continent zag Japan echter een verhoging van het budget dat naar de strijdkrachten gaat. Met investeringen van 49 miljard dollar in een jaar heeft Japan meer dan 247.000 mensen als actieve militairen en een luchtmacht van 1.595 vliegtuigen. Hun marinemacht is ook aanzienlijk, met 131 oorlogsschepen tot hun beschikking.

5. Frankrijk

Frankrijk
Bron: wikipedia

Als naaste buren van Duitsland bevroor de Franse regering ook veel investeringen voor militaire doeleinden. Hun budget bedraagt nog steeds 43 miljard dollar per jaar en ligt onder het door de NAVO voorgestelde doel. Het aantal militairen ligt net boven de 220.000, met 500.000 reservisten. Ze tellen 1.000 vliegtuigen en 9.000 grond-exploitatie-eenheden. Ook hier ligt de 'echte' kracht in hun kernenergie, dat is 290 kernkoppen.

4. India

India
Bron: Wikipedia

Aangezien India momenteel het op één na dichtstbevolkte land ter wereld is, met meer dan 1,3 miljard inwoners, is het niet verwonderlijk dat het land een leger van 1,325 miljoen mensen heeft, met meer dan 2 miljoen reservisten. Met een budget van 55 miljard dollar zijn ze in het bezit van bijna 1.800 vliegtuigen, 16.000 voertuigen op het land, waarvan 3.500 tanks. De officiële cijfers op hun kernkoppen zijn niet in overeenstemming. Toch zijn ze naar schatting in het bezit van bijna 200 ballistische raketten.

3. China

China
Bron: Alert5

Het dichtstbevolkte land ter wereld telt 2,285 miljoen mensen die actief zijn in het leger en nog eens 2,3 miljoen in reserve. Samen met 25.000 voertuigen op het land is China daarmee de grootste landmacht ter wereld. Dit alles wordt gedekt door een budget van 125 miljard dollar, waaronder een krachtige luchtmacht van 2.800 vliegtuigen en ongeveer 300 kernkoppen. Deze aantallen zullen in de jaren die voor ons liggen hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk stijgen, omdat China waarschijnlijk zijn militaire budget met nog eens 12,2% zal zien stijgen.

2. Rusland

Rusland
Bron: Maxim Maksimov

Een ander land dat de komende jaren naar verwachting zijn militaire budget met meer dan 40% zal uitbreiden, is Rusland, als het gaat om het aantal kernkoppen dat in het bezit is van bijna 8.500, de huidige leider. Met een huidig budget van 76,6 miljard dollar financiert Rusland meer dan 760.000 actieve en bijna 2,5 miljoen reserveleger. Ze zijn ook toonaangevend als het gaat om het aantal tanks dat ze hebben, tot wel 15.500 zwaarbewapende voertuigen.

1. Verenigde Staten van Amerika

Verenigde Staten van Amerika
Bron: Wikipedia

Met een geestverruimend budget van 612,5 miljard dollar dat aan militaire doeleinden wordt besteed, wat meer is dan alle voorgaande 9 vermeldingen op deze lijst samen, hebben de Verenigde Staten het beste gescoord op de Global Fire Power Index. De VS heeft een groot leger van 1,4 miljoen soldaten, met nog eens 800.000 in reserve. Ze zijn de wereldleider als het gaat om de luchtmacht, met 13.398 vliegtuigen, waaronder 5.760 helikopters. Ze bezitten ook de grootste vloot die deze vliegtuigen kan vervoeren, met 19 grote schepen. Als het gaat om het aantal actieve kernkoppen, liggen ze met 7.500 kernkoppen heel dicht achter Rusland.