Gevaarlijkste Eilanden Ter Wereld
Intographics - Pixabay

Top 10 Gevaarlijkste Eilanden Ter Wereld

Uitrusten naast een schitterende zee, omgeven door allerlei groen, lijkt een eiland een echte versie van het paradijs te zijn. Hoewel er veel mooie eilanden in de wereld zijn, zijn er veel andere eilanden op aarde die een grote bedreiging vormen mensen en hun bezoekers. We hebben een top 10 lijst opgesteld met de gevaarlijke eilanden wereld die men ten koste van alles moet vermijden. In feite staan de betreffende territoriale regeringen van sommige van deze gevaarlijke eilanden een bezoek aan deze eilanden niet toe. Echter, het is zeer interessant om meer te weten te komen over deze gevaarlijke eilanden.

10. Noord-Sentineleiland (North Sentinel Island)

North Sentinel Island
Wikipedia - Public Domain

Het is moeilijk te geloven dat, wanneer de menselijke beschaving op aarde echt vooruit is gegaan, er hier een gemeenschap is die al zo'n 60.000 jaar in een isolement leeft op een eiland. De mensen die geen band hebben met de buitenwereld zijn inwoners van North Sentinel Island, gelegen in Andaman, India. Vele malen hebben autoriteiten en gewone mensen geprobeerd hun cultuur te bestuderen en te integreren in de moderne wereld, maar de inheemse bevolking heeft zich altijd verzet tegen hun pogingen.

De mensen op het eiland worden de Sentinelese stam genoemd. De regering van India heeft elk contact met deze stam verboden om deze te beschermen. Daarnaast wil de regering ook de mensen van over de hele wereld beschermen, want de mensen van het Noord-Sentineleiland zijn zeer vijandig tegenover buitenstaanders en vermoorden iedereen die in de buurt van hun leefgebied komt. Hoewel de bevolking van deze stam beperkt is tot 50-150 mensen, hebben ze onlangs een Amerikaanse toerist gedood die het aangedurfd heeft om hen te bezoeken en hen het christendom te verkondigen. De Noord-Sentinelezen doodden de man, John Allen Chau, met pijl en boog. Als een van de gevaarlijkste eilanden ter wereld werden in 2006 ook twee vissers gedood, toen ze per ongeluk in de buurt van het eiland dreven.

9. Izu-eilanden (Izu Islands)

Izu Islands
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Het eiland Izu ligt in Japan en bestaat uit twee steden en zes dorpen. De mensen leven en leiden hun normale leven op dit eiland, maar er is een uitzondering voor hen. Het is de thuisbasis van een actieve vulkaan, de berg Oyama, die in de recente geschiedenis meerdere malen is uitgebarsten. Na zijn laatste uitbarsting van 2000 tot 2004 bevindt de vulkaan zich in een staat van voortdurend vrijkomen van giftig zwavelgas. De mensen die er wonen, hebben de plaats in 2000 geëvacueerd en zijn later in 2005 teruggekeerd. De mensen zijn echter nog steeds verplicht om zuurstofmaskers te allen tijde bij zich te dragen.

Als het zwavelgehalte in de atmosfeer van het eiland sterk stijgt (wat op elk moment kan gebeuren) gaan er sirenes af over het eiland en wordt het dragen van een masker verplicht. Bij het inademen van zwavel zal hun ademhalingssysteem blaarvorming veroorzaken. Als je bedenkt waarom de mensen daar wonen, is het antwoord eenvoudig. Die mensen maken deel uit van een wetenschappelijk onderzoek. Zij krijgen een vergoeding voor hun hulp in dit project.

8. Eniwetok (Enewetak)

Ivy Mike atmosferische nucleaire test - november 1952
The Official CTBTO Photostream - CC BY 2.0

De kernproeven op de Enewetak, uitgevoerd door de Amerikaanse regering, hebben de hele site onbewoonbaar gemaakt. Het atol van Enewetak is een onderdeel van de Marshalleilanden. Tussen 1946 en 1958 werd er nog steeds serieus getest met kernwapens. De tests met kernwapens die op zo'n massale schaal werden uitgevoerd, besmetten de krabben, het voedsel, de planten en de bodem, wat begon te leiden tot de afwijkingen bij de geboorte van de kinderen. Bijna 800 mensen werden van het eiland geëvacueerd. Ook nu nog is de bodem van het eiland verontreinigd. Volgens een voorspelling zou de habitat op dit eiland nog 10 jaar onmogelijk zijn.

7. Poveglia (Poveglia Island)

Poveglia
Angelo Meneghini - CC BY 3.0

Poveglia is een klein stukje eiland gelegen in de Venetiaanse Lagune, Noord-Italië. Het eiland is berucht om zijn paranormale activiteiten. Het heeft een griezeligste geschiedenis: door de eeuwen heen zijn er op dit eiland meer dan 100.000 mensen omgekomen. Volgens de geschiedenis, rond 1348, dwong het Romeinse rijk de slachtoffers van de pest in Venetië om hier in afzondering te leven en te sterven. In 1922 werd op het eiland een geestelijk gesticht geopend waar veel patiënten werden gemarteld en gedood. Het ziekenhuis werd in 1968 gesloten, maar de overblijfselen zijn nog steeds zichtbaar op het eiland. Dus, duizenden zielen zitten gevangen op het eiland, en mensen die het hebben aangedurfd om het water over te steken en op deze verlaten plek te stappen beweren dat ze het geschreeuw van die zielen hebben gehoord. De Italiaanse regering heeft nu al het toerisme naar het eiland verboden.

6. Slangeneiland (Snake Island)

Snake Island
Wikimedia - CC BY 2.5

De werkelijke naam van het slangeneiland is Ilha de Queimada Grande, gelegen in Brazilië. Zoals de naam zelf al doet vermoeden, herbergt het eiland 4000 slangen. Op een eiland verspreid over slechts 110 hectare, staat de aanwezigheid van 4000 slangen gelijk aan vijf slangen per vierkante meter land. De slangen die op dit eiland worden gevonden behoren tot de meest giftige slangen ter wereld. Het zijn Golden Lanceheads, wat suggereert dat ze een uniek reptielentype in de wereld zijn. Deze giftige slangen hebben 3-5 keer zo veel gif als welke andere slang op het vasteland dan ook. Deze zijn bloeiende jaar na jaar, omdat er geen roofdieren zijn om voor hun kracht in aantal te zorgen.

Terwijl een man van de vuurtoren op het eiland de enige inwoner van het eiland was, heeft de Braziliaanse marine een veto tegen de burgers uitgesproken over het gebied. Een belangrijke vraag is echter - wie zou er op zo'n nachtmerrieachtige locatie durven wonen!

5. Comoren (Comoros)

Comoros
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Men kan het eiland van de Grote Comoren bezoeken, maar het biedt een aantal ernstige gezondheidsproblemen aan zijn bezoekers. Er is een hoog risico op ziekten omdat het eiland besmet is met malaria, het Chikungunya virus en knokkelkoorts-dragende muggen. Een persoon op dit eiland moet slapen onder een met permethrin behandelde klamboe of een anti-malaria, anders zou zijn/haar gezondheid onder bedreigende omstandigheden zijn. Hepatitis E en B zijn ook wijdverbreid op het eiland. Het is daarom niet erg aan te raden om dit eiland te bezoeken

4. Ramree eiland (Ramree Island)

Ramree Island
Wikipedia - Public Domain

Ramree Island ligt in de buurt van de kust van Myanmar die voor de kust van Myanmar (Birma) ligt. Het eiland is beroemd om de oorlog tussen Britse en Japanse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werden bijna 1000 Japanse soldaten gedwongen te vluchten door de mangrovemoerassen die dit gebied bedekten. Op dit moment hebben de belangrijkste bewoners van het eiland en de gevaarlijke bewoners, de zoutwaterkrokodillen, hun slag geslagen en minstens 40000 Japanse strijders gedood. Dit afschuwelijke incident wordt in het Guinness Book of World Records zelfs genoemd als 'de grootste ramp voor de mens als gevolg van dieren'. Het eiland is dus gevaarlijk omdat het een thuis is voor krokodillen die meer dan 6 meter lang kunnen worden. Ze kunnen een volwassen persoon gemakkelijk in één keer opeten.

3. Réunion Eiland (Reunion Island)

Reunion Island
Wikimedia - CC0

Reunion Island ligt in het midden van de warme Indische Oceaan. Het eiland is een bekende vakantiebestemming, maar het water is dodelijk. In de afgelopen vijf jaar is 13% van de dodelijkste haaienaanvallen ter wereld voor de kust van het eiland gebeurd. Het eiland is dus een van de gevaarlijkste eilanden ter wereld omdat er een abnormaal hoge concentratie haaien rond het eiland is. Sinds 2013 is het verboden om te surfen of te zwemmen in de wateren rond het eiland.

2. Vulkanisch Eiland (Surtsey)

Surtsey
Wikipedia - Public Domain

Surtsey is geen enge plek, maar vanwege het feit dat mensen niet op dit eiland kunnen wonen is het een van de gevaarlijkste eilanden ter wereld. Gelegen op het meest zuidelijke punt van IJsland, werd Surtsey gevormd in een vulkaanuitbarsting die 130 meter onder de zeespiegel begon en in 1963 de oppervlakte bereikte. Aangezien de vulkanen er nog steeds in de actieve modus zijn, zijn er geen inwoners op het eiland. Degenen die van plan zijn om onderzoek te doen naar het eiland, zetten gefabriceerde hutten om hier tijdelijk te verblijven.

1. Gruinard Eiland (Gruinard Island)

Gruinard Island
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Gruinard Island ligt in Schotland. Dit eiland, dat als een van de gevaarlijkste eilanden ter wereld wordt genoemd, is zeker niet de moeite waard om te bezoeken. De Britse regering gebruikte het eiland Gruinard voor biologische oorlogsvoering tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wetenschappers, betrokken bij de missie, hebben experimenten uitgevoerd met antrax. De vrijlating van de miltvuursporen doodde honderden schapen, waardoor het eiland gedwongen werd in de vergetelheid te blijven. Miltvuursporen zijn zelfs gevaarlijk voor het leven van mensen. 100 kg ervan die over een stad wordt gespoten is genoeg om drie miljoen mensen te doden. De bodem en de lucht van het eiland kunnen nog steeds vervuild zijn. Bij een bezoek aan dit eiland kan een persoon binnen enkele minuten sterven.