Snelste Straaljagers
Steve Richardson - Pixabay

Top 10 Snelste Straaljagers

Een straaljager is een gevechtsvliegtuig dat wordt voortgestuwd door een of meer straalmotoren. Maar welke straaljager is de snelste?

In de commerciële luchtvaart is snelheid een van de meest cruciale factoren. Veel van de winst die luchtvaartmaatschappijen maken hangt af van hun vermogen om passagiers snel over te brengen. Vooral goedkope luchtvaartmaatschappijen, die afhankelijk zijn van het maken van meerdere vluchten per dag om te profiteren van hun goedkope ticketprijzen.

Gevechtsvliegtuigen hebben hun verschillen in avionica (toegepaste elektronica in de luchtvaart), wapensystemen en de afstand die ze kunnen afleggen, snelheid is ook erg belangrijk voor militaire vliegtuigen. Als je je vijand niet kunt inhalen of de vijand kan je gemakkelijk inhalen, dan heb je een zeer groot nadeel en kunnen de gevolgen fataal zijn.

Maar welk gevechtsvliegtuig is het snelste? Het antwoord staat in de top 10 snelste straaljagers.

Opgelet: deze lijst bevat alleen vliegtuigen die nog in operationele dienst zijn.

10. Chengdu J-10 - Topsnelheid: 2.336 km/u

Chengdu J-10 - Topsnelheid 2.336 km/u
Peng ChenCC BY-SA 2.0

Het Chinese multifunctionele gevechtsvliegtuig is het eerste vliegtuig dat op deze lijst van snelste straaljagers staat. De NAVO heeft er een naam aan gegeven - Firebird. Geproduceerd en ontworpen door de Chengdu Aircraft Corporation, wordt de snelste straaljager uit China voornamelijk gebruikt door de People's Liberation Army Air Force. De PAAF introduceerde de J-10 in 2003, na de eerste testvluchten 5 jaar geleden, in 1998. Ten eerste ontwierp CAC de J-10 als een gespecialiseerd jachtvliegtuig. Na een eerste test en een ontwerpwijziging werd de J-10 een multifunctioneel toestel. Met ongeveer 350 gebouwde jachtvliegtuigen is de J-10 één van de meest populaire straaljagers in China. Het is ook de snelste straaljager van het land.

9. Dassault Mirage 2000 - Topsnelheid: 2.336 km/u

Dassault Mirage 2000 - Topsnelheid 2.336 km/u
SRA GREG L. DAVIS, USAFPublic Domain Mark 1.0

Ontworpen en geproduceerd door Dassault in Frankrijk, de Mirage 2000 is een meerrolig jachtvliegtuig. Ook is het de snelste straaljager die in Frankrijk is gebouwd. Gebouwd in het midden van de jaren '70, is de Mirage 2000 de meest populaire Franse straaljager, met 601 gevechtsvliegtuigen gebouwd. Toen Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hun Panavia Tornado ontwierpen, zou Frankrijk ook deelnemen aan het conglomeraat. De Franse regering bepaalde echter dat het te veel geld zou kosten en trok zich terug uit het project. Daarom is Dassault begonnen met het ontwerpen van een eigen gevechtsvliegtuig. De Franse luchtmacht (officiële Franse benaming: Armée de l'air, afgekort ALA) stelde officiële eisen aan een nieuw gevechtsvliegtuig en de Mirage 2000 paste als een handschoen. De Mirage werd destijds de Delta 2000 genoemd. De Franse luchtmacht heeft zich bij de aankondiging van het nieuwe gevechtsvliegtuig verbonden tot 200 orders. Na het afronden van de eerste testvlucht in 1978, ontleende Dassault de eerste Mirage 2000's aan de Franse luchtmacht in 1984. Op dit moment is het jachtvliegtuig nog steeds in dienst voor meerdere landen over de hele wereld, waaronder Frankrijk.

8. Lockheed Martin F-22 Raptor - Topsnelheid: 2.410 km/u

Lockheed Martin F-22 Raptor - Topsnelheid 2.410 km/u
U.S. Air Force/Master Sgt. Michael AmmonsPublic Domain Mark 1.0

De F-22 Raptor was de eerste vijfde generatie straaljager ter wereld. Lockheed Martin ontwikkelde de F-22 voor de Amerikaanse luchtmacht, waarbij deze laatste de F-22 gebruikte als een lucht superioriteit jager. Lockheed begon met het ontwerp van de F-22 in 1986 toen de Amerikaanse luchtmacht een verzoek uitbracht aan Lockheed en McDonnell Douglas. General Dynamics hielp Lockheed, terwijl Northrop McDonnell Douglas hielp. De luchtmacht legde de eisen voor de nieuwe straaljager vast. Het zou moeten beschikken over composietmaterialen, geavanceerde vluchtbeheersingssystemen, krachtige voortstuwingssystemen en natuurlijk stealth capaciteiten. In 1991 won Lockheed's eerste prototype van de F-22, de YF-22 genaamd, de concurrentie tussen hen en de YF-23 van Douglas. Hij is in 2005 in dienst getreden bij de Amerikaanse luchtmacht. Nadat Lockheed 195 modellen had gebouwd, heeft de regering van de Verenigde Staten het programma in 2011 geannuleerd. Stijgende kosten, gebrek aan vijanden en de inkomende multifuncionele F-35 werden aangehaald als redenen waarom de regering van de Verenigde Staten de productie van de F-22 heeft geannuleerd. In totaal heeft Lockheed 187 productiemodellen en 8 testvliegtuigen gebouwd. Een van de bestuursorganen van het Amerikaanse leger stelde voor om de productie van de F-22 in 2016 te hervatten. Na een jaar heeft de luchtmacht het Congres verteld dat ze geen plannen hadden om het F-22 programma nieuw leven in te blazen omdat de kosten te hoog zouden zijn.

7. Sukhoi Su-57 - Topsnelheid: 2.440 km/u

Sukhoi Su-57 - Topsnelheid 2.440 km/u
Alex BeltyukovCC BY-SA 3.0

Net als de F-22 is de Su-57 een luchtoverwicht jager. Sukhoi ontwierp en bouwde de vijfde generatie straaljager. Het Sukhoi ontwerpbureau heeft de straaljager in 2010 getest en zal dit jaar in dienst treden bij de Russische luchtmacht. In 2002 won Sukhoi een wedstrijd voor het ontwerp van de nieuwste Russische jager. Zo begon het ontwerp- en engineeringproces. Om de kosten en het risico van mislukking te verminderen, gebruikte Sukhoi elementen van oudere gevechtsvliegtuigen, zoals de Su-27. Veel bedrijven zijn geassocieerd met de bouw van verschillende avionica systemen, vleugels en motoren. De Novosibirsk Aircraft Production Association produceert het vliegtuig in de Siberische stad Komsomolsk aan de Amoer. In 2009 heeft de Russische regering het ontwerp van het vliegtuig goedgekeurd. Vervolgens is volgend jaar begonnen met testen. De Russische luchtmacht was van plan om de gevechtsvliegtuigen in 2018 te ontvangen, maar er deden zich vertragingen voor bij de implementatie van nieuwe motoren. Daarom moesten de verdere tests worden uitgevoerd door het ontwerpbureau. Begin 2018 werden de Russen gespot en werden de Su-57's in Syrië getest op hun gevechtscapaciteiten. Later op het jaar, gaf het Russische defensieministerie een video vrij over de Su-57 actie in Syrië.

6. Eurofighter Typhoon - Topsnelheid: 2495 km/u

Eurofighter Typhoon - Topsnelheid 2495 km/u
Dave_S.CC BY 2.0

De tweemotorige multifunctionele gevechtsvliegtuig is ontworpen door een verenigd Duits, Italiaans, Spaans en Brits conglomeraat. Aanvankelijk nam ook Frankrijk deel aan het ontwerpproces, maar later zijn er geschillen over de operationele eisen en ontwerprollen blijven bestaan. British Aerospace EAP, een voorloper van Europa's snelste gevechtsvliegtuig, de Typhoon, vloog in 1986. Het EAP was een demonstratievliegtuig om de toekomstige mogelijkheden van de Typhoon te demonstreren. 8 jaar later, in 1994, maakte de Typhoon zijn eerste testvluchten boven het luchtruim van Duitsland. Hoofdpiloot Peter Weger was de eerste persoon die met de Typhoon vloog. Echter, een rotsachtig begin zette de toon voor de rest van het ontwikkelingsprogramma. Politieke onzekerheden na de val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie veroorzaakten vertragingen bij de Typhoon. De landen, die met de ontwikkeling geassocieerd werden, begonnen zich af te vragen of er zelfs maar behoefte was aan de Typhoon vanwege de verschuivende politieke heerschappij boven Europa. Toch heeft Eurofighter Jagdflugzeug GmbH de Typhoon in 2003 in gebruik genomen. Piloten reageren altijd op de vraag naar de Typhoon dat deze in de eerste plaats zeer wendbaar en gemakkelijk controleerbaar is. Hij gedijt goed in luchtgevechtssituaties. De Eurofighter Typhoon zag voor het eerst actie in 2011, tijdens de militaire interventie in Libië. De RAF en de Italiaanse luchtmacht voerden verkenningen en grondaanval opdrachten uit.

5. Sukhoi Su-27 - Topsnelheid: 2496 km/u

Sukhoi Su-27 - Topsnelheid 2496 km/u
Mrs AirwolfhoundCC BY-ND 2.0

Gebouwd in de late jaren '70 door het Sukhoi ontwerpbureau, werd de Su-27 al snel de publiekslieveling. Nou ja, eerder de favoriet onder de Russische luchtmacht. In totaal bouwde Sukhoi 809 Su-27 straaljagers. Toen de Verenigde Staten hun F-X programma uitvoerde, werd de Sovjet-Unie zich er in 1969 bewust van. Ze realiseerden zich al snel dat hun huidige gevechtsvliegtuigen met de uiteindelijke vrijlating van de F-15 achterhaald zouden worden omdat hun gevechtsvliegtuigen oud werden. De Sovjet Generale Staf gaf de eisen voor een nieuw vliegtuig uit. Vanwege de uitdagende eisen, splitsten de Sovjets de eisen in tweeën. Ten eerste zou er één een lichtgewicht gevechtsvliegtuig worden. Ten tweede, de andere zou het tegenovergestelde zijn - een zwaar gevechtsvliegtuig. Het lichtgewicht gevechtsvliegtuig werd de MiG-29, terwijl Sukhoi de uitdaging aanging om het zware vliegtuig te bouwen. Dit leidde tot de productie van de Su-27. De T-10 in Sukhoi en Flanker-A werd door de NAVO de T-10 genoemd en vloog voor het eerst in 1977. Geplaagd door problemen en ontwerpwijzigingen, leverde Sukhoi pas 8 jaar later, in 1985, de eerste Su-27's af aan de Sovjet Luchtmacht. Vanaf nu is er een handvol landen die de straaljager bedienen. Zelfs de Verenigde Staten hebben er 4 om hun piloten op te leiden.

4. McDonnell Douglas F-15 - Topsnelheid: 2.665 km/u

McDonnell Douglas F-15 - Topsnelheid 2.665 km/u
U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel RogersPublic Domain Mark 1.0

De McDonnell Douglas F-15 is een gevechtsvliegtuig met superieure luchtwaardigheid, ontworpen om in een gevechtssituatie een voordeel in de lucht te krijgen of te behouden. In 1965 begon het Department of Defense Research and Engineering met de studies in het eerder genoemde F-X programma. Aangezien het de tijd van de Vietnamoorlog was, waren zowel de United States Air Force als de United States Navy aan het argumenteren welk type vliegtuig nodig was. Op dat moment vroeg de huidige defensiesecretaris beide takken van het leger om hetzelfde vliegtuig te gebruiken om de totale kosten te verlagen. Na een paar maanden studie realiseerden de Verenigde Staten zich dat ze een licht en wendbaar toestel nodig hadden omdat de Sovjet gevechtsvliegtuigen in die tijd veel beter geschikt waren voor missies met luchtovermacht. Eind 1969 koos de Amerikaanse luchtmacht voor McDonnell Douglas om een van de snelste straaljagers van dat moment te bouwen. Douglas testte de F-15 voor het eerst in 1972. De F-15 kwam echter te laat uit om actie te zien in Vietnam - de oorlog eindigde in 1975. De Amerikaanse luchtmacht nam een jaar later, in 1976, hun F-15's in ontvangst. Momenteel wordt de straaljager nog steeds geproduceerd. In totaal zijn er meer dan 1200 F-15's gebouwd door McDonnell Douglas en later Boeing.

3. MiG-31 - Topsnelheid: 2.993 km/u

MiG-31 - Topsnelheid 2.993 km/u
Clemens VastersCC BY 2.0

De derde Russische straaljager op de lijst van de snelste straaljager, is tevens ook een van de snelste vliegtuigen ter wereld is dat door het bureau van Mikoyan werd ontworpen en de MiG-31 heeft gebouwd. Het is een interceptor en een aanvalsvliegtuig, gebouwd ter vervanging van de verouderende MiG-25. De MiG-31 is een van de meest gebruikte vliegtuigen in de wereld. De NAVO noemde het 'Foxhound'. De MiG-31 heeft echter veel ontwerpeigenschappen gemeen met het vliegtuig dat hij zou moeten vervangen, de MiG-25. Hoewel Mikoyan de productie van de MiG-31 in 1994 stopzette, wordt deze nog steeds gebruikt door de Russische en Kazachse luchtmacht. Het Russische Ministerie van Defensie is van plan om de MiG-31 te gebruiken tot 2030. De MiG-25 had duidelijke voordelen ten opzichte van zijn vijanden aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Om deze voordelen te behalen moest hij echter ook veel opofferen. Daarom realiseerde de Sovjet luchtmacht zich dat ze een jet nodig hadden die beter manoeuvreerbaar was. De MiG-31 moest alles doen wat de MiG-25 deed en nog veel meer. Sovjets voerden testvluchten uit in 1975. Mikoyan begon met de productie van de MiG-31's in 1979 en twee jaar later introduceerde de Sovjet Luchtmacht de MiG-31's in dienst. Het was een revolutionair vliegtuig, omdat het het eerste gevechtsvliegtuig ter wereld was dat gebruik maakte van een phased array radar systeem. De MiG-31 is ook een van de weinige straaljagers die in staat is om zelfstandig lange afstands lucht-luchtraketten af te vuren.

2. F-15 Strike Eagle - Topsnelheid: 3.017 km/u

F-15 Strike Eagle - Topsnelheid 3.017 km/u
U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel RogersPublic Domain Mark 1.0

Ja, nog een F-15. Dat heb je goed gelezen. De Strike Eagle is anders dan zijn jongere broer. Ten eerste verschilt hij in zijn hoofdrol - het is een multifunctionele vechter, in tegenstelling tot de F-15 die een luchtoverwicht jager was. Ten tweede had hij veel betere specificaties. Daarom staat hij op de lijst van de snelste gevechtsvliegtuigen. De Strike Eagle was echter nooit bedoeld om de gewone F-15 te vervangen. De Amerikaanse luchtmacht had eerder een vervanger nodig voor de F-111. McDonnell Douglas had een voordeel ten opzichte van andere fabrikanten. Er werd al begonnen met de ontwikkeling van een verbeterde versie van de F-15. De Strike Eagle moest worden uitgebreid met lucht-tot-grond capaciteiten, omdat de gewone F-15 geen mogelijkheden had. Toen de USAF een programma aankondigde om de F-111's te vervangen, kwam McDonnell Douglas uit met de F-15E. General Dynamics diende hun F-16XL ontwerp in. Gedurende 2 jaar, van 1981 tot 1983, gingen de 2 gevechtsvliegtuigen kop aan kop om het contract in de wacht te slepen. In 1984 kondigde de Amerikaanse luchtmacht aan dat de F-15E de wedstrijd gewonnen had. Terwijl de F-16XL radicale en revolutionaire ideeën had, waren de ontwikkelingskosten van de F-15E bijna de helft van de prijs. Een jaar later begon McDonnell Douglas met de productie van de eerste Strike Eagles. Nog een jaar later, in 1986, testte Gary Jennings de nieuwe F-15E. Na enkele aanpassingen en veranderingen kreeg de Amerikaanse luchtmacht in 1988 de eerste gevechtsvliegtuigen. McDonnell Douglas en momenteel Boeing hebben tot op de dag van vandaag meer dan 420 van de 420 van de snelste gevechtsvliegtuigen ter wereld geproduceerd.

1. MiG-25 - Topsnelheid: 3.089 km/u

MiG-25 - Topsnelheid 3.089 km/u
Leonid FaerbergGFDL 1.2

De Mikojan-Goerevitsj MiG-25 is de snelste straaljager die nog steeds in dienst is. De MiG-25 is waarschijnlijk ook een van de meest unieke gevechtsvliegtuigen. Mikoyan bouwde het puur als onderschepper en verkenningsvliegtuig, terwijl hij ook gebruik maakte van roestvrij staal. De Foxbat werd door de NAVO-strijdkrachten de Foxbat genoemd en was het laatste toestel dat door de inmiddels terugtrekkende Mikhail Gurevich werd ontworpen. De belangrijkste missie van de MiG-25 was de verdediging van het Sovjet luchtruim. Daarom werd het door de Sovjets toegewezen aan de Sovjet Luchtmacht. Het hoofddoel was het onderscheppen van alle mogelijke NAVO vliegtuigen die het Sovjet luchtruim binnenkwamen of boven het Sovjet luchtruim spioneren. De westerse mogendheden waren aanvankelijk onder de indruk van de ontwerpkenmerken van de MiG-25, omdat ze op luchtfoto's de huidige snelste straaljager konden zien. Toen echter een Sovjetpiloot, Viktor Belenko, in zijn MiG-25 naar de Verenigde Staten overliep, begrepen de Amerikanen dat de MiG-25 verschillende gebreken in het ontwerp had. In de eerste plaats was het niet wendbaar als eerste gedachte. Hij was zeer zwaar, dus moest hij grote vleugels dragen. De Amerikaanse luchtmacht dacht dat de grote vleugels ervoor zorgden dat het toestel zeer wendbaar was in de lucht. Toch was dat niet het geval. Hoe dan ook, de Sovjets testten de MiG-25 in 1964. Na een eerste test kwam het jachtvliegtuig in 1970 in dienst. Na 20 jaar productie, van 1964 tot 1984, beëindigde Mikoyan-Gurevich de productie. In totaal werden 1.186 MiG-25 gevechtsvliegtuigen gebouwd.