Top 10 Grootste Vleermuizen Ter Wereld
Luke Marcos Imbong - CC BY-SA 4.0

Top 10 Grootste Vleermuizen Ter Wereld

Vleermuizen zijn diverse soorten vliegende zoogdieren en worden op alle continenten waargenomen, behalve op Antarctica. Op dit moment zijn er 1100 soorten vleermuizen, wat het kwart van alle zoogdieren op de planeet Aarde maakt, maar 50% van hen wordt bedreigd door het doden, ontbossing en vervuiling. Hier is de lijst van de top 10 grootste vleermuissoorten ter wereld.

10. Macroglossus sobrinus

Macroglossus sobrinus
Wibowo Djatmiko - CC BY-SA 3.0

Macroglossus sobrinus is een zoogdier uit de familie van de vleerhonden dat het zich voornamelijk voedt met de bananenbloemen en dus vooral in de Zuid- en Zuidoost-Aziatische landen te zien is. De soort werd in 1911 ontdekt door de Deense zoogdierenarts Knud Andersen en beschreef het als een ondersoort van de Kleine langtongvleerhond. Tot 1983 werd hij beschouwd als een volwaardige soort en niet als een ondersoort. Hij kan 42-48,5 mm groot worden en weegt ongeveer 18-26 g. De vleermuizensoort is een nectarivoor die zich graag voedt met de nectar van bloemen en dat uitsluitend uit bananenbloemen komt.

9. Wahlbergvleerhond

Wahlbergvleerhond
Hans Hillewaert - CC BY-SA 4.0

Wahlbergvleerhond is een soort die behoort tot de familie Pteropodidae. Hij wordt vooral in zuidelijk Afrika gezien. De soort staat ook bekend om zijn grote ogen en een vosachtig gezicht dat veel lijkt op de vleerhonden. Mannelijke soorten van Wahlbergvleerhond zijn donkerder van kleur dan de vrouwtjes. Behalve in Afrikaanse bossen is de populatie ook te zien in de beboste stedelijke gebieden van door de mens gemaakte constructies. Net als andere vleermuissoorten is hij ook zuinig en eet hij graag vijgen, guave en diverse vruchten van Diospyros soorten.

8. Fiji-apenkopvleermuis

Fiji-apenkopvleermuis
William N. Beckon - CC BY-SA 3.0

De Fiji-apenkopvleermuis is een vleermuis die voorkomt op Fiji. De soort werd ontdekt op de bergen van het eiland Taveuni door William en Ruth Beckon in 1976. Dit is het enige zoogdier dat inheems is in Fiji en weegt ongeveer 222 - 362 gram. Over het uiterlijk gesproken, de vleermuissoort heeft oranje ogen en kan zich gemakkelijk onderscheiden van andere Fijische Vleerhonden.

7. Lyles vleerhond

Lyles vleerhond
Malene Thyssen - CC BY-SA 3.0

Lyles vleerhond is een vliegende vleermuissoort die behoort tot de familie Pteropodidae. Hij komt voor in de regio's Cambodja, Thailand en Vietnam met een kleine populatie in Yunnan, China. De soort is kwetsbaar en staat bekend om zijn grote ogen en puntige oren. Ze leven graag in kolonies en roesten vaak overdag bij elkaar. Over het uiterlijk gesproken, het bovenste deel van het lichaam is zwartachtig en het onderste donkerbruin of geelbruin. Het wordt soms gedood voor vlees door de boeren in de regio's van China.

6. Palmvleerhond

Palmvleerhond
Fritz Geller-Grimm - CC BY-SA 2.5

De palmvleerhond is een van de vleermuizen die wijd verspreid is in de richting van het zuidwestelijke Arabische schiereiland en verschillende zones in Afrika ten zuiden van de Sahara. De vleermuizensoort komt voor in grote kolonies van 100000 vleermuizen en soms zelfs een miljoen. Dit is ook een van de vleermuizen die massaal deelnemen aan de vleermuizentrek die in de maand oktober tot eind december van elk jaar plaatsvindt, met een populatie van meer dan 10 miljoen, de migratie werd ondenkt in 1980. Als we het hebben over het uiterlijk, de soort is geelachtig of strokleurig aan de buitenkant en de vleugels zijn zwart.

5. Pteropus mariannus

Pteropus mariannus
Ann Hudgins - Public Domain

Pteropus mariannus is een vleerhond uit het geslacht Pteropus die vooral op de Marianen en Ulithi te zien is. De soort wordt bedreigd en staat op de lijst van bedreigde diersoorten van de United States Fish and Wildlife Service. Hij kan tot 272 tot 498 gram wegen met een lengte van 13 tot 15 centimeter. Mannelijke soorten zijn groter dan vrouwtjes. Als je het over het uiterlijk hebt, het achterlijf van de soort is zwart tot bruin van kleur met grijze haren. De hals is helderder bruin tot goudbruin van kleur, maar varieert van bruin tot zwart.

4. Tongavleerhond

Tongavleerhond
Paul Asman and Jill Lenoble - CC BY 2.0

Een van de grootste vleermuizen ter wereld, de tongavleerhond behoort tot de familie Pteropodidae. De vleermuissoort wordt vooral gezien op de Cookeilanden, Solomoneilanden, Fiji, Tonga en Vanuatu. Daarmee is het een van de meest voorkomende vleermuissoorten in de Stille Oceaan. Ze waagt zich alleen op de eilanden in de Stille Oceaan en geeft de voorkeur aan laaglandbossen, maar ze worden vaak gezien in steile bergen en kliffen. Net als andere soorten vleermuizen is de tongavleerhond nachtelijk en wordt hij in kolonies gezien. Deze soort eet voornamelijk fruit.

3. Acerodon celebensis

Acerodon celebensis
Scott Heinrichs - CC BY-SA 3.0

Acerodon celebensis is een vleermuis uit het geslacht Acerodon die in Indonesië wordt gezien. Volgens de cijfers van de IUCN staat de soort op de lijst van 'Kwetsbare Diersoorten'. Hij wordt vooral gezien in de Sulawesi, Buton en enkele andere kleinere eilanden van Indonesië. Dit is ook een frugivoor die graag kokosnoten en broodvruchten eet. Hij geeft de voorkeur aan slaapplaatsen in bomen, voornamelijk mangrovebossen en is ook erg gevoelig voor menselijke verstoring. Deze soort houdt ervan om in kolonies te leven en door het verspreiden van zaden zijn ze een zeer belangrijk onderdeel van hun lokale ecosystemen.

2. Comorenvleerhond

Comorenvleerhond
Adrian Pingstone - Public Domain

De Comorenvleerhond is een van de grootste vleerhonden ter wereld. De Comorenvleerhond is inheems op de eilanden Anjouan en Mohéli in de Comoren in het westelijke deel van de Indische Oceaan. Onder de Comorese soorten is dit de grootste vleermuissoort en de voorkeur gaat uit naar een vegetatiezonering in gebergtes, maar de soort is bedreigd en er zijn nog maar 1200 individuen in het wild. Naast de mens, zijn stormen, de jacht en hun strijd om zich weer aan te passen aan nieuwe habitats ook een van de oorzaken van de afnemende populatie.

1. Filipijnse vliegende hond

Filipijnse vliegende hond
Gregg Yan - CC BY-SA 3.0

De Filipijnse vliegende hond is de grootste vleermuissoort ter wereld. Dit is ook een van de zwaarste vleermuissoorten ter wereld die tot 1,4 kg kunnen wegen. De Filipijnse vliegende hond is een soort uit de familie van de vliegende honden die alleen voorkomt in de Filipijnen. De vleermuissoort werd voor het eerst beschreven in 1831 met nog drie andere soorten, waarvan er nu één is uitgestorven. De Filipijnse vliegende hond heeft een spanwijdte van 1,5 - 1,7 meter. De Filipijnse vliegende hond eet voornamelijk fruit, met een voorkeur voor rijpe vijgen.