Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld

Er zijn kolonies van klonenbomen die al tienduizenden jaren leven, maar er is iets majestueus aan een enkele boom die duizenden jaren lang op zichzelf kan staan. Deze eeuwenoude bomen hebben de opkomst en ondergang van beschavingen meegemaakt, hebben een veranderend klimaat overleefd en hebben zelfs de vurige ontwikkeling van de menselijke industrie volgehouden. Ze zijn een bewijs van de lange termijn visie die moeder natuur heeft op het verzorgen van de aarde. Met dat in het achterhoofd, aanschouw deze 10 van ‘s werelds oudste levende bomen.

10. General Sherman

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld


Generaal Sherman is vermoedelijk zo’n 2500 jaar oud en is de machtigste mammoetboom die er nog is. Alleen al het volume van zijn stam maakt hem tot de grootste niet-klonale boom ter wereld, ook al is zijn grootste tak in 2006 afgebroken, waardoor een deel van zijn omheining is vernield en het trottoir van de omringende loopbrug is vernield. Misschien was dit een teken dat Generaal Sherman niet in een kooi kon worden opgesloten? Sherman is te vinden in Sequoia National Park in Californië, waar vijf van de tien grootste bomen ter wereld staan.

9. Kastanjeboom van de Honderd Paarden (Hundred Horse Chestnut)

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Deze boom, gelegen op de Etna in Sicilië, is de grootste en oudste bekende kastanjeboom ter wereld. De leeftijd van deze boom, die vermoedelijk tussen 2.000 en 4.000 jaar oud is, is bijzonder indrukwekkend omdat de Etna een van de meest actieve vulkanen ter wereld is. De boom ligt op slechts op 8 kilometer van de krater van de Etna. De naam van de boom is afkomstig van een legende waarin een gezelschap van 100 ridders gevangen werd in een zware onweersbui. Volgens de legende konden ze allemaal onder de enorme boom schuilen.

  Top 10 Grootste Vulkanen Ter Wereld

8. Jomonsugi (Jōmon Sugi)

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Jomonsugi, gelegen in Yakushima, Japan, is de oudste en grootste Sikkelcipres boom van het eiland, en is een van de vele redenen waarom het eiland is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De boom is minstens 2000 jaar oud, maar sommige deskundigen denken dat hij wel eens ouder zou kunnen zijn dan 5000 jaar. Volgens die theorie is het mogelijk dat Jomonsugi de oudste boom ter wereld is – zelfs ouder dan Methuselah en zijn broeders. Ongeacht de cijfers, het is een boom die het vermelden waard is.

7. Olijfboom van Vouves (Olive Tree of Vouves)

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Deze oude olijfboom staat op het Griekse eiland Kreta en is een van de zeven olijfbomen in de Middellandse Zee die vermoedelijk minstens 2.000 tot 3.000 jaar oud zijn. Hoewel de exacte leeftijd niet kan worden geverifieerd, is de Olijfboom van Vouves misschien wel de oudste, geschat op meer dan 3.000 jaar oud. Hij produceert nog steeds olijven, en ze zijn zeer gewaardeerd. Olijfbomen zijn winterhard en droogte-, ziekte- en brandwerend – een deel van de reden voor hun lange levensduur en hun wijdverbreide gebruik in de regio.

6. The Senator

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Hoewel de senator in 2012 een tragedie heeft meegemaakt nadat een brand een groot deel van de boom had doen omvallen, wordt deze iconische boom hier genoemd. Vroeger was de Senator gevestigd in Florida, de grootste moerascipres in de Verenigde Staten, en werd alom beschouwd als de oudste van zijn soort die bekend is. Het was waarschijnlijk ook de grootste Amerikaanse boom van alle soorten ten oosten van de Mississippi rivier. Geschat wordt dat hij ongeveer 3.500 jaar oud was, de Senator werd gebruikt als een oriëntatiepunt voor de Seminole-indianen en andere inheemse stammen. De grootte van de Senator was bijzonder indrukwekkend omdat hij vele orkanen heeft doorstaan, waaronder één in 1925 die de hoogte van de boom met 12 meter verminderede. De boom kreeg zijn naam van Sen. M.O. Overstreet, die de boom en het omliggende land in 1927 schonk.

  Top 10 Mooiste Maar Dodelijke Bloemen

5. Patriarca da Floresta

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Deze boom, een voorbeeld van de soort Cariniana legalis genaamd Patriarca da Floresta in Brazilië, wordt geschat op meer dan 2.000 jaar oud, waardoor het de oudste naaldboom in Brazilië is. De boom wordt verondersteld heilig te zijn, maar zijn soort wordt op grote schaal bedreigd door de ontbossing in Brazilië, Colombia en Venezuela.

4. Fitzroya (Alerce)

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
De Alerce is een veel voorkomende naam voor Fitzroya cupressoides, een torenhoge boomsoort die inheems is in het Andesgebergte. Het is bijna niet te zeggen hoe oud deze bomen kunnen worden, aangezien de meeste van de grotere exemplaren in de 19e en 20e eeuw zwaar werden gekapt. Veel botanici geloven dat ze de op één na langst levende bomen op aarde zijn, afgezien van de bristleconepijnboom van Noord-Amerika. Tot op heden is het oudst bekende levende exemplaar 3.646 jaar oud en wordt het toepasselijk ‘Grand Abuelo’ genoemd, wat ‘opa’ betekent in het Spaans.

  Top 10 Grootste Woestijnen

3. Venijnboom van Llangernyw

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Deze ongelooflijke taxus staat op een klein kerkhof van St. Dygain’s Church in Llangernyw, Noord-Wales. Ongeveer 4.000 jaar oud, werd de Llangernyw taxus ergens in de prehistorische bronstijd geplant – en hij groeit nog steeds. In 2002, ter gelegenheid van het gouden jubileum van koningin Elizabeth II, werd de boom door de Tree Council aangewezen als één van de 50 grote Britse bomen.

2. Sarv-e Abarqu

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Sarv-e Abarqu, ook wel de ‘Zoroastrische Sarv’ genoemd, is een cipresboom in de provincie Yazd, Iran. De boom wordt geschat op minstens 4000 jaar oud en wordt, na het begin van de menselijke beschaving niet ver weg, beschouwd als een Iraans nationaal monument. Velen hebben opgemerkt dat Sarv-e Abarqu waarschijnlijk het oudste levende ding in Azië is.

1. Methuselah

Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld
Tot 2013 was Methuselah, een oude bristleconepijnboom, het oudste bekende niet-klonale organisme op aarde. Terwijl Methusalem nog steeds staat in 2020 op de rijpe leeftijd van 4.851 jaar in de White Mountains van Californië, in Inyo National Forest, werd een andere bristleconepijnboom in het gebied ontdekt die meer dan 5.000 jaar oud is. De exacte locaties van de Methuselah en de naamloze senior pijnboom worden nauwlettend geheim gehouden om ze te beschermen. Je kunt nog steeds een bezoek brengen aan het bos waar Methuselah zich verbergt, maar je zult moeten raden welke boom het is. Zou het deze kunnen zijn?