Top 10 Leuke Weetjes Over Papegaaien
Pixabay

Top 10 Leuke Weetjes Over Papegaaien

Papegaaien zijn kleurrijke vogels die over de hele wereld voorkomen. Ze variëren in gewicht van minder dan een 39 gram tot wel 9 kilogram. Degenen die inheems zijn in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Mexico worden de Nieuwe Wereld papegaaien genoemd, terwijl die in Azië, Afrika en Australië Oude Wereld papegaaien zijn en soms poederachtige veren hebben. Er zijn meer dan 300 soorten in de wereld vandaag de dag, hoewel helaas, sommige van hen worden bedreigd.

Hier zijn 10 leuke weetjes over papegaaien.

10. Veel papegaaien kunnen geluiden imiteren

Veel papegaaien kunnen geluiden imiteren
 Gabriel Vera -Pixabay

Een van de redenen dat papegaaien goede huisdieren zijn, is omdat ze geluiden kunnen imiteren. In het wild imiteren ze de roep van andere leden van hun kudde, waardoor ze kunnen communiceren over belangrijke zaken als voedsel en de aanwezigheid van gevaar. Inderdaad, in tegenstelling tot andere vogels die hun roep kennen zonder dat ze worden onderwezen, weten papegaaien het door te oefenen en te leren door te imiteren. Ze imiteren ook de roep van andere dieren die dienen als verdediging tegen roofdieren. Als er bijvoorbeeld een slang in aantocht is, kunnen ze de roep van een havik nabootsen en de slang afschrikken. In huizen kunnen papegaaien de geluiden van een telefoon die rinkelt, een stofzuiger die zoemt, water dat loopt, de deurbel die rinkelt en andere geluiden nabootsen. Natuurlijk kunnen ze ook de menselijke spraak imiteren. Ze doen dit omdat ze denken dat deze geluiden door hun kudde worden gemaakt en daarom moeten ze ze leren. Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien, parkieten, amazonepapegaaien en ara's zijn de beste in het nabootsen van geluiden. Een grijze roodstaartpapegaai genaamd Alex kon meer dan honderd woorden uitspreken en wat nog indrukwekkender was, is dat hij die woorden kon verstaan.

9. Papegaaien behoren tot de meest intelligente vogels

Papegaaien behoren tot de meest intelligente vogels
Rethinktwice - Pixabay

Inderdaad, papegaaien leren goed. Ze kunnen niet alleen woorden zeggen maar ze associëren met objecten of situaties. Ze kunnen gereedschap gebruiken en problemen oplossen. Sommige wetenschappers geloven zelfs dat ze de logica van een kind van vier hebben, wat blijkt uit verschillende experimenten. Papegaaien zijn ook zeer speelse vogels. Voor het geval je het nog niet wist, spelen is een teken van intelligentie.

8. Papegaaien zijn de enige vogels die met hun voeten kunnen eten

Papegaaien zijn de enige vogels die met hun voeten kunnen eten
Tambako The JaguarCC BY-ND 2.0 

Papegaaien hebben zygodactyl voeten. Dit betekent dat ze vier tenen hebben aan elke voet, twee naar voren en twee naar achteren gericht. Ze hebben zeer sterke voeten die hen in staat stellen om zich voor langere tijd aan takken vast te klampen en zelfs ondersteboven aan hen te hangen of te zwaaien. Maar dat is niet alles waar ze hun voeten voor gebruiken. Papegaaienvoeten zijn als mensenhanden. Ze lopen of gaan niet zomaar op ze staan. Ze kunnen voorwerpen meenemen en zelfs voedsel oppakken en naar hun mond brengen. Inderdaad. Ze kunnen met hun voeten eten. Wil je nog iets verbazingwekkender weten? Papegaaien geven de voorkeur aan de ene voet boven de andere. Op dezelfde manier als wij mensen links- of rechtshandig kunnen zijn, kunnen papegaaien links- of rechtshandig zijn.

7. Sommige papegaaien kunnen meer dan 80 jaar leven

Sommige papegaaien kunnen meer dan 80 jaar leven
Alvaroas8a0 - Pixabay

De levensduur van een papegaai varieert van soort tot soort. Kleine papegaaien leven meestal 15-20 jaar, middelgrote papegaaien 25-30 jaar en grote papegaaien 60-100 jaar. Vooral ara's leven lang en een blauwgele ara genaamd Charlie wordt verondersteld meer dan 100 jaar oud te zijn. Een andere ara genaamd Poncho, die in verschillende Hollywoodfilms heeft gespeeld, zou 89 jaar oud zijn. Het record voor de oudste levende papegaai wordt echter gehouden door Cookie, een Major Mitchell's kaketoe die 81 jaar oud is.

6. Papegaaien hebben sterke snavels

Papegaaien hebben sterke snavels
Wilbert Rodriguez - Pixabay

Een van de belangrijkste kenmerken van een papegaai is zijn gebogen, brede snavel, de bovenste snavel is vaak groter dan de onderste. De snavels van een papegaai zijn niet alleen groot, maar ook sterk.In feite is de snavel van de hyacint ara, 's werelds grootste vliegende papegaai, sterk genoeg om macadamianoten te kraken, die beschouwd worden als de zwaarste noten om te kraken, evenals de paranoot peulen. Hij kan zelfs een kokosnoot openbreken. Daarom moeten papegaaien te allen tijde voorzichtig worden behandeld.

5. Veel papegaaien blijven levenslang paren

Veel papegaaien blijven levenslang paren
Edmondlafoto - Pixabay

Om een partner te vinden, zet een mannelijke papegaai een zogenaamde hofmakerij op, paradeert hij zichzelf, danst hij of maakt hij verschillende uitdrukkingen en geluiden om het vrouwtje aan te trekken. Zodra het vrouwtje hem kiest, blijven de twee voor het leven bij elkaar, ook buiten het broedseizoen. Ze helpen elkaar om voedsel te vinden, op elkaar te letten, samen te slapen en elkaar te verzorgen om hun band te versterken. Dwergpapegaaien (Lovebird) staan vooral bekend om hun hechte band, omdat ze vaak lange uren samen op een stok zitten. Tijdens het broedseizoen leggen de vrouwelijke papegaaien tussen de 2 en 8 eieren, die altijd wit zijn. De meeste papegaaien bouwen geen nesten, maar leggen eieren in boomholtes. Na 17-35 dagen komen de eieren uit en worden de jongen door beide ouders verzorgd tot ze klaar zijn om het nest te verlaten.

4. Papegaaien worden al 3000 jaar als huisdier gehouden

Papegaaien worden al 3000 jaar als huisdier gehouden
Peter F.CC BY 2.0

Papegaaien werden eerst als huisdier gehouden door de oude Egyptenaren en daarna door de Indianen en Chinezen. Ze werden in 300 voor Christus naar Europa gebracht, vaak gehouden door de rijken of de adel. Beroemde mensen die huisdier papegaaien hebben gehad zijn onder andere Aristoteles, koning Hendrik VIII, Marco Polo, koningin Isabella, Marie Antoinette, koningin Victoria, Martha Washington, Teddy Roosevelt en Steven Spielberg. Vandaag de dag zijn papegaaien nog steeds de meest populaire gezelschapsvogels ter wereld. Hou er wel rekening mee dat papegaaien veel genegenheid en stimulatie nodig hebben als je van plan bent om zelf een eigen papegaai als huisdier te hebben. Als ze niet goed getraind zijn, kunnen ze luidruchtig zijn, overmatig kauwen en bijten. Helaas is de handel in papegaaien een van de redenen waarom veel papegaaien nu zelden in het wild worden gezien.

3. Kaketoes kunnen de veren op hun hoofd bewegen

Kaketoes kunnen de veren op hun hoofd bewegen
Sébastien goodseb - Pixabay

Kaketoes zijn papegaaien uit de Oude Wereld die vaak niet zo fel gekleurd zijn als andere papegaaien. Hun veren missen de chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor de blauwe en groene kleuren die in andere papegaaien voorkomen, dus ze hebben deze kleuren niet. Hun meest onderscheidende kenmerk is hun kop of de veren op hun hoofd die, interessant genoeg, ze kunnen bewegen net zoals honden hun oren kunnen bewegen. Bij het vliegen of landen wordt de kop van een kaketoe vaak opgetrokken, maar ook als hij bang, boos of opgewonden is. Op andere momenten ligt hij plat tegen hun hoofd, waardoor het lijkt alsof hij er helemaal niet is.

2. De grootste papegaai ter wereld kan niet vliegen

De grootste papegaai ter wereld kan niet vliegen
Department of ConservationCC BY 2.0

De kakapo is 's werelds grootste papegaai. Hij kan tot 4 kilogram wegen en meer dan 60 centimeter lang worden. De kakapo is echter een loopvogel. Hij kan niet vliegen. In feite is het de enige vluchtloze papegaai ter wereld. Het is ook de enige papegaai die 's nachts actief is, een aanpassing die hem helpt te ontsnappen aan de aandacht van roofdieren. De meeste papegaaien zien er hetzelfde uit, of ze nu mannetjes of vrouwtjes zijn, maar de vrouwelijke kakapo is kleiner dan het mannetje, met een langere staart en een langere snavel. Terwijl een kakapo niet kan vliegen, kan hij wel springen en is hij goed in het klimmen in bomen om vruchten te eten. Helaas is de kakapo nu een van de zeldzaamste vogels ter wereld.

1. De kea is de enige Alpenpapegaai ter wereld

De kea is de enige Alpenpapegaai ter wereld
Mark WhatmoughCC BY 2.0

Sommige veren zien er licht nat uit en er zitten wat regendruppels op zijn rug. De kea, de neef van de kakapo, is ook een unieke papegaai. Terwijl de meeste papegaaien op warme plaatsen leven, leeft de kea in een koude omgeving hoog in de bergen. Hij heeft dikke veren die hem warm houden en een rond lichaam dat hem in staat stelt om de lichaamswarmte te conserveren en te bewaren. Keas staan bekend als zeer slimme en nieuwsgierige vogels. Soms zijn ze echter te nieuwsgierig en staan ze erom bekend dat ze aan auto's, rugzakken en menselijke kleding pikken. Ze staan er ook om bekend dat ze portemonnees, paspoorten, kauwgum en sieraden stelen.