Top 10 Hoogste Standbeelden Ter Wereld
Sandeep darji - Pixabay

Top 10 Hoogste Standbeelden Ter Wereld

De imposante standbeelden over de hele wereld staan voor het eren van grote persoonlijkheden en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. Sommige standbeelden zijn zo groot dat ze de belangrijkste attractie van de steden zijn geworden. Aanschouw de beeldende kunst van de top 10 hoogste standbeelden ter wereld.

10. Grand Buddha at Ling Shan, China - 88 meter

Grand Buddha at Ling Shan, China - 88 meter
Marstion - Pexels

De Grand Buddha at Ling Shan is een van de grootste standbeelden van boeddha in China, gelegen ten zuiden van de berg Longshan Mountain. Het beeld is in totaal 88 meter hoog, en is volledig gemaakt van brons en weegt 700 ton. Deze toeristische plekken beslaan een oppervlakte van 74 hectare en bestaan uit vele boeddhistische sites.

9. Grote Boeddha van Thailand, Thailand - 92 meter

Grote Boeddha van Thailand, Thailand - 92 meter
Rurik2de - Pixabay

Grote Boeddha van Thailand is het hoogste standbeeld van het land, met een hoogte van 92 meter. De constructie van dit standbeeld begon in 1990 en werd voltooid in 2008. Het gehele beeld is gemaakt van cement en bedekt met gouden verf. Dit gigantische Boeddhabeeld is gebouwd volgens de principes van het Theravada Boeddhisme.

8. Standbeeld van Peter de Grote, Rusland - 96 meter

Standbeeld van Peter de Grote, Rusland - 96 meter
Lynn Greyling - CC0

Dit beeldhouwwerk werd opgetrokken ter nagedachtenis aan de Russische keizer Peter I, die 43 jaar lang het land regeerde. De 98 meter hoge Peter de Grote standbeeld kijkt uit op de Moskva rivier in Moskou stad. Het beeld is ontworpen door de Georgische ontwerper Zurab Tsereteli, die 600 ton roestvrij staal en brons gebruikte. Peter het grote beeld weegt 100 ton en werd in 1997 geopenbaard.

7. Sendai Daikannon, Japan - 100 meter

Sendai Daikannon, Japan - 100 meter
Min An - Pexels

Sendai Daikannan is een 100 meter hoog standbeeld gelegen in Sendai, Japan. Het beeld vertegenwoordigt de Japanse boeddhistische Bodhisattva. Dit standbeeld staat op de top van een heuvel in Sendai en kan worden waargenomen vanuit vele delen van de stad.

6. Emperors Yan and Huang, China - 106 meter

Emperors Yan and Huang, China - 106 meter
Windmemories - CC BY-SA 4.0

De beelden Emperors Yan and Huang zijn gebouwd om de Chinese keizers Yan en Huang te herdenken. De bouw van deze monumenten begon in 1987 en nam meer dan 20 jaar in beslag voor de voltooiing ervan. De beelden hebben een hoogte van 106 meter, gelegen in de provincie Henan in China.

De Chinese overheid besteedde meer dan 20 miljoen euro voor de verrijzen van deze imposante beelden. De ogen van deze standbeelden zijn 3 meter breed en de neus heeft een lengte van 6 meter.

5. Sanya'se Guanyin der Zuidelijke Zee, China - 108 meter

Sanya'se Guanyin der Zuidelijke Zee, China - 108 meter
Zhengkui li - Pexels

Sanya'se Guanyin der Zuidelijke Zee is een zeer groot beeld van de boeddhistische bodhisattva Guanyin. Het beeld staat bij de Nanshantempel van Sanya en is 108 meter hoog. Het ligt in de Nanshan Culture Tourism Zone op het Chinese eiland Hainan. Het Guanyinbeeld heeft drie kanten. Elke kant is Guanyin afgebeeld. Een kant is gericht naar het binnenland van het eiland Hainan. De andere twee kanten zijn gericht op de Zuid-Chinese Zee (als zegen voor China en de rest van de wereld).

4. Ushiku Daibutsu, Japan - 110 meter

Ushiku Daibutsu, Japan - 110 meter
Ganesh photography - Pexels

Ushiku Daibutsu is een staand Boeddhabeeld van Boeddha Amitabha die omkleed is met brons. Het beeld staat in de Japanse stad Ushiku (Ibaraki). De bouw ervan werd in 1993 afgerond. Het beeld heeft een totale hoogte van 120 meter. Hierbij is het tien meter hoge lotusplatform meegerekend. Het beeld bevat een lift die tot een hoogte van 85 meter kan komen. Op de hoogste verdieping kan men de omgeving bezichtigen. Het beeld werd gebouwd ter herinnering aan de geboorte van Shinran. Hij is de stichter van de Japans-boeddhistische stroming Jōdo Shinshū, de Japanse vorm van Zuiver Land-boeddhisme.

3. Laykyun Setkyar, Myanmar - 116 meter

Laykyun Setkyar, Myanmar - 116 meter
Alh1 - CC BY-ND 2.0

De Laykyun Setkyar is het op twee na grootste standbeeld in de wereld met 116 meter hoogte. Dit standbeeld van Gautama Boeddha staat op een 13,5 meter hoge sokkel in het dorp Khatakan Taung, nabij Monywa, Myanmar. De bouw begon in 1996 en het standbeeld werd voltooid op 21 februari 2008. Het is gebouwd door de overste Nãradã, die overleed op 22 november 2006.

2. Grote Boeddha van Lushan, China - 153 meter

Spring Temple Buddha, China - 153 meter
Gary Todd - Public Domain

De Grote Boeddha van Lushan is een standbeeld met de voorstelling van Vairocana Boeddha. Dit boeddhabeeld staat in het landschappelijk gebied Fodushan in Zhaocun, Lushan, Pingdingshan, Henan, China. Het beeld was af in 2002 en is het op één na hoogste standbeeld ter wereld. De Grote Boeddha van Lushan is gemaakt van koper. Het beeld heeft, inclusief de twintig meter hoge lotustroon, een hoogte van 128 meter. Als het vijfentwintig meterhoge gebouw onder de lotustroon ook meegerekend wordt, bereikt de Grote Boeddha een totale hoogte van 153 meter.

1. Standbeeld van de Eenheid, India - 182 meter

Statue of Unity, India - 182 meter
Bishnu Sarangi - Pixabay

Eenheidsbeeld of Standbeeld van de Eenheid (in het Engels Statue of Unity) is een standbeeld van een van de grootste figuren in de onafhankelijkheidsstrijd van India, Vallabhbhai Patel. Het monument in de staat Gujarat is 182 meter hoog en is daarmee het grootste standbeeld ter wereld.

Het monument is verrezen in de buurt van de Sardar Sarovardam, op een eiland in de rivier Narmada. Met de constructie is op 31 oktober 2013 begonnen. De eerste steen werd gelegd door Narendra Modi in november 2013, hij was toen nog Chief Minister van Gujarat. Hij onthulde het beeld ook officieel op 31 oktober 2018 op de geboortedag van Patel. Met de basis meegerekend is het standbeeld 240 meter hoog. Het beeld is gebaseerd op een ontwerp van beeldhouwer Ram V. Sutar. De totale kosten van het beeld bedragen minstens 440 miljoen dollar.