Top 10 Populairste Pretparken In Europa
Min An - Pexels

Top 10 Populairste Pretparken In Europa

Europa kent een aantal fantastische pretparken voor jong én oud! De pretparken van Nederland en België doen het niet slecht op Europees niveau. Maar, wat zijn nou de meest populaire pretparken van ons continent? We hebben er 10 voor jou op een rijtje gezet op basis van bezoekersaantallen per jaar en ervaringen en beoordelingen van bezoekers. Leef je uit en veel plezier!

10. De Efteling in Kaatsheuvel, Nederland

De Efteling in Kaatsheuvel, Nederland
AJRMK - Pixabay

We gaan naar Nederland en eigenlijk heeft dit park geen introductie meer nodig. Het is het populairste park van Nederland. Daarnaast staat het in de top 5 van meest bezochte parken in Europa. In 2017 kreeg het park net geen 5,2 miljoen bezoekers over de vloer. De Efteling opende in 1952. Oorspronkelijk omvatte het park slechts het Sprookjesbos en wat speeltoestellen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon de Efteling zich echter razendsnel te ontwikkelen.

9. Zoomarine in Algarve, Portugal

Zoomarine in Algarve, Portugal
Juntas - CC BY-SA 4.0

Zoomarine in Algarve, Portugal is geen alledaags pretpark. Het omvat namelijk verschillende soorten attracties. Dit maakt van Zoomarine een uniek stukje attractiepark in Europa. Wat betreft bezoekersaantallen breekt Zoomarine echter geen records. Jaarlijks krijgt het slechts 500.000 bezoekers over de vloer. Het is dan ook erg afhankelijk van het weer en toerisme.

8. Pleasure Beach in Blackpool, Engeland

Pleasure Beach in Blackpool, Engeland
Jeremy Thompson - CC BY 2.0

Pleasure Beach Blackpool is een attractiepark in Blackpool, Lancashire, Engeland. Het is tussen februari en november geopend. Pleasure Beach Blackpool is een van de meest bezochte parken van Europa met ongeveer vijf tot zes miljoen bezoekers per jaar. Pleasure Beach is net zoals Tivoli Gardens een klassieker onder de pretparken. Ook dit attractiepark opende namelijk al in de negentiende eeuw, in 1896 om precies te zijn. De sfeer in Blackpool is heel anders dan in Kopenhagen. In Pleasure Beach zal je geen grootse fonteinen vinden of mooi aangelegde bloemenperken. De attracties zijn er op elkaar gepropt en het is één en al sensatie wat de klok slaat.

7. Gardaland in Castelnuovo del Garda, Italië

Gardaland in Castelnuovo del Garda, Italië
Martin Lewison - CC BY-SA 2.0

Gardaland is een attractiepark in Veneto, Italië, in het plaatsje Castelnuovo del Garda aan het Gardameer. Het werd geopend in juli 1975. Dit pretpark is zonder twijfel het mooiste van Italië. Zijn gunstige ligging aan het mooie meer draagt daar wellicht aan bij. Ook het zwoele klimaat zorgt ervoor dat het pretpark er altijd stralend bij ligt. Gardaland in Italië is echter heel wat meer dan alleen maar zon, zee en strand. Er zijn ook attracties, en daar zitten enkele pareltjes tussen. Fuga da Atlantide is de mooiste attractie van het pretpark en misschien wel één van de mooiste waterattracties van Europa. Ook dark ride I Corsari is één van de mooiste attracties in Europa.

6. PortAventura in Salou, Spanje

PortAventura in Salou, Spanje
Andy C - CC BY 3.0

Het PortAventura Park krijgt jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers over de vloer. Daarmee staat het op de zesde plek in Europa. Ooit was het in handen van Universal, maar vandaag staat het op eigen benen. Toch is het pretpark niet te vergelijken met enig ander park in Europa. Vergelijk het eerder met de betere attractieparken in de Verenigde Staten. De themagebieden vloeien naadloos in elkaar over en dompelen je helemaal onder in de sferen van onder andere Polynesië, China en het Wilde Westen.

5. Tivoli Garden in Kopenhagen, Denemarken

Tivoli Garden in Kopenhagen, Denemarken
Mustang Joe - Public Domain

Tivoli Gardens is één van de populairste en drukst bezochte attractieparken van Europa. Met zijn meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar staat het pretpark op de vijfde plaats in Europa. Pretpark Tivoli Gardens opende al in 1843. Het is dan ook één van de oudste attractieparken ter wereld. Zijn historische karakter bleef in al die jaren bijzonder goed behouden. Ook vandaag nog doet het park zijn uiterste best om zich op deze manier te onderscheiden. Tivoli Gardens heeft enkele bijzondere attracties. Zo is de Rutschebanen één van de oudste nog operationele attracties ter wereld. Deze houten achtbaan werd gebouwd in 1914 en ademt geschiedenis. Recentere attracties hoeven hier echter niet aan onder te doen. Dæmonen is een looping-achtbaan met drie inversies. In 2017 kreeg deze achtbaan trouwens Virtual Reality brillen.

4. Walt Disney Studios in Parijs, Frankrijk

Walt Disney Studios in Parijs, Frankrijk
PxHere - CC0

Het Walt Disney Studios Park maakt deel uit van Disneyland Paris. Dit goed beoordeelde attractiepark opende in 2002 en is het kleinste park van het resort, naast het Disneyland Park. Jaarlijks krijgt het wel bijna 5 miljoen bezoekers over de vloer. Daarmee is dit attractiepark het derde drukst bezochte van Europa en het tweede drukst bezochte van Frankrijk. Eén van de populairste attracties van het Walt Disney Studios Park is The Twilight Zone Tower of Terror. Wellicht één van de mooiste indoor vrijevaltorens die er bestaan. Daarnaast kan je er ook een gelanceerde indoor achtbaan vinden, gelijkwaardig aan Xpress in Walibi Holland. Het pretpark omvat ook heel wat shows rond bekende Disney-figuren.

3. Puy du Fou in Les Epesses, Frankrijk

Puy du Fou in Les Epesses, Frankrijk
Padpo - CC BY-SA 3.0

Weinig andere pretparken ter wereld kunnen zich meten met Puy du Fou. Je moet er niet naartoe gaan voor de hoge achtbanen of sensationele droptorens. Puy du Fou is een show- en entertainmentpark. Het park werd zelfs ooit verkozen tot beste pretpark ter wereld. In het park zijn verschillende gebieden te vinden. Deze gaan van de oudheid tot in de twintigste eeuw. In al deze gebieden zijn allerlei voorstellingen te zien. Je kan er onder andere een spektakel aanschouwen van de Vikingen en van Gladiatoren. Zelfs de Efteling deed voor Raveleijn beroep op de kennis van Puy du Fou. Het grootste spektakel is zonder twijfel Cinéscénie. Deze show speelt zich af in de ruïnes van een kasteel. Het verhaal neemt je mee door de geschiedenis van de omgeving. Het podium van de show is ruim 23 (!) hectaren groot. Het moet dan ook plaats bieden aan duizenden acteurs. Een kaartje voor deze show kost €27, maar het is de prijs meer dan waard.

2. Het Europapark in Rust, Duitsland

Het Europapark in Rust, Duitsland
Jérémy-Günther-Heinz Jähnick - CC BY-SA 3.0

Het Duitse Europapark is één van de grootste pretparken in Europa. Daarnaast is het ook één van de mooiste pretparken van ons werelddeel. Vrijwel het hele park werd gedecoreerd naar verschillende landen van Europa. Je kunt er ook een themagebied vinden van Nederland. Maar ook veel andere landen zijn vertegenwoordigt in Europapark. Denk maar aan Spanje, Portugal, Frankrijk en natuurlijk Duitsland.

1. Disneyland in Parijs, Frankrijk

Disneyland in Parijs, Frankrijk
Andrei Dan Suciu - CC BY 3.0

Het is waarschijnlijk geen verrassing: het mooiste en beste pretpark van Europa ligt in Parijs. Disneyland Paris is ook meteen het drukst bezochte pretpark van ons werelddeel. Nou ja, pretpark. Eigenlijk gaat het om een heel resort. Disneyland Paris omvat onder andere twee pretparken; het Disneyland Park en het Walt Disney Studios Park. Beide attractieparken dompelen hun bezoekers onder in de wereld van Mickey Mouse en zijn vrienden. En dat op slechts 50 kilometer van Parijs. De mooiste eyecatcher van het Disneyland Park is het Kasteel van Doornroosje. Dit gigantische roze kasteel spreekt tot de verbeelding van iedere bezoeker. Het prachtige bouwwerk staat midden in het Parijse pretpark. In Disneyland Park kunnen wel meerdere mooie attracties gevonden worden. Denk maar aan dark ride Phantom Manor in Frontierland. Ook attractie It’s a Small World is een beeld van fantasie en magie.