10 Prachtige Voorbeelden Van Oude Romeinse Architectuur
Andrea Albanese - Pixabay

10 Prachtige Voorbeelden Van Oude Romeinse Architectuur

De wonderen van de Romeinse architectuur werden gebouwd om de tand des tijds te doorstaan. De beroemdste architect, Vitruvius, schreef het boek letterlijk over alle facetten van de Romeinse technieken, vaardigheden en materialen. In zijn 10 delen over architectuur geeft hij aan dat hij gelooft dat gebouwen gebouwd moeten worden voor duurzaamheid, gebruik en schoonheid. Lees verder om meer te weten te komen over tien prachtige voorbeelden van oude Romeinse architectuur die nog steeds even duurzaam, nuttig en mooi zijn als de dag toen ze meer dan 2000 jaar geleden werden gebouwd.

10. Triomfboog

Triomfboog
Hervé Lagrange - Pixabay

De echte functie van deze stadspoorten was het demonstreren van architectonisch meesterschap, beeldhouwkunst en natuurlijk de grote militaire overwinningen van Rome. Deze elegante en toch imposante bouwwerken zorgden ervoor dat iedereen die op de Romeinse doorgangen reisde, zijn grootsheid kende. Vroege voorbeelden werden in 196 voor Christus door Sterinius gebouwd om de overwinning in Spanje te herdenken, maar naarmate het rijk groeide, groeide ook het aantal en de complexiteit van de bogen, totdat Augustus verklaarde dat ze alleen voor keizers waren. Moderne monumenten zoals de Brandenburger Tor in Berlijn en de Arc du Triomphe in Parijs kopiëren de weelderige stijl en de bronzen vierspanwagen boven op de boog, maar niets is te vergelijken met de nog bestaande Romeinse originelen, waaronder de 21 meter hoge Boog van Constantijn of de weelderige Boog van Septimius Severus.

9. Romeinse baden

Romeinse baden
Hulki Okan Tabak - Pixabay

Door het samenbrengen van het beste van de Romeinse architectuur zoals koepels, gewelven en steunpilaren met technische innovaties van beton, stucwerk en hypokaustsysteem, bouwden de rijkste burgers van Rome baden in hun villa. De meeste Romeinen bezochten echter openbare complexen met zwembaden, stoombaden, fonteinen en zelfs bibliotheken. Onder de fresco's, marmeren zuilen en mozaïeken waren vloerverwarmingen en muurverwarming verborgen, met dank aan de terracotta buizen. Overlevende voorbeelden van deze oude kuuroorden zijn te vinden in Italië in Caracalla en Pompeii, en zo ver Groot-Brittannië in de toepasselijk genoemde stad Bath.

8. Bibliotheek van Celsus

Bibliotheek van Celsus
LoggaWiggler - Pixabay

De bibliotheek was ooit de thuisbasis van meer dan 12.000 rollen en begon als graf en monument voor de voormalige gouverneur van de stad Efeze, nu in Turkije. De indrukwekkende gevel is versierd met reliëfs en beeldhouwwerken, terwijl twee niveaus van bogen en kolommen de zwaartekracht lijken te trotseren, boven op een 9-stappen hoog en 21 meter lang podium. Dit wonder is ook een optische illusie. Het podium heeft een geleidelijke bolle curve zodat de zijkolommen en kapitelen iets kleiner zijn gebouwd dan die in het midden.

7. Maison Carrée

Maison Carrée
David - Pixabay 

Als enige oude Romeinse tempel die nog volledig intact is en bewaard is gebleven, heeft het Maison Carrée duidelijk de tand des tijds doorstaan. Het werd rond 16 v.Chr. bij Nîmes, Frankrijk, gebouwd door de beroemde generaal Agrippa om zijn twee jonge zonen te herdenken. De tempel, die 15 meter hoog en 26 meter breed is, heeft vele doelen gediend en is bijna nooit onbruikbaar geweest in de gemeenschap, inclusief alles van een christelijke kerk in de vierde eeuw, tot een opslagplaats, een stadhuis en zelfs een stal. Vandaag de dag dient het als een populair museum en toeristische attractie.

6. Arena van Nîmes

Arena van Nîmes
Pashi - Pixabay

Naast het Maison Carrée is Nimes ook de thuisbasis van een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters. De stad, die vroeger bekend stond als Nemausus, was een van de rijkste in de Romeinse provincie Gallië en zijn 24.000 capaciteit werd gebouwd om de rijkdom en de welvaart van de stad met voeten te treden. Het amfitheater is zo groot dat er in de middeleeuwen ooit een klein versterkt paleis in werd gebouwd. Ooit was het de thuisbasis van gladiatoren en wagenrennen, tegenwoordig worden er festivals, concerten, toneelstukken en stierengevechten gehouden.

5. Tempel van Bacchus

Tempel van Bacchus
Tomasz Gąska - Pixabay

De Libanese stad Baalbek herbergt niet één maar drie oude wonderen van Rome. Begonnen in de eerste eeuw voor Christus, domineren de tempels van Bacchus, Venus en Jupiter nog steeds het landschap. De Tempel van Jupiter, koning van de goden, is de grootste. Eens 54 zuilen van gesneden graniet bereikten een hoogte van 21 meter, maar eeuwen van plunderaars, oorlog, en aardbevingen hebben de tempels verminderd - maar niet de interesse in hen. Elk jaar komen duizenden bezoekers naar de ruïnes van de tempels, die nog steeds actief zijn in de archeologische opgravingen en op de Werelderfgoedlijst staan.

4. Paleis van Diocletianus

Paleis van Diocletianus
Neven Divkovic - Pixabay

Gebouwd voor de enige Romeinse keizer die ooit vrijwillig met pensioen ging, bouwde Diocletianus zijn vakantiehuis in weelderige stijl in de moderne stad Split, Kroatië. De eclectische architectuur van het paleis is in stilistische stijl uit bijna elk tijdperk en elke provincie van de Romeinse heerschappij opgenomen. Met een lengte van 705 meter zorgden de 25 meter lange muren ervoor dat de keizer in alle rust van zijn pensioen kon genieten terwijl hij een adembenemend uitzicht op de Adriatische Zee had. Vandaag de dag is het een werelderfgoed en een van de meest bezochte monumenten van het land.

3. Pont du Gard

Pont du Gard
Ridoe - Pixabay

Een deel brug, een deel aquaduct, een deel monument voor de overheersing van Rome over het landschap, de 50 km van dit waterleidingsysteem is een technisch wonder. Elke dag droeg het aquaduct 9 miljoen liter water naar de inwoners van Nemausus, nu de Franse stad Nimes, dankzij de neerwaartse trekkracht van een 1 op 3.000 helling. Met een hoogte van drie verdiepingen werd dit wonder in elkaar gezet zonder mortel van precies gesneden stenen blokken, en de precisie van de bouw resulteerde in een boogbrug die 335 meter hoog was. De brug bleef in gebruik tot de 18e eeuw.

2. Pantheon

Pantheon
krystianwin - Pixabay

De Latijnse inscriptie boven op het pantheon luidt Marcus Agrippa, de zoon van Lucius, drie keer consul, bouwde dit, en laat er weinig twijfel over bestaan wie verantwoordelijk is voor dit architectonische wonder. De ronde portiek en de rotunda van het pantheon zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven, een bewijs van de vaardigheid en het vakmanschap van de Romeinse ingenieurs. In tegenstelling tot tempels gewijd aan een enkele god, werd dit monument gebouwd om alle Romeinse godheden te eren. Hoewel Agrippa met het werk begon, werd de voltooiing van het pantheon pas in 125 na Christus bereikt onder de heerschappij van keizer Hadrianus.

1. Colosseum

Colosseum
Krystianwin - Pixabay

De meest iconische van alle Romeinse gebouwen, de keizer Vespasianus begon met de bouw in 70 na Christus, maar het was zijn zoon, Titu, die de tot 80.000 toeschouwersarena voltooide. Vespasianus liet het colosseum bouwen op de plek van het vorige, zeer omstreden paleis van keizer Nero, en het gebaar won de mensen die naar de 100-daagse openingsceremonies, compleet met wagenrennen, 2.000 gladiatoren, en meer dan 5.000 exotische dieren in de arena-ring kwamen. Met een oppervlakte van 188 x 159 meter, bereikt de vrijstaande stenen en betonnen structuur drie verdiepingen, elk niveau bestaande uit verschillende stijlen van kolom-ondersteunde bogen. Het onderste niveau heeft eenvoudige Dorische zuilen, het middelste niveau is Ionisch, en het bovenste niveau heeft sierlijke Korinthische zuilen. Onder de ronde muren bevinden zich twee onderlagen, waarschijnlijk waar de dieren, gevangenen en rekwisieten werden gehouden. Vandaag de dag vecht menigte toeristen, geen gladiatorengevechten, in het Colosseum en bij speciale evenementen en concerten.