Grootste Woestijnen Ter Wereld
Falkenpost - Pixabay

Top 10 Grootste Woestijnen Ter Wereld

Hoewel veel van de grootste woestijnen in de wereld gekenmerkt zijn door hitte en zand, zal je aardig verrast zijn door de grootste woestijnen ter wereld. Een woestijn is een gebied dat weinig neerslag ontvangt. Woestijnen kunnen warm of koud zijn. De meeste woestijnen hebben een kaal oppervlakte omdat de droge omstandigheden te vijandig zijn voor de meeste planten en dieren. De fauna en flora van de woestijn hebben speciale aanpassingen ondergaan die hen in staat stellen de barre omstandigheden te overleven. Ook mensen zijn in staat om in woestijngebieden te leven, van oudsher leiden ze een nomadisch leven. Naar schatting is ongeveer een derde van de aardoppervlakte van de aarde droog of half droog. Zonder verder oponthoud zijn dit de top 10 grootste woestijnen ter wereld.

10. Woestijn van het Grote Bekken (Great Basin Desert) - 492,000 km²

Woestijn van het Grote Bekken (Great Basin Desert) - 492,000 km²
Famartin - CC BY-SA 3.0

De Great Basin Desert of woestijn van het Grote Bekken is een gematigde woestijn die zich voornamelijk in de Amerikaanse deelstaat Nevada bevindt. Delen van de woestijn liggen ook in het westen van Utah, in het oosten van Idaho en in het oosten van Californië. De woestijn van het Grote Bekken is de grootste woestijn in de Verenigde Staten van Amerika en de tiende grootste ter wereld. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 492,000 vierkante kilometer.Het wordt begrensd door de Rocky Mountains in het oosten, de Sierra Nevada range in het westen, de Sonoran en Mojave woestijnen in het zuiden en het Columbia Plateau in het noorden. De woestijn van het Grote Bekken is een koude woestijn met een neerslag van ongeveer 20 tot 30 centimeter per jaar. Het klimaat van deze woestijn wordt gekenmerkt door extreem hete zomers en besneeuwde, koude winters.

9. Syrische Woestijn (Syrian Desert) - 520,000 km²

Syrische Woestijn (Syrian Desert) - 520,000 km²
Yeowatzup - CC BY 2.0

De Syrische Woestijn is een unieke combinatie van een echt woestijn, semi-aride landschap en steppe. Het ligt in het Midden-Oosten, waar het delen van Syrië, Jordanië, Irak en Saudi-Arabië beslaat. In het zuiden fuseert de Syrische woestijn met de Arabische woestijn. 85% en 55% van het landoppervlak van Joran en Syrië wordt respectievelijk bezet door de Syrische woestijn.

8. Patagonische woestijn (Patagonian Desert) - 620,000 km²

Patagonische woestijn (Patagonian Desert) - 620,000 km²
Jason Hollinger - CC BY 2.0

De Patagonische woestijn is de achtste grootste woestijn ter wereld en de grootste in Argentinië. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 620,000 vierkante kilometer. Het is voornamelijk gelegen in Argentinië, maar het strekt zich ook uit tot in delen van Chili. De Patagonische woestijn wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het oosten en het Andesgebergte in het westen. Het is een koude woestijn met temperaturen die zelden hoger zijn dan 12 graden Celsius. Het gemiddelde jaartemperatuur is maar 3 graden Celsius. De woestijn is relatief winderig door de dalende berglucht.

7. Grote Victoriawoestijn (Great Victoria Desert) - 647,000 km²

Grote Victoriawoestijn (Great Victoria Desert) - 647,000 km²
Marian Deschain - CC BY-SA 3.0

De Grote Victoriawoestijn is de grootste woestijn van Australië, met een oppervlakte van ongeveer 647,000 vierkante kilometer. Het strekt zich uit van de Gawler Ranges van Zuid-Australië tot de oostelijke Goldfields regio in West-Australië. Onweersbuien komen veelvuldig voor in de Grote Victoriawoestijn, met een gemiddelde van ongeveer 15-20 donderstormen per jaar. In de winter dalen de temperaturen in de Grote Victoriawoestijn tot ongeveer 20 graden Celsius, terwijl in de zomer de temperatuur varieert van 32 tot 40 graden Celsius. De regenval is grillig van jaar tot jaar en over het algemeen laag, meestal variërend van 200-250 mm per jaar.

6. Kalahari (Kalahari Desert) - 900,000 km²

Kalahari (Kalahari Desert) - 900,000 km²
South African Tourism - CC BY 2.0

De Kalahari-woestijn is een uitgestrekte, semi-aride savanne die in zuidelijk Afrika voorkomt. De Kalahari beslaat een landoppervlakte van ongeveer 900,000 vierkante kilometer. Het beslaat delen van Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. De woestijn heeft grote gebieden die bedekt zijn met rood zand zonder permanente afwatering van het oppervlaktewater. Het heeft seizoensgebonden overstroomde pannen (droge bassins of bedden), droge valleien en zoutpannen. De Okavango is de enige permanente rivier in de Kalahari woestijn. Hij stroomt naar een delta in het noordwesten van de woestijn. De Kalahari-woestijn is de thuisbasis van wat vegetatie, meestal in de vorm van woestijnplanten zoals bepaalde cactussoorten en struiken.

5. Gobiwoestijn (Gobi Desert) - 1,295,000 km²

Gobiwoestijn (Gobi Desert) - 1,295,000 km²
Richard Mortel - CC BY 2.0

De Gobiwoestijn beslaat delen van noordwestelijk en noordelijk China, evenals Zuid-Mongolië. Het beslaat ongeveer 1,295,000 vierkante kilometer van het totale landoppervlak. De Gobiwoestijn wordt ook wel de 'regenschaduwwoestijn' genoemd, omdat de nabijheid van de woestijn bij het Himalaya gebergte de regenval blokkeert. De bergen voorkomen dat de regen veroorzakende moessonwinden de Gobi bereiken. Het grootste deel van het oppervlak van de Gobi is niet zanderig maar blootgestelde, kale rotsen. Het is een koude woestijn en af en toe hoopt zich sneeuw op in de duinen.

4. Grote Arabische Woestijn (Arabian Desert) - 2,330,000 km²

Grote Arabische Woestijn (Arabian Desert) - 2,330,000 km²
Aidas U - CC BY 3.0

De Arabische Woestijn komt voor in West-Azië, waar het grootste deel van het Arabisch schiereiland wordt bedekt. Het is de vierde grootste woestijn op aarde. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 2,330,000 vierkante kilometer. Het overspoelt een groot deel van Jemen, de Perzische Golf, Oman, Jordanië en Irak. Het centrum, Het Lege Kwartier of, in het Arabisch, Rub al-Khali, vormt het grootste aaneengesloten lichaam van zand in de wereld. Het klimaat in dit gebied is zeer droog. De temperaturen schommelen tussen regelmatige, karakteristieke hoge temperaturen aan de ene kant van het spectrum en seizoengebonden nachtvorst aan de andere kant van het spectrum. De jaarlijkse neerslag bedraagt gemiddeld ongeveer 100 mm, maar in de droogste gebieden valt slechts 30 tot 40 mm neerslag per jaar.

3. Sahara (Sahara Desert) - 9,000,000 km²

Sahara (Sahara Desert) - 9,000,000 km²
Azer Koçulu - CC0

De Sahara-woestijn is de derde grootste woestijn ter wereld, en de grootste 'hete woestijn' ter wereld. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 9,000,000 vierkante kilometer. Deze woestijn beslaat het grootste deel van het land in Noord-Afrika, met uitzondering van de vruchtbare regio's van de Maghreb, het Atlasgebergte en het kustgebied grenzend aan de Middellandse Zee. Het grootste deel van de woestijn is een kaal rotsachtig landschap. Het centrale deel van de Sahara is 'hyper-aride', wat betekent dat er in dit gebied geen vegetatie groeit. De meeste rivieren in de Sahara-woestijn zijn onregelmatig of seizoensgebonden.

2. Arctische woestijn (Arctic Desert) - 13,985,000 km²

Arctische woestijn (Arctic Desert) - 13,985,000 km²
Николай Гернет - CC BY-SA 4.0

De Arctische Woestijn is de op een na grootste woestijn ter wereld, met een landoppervlakte van ongeveer 13,985,000 vierkante kilometer. De woestijn beslaat een deel van het grondgebied dat wordt geclaimd of gecontroleerd door Canada, Denemarken, Noorwegen, Rusland, Zweden en de Verenigde Staten. Als koude woestijn dalen de temperaturen in de winter tot -40 graden Celsius of lager. De woestijn wordt gekenmerkt door een sterke wind die de sneeuw opzweept, wat een illusie van aanhoudende en voortdurende sneeuwval creëert. Het Arctische gebied is zeer kwetsbaar voor klimaatverandering. De laatste jaren is er alarm geslagen over de vermindering van de hoeveelheid zee-ijs in het gebied. De inkrimping van de Arctische Woestijn is vooral zorgwekkend omdat het een ernstige impact kan hebben op de wereldwijde waterstanden.

1. Antarctica (Antarctic Desert) - 14,000,000 km²

Antarctica (Antarctic Desert) - 14,000,000 km²
NASA/Kathryn Hansen - Public Domain

Antarctica is de grootste woestijn ter wereld. Gelegen rond de Zuidpool is het het droogste, winderigste en koudste continent ter wereld. Het heeft ook de hoogste gemiddelde hoogte op aarde in vergelijking met andere continenten. Heel Antarctica is een woestijn - het continent ontvangt minder dan 200 mm neerslag per jaar. De temperaturen op Antarctica zijn over het algemeen erg koud en kunnen in de winter dalen tot -89 graden Celsius. Mede door deze extreme temperaturen en een gebrek aan water zijn er geen vaste bewoners op Antarctica. Het aantal tijdelijke bewoners varieert van 1.000 tot 5.000, afhankelijk van de tijd van het jaar. Deze groepen bestaan voornamelijk uit wetenschappelijke onderzoekers en hun ondersteunend personeel. De Antarctische woestijn beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 14,000,000 miljoen vierkante kilometer. Door de schittering van de zon op het ijs zijn zonnebrand- en zichtproblemen een zorg voor de mensen op Antarctica.