Top 10 Toproofdieren

In de natuur is er maar een regel: eten of gegeten worden. Deze regel wordt aangetoond door de voedselketen waar planten en herbivoren zich aan de bodem bevinden en toproofdieren bovenaan. Toproofdieren zijn dieren die zich op het hoogste niveau van de voedselpiramide voor hun leefomgeving bevinden en dus door geen enkel ander dier wordt gegeten. Of anders gezegd, de een zijn dood is de ander zijn brood. Deze lijst van de top 10 toproofdieren beschrijft waarom deze gevaarlijke dieren zo’n ultieme moordmachines zijn.

10. Grizzlybeer

Grizzlybeer
De grizzlybeer, is een gevreesd roofdier in Noord-Amerika, en heeft de wetenschappelijke naam (Ursus arctos horribilis). Grizzlyberen zijn kleiner dan ijsberen en de kodiakbeer, maar staan bekend dat ze frequent mensen aanvallen die te dichtbij komen. Ze hebben immense scherpe tanden en klauwen en vallen met grote snelheid hun prooien aan. Het dier gebruikt zijn buitengewoon reukvermogen en gehoor om vissen, knaagdieren en andere kleine dieren die hij eet te lokaliseren, dat terwijl het dier een zeer slecht gezichtsvermogen heeft. Een van de meest populaire dieren uit de Verenigde Staten van Amerika heeft het op de top 10 lijst van toproofdieren behaald vanwege hun gevaarlijk temperament en de bereidheid om alles wat hij als een bedreiging ziet aan te vallen, meestal met een fatale afloop.

De totale lengte van een grizzlybeer is ongeveer 198 cm en heeft een gemiddelde levensverwachting van 22 jaar in het wild, maar vrouwtjes leven iets langer met een levensduur van 26 jaar. Dit toproofdier wordt vooral gezien in het westen van Canada en Alaska en ook in sommige regio’s en het noordwesten van de Verenigde Staten van Amerika, waaronder Wyoming, Montana, Washington en Idaho. Deze berensoort houdt ervan om in dichtbeboste gebieden en de subalpiene zone te leven. De grizzlybeer kan met een snelheid van 56 km/h lopen.

9. Komodovaraan

Komodovaraan
De komodovaraan lijkt als de grootste hagedis misschien een onwaarschijnlijke kandidaat als toproofdier, maar de grootste hagedis ter wereld is een dodelijk en efficient roofdier vanwege hun buitengewone manier om prooidieren aan te vallen. Het is een van de vreselijkste dieren in de wereld, en leeft slechts in een klein deel van Indonesië. Wat de komodovaraan zo gevaarlijk maakt is dat hij zijn prooi dood door erop te bijten; wat duizenden bacteriën in het lichaam van het prooidier injecteert. Zelfs als zijn prooi op miraculeuze wijze weet te ontsnappen, zal het prooi hoogstwaarschijnlijk binnen 24 uur sterven als gevolg van een bacteriële infectie. De komodovaraan keert dan terug om het dode dier op te eten. Vanwege zijn uiterst gelimiteerde leefomgeving heeft hij geen natuurlijke vijanden, waardoor hij een van de top 10 van roofdieren is.

De grootste levende hagedissensoort ook beter bekend als de komodovaraan zijn alleen terug te vinden op vijf eilanden en zuidoost Indonesië. De uiterlijke kleur van de komodovaraan is meestal bruin of roodachtig of grijs van kleur afhankelijk van de locatie van het dier. Het lichaam is bedekt met ruwe schubben en heeft sterke ledematen met een krachtige gespierde staart. De kop van de komodovaraan heeft een afgeronde snuit en ooropeningen. Dit toproofdier kan tot 20 km/h lopen, maar door het slechte uithoudingsvermogen wordt het dier snel moe. De gemiddelde levensduur van de komodovaraan is ongeveer 30 jaar in het wild.

8. Sneeuwpanter

Sneeuwpanter
De sneeuwpanter of sneeuwluipaard is een bijna ongrijpbare kat die heel erg moeilijk terug te vinden is in de natuur. Dit is voornamelijk te wijten aan de afnemende populatie, hun extreme heimelijkheid, en een uitstekende camouflage. Ze leven op de berghellingen van Zuid en Centraal-Azië en jagen op dieren die groter zijn dan zij zelf zoals de lijlgau, steenbok, argali, en andere bergachtige runderen. Met zijn sterke poten springt de sneeuwpanter op zijn prooi en doodt hen net zoals leeuwen, door de luchtpijp van het prooidier te doorboren. Omdat de sneeuwpanter op zo’n grote hoogtes leeft, heeft hij geen ander roofdier om mee te concurreren en is hij het toproofdier van de hoge bergtoppen.

De mysterieuze wilde katten zijn tussen de 86 en 125 cm lang zonder staart. De staart van de sneeuwpanter heeft een lengte van ongeveer 80-105 cm lang. Het uiterlijk van een sneeuwpanter varieert van rokerig grijs tot geelbruin met witachtige onderstukken. Ze hebben lichtgroene of grijze ogen, wat vrij ongewoon is voor grote wilde katten omdat ze normaal gesproken gele of gouden ogen hebben. De sneeuwpanter is een bedreigde diersoort die meestal wordt terug gevonden in de ruige bergachtige gebieden van Centraal-Azië, waaronder het Himalayagebergte van Nepal, Pakistan, India, Mongolië, China, Afghanistan en Rusland. Sneeuwpanters zijn dieren die houden van stijl en rotsachtig terrein. De jongen van sneeuwluipaarden worden blind geboren en krijgen pas als ze negen dagen oud zijn zicht.

7. Zoutwaterkrokodil

Zoutwaterkrokodil
Deze krokodillen zijn de grootste reptielen die vandaag de dag nog leven en kunnen 5 meter lang worden en meer dan 1000 kilo wegen. Ze komen voor in Australië, Indonesië, India, Maleisië, Thailand en Papoea-Nieuw-Guinea. Ze jagen op prooidieren door stil in het water te liggen en te wachten tot de prooi nadert, waarna ze met dodelijke precisie toeslaan en hun prooi in het water slepen. Een van de meest agressieve dieren ter wereld jaagt op alle dieren, waaronder herten, wilde zwijnen, apen, vissen en andere krokodillen. Het zijn toproofdieren en een van de zwaarste dieren ter wereld.

De grootste krokodil is de zoutwaterkrokodil die tot 7,0 meter lang wordt en tot 1200 kilogram weegt. Alle krokodillen in de wereld worden gekenmerkt door hun hagedisachtige uiterlijk en hebben een dikke huid met schubben. Het gestroomlijnde lichaam van de krokodil helpt hen bij het zwemmen en vermindert de waterweerstand. Het nachtzicht en de acute zintuigen maken hen tot een van de meest succesvolle toproofdieren ter wereld.

6. Steenarend

Steenarend
De steenarend is een roofvogel die als enige in de top 10 toproofdieren terecht is gekomen. De steenarend behoort tot een van de snelste vogels ter wereld met hun sterk gespierde vleugels en vlijmscherpe klauwen die ze gebruiken om hun prooien te verscheuren. De steenarend heeft een uitstekend gezichtsvermogen en kan van op grote hoogte prooien waarnemen, waarna hij een duikvlucht neemt om ze te vangen. De steenarend is in staat om tijdens zo’n duikvlucht een snelheid van meer dan 300 km/h te bereiken. Ze jagen op konijnen, kleine vogels, slangen en knaagdieren.

De steenarend is een van de meest wijdverspreide adelaarssoorten die vooral voorkomen in verschillende delen van Mexico en het westen van Noord-Amerika. Ze komen ook voor in Azië, Noord-Afrika en Europa. De veren van de steenarend zijn zwartbruin tot donkerbruin van kleur, maar ze hebben een opvallende gouden kop en hals vandaar dus hun Engelse benaming ‘Golden Eagle’. Deze roofvogels kunnen 75-90 cm lang worden en hebben een vleugelspanwijdte van 1,9-2,3 m. Ze kunnen vliegen met een snelheid van 321 km/h. De steenarend vliegt graag over bergen, plateaus en steppen. De roofvogel legt soms meer dan 100 km afstand af om op zoek te gaan naar voedsel. Deze havikachtige roofvogel heeft een gemiddelde levensduur van 38 jaar in het wild en 50 jaar in gevangenschap.

5. IJsbeer

IJsbeer
De ijsbeer is een grote beer die voorkomt in het uiterste noorden van het noordpoolgebied, en kunnen in zeer koude omstandigheden leven door hun dikke vacht en een laagje vet dat onder de huid zit, de zogenaamde blubber. Ze jagen op een aantal kleine arctische dieren zoals zeehonden, zeeleeuwen, otters en vissen en kunnen meer dan 700 kg wegen in gewicht, waardoor ze de grootste carnivoren op het land zijn. Ze hebben geen natuurlijke vijanden in hun leefgebied en zijn daarom geclassificeerd als toproofdier.

De apexpredator leeft in het noordpoolgebied en heeft een levensduur van 15-18 jaar in het wild, maar in gevangenschap leven ijsberen tot twee keer zo lang. Ze hebben een uitstekend reukvermogen dat hen helpt bij de jacht op zeehonden, hun belangrijkste bron van voedsel. IJsberen kunnen zeehonden detecteren in een straal van 1 kilometer afstand en 1 meter onder de sneeuw. Ze kunnen met een snelheid van 40 km/h op het land rennen. Op het eerste zicht lijkt de vacht van de ijsbeer wit, maar het is eigenlijk transparant omdat het zichtbare licht reflecteert. De grootste bedreiging voor deze diersoort is niet de jacht, maar de gevolgen van de opwarming van de aarde en vervuiling van zijn natuurlijke habitat.

4. Leeuw

Leeuw
De leeuw is een majestueus roofdier dat wordt teruggevonden in Azië en Afrika en is na de tijger het op een na grootste lid van de katachtigen (Felidae). Een mannetjesleeuw kan worden geïdentificeerd door de goudbruine manen om zijn nek. Leve leven in groepen van 10-14 leden die in het Engels ‘prides’ worden genoemd en door het mannetje worden geleid. De leeuwinnen zijn verantwoordelijk voor de jacht en doen dit als groep door een prooi te achtervolgen en te doden door de luchtpijp te doorboren met behulp van hun vlijmscherpe tanden. De leeuwenpopulatie neemt af door stroperij, ontbossing en de vernietiging van hun natuurlijke habitats.

De op een na grootste wilde katten ter wereld, na tijgers, is de meest sociale katachtige van allemaal en houdt ervan om in groepen te leven die bekendstaan als ‘prides’. De grootste kuddes leeuwen bestaan uit bijna 30 leden, maar de gemiddelde groep bestaat uit vijf of zes vrouwtjes met welpen en een of twee mannetjes. Het gemiddelde gewicht van een leeuw is ongeveer 180 kg, en de vrouwtjes leeuwen hebben een gemiddeld gewicht van ongeveer 130 kg. Ze kunnen met een snelheid van 81 km/h rennen, maar enkel en alleen voor kortere afstanden vanwege hun beperkte uithoudingsvermogen. Het gebrul van een volwassen leeuw is hoorbaar op een afstand van 8 km. Ze eten graag grote dieren zoals antilopen, zebra’s en gnoes. Leeuwen zien uitstekend in het donker, en dat helpt hen om te jagen op prooidieren in de nacht. De gemiddelde levensduur van een leeuw in het wild is ongeveer 10-14 jaar, maar in gevangenschap kunnen leeuwen 20-25 jaar oud worden.

3. Witte haai

Witte haai
De witte haai of mensenhaai is de grootste roofvis ter wereld en de enige nog levende soort uit het geslacht (Carcharodon). De witte haai jaagt op kleinere vissen, walvissen, schildpadden en zeehonden door gebruik te maken van zijn reukzintuig en meer dan 300 scherpe tanden. Ondanks dat het een van de zwaarste dieren ter wereld is, kan het grote snelheden bereiken met zijn staart en is het een toproofdier van de zee. De gemiddelde levensduur van de witte haai is ongeveer 70 jaar, maar deze roofvis kan ook ouder worden.

De toppredator is de meest gevreesde haai ter wereld. Hij is te zien in alle kust- en offshore-wateren met een temperatuur tussen 12 en 24 °C en dus vooral in de Verenigde Staten, Chili, Zuid-Afrika, Japan en de Middellandse Zee. De grootste roofvis ter wereld kan tot 3,4 tot 6,1 meter lang worden en weegt ongeveer 520 en 2268 kilogram. De vrouwelijke soort is meestal groter dan de mannetjes. De witte haai kan met een snelheid van 56 km/h zwemmen en zich meer dan 3 m boven water in de lucht schieten. Van de haaiensoort is bekend dat ze een enorm brein hebben en dat met hoogontwikkelde zintuigen coördineert voor het toproofdier.

2. Tijger

Sumatraanse tijger
De tijger is een van de meest verbazingwekkende dieren ter wereld en de majestueuze grote wilde kat is het meest gevreesde roofdier van de Aziatische oerwouden en kan tot 300 kg wegen. De tijger leeft en jaagt alleen, en vecht vaak met andere tijgers om de controle over territorium. Het gespierde lichaam, de snelheid en de gestreepte vacht die wordt gebruikt om te camoufleren met het gebladerde van zijn omgeving maakt het tot een dodelijk roofdier dat in het wild geen gelijke heeft. Van de negen ondersoorten van de tijger zijn er drie al uitgestorven en de andere 6, waaronder de Bengaalse tijger, worden bedreigd door stroperij en habitatverlies. Als er niet snel goede acties worden ondernomen, zal de tijger een van de dieren zijn die zeer binnenkort zullen verdwijnen van onze geliefde planeet aarde.

Als een van de grootste katachtigen ter wereld staan ze bekend om hun sterkte en kracht. Vandaag de dag zijn er 6 soorten tijgers bekend, waaronder de Bengaalse tijger, Chinese tijger, Maleise tijger, Sumatraanse tijger en de Siberische tijger, maar nu al reeds zijn er drie soorten tijgers uitgestorven; Kaspische tijger, Balinese tijger en Javaanse tijger. De gemiddelde levensduur van de tijger is ongeveer 15 jaar in het wild en 26 jaar in gevangenschap. Tijgers zijn goede zwemmers en brengen graag tijd door in waterpoelen of beekjes. Het gebrul van het luidste dier is tot op 3 kilometer afstand te horen. Tijgers hebben kleurwaarnemingen zoals mensen en krabben aan bomen en gebruiken hun urine om hun territoria af te bakenen. Het unieke kenmerk is dat elke tijger een uniek patroon van strepen heeft op hun vacht, geen twee tijgers hebben dezelfde patronen.

1. Orka

Orka
De orka of zwaardwalvis is beroemd geworden door de hoofdrollen in vele Hollywoodfilms, de orka is eigenlijk geen walvis maar behoort tot de familie van de dolfijnen. De orka kan tot 9 m lang worden en ongeveer 9000 kg wegen. Het zijn sociale en zeer intelligente dieren die leven in groepen van ongeveer 40 leden, in het Engels genaamd ‘pods’. Elke groep orka’s heeft een ander geluid dat het gebruikt om te communiceren en verschillende jachttechnieken toe te passen. Orka’s jagen op alle zeedieren, van kleine vissen, zeehonden, tot haaien en dolfijnen en andere walvissen.

Als predator aan de top van de voedselketen is de orka terug te vinden in alle oceanen, van de Arctische tot de Antarctische en tropische zeeën in de wereld. De gemiddelde levensduur van de vrouwelijke soorten is ongeveer 50 jaar, maar mannetjes kunnen gemiddeld tot 30 jaar leven. Ze hebben een cilindervormig lichaam, en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zwart-witte kleurschakering. De zwarte kleur van de orka bevindt zich aan de bovenkant van het dier en wit aan de onderkant met witte vlekken bij de ogen. De huid van de orka is glad en vernieuwt zich voortdurend. Dit zou helpen om de efficiëntie te verhogen bij het zwemmen. Ze reizen met een gemiddelde snelheid van 5-6,5 km/h.

Loading...