Gevaarlijke Dieren In Australië
David Clode - Unsplash

Top 10 Gevaarlijkste Dieren In Australië

Australië heeft de reputatie het thuisland te zijn van enkele van de gevaarlijkste dieren ter wereld. Over het algemeen vallen de meeste wilde dieren in Australië de mensen echter niet aan, tenminste als ze met rust gelaten worden. De overgrote meerderheid zal de mens alleen maar aanvallen als hij wordt geïntimideerd, schrikt, zich bedreigd voelt, bijna verhongert of gelooft dat hun jongen in gevaar zijn. In feite, is het bijna in alle gevallen, de mens die de grootste bedreiging vormt voor de dieren in plaats van andersom, hetzij rechtstreeks door de jacht of door het verkeer. Het schrijven en opstellen van een lijst met de gevaarlijkste dieren in Australië is ook niet eenvoudig, omdat er verschillende criteria zijn voor het meten van de gevarenniveaus. Een bepaald dier kan bijvoorbeeld zeer gevaarlijk zijn omdat het zeer giftig is, en in de werkelijkheid amper menselijke slachtoffers maken omdat het een verlegen en teruggetrokken karakter heeft. Daarentegen zijn er ook dieren die minder gevaarlijk lijken, maar meer mensen aanvallen doordat ze in gebieden wonen waar ook veel mensen wonen en van nature veel minder verlegen zijn. Hieronder vind je onze lijst met de top 10 gevaarlijkste dieren in Australië, of beter gezegd 10 redenen om weg te blijven uit Australië.

10. Australische trechterwebspin

Australische trechterwebspin
Thomas Mesaglio - CC BY 4.0

Een van de meest gevaarlijke spinnen bevindt zich in Australië, de Australische trechterspin die zeer agressief en giftig is kan worden teruggevonden in Oost en Zuid Australië, de spin zal vrijwel alles aanvallen met zijn giftanden wat zich op zijn grondgebied begeeft. De giftanden van de Australische trechterspin zijn zo groot en krachtig dat ze in staat zijn om door zwarte schoenen en vingernagels te bijten.

9. Roodrugspin

Roodrugspin
Steve Kerr - CC BY 4.0

De roodrugspin is een van de meest giftige spinnen in Australië, de roodrugspin leeft ook vaak graag in de nabijheid van de mens, vaak op plaatsen zoals loodsen, garages en houten stapels in de open lucht, waardoor beten van de spin vaak voorkomend zijn. Naar schatting zijn er jaarlijks tussen de 2000 tot 10000 beten van de roodrugspin. Daarom is het antigif van de roodrugpin het meest voorkomende type antigif dat moet worden toegediend aan slachtoffers van slangen en spinnenbeten in Australië. De grotere en gevaarlijkere vrouwelijke van de soort is verantwoordelijk voor bijna alle beten.

8. Blauwgeringde octopus

Blauwgeringde octopus
Penny - Pixabay

Vaak voorkomend in de in getijdenpoeltjes en koraalriffen ziet de blauwgeringde octopus er lief en schattig uit maar laat je niet misleiden, dit klein wezentje met tentakels is amper 10 cm groot, heeft prachtige blauwe ringen die oplichten wanneer ze zich bedreigt voelen kan je maar beter niet aanraken want ze zijn namelijk zeer giftig. Er zijn twee soorten blauwgeringde octopussen die inheems zijn in Australië: de Hapalochlaena lunulata en de Hapalochlaena maculosa. De Hapalochlaena lunulata zijn groter, met een doorsnede tot 20 cm als de tentakels worden meegerekend. De Hapalochlaena maculosa, zijn veel kleiner (ongeveer de grootte van een golfbal) maar komen vaker voor. De blauwe ringen worden alleen zichtbaar wanneer de octopus toeslaat. Het gif wordt via de mond van het dier toegediend en zit in het speeksel van de octopus. Het gif veroorzaakt misselijkheid, gezichtsverlies, verlamming en ademhalingsproblemen.

7. Steenvis

Steenvis
Karel Jakubec - CC BY-SA 3.0

De steenvis is een van de giftigste vissen ter wereld, een steek van de steenvis kan in sommige gevallen fataal zijn. Steenvissen hebben naaldvormige rugvin stekels die uitsteken als ze worden gestoord of bedreigd. De stekels injecteren neurotoxinen die worden afgescheiden uit de klieren aan de basis van de stekels. Hoewel de steek van een steen vis zeer pijnlijk is, zijn incidenten met dodelijke afloop relatief zeldzaam. Al zijn zou de pijn van een steek verminderen en wordt vaak aangetroffen op stranden waar steenvissen voorkomen. Een veelvoorkomend probleem voor de mens is dat steenvissen erg goed zijn in het camoufleren van zichzelf (zoals hun naam al suggereert, ze kunnen er als stenen uitzien), en mensen kunnen er per ongeluk op stappen en een steek veroorzaken.

6. Australische tijgerslang

Australische tijgerslang
Storme22k - Pixabay

Australische tijgerslangen zijn grote en giftige slangen die vaak te vinden zijn in kustgebieden, wetlands en kreken in het zuiden van Australië. Australische tijgerslangen zijn grote en giftige slangen die vaak te vinden zijn in kustgebieden, wetlands en kreken in het zuiden van Australië. Er zijn een aantal verschillende soorten Australische tijgerslangen, die elk iets anders zijn, met onder andere de gewone Australische tijgerslang, de westelijke tijgerslang, de tijgerslang van Chappell Island, de tijgerslang van het schiereiland, King Island en de Tasmaanse tijgerslang. Het gif van tijgerslangen is zeer giftig en bij een beet moet onmiddellijk medische hulp worden gezocht. Het sterftecijfer voor onbehandelde beten ligt tussen de 40 en 60%.

5. Inland Taipan

Inland Taipan
XLerate - CC BY-SA 3.0

De inland taipan heeft het meest giftige gif van alle slangen ter wereld en is te vinden in de semi-aride gebieden waar Queensland en Zuid-Australië elkaar ontmoeten. De kleur van de slang varieert afhankelijk van het seizoen: in de winter zijn ze donkerbruin, in de zomer zijn ze lichter en olijfkleurig. De inland taipan in het binnenland zal over het algemeen menselijk contact vermijden, tenzij hij wordt uitgelokt of het gevoel heeft dat hij niet kan ontsnappen. Als hij toch toeslaat, is hij snel en accuraat bij het toedienen van zijn beet. Typische symptomen/gevolgen van een beet zijn onder andere locale pijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, stuiptrekkingen, instorting, en uiteindelijk de dood.

4. Kubuskwal

Kubuskwal
Peter Southwood - CC BY-SA 3.0

De kubuskwal, ook wel bekend als de zeewesp zijn een van de gevaarlijkste kwallen ter wereld. Kubuskwallen komen voornamelijk in tropische gebieden voor. In Nederland komt een vertegenwoordiger van de kubus wel voor: Carybdea marsupialis, ook wel zeewesp genoemd. Ze zijn extreem giftig en sommige kubuskwallen zoals Chironex fleckeri (de Australische zeewesp) zijn zelfs dodelijk. Hun gif is zeer toxisch en kan hartfalen veroorzaken. Dat gezegd hebbende, er zijn maar een handvol menselijke sterfgevallen aan deze soort toegewezen. Naast hun krachtige gif zijn kubuskwallen ook in andere opzichten anders dan andere kwallen. Ze zijn bijvoorbeeld meer parapluvorm dan koepelvormig. Ze zijn ook een van de weinige soorten kwallen die ogen hebben. Rondom hun lichaam hebben ze vierentwintig clusters, die hen helpen bij het opsporen van prooien en het ontsnappen aan roofdieren.

3. Zeekrokodil

Zeekrokodil
Fvanrenterghem - CC BY-SA 2.0

’s Werelds grootste levende reptiel, mannelijke zoutwaterkrokodillen, kunnen tot 6,7 m groot worden en een indrukwekkend gewicht van 2000 kg bereiken. De zeekrokodil is niet alleen een geducht roofdier als het gaat om dieren die op zijn grondgebied rondzwerven, maar is ook het gevaarlijkste type krokodil als het gaat om mensen, en nog gevaarlijker dan de alligator. Deze krokodillen moeten altijd vermeden worden. Hun kracht en snelheid zal de gemiddelde mens gemakkelijk overweldigen, vooral als de aanval van een van de grotere krokodillen komt. Ze zijn ook zeer agressief en kunnen mensen als prooi beschouwen, of aanvallen om hun territorium te verdedigen. Dus als je in Australië bent en je ziet een waarschuwingsteken voor krokodillen, dan moet je dit heel serieus nemen.

2. Australische bruine slang

Australische bruine slang
James Telford - CC BY 4.0

De Australische bruine slang, ook wel bekend als de oosterse bruine slang, is de op een na giftigste landslang ter wereld. Alleen de inlandtaipan heeft een sterker gif. De slang is overdag actief en zeer snel en agressief. Als hij boos is, houdt de slang zijn kop hoog en neemt hij een rechtopstaande S-vorm aan. Een beet van de Australische bruine slang kan fataal zijn als er geen medische hulp wordt gezocht. Het gif kan duizeligheid, diarree, instorting of stuiptrekkingen, nierfalen, verlamming en een hartstilstand veroorzaken.

1. Witte haai

Witte haai
Elias Levy - CC BY 2.0

De witte haai of mensenhaai is de grootste roofvis ter wereld, de witte haai, zijn met de Jaws-films tot de populaire verbeelding gekomen. Deze haaien zijn te vinden voor de kust van Noord-Australië en zijn verantwoordelijk voor het grootste aantal geregistreerde haaienaanvallen op mensen wereldwijd. Hun bijtkracht komt van rijen van maximaal 300 scherpe en gekartelde, driehoekige tanden. Ondanks hun reputatie als menseneter, richten witte haaien zich echter niet bewust op mensen. De meeste beten die ze op mensen maken, lijken proefbeten te zijn. De smaak van de mens lijkt hen niet te bevallen, ze geven echter de voorkeur aan vettiger, minder benige prooien.