Vreemdste Hondenrassen
Jeannette1980 - Pixabay

Top 10 Vreemdste Hondenrassen Ter Wereld

Iedereen is gek op honden, omdat ze vriendelijk, lief, schattig en beschermend zijn. De lijst van verschillende hondenrassen op de wereld is heel lang, en niet alle honden zien er hetzelfde uit. De hoogte van honden kan variëren van 7 cm tot 75 cm. De Russische Toy Terriër is een klein hondenras dat groeit tot een hoogte van 27 cm. Ook, is de De Russische Toy Terriër een zeer zeldzaam ras, dat maar weinig bekend is buiten Rusland. Als je opzoek bent naar hondenrassen die niet alleen zeldzaam zijn, maar er ook nog eens vreemd uitzien, dan is deze top 10 lijst van de vreemdste hondenrassen zeker voor jou. De Russische Barzoi, De Hongaarse Pumi en de Puli zijn de vreemdste hondenrassen ter wereld vanwege hun rare lichaamsbouw, vacht en uiterlijk. Maar weinig van de vreemdste hondenrassen zijn werkelijk geïdentificeerd als zeldzaam en duur. Wel is het zo, dat de Tibetaanse mastiff een van de duurste honden ter wereld is. Zonder verder oponthoud, dit zijn de top 10 vreemdste hondenrassen ter wereld.

10. Tibetaanse mastiff

Tibetaanse mastiff
Timquijano - CC BY 2.0

De Tibetaanse mastiff is een van de duurste honden ter wereld. De Tibetaanse mastiff is een groot hondenras afkomstig uit de nomadische culturen van China, India, Mongolië, Nepal en Tibet. Dit vreemde hondenras werd gebruikt om schapen te beschermen tegen andere grote dieren zoals beren, leeuwen, tijgers, luipaarden en wolven. Dit hondenras wordt beschouwd als een eeuwenoud hondenras dat kan uitgroeien tot een hoogte van 83 cm en tussen de 45 en 75 kg kan wegen. Ze hebben het uiterlijk van een leeuw en hebben rimpels over hun hele gezicht. Deze honden zijn zo sterk dat ze zelfs een leeuw of tijger zouden kunnen doden.

9. Griffon bruxellois

Griffon bruxellois
Daniel Hess - CC BY-SA 3.0

De Griffon bruxellois is een kleine schoothond dat afkomstig is uit de stad Brussel, België. Er zijn drie varianten van het hondenras die alleen verschillen door hun vachtkleur. Deze vreemde uitziende hondenrassen hadden een rampzalige tijd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Griffon bruxellois worden vaak gebruikt in populaire culturen en worden over het algemeen beschouwd als een ongewoon hondenras. Ze houden van knuffelen en hebben een groot hart voor liefde en genegenheid. Ze hebben de neiging zich goed te hechten aan de mens en worden beschouwd als honden die zeer sociaal zijn.

8. Mastino napoletano

Mastino napoletano
Lisa M. Herndon - CC BY-SA 3.0

De Mastino napoletano is een fel uitziend eeuwenoud hondenras afkomstig uit Italië. Het grote, sterke en vreemde hondenras kan tot 70 kg wegen. De Mastino napoletano is zeer beschermend en onverschrokken van aard. Ze worden beschouwd als natuurlijke waakhond. Als ze goed afgericht en getraind zijn, kunnen ze gemakkelijk stieren, beren en jaguars wegjagen. Ze vertonen extreme uitbarstingen van kracht en onbevreesdheid. Door hun losse huid die vooral aan hun gezicht hangt zien ze er vreemd uit. Hun vachtkleuren kunnen zwart, blauw, mahonie of geelbruin zijn.

7. Leeuwhondje

Leeuwhondje
John M. P. Knox - CC BY-SA 2.0

Het leeuwhondje is een klein hondenras uit middeleeuws Frankrijk en Duitsland dat in het buitenland ook bekend staat als Löwchen. Sommige beschouwen het hondenras als een gezelschapshond, en de Amerikaanse Kennel Club beschouwt het hondenras als een niet-sportieve hond. Van dit hondenras zijn er maar zeer weinig in aantallen. Slechts een honderdtal registraties worden jaarlijks gezien. De oorsprong van deze gelukkige, gezonde en vriendelijke hond dateert van 1442. Het leeuwhondje is terug te vinden in oude literatuur, schilderijen, tekeningen en gravures. Veel artistieke werken uit de 16e eeuw vertegenwoordigen de Löwchen. Door hun lange en golvend vacht lijken ze het uiterlijk te hebben van een kleine leeuw. Dit hondenras kan 12 tot 14 jaar oud worden.

6. Chinese gekuifde naakthond

Chinese gekuifde naakthond
Rhododendrites - CC BY-SA 4.0

De Chinese kuifhond is een haarloos hondenras. Zoals de meeste haarloze hondenrassen, komt de Chinese kuif in twee varianten, met en zonder vacht, die in hetzelfde nest geboren worden. Het hondenras heeft geen vacht op hun lichaam behalve hun voorhoofd, oren en staart. Dit kleine haarloze hondenras heeft zijn oorsprong uit China, Groot-Brittannië en Mexico. Men denkt dat het hondenras oorspronkelijk uit Afrika komt en werd de 'African Hairless Terrier' genoemd in verschillende negentiende-eeuwse teksten. Het hondenras is zeer gezinsvriendelijk, niet agressief tegenover andere dieren of kinderen. Ze worden vaak ook beschreven als een supermodel, met een heilig karakter.

5. Mexicaanse naakthond

Mexicaanse naakthond
Anders Mejlvang - Pixabay

Ook bekend als Xolo, Xoloitzcuintli is de Mexicaanse naakthond een merkwaardig en vreemd uitziend haarloos hondenras. De betekenis van Xoloitzcuintli is hond in Nahuatl, een taal die gesproken wordt door de Nahua, de oorspronkelijke bewoners van het huidige Mexico. De geschiedenis van het Mexicaanse hondenras gaat terug tot de graven van Colima, Maya's, Tolteken, Zapotec en de Azteekse indianen van meer dan 3500 jaar geleden. Xolo is het logo van Club Tijuana, een Mexicaanse professionele voetbalclub. In de oudheid werden Xolos vaak opgeofferd en vervolgens begraven met hun eigenaars om als gids te dienen voor de ziel op haar reis naar de onderwereld. Men geloofde dat Xolos een beschermer was van het huis binnen tegen het kwaad en indringers. Dit hondenras zeer intelligent, responsief, energiek en beschikken over sterke jachtvaardigheden. Volgens verschillende bronnen gebruikte de Azteken de hond als van vlees tijdens bepaalde ceremonies.

4. Bedlingtonterriër

Bedlingtonterriër
No-longer-here - Pixabay

De Bedlingtonterriër is een hondenras dat afkomstig is uit een mijnstad Bedlington in Engeland. Oorspronkelijk bekend als de 'Rothbury' of 'Rodbury Terrier', werd de naam Bedlingtonterriër pas in 1825 aan het ras toegekend. Het hondenras heeft veel uiterlijke gelijkenissen met die van een lam. Aanvankelijk werd dit hondenras gebruikt voor de jacht op ongedierte in de mijnen. Vandaag de dag worden ze gebruikt en hondensporten, hondenraces, in hondenshows en als gezelschapshond. Het hondenras is vergelijkbaar als miniatuurversie van de Schotse 'Deerhound'. Dit hondenras wordt ook wel de 'lintharige terriër' genoemd, omdat ze lintachtig-haar hebben van textuur. Het geblaf van deze hond is vergelijkbaar met het geluid dat uit een schietmachinegeweer komt. De te vreemd uitziende hondenras is net zo snel in het water als op het land.

3. Puli

Puli
Pixabay - Pixabay

De Puli is een Hongaars hondenras dat gebruikt wordt voor het hoeden en bewaken van vee. De Puli staat bekend om zijn lange en bedrade vacht. De draadharige vacht over het hele lichaam maakt dat de hond er heel erg vreemd uitziet.  De strakke krullen zijn vergelijkbaar met dreadlocks en zijn vrijwel waterdicht. Puli is een oud hondenras dat meer dan 6000 jaar geleden is ontstaan. Puli is een natuurlijke herder, snel, energiek en wendbaar van aard. Veel bekende mensen zoals de Amerikaanse romanschrijver T. Coraghessan Boyle, Facebook CEO Mark Zuckerberg en schrijver Harlan Ellison bezitten of bezaten de Puli.

2. Pumi

Pumi
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

De Pumi is een middelgrote hond, een kleine schapenhond uit Hongarije. Pumi wordt ook wel de 'Hongaarse herdersterriër' genoemd, hoewel er is geen terriërbloed in het ras aanwezig is. De Pumi ziet er alleen uit als een Terriër omdat dit hondenras alle karakteristieke uiterlijke eigenschappen heeft van het terriër ras. De Pumi is snel en alert. De Pumi is buiten Hongarije relatief onbekend, behalve in Zweden en Finland.

1. Barzoi

Barzoi
Pleple2000 - CC BY-SA 4.0

De Russische Barzoi ook bekend als de Borzoi is een oud Russisch hondenras, dat behoort tot de windhonden. Het Barzoi hondenras is 's werelds vreemdste hondenras vanwege zijn lang uitgerekt gezicht, hoge lichaamsbouw en harige vacht en lange staart. De eeuwenoude hondenrassen van Borzoi werden van Centraal-Aziatische landen naar Rusland gemigreerd. De term 'Barzoi' in het Russisch betekent 'snel'. De barzoi heeft een rustig karakter, is zeer beweeglijk en snel. Ze zijn zeer atletisch van aard en het is een onafhankelijke hond. Het hondenras komt in vrijwel elke kleurencombinatie die men zich kan voorstellen voor.