Top 10 Gevaarlijkste Steden Ter Wereld
Ruben Lopez - Pixabay

Top 10 Gevaarlijkste Steden Ter Wereld

Voor het plannen van je volgende vakantie, kan het de moeite waard zijn om wat onderzoek te doen naar de steden die je van plan bent te bezoeken - vooral als de routebeschrijving betrekking heeft op locaties in Mexico en Zuid-Amerika, waar de top 10 van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld zich bevinden. Volgens een rapport van de Citizens' Council for Public Security and Criminal Justice hebben deze steden de hoogste moordcijfers per hoofd van de bevolking geregistreerd. Wanneer je van plan bent één van deze steden te gaat bezoeken is het aan te raden om op je tellen te passen, of ze zelfs te vermijden. Dit zijn de top 10 gevaarlijkste steden ter wereld.

10. Ciudad Bolívar - Venezuela

Ciudad Bolívar - Venezuela
Venecon - CC BY-SA 3.0

Cuidad Bolívar krijgt veel pers, maar niet veel positieve publiciteit. In de meest armoedige wijk van de stad - die wordt aangeduid als een van 's werelds grootste sloppenwijken - zijn drugs, bendes en geweld ongebreideld aan de orde van de dag. De criminaliteit bloeit in de stad, gelegen aan de Orinoco-rivier, met 69 moorden per 100.000 mensen. In 2018 kwam dat neer op 264 moorden op een bevolking van 382.095 personen.

9. Fortaleza - Brazilië

Fortaleza - Brazilië
ME/Portal da Copa - CC BY-SA 3.0

Er zijn ook 69 moorden per 100.000 mensen in Fortaleza, dat berucht is om zijn ongerepte witte stranden en de nabijheid van wild populaire toeristische attracties zoals het strand van Jericoacoara en het Nationaal park Lençóis Maranhenses. Maar de schoonheid van Fortaleza wordt overschaduwd door het aantal moorden (2.724 in 2018), dus bewust zijn van de persoonlijke veiligheid is van het grootste belang bij een bezoek.

8. Natal - Brazilië

Natal - Brazilië
Juninho.natal.rn - Public Domain

De stad staat bekend om haar hoge percentages van alle misdaden, inclusief diefstal, fysieke en seksuele mishandeling en carjacking - maar het aantal moorden is wat Natal op de top 10 van de lijst plaatst. Met 75 moorden per 100.000 mensen blijft de stad een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige natuur rondom de grens. De redenen voor de hoge misdaad- en moordcijfers worden verondersteld armoede en geweld tussen gevangenen en bendes te zijn.

7. Ciudad Guayana - Venezuela

Ciudad Guayana - Venezuela
Eduardo Saavedra Altuve - CC BY-SA 3.0

Gewelddadige misdaad en moord zijn in Venezuela een veelvoorkomend probleem, en de stad Ciudad Guayana is daarop geen uitzondering. Bezoekers worden gewaarschuwd om uiterst voorzichtig te zijn bij het verkennen van de stad, omdat misdaden als verkrachting en moord zeer vaak voorkomen. Het aantal moorden op een miljoen inwoners bedraagt 78 op 100.000, wat grotendeels te wijten is aan economische problemen en georganiseerde bendes.

6. Irapuato - Mexico

Irapuato - Mexico
Davelapo555 - Public Domain

Irapuato, een middelgrote Mexicaanse stad (met minder dan 400.000 inwoners), heeft de recente toename van de Mexicaanse veiligheidskwesties met een moordcijfer van 81 op 100.000 mensen, die voornamelijk voortkomt uit de oorlogen tussen het Jalisco-kartel van de nieuwe generatie en het drugskartel Santa Rosa de Lima , nog verergerd. De video's die door de laatste zijn vrijgegeven hebben beloofd buitenstaanders uit het gebied te verwijderen en hebben massale schietpartijen in bars laten zien, evenals mannen met aanvalsgeweren. De lokale politie verklaarde twee jaar geleden dat zij de georganiseerde misdaad niet langer zou aanpakken en dat zij deze in handen zou laten van de federale overheid, waardoor er geen frontale reactie zou zijn op de gewelddadige misdaad die verband houdt met de kartels.

5. Ciudad Juárez - Mexico

Ciudad Juárez - Mexico
David Wilson - CC BY 2.0

Cuidad Juárez is algemeen bekend als een stad om te vermijden. Het diende ooit de inwoners van El Paso (Texas), die dezelfde grens deelt, met nachtclubs en luidruchtig muzikaal vermaak, maar het toerisme is sindsdien uitgedund als gevolg van de hoge criminaliteit. Er zijn 86 moorden per 100.000 mensen, en de stad staat ook bekend als de slechtste stad voor vrouwen in Mexico. Hoewel de inwoners van de VS niet specifiek het doelwit zijn van het geweld, worden reizigers eraan herinnerd om waakzaam te zijn in geval van diefstal, carjacking, diefstal, inbraak en moord.

4. Ciudad Victoria - Mexico

Ciudad Victoria - Mexico
Armando Aguayo Rivera - CC BY 2.0

Met 86 moorden per 100.000 inwoners is Cuidad Victoria een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Veel van die moorden zijn het resultaat van schietpartijen tussen rivaliserende drugskartels, maar ook van criminele groepen die met de politie en het leger in de stad in botsing komen. Er is zelfs sprake van duidelijk geweld in gevangenissen, waar schietpartijen, gesmokkelde wapens, rellen en ontsnappingen bekend zijn.

3. Caracas - Venezuela

Caracas - Venezuela
Daniel de Jongh - CC BY-SA 3.0

In 2017 werd Caracas uitgeroepen tot de gevaarlijkste hoofdstad ter wereld en staat nog steeds in de top drie van meest criminele steden op de planeet met 100 moorden op 100.000 mensen. Veel inwoners van de stad - en van Venezuela in het algemeen - zijn gedwongen tot een leven vol criminaliteit om arme en vaak uitgehongerde gezinnen te onderhouden.

2. Acapulco - Mexico

Acapulco - Mexico
Yörch - CC BY-SA 2.0

Eens een speeltuin voor de Hollywood set, is er meer dan een drugsoorlog aan de gang in de straten van Acapulco. In de heuvelachtige buurten, waar toeristen niet de neiging hebben om te dwalen, zijn bendes als 221 of Los Locos onder andere afpersers, ontvoerders, autodieven, moordenaars en moordenaars. Het resultaat is 111 moorden per 100.000 mensen, en de verwoesting van een ooit bloeiende toeristenindustrie. Hoewel het niet direct aan het kartel is gebonden (het belangrijkste drugskartel in Acapulco is jaren geleden gesplitst), is het aantal bendes in de buurt die betrokken zijn bij oorlogen en ander geweld net zo zorgwekkend en angstaanjagend voor zowel bewoners als toeristen. Sommige armere ondernemers, die zich geen uitgebreide beveiligingssystemen kunnen veroorloven, hebben hun toevlucht genomen tot het betalen van bescherming.

1. Tijuana - Mexico

Tijuana - Mexico
Chiko elektriko - CC BY-SA 4.0

Genoemd naar de gevaarlijkste stad ter wereld met 138 moorden per 100.000 inwoners (ongeveer zeven moorden per dag), staat Tijuana bekend om zijn gewelddadige criminaliteit en armoede. Niet zo lang geleden was het een feestplek voor Amerikaanse studenten tijdens de voorjaarsvakantie, totdat de louche onderbuik van de misdaad opdook. Het meeste geweld komt van mensenhandel en drugshandel (grotendeels crystal meth), elk gerund door verschillende bendes, evenals een rivaliteit tussen de Sinaloakartel (El Chapo) en het Tijuanakartel.