Hoogste Bergen Ter Wereld
Devraj Bajgain - Pixabay

Top 10 Hoogste Bergen Ter Wereld

De Himalaya is de hoogste berg in de wereld en wordt beschouwd als een zoetwaterreserve in de vorm van gletsjers, ijs en sneeuw, en wordt geconfronteerd met de grote gevolgen van klimaatverandering. De hoogste bergen ter wereld zijn een van de meest majestueuze en mooiste dingen waar je als mens getuige kan van zijn in je leven. Bergen zijn zeer impressionant en zijn als het ware een fysieke droom van het land. Nepal heeft acht van de 10 hoogste bergtoppen ter wereld, waaronder Mount Everest.

10. Annapurna Himal, Nepal (8091m)

Annapurna Himal, Nepal (8091m)
Wikipedia - CC BY-SA 4.0

Annapurna Himal is de tiende hoogste berg op aarde gelegen in centraal Nepal met een hoogte van 8091 m. De naam 'Annapurna' stamt uit het Sanskriet en staat voor 'de godin van de oogst'. De Annapurna bergtop is de gevaarlijkste ter wereld om te beklimmen. Het Annapurna natuurgebied is het eerste en grootste natuurgebied van Nepal met een omvang van 7629 km². Bergbeklimmers M. Herzog en L. Lachenal uit Frankrijk bereikten als eerste klimmers de top van deze berg op 3 juni 1950.

9. Nanga Parbat, Pakistan (8125m)

Nanga Parbat, Pakistan (8125m)
Rana abdul Saeed - Pixabay

Nanga Parbat is de negende hoogste berg ter wereld. Het ligt aan de zuidkant van de Indus rivier in Gilgit Baltistan, Pakistan. Nanga Parbat betekent 'naakte berg'. De hoogte van deze bergtop is 8125 meter. De Nanga Parbat wordt ook wel de Killer Mountain genoemd omdat er in de eerste helft van de twintigste eeuw veel klimmers stierven. Hermann Bahl uit Australië was de eerste die ooit Nanga Parbat beklom in 1953.

8. Manaslu, Nepal (8163m)

Manaslu, Nepal (8163m)
David Wilkinson - CC BY 2.0

Manaslu is de achtste hoogste berg ter wereld, gelegen in Nepal Himalaya met een hoogte van 8163 meter. De berg is omringd door keihard ijs dat een groot gebied aan de voet van de berg bedekt en is een van de meest impressionante bezienswaardigheden om te zien. De naam 'Manaslu' komt van het Sanskrietse woord 'Manasa' en kan worden vertaald als 'Berg van de Ziel'. T. Imanishi uit Japan werd de eerste persoon die in 1956 Manaslu beklom.

7. Dhaulagiri, Nepal (8167m)

Dhaulagiri, Nepal (8167m)
Nepal Pyramids - Pixabay

De Dhaulagiri is de zevende hoogste berg ter wereld, gelegen in het noorden van centraal Nepal. De hoogste top van deze berg is 8167 meter. Dhaulagiri is door de jaren heen het scharnierpunt van toeristen en klimmers geworden. De naam Dhaulagiri betekent 'Witte Berg'. op 13 mei 1960 wist een Zwitsers-Oostenrijkse expeditie van zes klimmers, (waaronder de bekende Kurt Diemberger) uiteindelijk de top te bereiken.

6. Cho Oyu, Nepal (8201m)

Cho Oyu, Nepal (8201m)
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

De Cho Oyu ligt in het Himalaya gebergte in Nepal, en is de zesde hoogste berg ter wereld. Met een hoogte van 8201 meter. Het is een van de gemakkelijkste bergen om te beklimmen. H. Tichy, S. Jochler, Pasang Lama was de eerste mannen die op oktober 1954 de top van de Cho Oyu bereikten. 'Cho Oyu' betekent 'turquoise godin' in het Tibetaans.

5. Makalu, Nepal (8462m)

Makalu, Nepal (8462m)
Sergey Pashko - CC BY 3.0

De berg Makalu is de vijfde hoogste berg ter wereld, met een hoogte van 8463 meter. De berg Makalu heeft zeer scherpe randen en steile hellingen, waardoor het vrij moeilijk is om deze berg te beklimmen. De Makalu berg heeft een geïsoleerde vierzijdige top in de vorm van een piramide. Lionel Terray en Jean Couzy hebben deze top met succes beklommen op 1955, als eerste mensen op aarde die hem beklommen.

4. Lhotse, Nepal (8511m)

Lhotse, Nepal (8511m)
Uwe Gille - CC BY-SA 3.0

De Lhotse is de vierde hoogste berg ter wereld, met een hoogte van 8511 meter. De Lhotse is verbonden met Mount Everest. Het is een uiterst gevaarlijke en dramatische rotsachtige route. Lhotse ligt op de grens van Nepal en Tibet. De Lhotse is ook bekend als een van de meest dodelijke bergen ter wereld, vanwege de vele mislukte pogingen en dodelijke ongelukken tijdens het klimmen. Ernst Reiss en Fritz Luchsinger beklommen de top van deze berg in 1956.

3. Kangchenjunga, Nepal, India (8586m)

Kangchenjunga, Nepal, India (8586m)
My Discovery - CC BY 2.0

Kanchenjunga is de derde hoogste berg ter wereld, met een hoogte van 8586 meter. Het ligt in beide delen van Nepal en India. De Kanchenjunga staat ook bekend als 'The Five Treasures of Snows' omdat het rijk is aan de vijf schatten van God, waaronder, goud, zilver, edelstenen, granen en heilige boeken. Joe Brown en George Band beklommen als eerste mensen ter wereld de berg in 1955.

2. K2, Pakistan (8611m)

K2, Pakistan (8611m)
Wikimedia - CC BY 2.0

De K2 is de op één na hoogste berg ter wereld met een hoogte van 8611 meter na de Everest. Het ligt op de grens van China en Pakistan. De naam K2 staat voor de 2e top in de Karakoram (Bergketen in Azië). De K2 beklimmen is een zeer moeilijke en gevaarlijke taak, maar toch hebben ongeveer 250 met sucess de top van de K2 bereikt. Een gigantische ijspiramide steekt ver uit van de rest van de toppen van de K2. Een Italiaanse expeditie was de eerste die in 1954 de K2 berg beklom.

1. Mount Everest, Nepal (8848m)

Mount Everest, Nepal (8848m)
Thisisbadri - CC BY-SA 4.0

Mount Everest is de hoogste berg van de wereld, gelegen in het noordoostelijke deel van Nepal. De hoogste top van de Mount Everest ligt 8848 meter boven de zeespiegel. Tenzing Norgay Sherpa en Edmund Hillary waren de eerste mensen op aarde die in mei 1953 de Mount Everest beklommen.