Top 10 Breedste Rivier Ter Wereld

Top 10 Breedste Rivier Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Geografie

Er zijn vele rivieren in de wereld, elk heeft iets unieks, maar in onze top 10 richten we ons specifiek op de breedte. Als je het geluk hebt deze rivieren te zien, zul je verrukt zijn: ze voorzien een groot aantal nederzettingen van kwalitatief goed drinkwater en zijn een bron van voedsel, ze worden vaak gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dit zijn de top 10 breedste rivieren in de wereld.

10. Ob

Ob
Bron: Andrew Kudrin

De laatste op de lijst is de rivier de Ob. De Ob rivier wordt ook vaak de Ob-Irtysh genoemd. Het is een van de drie belangrijkste Siberische rivieren, samen met de Jenisei en de Lena. Ze mondt uit in de Noordelijke IJszee en ontspringt in het Atlasgebergte. De Ob rivier, een andere massieve Russische rivier, heeft een breedte van ruwweg 12 kilometer bij de monding. Daar wordt de rivier het breedst.

9. Darling

Darling
Bron: B 897

Darling River bij Toorale National Park, New South Wales De Darling rivier is de op twee na langste rivier van Australië, en stroomt 2.739 kilometer van het noorden van New South Wales naar Wentworth, New South Wales, waar ze samenkomt met de Murray rivier. Deze rivier heeft een lengte van ongeveer 20 kilometer en een breedte van ongeveer 20 kilometer, wat vrij groot is. Vandaag verkeert de Darling in erbarmelijke gezondheid, die te lijden heeft onder overmatig gebruik van haar wateren, vervuiling door afvloeiing van pesticiden, en aanhoudende droogte, mogelijk als gevolg van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Sommige jaren stroomt de rivier helemaal niet. De waterkwaliteit van de rivier verslechtert door de hoge zoutconcentratie.

8. Gele Rivier

Gele Rivier
Bron: fading

De Huanghe, vaak de Gele Rivier genoemd vanwege de kleur van haar sediment, is de op twee na langste rivier van Azië en de op zes na langste rivier van de wereld. Haar stroomgebied wordt beschouwd als de bakermat van de oude Chinese beschaving, en ze blijft van grote symbolische en praktische betekenis voor het land. De rivier begint in het Bayan Har gebergte in de provincie Qinghai, in het westen van China, en strekt zich uit over 5.464 kilometer. Ze is ongeveer 20 tot 25 kilometer breed en is daarmee een van de breedste rivieren ter wereld.

7. Mekong

Mekong
Bron: Bjørn Christian Tørrissen

De natuurlijke geschiedenis van de Mekong is symbolisch voor verandering, van haar gewelddadige bovenloop tot haar rustige delta en samenvloeiing met de zee. Haar metamorfose door elk seizoen - droog, heet, en nat - is symbolisch voor verandering. Deze befaamde Aziatische rivier ontspringt in de Tibetaanse hoogvlakten en irrigeert uitgestrekte stukken land langs haar pad. De breedte van deze schitterende rivier kan soms 26 kilometer bedragen. Alleen het stroomgebied van de Amazone komt in de buurt van dat van de Mekong rivier wat de biodiversiteit van de vissen betreft.

6. Indus

Indus
Bron: Bernard Gagnon

Samenvloeiing van Indus en Zanskar rivieren. De Indus staat links op de foto en stroomt van links naar rechts; de Zanskar, die meer water vervoert, komt van boven op de foto. De Indus rivier, soms ook bekend als de "Sindhu", is een lange grensoverschrijdende rivier in Azië die door China, India en Pakistan stroomt. De rivier begint in West Tibet en stroomt over meer dan 3.180 kilometer, en is daarmee een van de grootste rivieren ter wereld en de langste van Pakistan. Op sommige delen overschrijdt de breedte van dit prachtige natuurschoon de 30 kilometer, waardoor ze op de lijst van breedste rivieren terechtkomt. Het totale afwateringsgebied van de Indus rivier bedraagt ruwweg 1.165.000 vierkante kilometer, waarvan 453.000 vierkante kilometer binnen de Himalaya toppen, de Karakoram Range en het Hindu Kush gebergte valt, en de rest in de woestijnvlakten van Pakistan.

5. Brahmaputra

Brahmaputra
Bron: Gitika Gayan

De machtige Brahmaputra rivier. De Brahmaputra rivier is een lange grensoverschrijdende rivier die door China's Tibet Autonome Regio, India en Bangladesh op het Aziatische continent stroomt. De rivier begint bij de berg Kailash in de streek van het Manasarovar Meer en stroomt dan meer dan 3.969 kilometer door de Tibetaanse Autonome Regio, India en Bangladesh voor hij in de Golf van Bengalen uitmondt. Het is een van de grote rivieren van Azië. De breedte van de rivier kan op bepaalde plaatsen 36-37 kilometer bedragen. Miljoenen mensen in Tibet (China), het noordoosten van India en Bangladesh profiteren van de Brahmaputra rivier en zijn zijrivieren, die essentiële ecologische, culturele en economische diensten verlenen.

4. Ganges

Ganges
Bron: KaustubhNayyar

Een van de kostbaarste, goddelijkste en religieusste rivieren van Ongelooflijk India ~ De Ganga of Ganges uit Rishikesh, Uttarakhand, India. De Ganges (Ganga) rivier, die hoog in het Himalaya gebergte ontspringt en in de Golf van Bengalen uitmondt, is voor Hindoes een heilig waterlichaam. Meer dan 400 miljoen mensen wonen in het stroomgebied van de rivier die de stad omringt. De breedte varieert van 10 tot 38 kilometer. Tegenwoordig stroomt de rivier door dichtbevolkte gebieden van India en levert zoet water aan miljoenen mensen die er wonen. De rivier wordt ook gebruikt voor visserij, landbouw en baden, en in het Hindoeïsme staat ze bekend als de Moeder Ganga.

3. Missouri

Missouri
Bron: pixabay

De Missouri rivier is de grootste en bekendste rivier van Noord-Amerika. Al generaties lang plukken de mensen de zegeningen van deze prachtige rivier. Ze overspant maar liefst 39 kilometer in de breedte. Inheemse Amerikaanse stammen hebben de Mississippi rivier en haar zijrivieren lang als heilig beschouwd. Vele volken bewoonden de oevers van de rivier, de meesten waren jagers en verzamelaars die van de rivier afhankelijk waren voor water en vervoer. Tegen de 19de eeuw was de rivier veranderd van een barrière tussen Nieuw Spanje, Nieuw Frankrijk en de Dertien Koloniën in een belangrijke slagader van doorvoer en westelijke expansie voor de Verenigde Staten.

2. Congorivier

Congorivier
Bron: Julien Harneis

De Congorivier, die Zaïre en Congo scheidt, is de grens van de natuur. Ze heeft een breedte van 10 tot 40 kilometer. De Congostroom is de grootste in waterafvoer en diepte, na de Amazone. Er zijn drie delen aan de Congostroom: boven-Congo, midden-Congo en beneden-Congo. De Congostroom is ook 's werelds op één na grootste rivier in het volume dat er vrijkomt. Ze is 4.700 kilometer lang en op haar diepste punt 750 voet diep.

1. Amazone

Amazone
Bron: Alexander Gerst

Deze foto geeft een idee van waarom de legendarische Amazonerivier zo veel ontdekkingsreizigers gefascineerd heeft. De Amazonerivier is een enorme zijrivier van de Amazone. De Amazone bezit het Guinness Wereldrecord voor het zijn van de breedste rivier, die op 18 maart 2005 op zijn breedste punt 11 kilometer meet. Het is een van de breedste rivieren ter wereld en ook een van de langste rivierenand. Met de geschatte lengte van 6.400 kilometer zou dat cijfer herzien kunnen worden, want anderen menen dat hij aanzienlijk langer is. Volgens Extreme Science is de rivier zelfs in het droge seizoen ongeveer 11 kilometer breed, wat nog steeds een goede breedte is. Als het echter begint te regenen, gaat de boel open. Hij breidt zich uit tot een breedte van 40 kilometer, meer dan het dubbele van zijn oorspronkelijke omvang.