Zeldzaamste Bloemen Ter Wereld
Hana Kim - Pixabay

Top 10 Zeldzaamste Bloemen Ter Wereld

Bloemen zijn geweldig om mee te decoreren. Ze zijn ook een goede manier om iemand te bedanken of je liefde voor iemand uit te drukken. In feite kunnen bloemen symbool staan voor vele gevoelens en emoties. Sommige bloemen hebben praktische toepassingen en kunnen worden gebruikt om van alles te maken, van medicijnen tot luchtzuiveraars. Er zijn ongeveer vierhonderdduizend verschillende soorten bloeiende planten in de wereld. Er zijn er zelfs nog veel meer die nog ontdekt en gedocumenteerd moeten worden. Een lijst samenstellen van 's werelds zeldzaamste bloemen is dan ook geen gemakkelijke opgave. Maar, gebaseerd op de populaire opinie, zijn hier de 10 zeldzaamste bloemen ter wereld. Sommige bloeien maar eens in de blauwe maan, terwijl andere bijna uitgestorven zijn in het wild. Leer hieronder meer over deze interessante zeldzame bloemen.

10. Reuzenaronskelk

Reuzenaronskelk
Wikimedia - CC BY-SA 4.0

De reuzenaronskelk of in het Engels corpse flower, kan wel twee meter hoog worden. Ze groeit inheems in de regenwouden van Indonesië. Voor het geval je je afvraagt waarom deze zeldzame soort ook de corpse plant wordt genoemd, dat komt door de geur die ze verspreidt wanneer ze in bloei staat, en die kan ruiken naar (je raadt het al) een rottend lijk. De sterke geur van de reuzenaronskelk dient om bestuivers aan te trekken.

9. Klimlelie

Klimlelie
Dinesh Valke - CC BY-SA 2.0

De klimlelie is inheems in Azië en de tropische en zuidelijke gebieden van Afrika. De kleuren van de bloem variëren van donkerroze of roodachtig tot geel en oranje. Net als de reuzenaronskelk kan de klimlelievrij hoog worden, zelfs tot drie meter. Als je ooit een van deze prachtige exemplaren tegenkomt, kun je die beter niet aanraken, want de plant is giftig, en zal op zijn minst huidirritatie veroorzaken. Het eten van een klimlelie kan dodelijk zijn. Ze zijn zelfs gebruikt om honden te vergiftigen en zelfs om abortus te veroorzaken.

8. Stinking Corpse Lily

Stinking Corpse Lily
Wikipedia - CC BY-SA 4.0

Net als de reuzenaronskelk komt de rafflesia arnoldii (Stinking corpse lily) ook voor in Indonesië, alsook in Maleisië. Het is ook de grootste bloem ter wereld, met een doorsnede van wel 2 meter. Zoals de naam al aangeeft, verspreidt de rafflesia arnoldii een sterke, vieze geur, die bijna identiek is aan die van de reuzenaronskelk. In tegenstelling tot andere bloemen heeft de rafflesia arnoldii geen zichtbare stengel, wortel of bladeren. De bloem is een icoon van Borneo en is zelfs afgebeeld op Indonesische postzegels.

7. Lady Slipper Orchid

Lady Slipper Orchid
Björn S. - CC BY-SA 2.0

Deze bloem lijkt op een damespantoffel, vandaar de naam. Ze komt voor in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, diverse andere Europese landen en Azië. In sommige rechtsgebieden is de Cypripedioideae (Lady Slipper Orchid) een wettelijk beschermde soort en is het illegaal om ze te plukken. Een van de redenen hiervoor is dat de bloem er jaren over doet om te groeien en te rijpen. Cypripedioideae (Lady Slipper Orchid) kan in verschillende kleuren voorkomen. In New England (Verenigde Staten) kan je bijvoorbeeld een roze soort tegenkomen, die bekend staat als Pink Lady's Slipper.

6. Jadebloem

Jadebloem
Casper Van Dort - CC BY-SA 4.0

De jadebloem groeit uitsluitend in de regenwouden van de Filippijnen. De lianen kunnen wel dertien meter lang worden, terwijl de bloemenverzamelingen aan de lianen tot negentig centimeter kunnen reiken. De kleur van de jadebloem varieert van blauw tot lichtgroen. Helaas dreigt de prachtige, klauwvormige bloem uit te sterven omdat zijn habitat in een snel tempo wordt vernietigd.

5. Spookorchidee

Spookorchidee
Big Cypress National Preserve - Public Domain

De spookorchidee, genoemd naar de vorm van haar bloemblaadjes, komt voor in Florida, Cuba en de Bahamas. De bloem heeft grote moeite zich voort te planten. Ze heeft geen bladeren, noch is ze afhankelijk van fotosynthese. Zij produceert ook geen eigen voedsel en heeft specifieke bomen nodig om als gastheer te dienen.

4. Chocolate Cosmos

Chocolate Cosmos
Hedwig Storch - CC BY-SA 3.0

De Cosmos atrosanguineus, de chocolate cosmos is nu uitgestorven in zijn natuurlijke habitat in Mexico. Deze bloem, die donkerbruin van kleur is, dankt zijn naam aan de geur die hij verspreidt en die naar chocolade ruikt. Tegenwoordig worden klonen van deze bloemen gekweekt in beschermde gebieden.

3. Gibraltar Campion

Gibraltar Campion
Bart Van Thienen - CC BY-SA 3.0

Zoals de naam al aangeeft, komt de Gibraltar Campion oorspronkelijk uit het Britse overzeese gebiedsdeel Gibraltar. De kleur van de bloem varieert van violet tot lichtroze. Tegenwoordig is de Gibraltar Campion te zien in de Botanische Tuinen van Gibraltar.

2. Franklinia Alatamaha

Franklinia Alatamaha
Wendy Cutler - CC BY 2.0

De Franklinia alatamaha bloem is een witte bloem met gele meeldraden in het centrum. Ze zou oorspronkelijk voorkomen in een gebied van de Amerikaanse staat Georgia, maar is in haar natuurlijke habitat uitgestorven sinds het begin van de jaren 1800. De Franklinia alatamaha zelf is genoemd naar Benjamin Franklin, met dank aan zijn vrienden, John en William Bartram, die de soort voor het eerst ontdekten.

1. Middlemist Red

Middlemist Red
C T Johansson - CC BY-SA 3.0

We introduceren de zeldzaamste bloem op aarde. De Middlemist Red was inheems in China. Vandaag de dag bestaan er nog maar twee exemplaren van deze soort. Eén bevindt zich in Nieuw-Zeeland, en de andere in Engeland. De bloem is genoemd naar John Middlemist, die de bloem in 1804 vanuit China naar Engeland bracht.

Alle hierboven genoemde bloemen zijn uiterst zeldzaam. Voor het grootste deel komt dat doordat hun habitats door menselijke activiteit zijn vernietigd. Uit een in 2019 gepubliceerde studie blijkt dat sinds het jaar 1750 571 verschillende plantensoorten zijn uitgestorven, en dit aantal zou een onderschatting zijn. Wetenschappers zeggen nu dat de mens bijdraagt tot de zesde massa-extinctie op aarde, waarbij naar schatting een miljoen planten- en diersoorten voorgoed van de aardbodem dreigen te verdwijnen.