Top 10 Hoogst Vliegende Vogels Ter Wereld

Vliegen als een vogel in de lucht is een droom van iedere mens. Vanzelfsprekend hebben we vliegtuigen om in de lucht te kunnen vliegen. Een commercieel vliegtuig vliegt tussen 11 en 12 kilometer in de lucht. Echter, sommige vogels zijn in staat om gemakkelijk zo een grote vlieghoogte te bereiken. De volgende lijst gaat over de top 10 hoogst vliegende vogels ter wereld.

10. Andescondor - 4572 meter

 

De Andescondor is een massale roofvogel die in de hoge pieken en grasvlakten in Zuid-Amerika woont. Het is een grote vliegende vogel die tot 15 kg weegt. De Andescondor hebben de langste spanwijdte van alle roofvogels ter wereld. Ze houden ervan om in de wind te glijden en kunnen een maximale hoogte van 4572 meter bereiken.

De Andescondor wordt ook beschouwd als een symbool van macht, vrijheid en gezondheid. Het is ook de nationale vogel van Bolivia, Colombia, Chili en Ecuador. Helaas is de majestueuze Andescondor een bedreigde diersoort. Overmatig jagen en habitatverlies zijn de belangrijkste oorzaken.

Andescondor zijn aaseters die zich voornamelijk voeden met kadavers. Ze hebben een uitstekend gezichtsvermogen en kunnen gemakkelijk aas zien terwijl ze hoog in de lucht zweven. Door de scherpe haakse snavel en krachtige klauwen kunnen ze gemakkelijk vlees van karkassen plukken.

9. Ooievaar - 4876 meter

 

De witte ooievaar is een populaire waadvogel die bekend staat om zijn kenmerkende lange nek die tot 45 centimeter lang is. Ze leven in warmere gebieden in heel Europa en West- en Centraal-Azië. De witte ooievaars hebben een spanwijdte van 2.3 meter en hun mooie verenkleed komt voornamelijk voor in het wit.

Witte ooievaars zijn sterke trekvogels. Ze brengen het winterseizoen door in de tropische gebieden van Afrika. Tijdens de trek vormen ze grote kuddes met duizenden exemplaren. Ook kunnen witte ooievaars een maximale hoogte van 4876 meter bereiken.

8. Rosse grutto - 6096 meter

 

De grutto is een sterk migrerende, grote zwervende vogel met een opvallende lange snavel. Ze broeden in Alaska en Siberië en overwinteren in Australië en Nieuw-Zeeland. De grutto's staan ook bekend om hun langste non-stop migratie.

Tijdens de epische reis van Alaska naar het zuiden beslaan de grutto's ongeveer 11000 kilometer zonder enige rust. Deze verbazingwekkende vogels beslaan zo'n lange vluchtroute in slechts zeven of acht dagen. Russo grutto vogels kunnen tijdens de vlucht ook een maximale hoogte van 6096 meter bereiken.

Het meest verbazingwekkende aan russo grutto's is hun vermogen om de lange afstandsvlucht zonder rust uit te voeren. Ze hebben een lengte tussen de 35 - 40 cm en een maximale spanwijdte van 78 cm. Vergeleken met andere vogelsoorten verbruikt de grutto's zeer weinig energie uit het lichaam. Ze voelen ook minder luchtweerstand omdat de vogels een aerodynamische lichaamsvorm hebben.

7. Wilde eend - 6400 meter

 

De wilde eend is een trekkende eend die in Noord-Amerika en Europa voorkomt. Wilde eenden vallen op door hun iriserende groene kop en fel gele snavel. Voorafgaand aan de start van de winter trekken wilde eenden naar het zuiden, waar de temperatuur mild is. Wilde eenden reizen meestal op een hoogte van 300 - 1200 meter. Maar de eenden staan ook bekend dat ze op 6400 meter hoogte kunnen vliegen.

6. Lammergier - 7315 meter

 

Lammergier is een grote giersoort die in de berggebieden van Zuid-Europa voorkomt. Ze kunnen tot 1.2 meter groot worden en wegen tussen de 5 -7 kg. Ze hebben ook een spanwijdte van 2.5 - 2.7 meter. De sterke, grote vleugels stellen de baardgieren in staat om hoog boven bergachtige gebieden uit te stijgen. Eveneens, zijn ze in staat om op een hoogte van 7315 meter boven de grond te vliegen.

Baardgieren worden ook wel de 'bone-eater' genoemd omdat ze zich voor 80% met botten van kadavers voeden. Ze slikken kleine beenderen in een keer naar binnen. Bij een groot bot breekt de lammergier het bot in kleinere stukken door het bot van een zekere hoogte op de rotsen te laten vallen. Het maagzuur van de lammergier kan de stukken bot gemakkelijk verteren.

5. Alpenkauw - 8077 meter

 

De alpenkauw is een grote zangvogel die in het hooggebergte van Zuid-Europa en Centraal-Azië leeft. Een bijzonder kenmerk om een alpenkauw te herkennen is dat ze een geel gebogen snavel hebben. De alpenkauw is de hoogst broedende vogel ter wereld. Het bouwt zijn nest op een hoogte van 6500 meter. Alpenkauwen zijn perfect aangepast om te kunnen leven in een dunne atmosfeer.

4. Wilde zwaan - 8230 meter

 

De wilde zwaan is een ongeveer 1.5 meter grote, witte zwaan die voorkomt in Noord-Europa en Azië. Ze leven in overstroomde graslanden, drasland, toendra's, meren en vijvers van Zuid-Eurazië. Ze vallen op door hun lange nek en gele en zwarte snavel. In de winter trekken de wilde zwanen naar Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

Tijdens de migratie vormen ze grote kuddes die duizenden individuen bevatten. Ze vliegen in 'V'-formaties tijdens hun reis naar overwinteringsgebieden. Wilde zwanen vliegen tijdens de migratie meestal op een hoogte van 2438 meter. Maar ze kunnen op een maximum hoogte vliegen van 8230 meter boven de zeespiegel.

3. Indische gans - 8839 meter

 

De Indische gans of de streepkopgans is een trekvogel die kan opstijgen tot een hoogte van 8839 meter, dat is hoger dan de Mount Everest. Ganzen met een staafvormige kop komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Ze zijn perfect aangepast om over de Himalaya pieken te vliegen waar de luchtdruk dramatisch laag is. Indische ganzen hebben een hogere longcapaciteit dan andere ganzen. Hun lichaam heeft meer rode bloedcellen en kan ook het hartminuutvolume tijdens de vlucht verhogen.

De naam van de streepkopgans is vernoemd naar twee donkere strepen die zich rond hun hoofd bevinden. Ze leven in hooggelegen meren in Centraal-Azië. In de winter migreren de Indische ganzen naar het zuiden. In een dag kunnen ze een afstand van 1609 kilometer overbruggen tijdens de trek.

2. Kraanvogel - 10058 meter

 

De kraanvogel is de op een na hoogste vliegende vogel ter wereld. Van de kraanvogels is bekend dat ze over de Himalaya vliegen op een hoogte van 10058 meter. Gewone kranen worden ook wel Euraziatische kranen genoemd, die in de noordelijke delen van Europa en Azië leven. De middelgrote vogel heeft een spanwijdte tussen de 1,8 - 2,4 meter. Het is een lange afstand trekvogel die overwintert in Noord-Afrika. Gewone kraanvogels vormen een grote 'V' vorm formaties tijdens de trek.

1. Rüppells gier - 11277 meter

 

De Rüppells gier, die op een hoogte van 11277 meter vliegt, is de hoogste vliegende vogel ooit geregistreerd. Vergeleken met de grond is de aanwezigheid van zuurstof op zo'n grote hoogte heel wat minder. Maar het lichaam van de Rüppells gier bevat een speciaal type hemoglobine die de zuurstofopname effectiever maakt.

Rüppells gier is een vogel uit de familie van havikachtigen. Ze hebben een lengte van ongeveer 1 meter en wegen tussen de 7 - 9 kg. De spanwijdte de Rüppells gier meet tussen de 2.3 - 2.5 meter. De gieren kunnen met een snelheid van 35 kilometer per uur urenlang in de lucht blijven, wat traag is in vergelijking met de snelste vogel ter wereld. Rüppells gieren zijn aaseters. Ze hebben een scherp gezichtsvermogen en kunnen karkassen vanop grote hoogte waarnemen.