Top 10 Hoogste Bergketens Ter Wereld

Bergketens zijn een reeks bergen die in een lineair patroon voorkomen en met elkaar verbonden zijn door hoge gronden. Zij worden gevormd door een aantal geologische processen, maar de meeste worden gevormd door de beweging van tektonische platen. De meeste van 's werelds hoogste bergketens bevinden zich in Azië als gevolg van de voortdurende botsing van continentale en oceanische platen. Hieronder volgt een lijst van bergketens naar hoogte.

10. Alaskagebergte - 6.194 M

 

Het Alaskagebergte of Alaska Range is een van de onderdelen van de Alaska Mountains en strekt zich uit over 650 km van Lake Clark in Alaska tot de White River in Canada's Yukon Territory. Het Alaskagebergte is een segment van het grotere Pacifische gebergte van Noord-Amerika en herbergt de op twee na hoogste top van de zeven toppen van de wereld, de Denali. Het gebergte maakt deel uit van de Pacifische Ring van Vuur en de Denali breuklijn die verantwoordelijk is voor een aantal aardbevingen aan de zuidelijke rand en vormt een klimatologische barrière die het binnenland van de toendra scheidt van het kustgebied van de Stille Oceaan. De enorme gletsjers en panoramische Arctische landschappen van de Alaska-bergketen trekken toeristen en bergbeklimmers aan.

9. Andes - 6.962 M

 

Het Andesgebergte is het langste continentale gebergte ter wereld, gelegen in Zuid-Amerika. Het Andesgebergte strekt zich uit over 8.900 km van de zuidpunt van Zuid-Amerika via Colombia, Venezuela, Ecuador, Argentinië, Peru, Bolivia en Chili tot de noordkust van het Caribisch gebied. De Andes is de hoogste bergtop van het westelijk halfrond en de thuisbasis van de hoogste bergtop in Zuid-Amerika, Aconcagua. Zij vormen ook de Amerikaanse Cordillera die bestaat uit een ononderbroken opeenvolging van bergketens die de ruggengraat vormen van Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Antarctica. Door de rotatie van de aarde wordt de Chimborazo-top in de Andes, die in de equatoriale uitstulping ligt, beschouwd als het verste punt van het middelpunt van de aarde.

8. Transhimalaya - 7.162 M

 

De Transhimalaya bestaat uit twee bergketens: de Nyenchen Tanglha en de Gangdise. Zij bevinden zich in het zuidelijke deel van de Tibetaanse Autonome Regio in China. Het gebergte is ongeveer 1.000 km lang in oost-westelijke richting, parallel aan de Himalaya en verder naar het noorden. Zijn hoogste punt, de Nyenchen Tanglha, is het onderwerp van folklore onder de bewoners van de Tibetaanse regio. Hij wordt ook beschouwd als de invloedrijkste godheid in een groot deel van Noord-Tibet.

7. Kunlun - 7.167 M

 

Het Kunlun-gebergte is de langste keten van bergketens in Azië en strekt zich uit over 2.000 km door centraal China. Het vormt de noordelijke rand van het Tibetaans Plateau. In tegenstelling tot de meeste bergketens bestaat het Kunlun-gebergte over zijn hele lengte uit drie parallelle bergkammen in plaats van één enkele kam. Door hun ligging zijn de Kunlun bergketens bijna volledig geïsoleerd van de klimatologische invloed van de moessons van de Indische en de Stille Oceaan, maar het klimaat wordt veeleer beïnvloed door de continentale luchtmassa's. Het grootste deel van de Kunlun-regio is bedekt met steppe- en rotsachtige terreinen die het karakter van woestijn hebben.

6. Tian Shan - 7.439 M

 

De Tian Shan (Hemelse Bergen) vormen het gebergte van Centraal Azië dat zich uitstrekt van de grens tussen China en Kirgizië tot in Kazachstan en Oezbekistan. Het Tian Shan-gebergte bestaat uit een reeks bergketens met tussenliggende valleien en bekkens. De Turpan depressie in de Tian Shan is het laagste gebied in Centraal Azië en ligt 153 m onder de zeespiegel. De alpiene bergketens, die uit sedimentaire en kristallijne gesteenten bestaan, vormen bergkammen waarbinnen glaciatie optreedt. De gletsjers in de bergen zijn snel geslonken en men schat dat tegen 2050 de helft van de resterende gletsjers op de berg gesmolten zal zijn.

5. Hengduan Shan - 7.556 M

 

Het Hengduangebergte is een reeks bergketens in Zuidwest-China die het Tibetaans Plateau en het Yunnan-Guizhou Plateau met elkaar verbindt. De bergketens scheiden het laagland van Myanmar van dat van het Sichuanbekken in China. Deze bergketens werden gevormd door grote vulkanische activiteit van de Indische subcontinentale plaat toen deze in botsing kwam met de Euraziatische plaat. De componenten van de bergketens in de Hengduan worden gescheiden door diepe riviervalleien die het water van grote rivieren in Zuidoost-Azië kanaliseren en zo de Drie Parallelle Rivieren van het Tibetaans Plateau vormen.

4. Pamir - 7.649 M

 

Het Pamir gebergte is gecentreerd op de knooppunt van de orogenische opheffing (Pamir Knot) waaruit verschillende Aziatische gebergten zoals de Karakorum, Hindu Kush, Tian Shan, en Kunlun gebergten ontspringen. Het woord Pamir verwijst naar de hoge golvende graslanden van het oostelijke deel van het gebergte, vooral waar het grenst aan Afghanistan en China. Het Pamirgebergte ligt grotendeels binnen de grenzen van Tadzjikistan, maar de buitenranden ervan dringen door tot in China, Afghanistan en Kirgizië. De kern van het Pamirgebergte ligt in de hooglanden van Tadzjikistan, met als hoogste top de Kongur Tagh in China. De Zijderoute, een lange en gevaarlijke historische handelsroute tussen Europa en China, liep door het Pamirgebergte.

3. Hindu Kush - 7.708 M

 

De Hindu Kush (Caucasus Indicus) is een 800 km lange bergketen die zich uitstrekt van de Afghaans-Pakistaanse grens tot het noorden van Pakistan. Het vormt het westelijke deel van de Hindu Kush Himalaya-regio en de uitgestrekte alpiene zone die bestaat uit de grootste waterscheiding in Centraal-Azië. De Hindu Kush heeft talrijke hoge besneeuwde toppen met als hoogste top de Tirich Mir die 7.708 m (25.289 ft) boven de zeespiegel uitsteekt. De bergketens vertonen veel gelijkenissen met de Karakoram aangezien ze in het noorden samenvloeien aan de oostelijke rand van de Hindu Kush. De doorgangen door de Hindoekoesj hebben een belangrijke militaire rol gespeeld bij de invasies op het Indiase subcontinent en vormen nog steeds een integraal onderdeel van de moderne oorlogsvoering in Afghanistan.

2. Karakoram - 8.611 M

 

Het Karakoramgebergte vormt het grote gebergte in Centraal-Azië en strekt zich uit over 500 km van Afghanistan tot Centraal- en Zuid-Azië. De grenzen van Tadzjikistan, Afghanistan, China, Pakistan en India komen samen in het gebergte. De Karakoram herbergt 's werelds hoogste dicht bij elkaar gelegen bergtoppen die meer dan 7.620 m boven de zeespiegel uitsteken, waaronder de op één na hoogste piek ter wereld, de K2. Door hun grote hoogte vormen de Karakoram de langste gletsjers ter wereld die zich buiten de poolstreken bevinden. De hellingen van de bergketens zijn veel minder bewoond vanwege de grote hoogte, de ruigheid en de afgelegen ligging van de bergen. Er zijn slechts drie bewoonde steden in de Karakoram waar de lokale bevolking afhankelijk is van zelfvoorzienende landbouw om te overleven.

1. Himalaya - 8.848 M

 

De Himalaya is de jongste bergketen die het grote gebergte van Azië vormt. Zij vormen een barrière tussen het Tibetplateau in het noorden en de alluviale vlakten van het Indiase subcontinent in het zuiden. Het gebergte omvat meer dan 100 bergtoppen op een hoogte van meer dan 7.300 m boven de zeespiegel, waaronder de hoogste top ter wereld, de Mount Everest. Het Himalayagebergte strekt zich ononderbroken uit over een afstand van 2.500 km van het westnoordwesten tot het oostzuidoosten van Nanga Parbat in Pakistan en Namjagbarwa in de Tibetaanse autonome regio van China. Meer dan 5 miljoen mensen uit Nepal, India, Bhutan, China en Pakistan wonen in de Himalaya, waarbij de bergketens een grote rol spelen in hun culturele overtuigingen en tradities.